Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
Ja to ne vidim kao blaćenje Njemačke, nego razmatranje drugih opcija. A isto - mislim da nikako nije za zanemariti statistike. Nije to medicinski kikiriki što se uzima u IVF-u. Naravno da ako nemaš novaca, nemaš vremena, nemaš... ne ideš u druge zemlje. Kad sam ja išla u IVF u Njemačkoj cca 2004., više ni ne znam, nije bio tako informiran forum, niti sam ja znala detalje. Inače bih sigurno otišla u Sloveniju na liječenje. Ja sam živjela usred Njemačke, pa mi nijedna granica nije bila blizu. Iz Frankfurta bih razmotrila Belgiju, sigurno. Meni je 50% bilo pokriveno.

Možda bi Krankenkasse pokrila i trošak izvan zemlje, to ne znam, ali kad bi bilo jeftinije nego u Njemačkoj (a Slovenija to sigurno je, kao i Češka), onda me ne bi čudilo da se može dogovoriti.
ne preuzima Krankenkasse postupke IVFa izvan zemlje, osim ako se i u inozemstvu u takvom postupku drže famoznog Gesetz zum Schutz von Embryonen (zakon o zaštiti zametaka), nevjerojatno ustvari kako se zove zakon koji bi neplodnim osobama trebao pomoći, Zakon za zaštitu zametaka!?

Libra, LaraLana vi niste od statistika, ja jesam, to je i ok, ja bih voljela da je meni netko 2009. godine rekao da itekako jeste bitno da lijčenik koji nas vodi kroz postupke ima već nekog iskustva, ali sam išla kod onog koji je imao manju gužvu i manju listu čekanja i zeznula se.

Znam da je mnogima Njemačka postala nova država i trenutno možda jedina opcija za liječenje neplodnosti, ali Njemačka nažalost što se tiče IVFa uopće nije napredna i iza toga stojim. Pa ako se zalomi jedan neuspješan postupak, pa drugi, prije nego što plaćate 50% ili 2500 EUR za treći postupak, razmislite o mogućim drugim opcijama kao što su Češka, Slovenija, Španjolska, pa i Hrvatska -bar privatni sektor.

Sretno sladnik danas za transfer ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~