Probat ćemo i to, lako poslije dodam, ako ništa drugo kraš ekspres. O.t., moj Daniel je jedno vrijeme jeo tijesto s parmezanom, onda pod kraj dodao malo kraš ekspresa...za zasladit![]()
Probat ćemo i to, lako poslije dodam, ako ništa drugo kraš ekspres. O.t., moj Daniel je jedno vrijeme jeo tijesto s parmezanom, onda pod kraj dodao malo kraš ekspresa...za zasladit![]()
Ma, samo slatko vrhnje, ono gusto i - da vidiš miline, rukice u vrhnju do pazuha, a rezanci samo iščezavaju![]()
Nije dobro utoliko što stvara prehrambenu naviku, ljubav prema slatkom koja je intenzivna i dugovječna, nemoguće je riješiti je se. Ja strašno volim slatko... Danas se pitam nije li to možda zato što su mi kad sam bila mala dodavali slatko u kašice, a pouzdano znam da jesu.Virgo30 prvotno napisa
Pekmez na kruhu OK, šećer u griz radije ne.
Eto. Iskreno hvala na brizi. I ja volim slatko, kao i velika većina gojaznog ogavnog zapadnog stanovništva (pa i istoka..sjetimo se rahatlokuma ili baklava). No..ja sam također mama-štreberica, vrlo pažljivi dozator svega što jedemo.. ako što pročitam, shvatim i zadovoljavajuće je logično toga se i držim, pa i toga da djeci treba davati hranu sa svojom prirodnom slatkoćom slanošću.Nije dobro utoliko što stvara prehrambenu naviku, ljubav prema slatkom koja je intenzivna i dugovječna, nemoguće je riješiti je se. Ja strašno volim slatko...
No, u nekom slučaju to ne ide... i sad da li je manje zlo dati djetetu kašicu s relativno većim udjelom šećera nego svakodnevno voditi bitke? Jer eto, kad su online dvoje gladne djece ujutro..vrlo je teško svakog dana održati smirenost, sabranost i dobru volju. Nazovimo to šećernom linijom lakšeg otpora. Nikad nijedna, od početka dohrane nije htjela progutati ni žlicu rižolina ni ništa žitno-ugljikohidiračno, a da nema slatkoće, pritom se ne zavaravajući grožđicama ni začinima slatkog mirisa, dok voće, ma koliko kiselo bilo- nikad s zrncem šećera ni keksa.
Jedini, čokolinom, saharozom, medom ili marmeladom zaslađeni obrok moje djece je doručak i katkad čokoladica od 15 g ili komad kolača za užinu . Kad im netko ponudi čokoladu navale, rasprčkaju i pojedu najviše 2 kockice. Same su odbile jesti pudinge, Dukatine, princes uštipke, krempite...i sad budi pametan..
Evo sad sam nedavno kupila bateriju za moju superpreciznu digitalnu vagu sa greškom plusminus 1 gram. Evo..U jednu moju žlicu ide 9 g šećera..za pola litre mlijeka 2 žlice 18 g..stvarno sablažnjivo :shock: ....
Ja mislim da su to jednostavno ukusi. Kg šećera mi traje...cca 2,5 mjeseca sa svim kolačima koje radim. Kriza je...špara se..
ajme, preplavili me mirisi i okusi djetinjstva..........apricot prvotno napisa
aries, jeste li vi to zvali "jukica"?
virgo cijenim tvoje postove i nacin razmisljanja.
pametni i sa mjerom.
jos davno paracelsus rece da svaka stvar moze biti i lijek i otrov. ovisno o kolicini.
i svatko sam u odnosu na situaciju i stavove sam odlucuje sto ce i kako ce.
gledaj, ja u principu ne uzimam nikakve ljekove. mislim da sam zadnji antibiotik popila prije 15 godina. sve prehlade i slicno rjesavam cajevima, propolisom, globulama i slicno.
ali evo jucer i danas sam uzela aspirin complex, jer me je uhvatila grda prehlada, a moram zavrsiti neke poslove, sutra putujemo u istru, inu moram voditi simo, tamo (igraliste, muzika, prijateljice)...
prije nesto godina, uzela bi si dva dana, odmorila se uz svoju prirodnu apoteku. sad nemam ta dva dana pa rjesavam brzinski i u hodu. ali kao iznimku.
sto hocu reci?
okolnosti uvjetuju puno toga. cokolino ujutro sigurno nije katastrofa.
ali ja sam odlucila drugacije, jer je on meni oznacavao pocetak procesa:
- naviknutost na PREslatki okus- poznajem dovoljno djece koja jedu samo preslatke stvari i sve drugo im je bezukusno. i poznajem dovoljno 5-godisnjaka sa 5 plombi u ustima.
i onda to krene sve dalje i dalje. necemo piti vodu jer je bezukusna.
pitala sam tete u vrticu zasto pored vrca vode uvijek ima i vrc soka- odnosno sirupa razrjedenog vodom. one mi kazu: puno djece odbija piti vodu. a zedni su.
ne razvije se onaj fini prirodno osjet za fine i delikatne arome prirodne slatkoce bundeve mrkve, psenicnih klica, voca i slicno..
naravno da to ne mora tako biti. i sama to vidis na primjeru svoje djece.
ali na nekoj drugoj djeci, vidis da bas krene u krivom mjeru.
ja sam zeljela objasniti zasto cokolino MENI kao svakodnevna hrana nije bio prihvatljiv. i cura je narasla velika i bez njega.
nismo, to je bila jednostavno "pašta na mliku"apricot prvotno napisa
samo što je baka koristila usitnjenu paštu za špagete![]()
to s rezancima mi fino zvuči
no hard feelings, ali u svoj ostaloj hrani uživamo bez ikakvih kamuflaža 8)seni prvotno napisa
ja iz istog razloga bježim od vegete ko vrag od tamjana...
Vidim da se većina buni oko čokolina i ostalih lina, a koristite mikrovalnu. To čudo neće nikad u moj dom. Neću ni ja mom davati lina i te stvari, ali samo pitam lino ne a mikrovalna da?