Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 60 od 60

Tema: čokolino ili....

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Probat ćemo i to, lako poslije dodam, ako ništa drugo kraš ekspres. O.t., moj Daniel je jedno vrijeme jeo tijesto s parmezanom, onda pod kraj dodao malo kraš ekspresa...za zasladit

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ma, samo slatko vrhnje, ono gusto i - da vidiš miline, rukice u vrhnju do pazuha, a rezanci samo iščezavaju

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Virgo30 prvotno napisa
    To je 12 g šećera u 2 deca mlijeka. Cca 1 žlica. Ja toliko slatkoga, bilo šećera bilo meda stavim anyway u jutarnju kašicu, bio griz, zob, ječam. Jel stvarno toliko loše dati zaslađeni jutarnji obrok? Ne treba li on davati ekspolozivnu energiju? Pa slatki zajutrak ili doručak, kažu predstavnici mediternaske kuhinje, je energetski vrlo poticajan način početka dana za djecu koja ovako i onako eksplozivno kreću. Šnita kruha s medom, marmeladom ili džemom je, po meni, isto odličan početak dana. Šećer se trpa u sve i svašta, izvanredan pojačivač okusa, s pravom se anatemizira, ali mislim da za jutarnji obrok ima zeleno svjetlo.
    Nije dobro utoliko što stvara prehrambenu naviku, ljubav prema slatkom koja je intenzivna i dugovječna, nemoguće je riješiti je se. Ja strašno volim slatko... Danas se pitam nije li to možda zato što su mi kad sam bila mala dodavali slatko u kašice, a pouzdano znam da jesu.
    Pekmez na kruhu OK, šećer u griz radije ne.

Početno

Nije dobro utoliko što stvara prehrambenu naviku, ljubav prema slatkom koja je intenzivna i dugovječna, nemoguće je riješiti je se. Ja strašno volim slatko...
    Eto. Iskreno hvala na brizi. I ja volim slatko, kao i velika većina gojaznog ogavnog zapadnog stanovništva (pa i istoka..sjetimo se rahatlokuma ili baklava). No..ja sam također mama-štreberica, vrlo pažljivi dozator svega što jedemo.. ako što pročitam, shvatim i zadovoljavajuće je logično toga se i držim, pa i toga da djeci treba davati hranu sa svojom prirodnom slatkoćom slanošću.

No, u nekom slučaju to ne ide... i sad da li je manje zlo dati djetetu kašicu s relativno većim udjelom šećera nego svakodnevno voditi bitke? Jer eto, kad su online dvoje gladne djece ujutro..vrlo je teško svakog dana održati smirenost, sabranost i dobru volju. Nazovimo to šećernom linijom lakšeg otpora. Nikad nijedna, od početka dohrane nije htjela progutati ni žlicu rižolina ni ništa žitno-ugljikohidiračno, a da nema slatkoće, pritom se ne zavaravajući grožđicama ni začinima slatkog mirisa, dok voće, ma koliko kiselo bilo- nikad s zrncem šećera ni keksa.

Jedini, čokolinom, saharozom, medom ili marmeladom zaslađeni obrok moje djece je doručak i katkad čokoladica od 15 g ili komad kolača za užinu . Kad im netko ponudi čokoladu navale, rasprčkaju i pojedu najviše 2 kockice. Same su odbile jesti pudinge, Dukatine, princes uštipke, krempite...i sad budi pametan..

Evo sad sam nedavno kupila bateriju za moju superpreciznu digitalnu vagu sa greškom plusminus 1 gram. Evo..U jednu moju žlicu ide 9 g šećera..za pola litre mlijeka 2 žlice 18 g..stvarno sablažnjivo :shock: ....

Ja mislim da su to jednostavno ukusi. Kg šećera mi traje...cca 2,5 mjeseca sa svim kolačima koje radim. Kriza je...špara se..

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    samo da kažem da mi već 4 večeri za redom kuhamo sitne rezance u mlijeku - strašno joj se dopali.
    a gotovo za nekoliko minuta (ako ne računam pranje štednjaka nakon što pokipi)...
    ajme, preplavili me mirisi i okusi djetinjstva..........

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

aries, jeste li vi to zvali "jukica"?

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

virgo cijenim tvoje postove i nacin razmisljanja.
    pametni i sa mjerom.
    jos davno paracelsus rece da svaka stvar moze biti i lijek i otrov. ovisno o kolicini.
    i svatko sam u odnosu na situaciju i stavove sam odlucuje sto ce i kako ce.
    gledaj, ja u principu ne uzimam nikakve ljekove. mislim da sam zadnji antibiotik popila prije 15 godina. sve prehlade i slicno rjesavam cajevima, propolisom, globulama i slicno.
    ali evo jucer i danas sam uzela aspirin complex, jer me je uhvatila grda prehlada, a moram zavrsiti neke poslove, sutra putujemo u istru, inu moram voditi simo, tamo (igraliste, muzika, prijateljice)...
    prije nesto godina, uzela bi si dva dana, odmorila se uz svoju prirodnu apoteku. sad nemam ta dva dana pa rjesavam brzinski i u hodu. ali kao iznimku.

sto hocu reci?
    okolnosti uvjetuju puno toga. cokolino ujutro sigurno nije katastrofa.
    ali ja sam odlucila drugacije, jer je on meni oznacavao pocetak procesa:
    - naviknutost na PREslatki okus- poznajem dovoljno djece koja jedu samo preslatke stvari i sve drugo im je bezukusno. i poznajem dovoljno 5-godisnjaka sa 5 plombi u ustima.
    i onda to krene sve dalje i dalje. necemo piti vodu jer je bezukusna.
    pitala sam tete u vrticu zasto pored vrca vode uvijek ima i vrc soka- odnosno sirupa razrjedenog vodom. one mi kazu: puno djece odbija piti vodu. a zedni su.
    ne razvije se onaj fini prirodno osjet za fine i delikatne arome prirodne slatkoce bundeve mrkve, psenicnih klica, voca i slicno..

naravno da to ne mora tako biti. i sama to vidis na primjeru svoje djece.
    ali na nekoj drugoj djeci, vidis da bas krene u krivom mjeru.
    ja sam zeljela objasniti zasto cokolino MENI kao svakodnevna hrana nije bio prihvatljiv. i cura je narasla velika i bez njega.

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    aries, jeste li vi to zvali "jukica"?
    nismo, to je bila jednostavno "pašta na mliku"
    samo što je baka koristila usitnjenu paštu za špagete
    to s rezancima mi fino zvuči

Početno

Citiraj seni prvotno napisa
    ja sam zeljela objasniti zasto cokolino MENI kao svakodnevna hrana nije bio prihvatljiv. i cura je narasla velika i bez njega.
    no hard feelings, ali u svoj ostaloj hrani uživamo bez ikakvih kamuflaža 8)

ja iz istog razloga bježim od vegete ko vrag od tamjana...

snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Vidim da se većina buni oko čokolina i ostalih lina, a koristite mikrovalnu. To čudo neće nikad u moj dom. Neću ni ja mom davati lina i te stvari, ali samo pitam lino ne a mikrovalna da?

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •