Pokazuje rezultate 1 do 40 od 40

Tema: da li je ekonomski napredak drustva povezan sa emocionalnom inteligencijom i svijesti

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno da li je ekonomski napredak drustva povezan sa emocionalnom inteligencijom i svijesti

sto mislite da li je ekonomska situacija neke drzave povezana sa socijlnom i emocionalnom svijesti drustva

da li je stvaro karma da ljudi koji su nesvjesni drugih i vide samo sebe kao kriterij ispravnog postojanja da zive u ekonomskoj bijedi

nesto kao ide li bijeda duha uz siromastvo

sto je uzrok i sto je posljedica

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Tko čita između redova?
    1. Cubana
    2....

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Vjerujem da će biti dug popis..

dunja&vita:-))) avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

1. Cubana
    2. Dunja

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

kaj sad? postrojavanje :lunarocco: ili da odgovorim

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku

ekonomska bijeda je uzrok. nije slučajno da su se najveća s*anja desila kad su bile najveće ekonomske krize.

Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 31.05.2012. at 21:01

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ekonomski napredak može doživjeti i neko društvo s niskom emocionalnom i socijalnom svijesti, nr. otimanjem od drugih i/ili izrabljivanjem drugih nacija, kultura, zajednica.

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

ooo, znam ja puno dobrostojećih koji su bijedni duhom
    i onih drugih
    i mislim da to nema veze s krizom nego s civilizacijom u ovom stupnju razvoja (koja je, opet, dovela do krize)
    još kad bi Stray Cat nešto napisala do 50.-og posta (ako dođe do njega), a ne umaknula kao inače, vjerojatno bih se i složila s njezinim mišljenjem
    Posljednje uređivanje od SikaPika : 01.06.2012. at 04:02

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    ekonomska bijeda je uzrok. nije slučajno da su se najveća s*anja desila kad su bile najveće ekonomske krize.

x

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Tko čita između redova?
    1. Cubana
    2....

Ne, ništa,
    nisam skužila ni redove, a kamoli između redova.
    Šta oće reć? Da smo mi, Grci i slični duhom bijedni, nesvjesni drugih pa nam treba ekonomska kriza. Ili da su oni gladni po Africi, Somaliji, izgladnjeli od suše, izbjegli po kampovima pred pokoljem, isto takvi, prvo siromašni duhom, a onda i trbuhom?

A neki drugi nisu. Japanci možda?

Previše duboka tema za površno naklapanje o narodima, državama i pojedincima. Naći se par potvrda za tezu i opet previše iznimaka.

Nije mi napeto.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Tko čita između redova?
    1. Cubana
    2....
    ni ja nisam pročitala niš između redaka
    al mislim da sam pročitala što ti želiš reći, između redaka, jel
    i to samo zato što je više forumaša iks puta drvilo po stray i tzv. Balkanu
    tema mi je općenito uredu. filozofska..
    a i stray mi je općenito simpa
    Posljednje uređivanje od zmaj : 01.06.2012. at 14:27

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    Ne, ništa,
    Šta oće reć? Da smo mi, Grci i slični duhom bijedni, nesvjesni drugih pa nam treba ekonomska kriza.
    Da, baš to.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

P mom osobnom mišljenju čovjek za uravnotežen i sretan život treba se razvijati i duhovno, i emocionalno i intelektualno i fizički. Isto to vrijedi za zajednicu, društvo ili naciju u cjelini, to su kao stranice piramide, trebaju rasti skupa, jer ako samo jedna komponenta zaostaje ili raste prebrzo dolazi do urušavanja. Naša zapadna civilizacija je postigla određeni materijalni i ekonomski napredak ali zaostaje u drugim komponentama, pa smo za taj ekonomski napredak zagadili planet, zanemarili duhovne i ostale vrijednosti i shvatili da materijalni napredak nije sve. Slikovito rečeno, možeš kopati polje i imati dovoljno za jesti ali ako se ne stigneš veseliti, slaviti, moliti nećeš svejedno biti sretn i zadovoljan.

Isto kao zajednice i nacije, npr. Indija kojima je duhovni život bogat ali druge komponente zaostaju, d se nadovežem na gornji primjer, možeš se moliti po cijele dane, slaviti boga ili nešto slično ali ako nitko ne kopa u polju i uzgaja hranu pa želiš slaviti i moliti se praznog želuca nećeš biti istinski u tome jer ćeš misliti više o hrani nego o bogu.

Ili može netko biti genij, slikati, skladati, raditi na genijalnim izumima, ali ako nije emocionalno stabilan i ispunjen na kraju će se sve urušiti pa neće moći razvijati ono u čemu je dobar, ima milijun primjera prolupalih genija.
    Posljednje uređivanje od ivanas : 01.06.2012. at 14:43

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj stray_cat prvotno napisa Vidi poruku
    sto mislite da li je ekonomska situacija neke drzave povezana sa socijlnom i emocionalnom svijesti drustva

da li je stvaro karma da ljudi koji su nesvjesni drugih i vide samo sebe kao kriterij ispravnog postojanja da zive u ekonomskoj bijedi

nesto kao ide li bijeda duha uz siromastvo

sto je uzrok i sto je posljedica
    Kakve gluposti.....

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj ivanas prvotno napisa Vidi poruku
    P mom osobnom mišljenju čovjek za uravnotežen i sretan život treba se razvijati i duhovno, i emocionalno i intelektualno i fizički. Isto to vrijedi za zajednicu, društvo ili naciju u cjelini, to su kao stranice piramide, trebaju rasti skupa, jer ako samo jedna komponenta zaostaje ili raste prebrzo dolazi do urušavanja. Naša zapadna civilizacija je postigla određeni materijalni i ekonomski napredak ali zaostaje u drugim komponentama, pa smo za taj ekonomski napredak zagadili planet, zanemarili duhovne i ostale vrijednosti i shvatili da materijalni napredak nije sve. Slikovito rečeno, možeš kopati polje i imati dovoljno za jesti ali ako se ne stigneš veseliti, slaviti, moliti nećeš svejedno biti sretn i zadovoljan.

Isto kao zajednice i nacije, npr. Indija kojima je duhovni život bogat ali druge komponente zaostaju, d se nadovežem na gornji primjer, možeš se moliti po cijele dane, slaviti boga ili nešto slično ali ako nitko ne kopa u polju i uzgaja hranu pa želiš slaviti i moliti se praznog želuca nećeš biti istinski u tome jer ćeš misliti više o hrani nego o bogu.

Ili može netko biti genij, slikati, skladati, raditi na genijalnim izumima, ali ako nije emocionalno stabilan i ispunjen na kraju će se sve urušiti pa neće moći razvijati ono u čemu je dobar, ima milijun primjera prolupalih genija.
    Sviđa mi se kako si ovo rekla.

Ne znam, istina, koliko se radi u Indiji, ali je ovo što si napisala otprilike slika tog dijela svijeta koju sam i ja stekla kroz školu, dokumentarce i reportaže. Tako da mislim da stoji i da nije predrasuda.

Ekonomski napredak je nekako skokovit a onaj drugi postupan.

Da bi postojao ekonomski rast moraju ostale komponente biti čvrsto usađene, ukorijenjene, da ih većina pojedinaca vrednuje kao opće dobro. Tada može doć do rasta ekonomije. A ona je nestabilna zbog vanjskih utjecaja (kiše-suše, obilnog ili ne uroda, nafte, burza, kreditnog rejtinga...). Tu bi situaciju kod stabilnih društava amortizirali svi ostali aspekti(solidarnost, socijalna država, religija/vjera u bolje sutra, i ovdje dodajte sve ono što spada u ove druge aspekte. Ako ta pozadina nije stabilna jer se iz nje svako par godina isteže, ona slabi i nastupa kriza.

Evo, na brdovitom Balkanu, ako ćemo tako, sjećamo se i mi bar jednog rata, naši roditelji i djedovi njih nekoliko. Osim ratova i gubitka bližnjih tu je jaka neizvjesnost, glad, kriza svake vrste i na koncu nada u bolje sutra ili makar olakšanje kad svo to pucanje prestane... Pa sad, logično je zašto je opet nekako krizno :/

Gledajuć recimo pov. umjetnosti iz mog sasvim osobnog kuta gledišta, romanika, gotika nisuu loši periodi, al tek je renesansa po mjeri ČOVJEKA, tek je renesansa odraz onog što čovjeku treba, koliko mu treba, kakvo mu je lijepo...a prethodna dva pravca isto nisu trajala 10 godina nego stoljećima. A i kad je bila renesansa nije trajala zauvijek, prešla je u kićeni barok itd.

Zanimljiva su mi ta ljudska traženja

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

ja mislim da nikakav ekonomski rast ne treba za duhovnu stabilnost
    možeš ti kopati na polju cijeli dan, uživati u mirisu zemlje, u toplini sunca, sjesti, pojesti zdjelu riže, kakvu salatu... što god, ne biti gladan
    uživati u pogledu na svoje zdravo dijete koje boso gazi po čistoj zemlji... i tako dalje, valjda kužite što želim reći

jer, kakve koristi od ekonomskog rasta kad ja dođem u trgovinu i onda moram objašnjavati djetetu zašto joj neću kupiti glupi smoki ili kinder čokoladu
    i zašto ne može bosa na travu
    i zašto moram muku mučiti dok nabavim neko normalno meso i slično...

eto, za moj pojam - džaba čovjeku sav napredak ovoga svijeta kad ne može prepoznati zadovoljštinu u onome što on zapravo jest - dio prirode od koje se davno odleberio i sad luta k'o bez glave

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj SikaPika prvotno napisa Vidi poruku
    ja mislim da nikakav ekonomski rast ne treba za duhovnu stabilnost
    možeš ti kopati na polju cijeli dan, uživati u mirisu zemlje, u toplini sunca, sjesti, pojesti zdjelu riže, kakvu salatu... što god, ne biti gladan
    uživati u pogledu na svoje zdravo dijete koje boso gazi po čistoj zemlji... i tako dalje, valjda kužite što želim reći

jer, kakve koristi od ekonomskog rasta kad ja dođem u trgovinu i onda moram objašnjavati djetetu zašto joj neću kupiti glupi smoki ili kinder čokoladu
    i zašto ne može bosa na travu
    i zašto moram muku mučiti dok nabavim neko normalno meso i slično...

eto, za moj pojam - džaba čovjeku sav napredak ovoga svijeta kad ne može prepoznati zadovoljštinu u onome što on zapravo jest - dio prirode od koje se davno odleberio i sad luta k'o bez glave
    ali ako nemaš zemlju za kopati nit posao za zaraditi :/

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    Ne, ništa,
    Šta oće reć? Da smo mi, Grci i slični duhom bijedni, nesvjesni drugih pa nam treba ekonomska kriza. Ili da su oni gladni po Africi, Somaliji, izgladnjeli od suše, izbjegli po kampovima pred pokoljem, isto takvi, prvo siromašni duhom, a onda i trbuhom?

A neki drugi nisu. Japanci možda?

Previše duboka tema za površno naklapanje o narodima, državama i pojedincima. Naći se par potvrda za tezu i opet previše iznimaka.

Nije mi napeto.
    kad već spominješ grke, da mogla bi se povući paralella.

i za grke su i opet krivi drugi, posebno njemci koji ih tjeraju na štednju, umjesto da ih pumpaju s novcem kojeg će grčka vlada opet potrošiti na vlastite skupocjene aute, vile, puovanja, jahte, slobodno nastavi niz.

da draga, za grke su i opet krivi drugi, a ne oni sami, troše novac šakom i kapom, o štednji ni pomislit, o smanjivanju plaća ni pomislit, o barem stagniranju plaća ni pomislit, ali da krivi su njemci koji već 6 godina u svojoj zemlji nisu dopuštali povećanje plaća. vjerujem da to nisi znala.

i gle opet ta sličnost, dolazi turistička sezona, gro turista su im upravo njemci, međutim neprijateljstvo u zemlji protiv njemaca je toliko da su neki dan na mrtvo ime pretukli holanđana od 77 godina jer su mislili da je njemac. evo jutros bio interview. novine vrište o njemcima kao krivicma, izlaze slike markelice sa kukastim križevima, na vjestima govore o tome da bi njemaci trebali sebe gledat kao uzvišenu rasu!!??
    naravno rezervacije za grčku su iz njemačke pale već sada s obzirom na mjesec i usporedbe sa proteklim godinama za 30%! a bit će i gore.

koje li nakaradne sličnosti. i onda će im opet biti njemci krivi kad im se slomi i zadnja slamka spasa, a to je grčki turizam koji je godianam cvao upravo i samo zahvajujuči "tim prokletim nacistima" kako ih nazivaju na vestima u grčkoj.

nalazis li sličnosti?

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

ISPRAVKA. plaće su Njemačkoj stagnirale zapravo skoro 9 punih godina, od 2002. - 2011.
    naravno, taj primjer u europi nitko nije slijedio.

a niti se itko od zemalja u teškoj krizi rado toga želi prisjetiti, ali trošiti i živjeti iznad mogučnosti se želi naravno i dalje, ali tako da oni koji su štedjeli tu svoju uštedu solidarno dijele sa onima rastrošnima.

cowgirl avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj moia prvotno napisa Vidi poruku
    ISPRAVKA. plaće su Njemačkoj stagnirale zapravo skoro 9 punih godina, od 2002. - 2011.
    naravno, taj primjer u europi nitko nije slijedio.

a niti se itko od zemalja u teškoj krizi rado toga želi prisjetiti, ali trošiti i živjeti iznad mogučnosti se želi naravno i dalje, ali tako da oni koji su štedjeli tu svoju uštedu solidarno dijele sa onima rastrošnima.
    Divota, kao da svog šefa slušam, koji je, pogađate, arijevske rase.
    Da, mi smo svi glupi, korumpirani, lijeni i neobrazovani i, naravno, previše plaćeni.

A EU je oaza sreće osnovana samo u altruističke svrhe, nema tu interesa krupnog kapitala, samo duhovno bogatstvo.
    Ma dajte ne ser...

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

prije nego što se počneš sramotiti, probaj se sljedeći puta bar malo informirati o tome što su arijevci i otkuda taj termin. i onda se čudiš još mišljenju svog šefa...
    Posljednje uređivanje od moia : 12.06.2012. at 13:44

cowgirl avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Draga moia,
    vjeruj mi, jako dobro znam.
    Inače obožavam Njemačku (i ljude i jezik), ali soliti pamet izvana, kad ovdje me živiš i ne plaćaš porez je krajnje neukusno.
    Dođi u Hrvatsku živjeti i raditi i vidi kako se stranci ovdje ponašaju kad su šefovi, a kako u matičnoj zemlji pa onda možemo razgovarati.
    Ja u tuđoj zemlji ne pljujem po domaćinima, njihovim običajima i načinu života, već pokušavam prihvatiti različitosti.

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj makita prvotno napisa Vidi poruku
    ali ako nemaš zemlju za kopati nit posao za zaraditi :/
    ma, znam da će zvučati bahato, ali zemlje za raditi uvijek ima
    naravno, ni ja se ne bih odvažila i ostavila sve i otišla, ne znam gdje raditi zemlju
    nisam to htjela reći... govorila sam o zadovoljstvu u malim stvarima nasuprot stvarima koje nam se nameću kao "vrijednosti" i napredak u današnje vrijeme
    zaista jest napredak leći u krevet i pogledati mailove na nekome od gadgeta, ali čemu
    ako sam legla u krevet, legla sam u krevet, šta sad imam od provjere mailova
    ako stvarno moram toliko raditi da si priuštim takav gadget kojem ću opet robovati kad god se netko sjeti, onda ću radije raditi za malo i buljiti u prazan zid
    ali, svatko zna svoje
    ja samo ne volim one (a o tome sam već puno pisala) koji se stalno žale da nemaju novaca, da puno rade, a mijenaju aute kao neki, pa mogla bih reći i čarape (ne mislim na dnevnoj bazi ) jer neke moje čarape duže traju (i po deset godina) nego njihovi auti
    i ta kuknjava kako se puno radi, kako je tempo lud, kako su svi jadni...

a ovo moia što ti pričaš, ma, radije se ne bih upuštala u raspravu jer imam osjećaj da bi me daleko odnijelo, a treba ići spavati

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj cowgirl prvotno napisa Vidi poruku
    Draga moia,
    vjeruj mi, jako dobro znam.
    Inače obožavam Njemačku (i ljude i jezik), ali soliti pamet izvana, kad ovdje me živiš i ne plaćaš porez je krajnje neukusno.
    Dođi u Hrvatsku živjeti i raditi i vidi kako se stranci ovdje ponašaju kad su šefovi, a kako u matičnoj zemlji pa onda možemo razgovarati.
    Ja u tuđoj zemlji ne pljujem po domaćinima, njihovim običajima i načinu života, već pokušavam prihvatiti različitosti.
    ma daj molim te, sorry ali ovakvo zaključivanje mi je van svakog razuma.

od kuda tebi uopće ideja, ako netko živi vani, da nema pojma kako se živi u hrvatskoj??? koja prazna floskula.

draga moja nemaš ti bome veze kako se živi u njemačkoj i tko su uopće njemci što je vidljivo iz tvog prethodnog posta, a ovo ovdje je sorry ali ništa drugo nego doista jedna prazna floskula.
    i da smatram da se strani šefovi ponašaju upravo onako kako i treba, samo je problem hrvatina to akceptirati. ti isti šefovi se isto tako ponašaju i u matičnoj zemlji, pardon, zapravo se ne ponašaju jel to uglavnom nije potrebno pošto ovdje radnik zna koje su prava, dužnosti i obaveze.
    u njemačkoj čitavoj kulturi se smatra velikom sramotom, samo kao banalni primjer, uzeti i špenadlu iz ureda, a kamoli tutnuti plavu kovertu...rokovi se drže i poštuju, sve ima svoj red, redosljed i pravila se pridržavaju, to je ono što hrvati tek moraju naučiti. tako da malo realnosti i samokritičnosti nama hrvatima nimalo ne bi škodilo.

a što se tiče mog poznavanja hrvatske, i živjela i radila u hrvatskoj, čitava familija i moja i muževa nam žive u različitm dijelovima hrvatske, gro prijatelja također, svaka dva mjeseca smo dole. a koje pizdarije sa imovinom i prijenosom i ostalim što se toga tiče imamo sa razno raznim uredima RH ne bi sad o tome. mogu samo reći, sram nas može biti za što u hr birokracija dobija plaće. eto samo toliko....

ali ne, ja doista nemam pojma kako se živi u hr.
    Posljednje uređivanje od moia : 17.06.2012. at 11:58

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj SikaPika prvotno napisa Vidi poruku
    ma, znam da će zvučati bahato, ali zemlje za raditi uvijek ima
    naravno, ni ja se ne bih odvažila i ostavila sve i otišla, ne znam gdje raditi zemlju
    nisam to htjela reći... govorila sam o zadovoljstvu u malim stvarima nasuprot stvarima koje nam se nameću kao "vrijednosti" i napredak u današnje vrijeme
    zaista jest napredak leći u krevet i pogledati mailove na nekome od gadgeta, ali čemu
    ako sam legla u krevet, legla sam u krevet, šta sad imam od provjere mailova
    ako stvarno moram toliko raditi da si priuštim takav gadget kojem ću opet robovati kad god se netko sjeti, onda ću radije raditi za malo i buljiti u prazan zid
    ali, svatko zna svoje
    ja samo ne volim one (a o tome sam već puno pisala) koji se stalno žale da nemaju novaca, da puno rade, a mijenaju aute kao neki, pa mogla bih reći i čarape (ne mislim na dnevnoj bazi ) jer neke moje čarape duže traju (i po deset godina) nego njihovi auti
    i ta kuknjava kako se puno radi, kako je tempo lud, kako su svi jadni...

a ovo moia što ti pričaš, ma, radije se ne bih upuštala u raspravu jer imam osjećaj da bi me daleko odnijelo, a treba ići spavati
    Ovo što kažeš isto kužim. Ima ljudi i ovakvih i onakvih. Žao mi kad stagniramo u najboljim godinama, kad nemamo šanse ako nismo vezaši, kad ljudi rade al za neku crkavicu godinama a lokalni lole lako i dobro prođu.

A da su ljudi opčinjeni time koliko drugi mogu kupit, što voze, oblače, jedu i kud se kreću, jesu i priko mire.

Iako, popravljaju se i najstarije krntije koje su bile zaboravljene i registriraju se, ne kupuju se auta ka blesava ka prije par godina, ne dižu se ni krediti toliko ko do nedavno. Mislim da i statistike daju rezultate takvih trendova.
    Ja nisam neki ekonomist, al onda kažu da je i smanjena opća potrošnja i da to nije dobro za ekonomski rast

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj makita prvotno napisa Vidi poruku
    Ja nisam neki ekonomist, al onda kažu da je i smanjena opća potrošnja i da to nije dobro za ekonomski rast
    Mene ovo toliko ne zabrinjava jer ionako nemamo baš neku proizvodnju, firme nam ionako propadaju i to nema pretjerane veze s tim koliko mi možemo kupit. Ne volim kad nas pokušavaju nasanjkat na ideju da svijet može opstat samo ako i dalje kupujemo kupujemo kupujemo. Sigurno bi mogao funkcionirat i kad bismo kupovali samo onoliko koliko nam treba.

Na postavljenu temu: ni najmanje ne vežem bijedu duha uz siromaštvo, a ni uz bogatstvo. Duh je duh, a novčanik je novčanik.

Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Mozda sam skroz krivo skuzio temu ali dat cu jedan primjer i svoje misljenje. Prije 7 godina zaposlio sam se u jednoj drzavnoj firmi gdje je vladala socijalna osjetljivost. Ljudi koji su imali par godina do mirovine uopce nisu trebali dolazit na posao,alkoholicari su hodali po bolovanjima,majke s malom djecom i opcenito zene su bile zasticene. Ukratko,gledalo se da oni kojima je tesko manje rade. Zaposljavali su se ljudi na izmisljena radna mjesta. Dobit uopce nije bila bitna,radilo se s pozitivnom nulom. Jednog dana je dosla financijska kriza i firma je upala u dugove. Jedini izlaz je bio da stranci udju s kapitalom. Onog trenutka kad je stranac preuzeo firmu krenula je cistka i nestala je socijalna osjetljivost. Danas nasa firma ima novaca na bacanje,a stranac trazi jos vise. Socijalne osjetljivosti nema i nece je nikad vise biti. Mozda je ruzno sto cu reci ali svatko tko zeli pozitivno poslovati,obrt ili firma pa cak i obitelj mora zaboraviti socijalnu osjetljivost. Sami sebi postavite pitanje biste li radije svoju ustedjevinu dali nekom braticu koji doma lezi ili bi te novce ulozili u svoj dom?

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Jole&Titi, mislim da to nije tema, ali moram odgovoriti. Ne razumijem zašto ljudi to gledaju tako isključivo: ako si osjetljiv prema ugroženijima da izmišljaš radna mjesta i slično.
    Zašto ne bi firma mogla funkcionirat tako da se u njoj žene ne boje otić na porodiljni, da se ljudima plaća pošteno doprinose,prekovremeno i slično, ali da kad se radi - onda se radi. Ako i zaposliš nekoga jer mu, eto, treba, to ne znači da ta osoba može ne radit ništa.
    Ja radim u takvoj firmi i ona ima profit, tako da znam da se može.

Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    Jole&Titi, mislim da to nije tema, ali moram odgovoriti. Ne razumijem zašto ljudi to gledaju tako isključivo: ako si osjetljiv prema ugroženijima da izmišljaš radna mjesta i slično.
    Zašto ne bi firma mogla funkcionirat tako da se u njoj žene ne boje otić na porodiljni, da se ljudima plaća pošteno doprinose,prekovremeno i slično, ali da kad se radi - onda se radi. Ako i zaposliš nekoga jer mu, eto, treba, to ne znači da ta osoba može ne radit ništa.
    Ja radim u takvoj firmi i ona ima profit, tako da znam da se može.
    Krivo si me shvatila. Firma funkcionira super,placa je super i na vrijeme. Nece imat nitko problema tko radi ali za neradnike nema mjesta. Uostalom zasto bi ja koji znam vise i bolje sam obrazovan trebao radit posao nekog kome se neda radit? Izmisljena radna mjesta su u svim drzavnim firmama i ljudi su zaposljavani po politickim linijama. Ne osudjujem ja bolesne ljude i majke koje hodaju zbog djece na bolovanje ali ne zelim ispastati zbog alkoholicara,ljudi koji su pred mirovinom,ljudi koji hodaju po bolovanjima jer imaju neki posao za odradit... Zivimo u takvom sistemu u i to moramo prihvatit. Osobno od sebe dajem maksimum na poslu,usavrsavam se,zelim raditi i nemam dana bolovanja otkad sam zaposlen

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj Jole&Titi prvotno napisa Vidi poruku
    Mozda sam skroz krivo skuzio temu ali dat cu jedan primjer i svoje misljenje. Prije 7 godina zaposlio sam se u jednoj drzavnoj firmi gdje je vladala socijalna osjetljivost. Ljudi koji su imali par godina do mirovine uopce nisu trebali dolazit na posao,alkoholicari su hodali po bolovanjima,majke s malom djecom i opcenito zene su bile zasticene. Ukratko,gledalo se da oni kojima je tesko manje rade. Zaposljavali su se ljudi na izmisljena radna mjesta. Dobit uopce nije bila bitna,radilo se s pozitivnom nulom. Jednog dana je dosla financijska kriza i firma je upala u dugove. Jedini izlaz je bio da stranci udju s kapitalom. Onog trenutka kad je stranac preuzeo firmu krenula je cistka i nestala je socijalna osjetljivost. Danas nasa firma ima novaca na bacanje,a stranac trazi jos vise. Socijalne osjetljivosti nema i nece je nikad vise biti. Mozda je ruzno sto cu reci ali svatko tko zeli pozitivno poslovati,obrt ili firma pa cak i obitelj mora zaboraviti socijalnu osjetljivost. Sami sebi postavite pitanje biste li radije svoju ustedjevinu dali nekom braticu koji doma lezi ili bi te novce ulozili u svoj dom?
    ono što mi hrvati pod hitno moramo shvatiti, a to je da ne možemo očekivati živjeti u kapitalizmu i prema načelima otvorenog tržišta, a poslovati po načelima socijalizma.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj Jole&Titi prvotno napisa Vidi poruku
    Krivo si me shvatila. Firma funkcionira super,placa je super i na vrijeme. Nece imat nitko problema tko radi ali za neradnike nema mjesta. Uostalom zasto bi ja koji znam vise i bolje sam obrazovan trebao radit posao nekog kome se neda radit? Izmisljena radna mjesta su u svim drzavnim firmama i ljudi su zaposljavani po politickim linijama. Ne osudjujem ja bolesne ljude i majke koje hodaju zbog djece na bolovanje ali ne zelim ispastati zbog alkoholicara,ljudi koji su pred mirovinom,ljudi koji hodaju po bolovanjima jer imaju neki posao za odradit... Zivimo u takvom sistemu u i to moramo prihvatit. Osobno od sebe dajem maksimum na poslu,usavrsavam se,zelim raditi i nemam dana bolovanja otkad sam zaposlen
    tako je. kao što rekoh, više ne živimo u socijalizmu i komunizmu.

za alkoholičare se prije svega treba pobrinuti država i državne institucije, a ne privatna poduzeća. kao i za socijane slučajeve.

osim toga produktivnost hrvata je 20-30% manja u odnosu na ostale bivše socijalističke zemlje poput posljske npr., a to već jasno govori o problematici.
    Posljednje uređivanje od moia : 21.06.2012. at 09:12

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

jole, ti si malo pobrkao lončiće.

nisi nikad bio na bolovanju, čestitam.

tko čuva tvoju djecu kad su bolesna?

slažem se s dijelom tvojeg posta, ali ne vidim paralelu između: Ljudi koji su imali par godina do mirovine uopce nisu trebali dolazit na posao

i: majke s malom djecom i opcenito zene su bile zasticene

/a kako su to žene općenito bile zaštićene, nisu morale dolaziti na posao u PMS-u? /

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

dodatak, ovo što ti opisuješ uopće nije socijalna osjetljivost nego nemar i nebriga.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa Vidi poruku
    jole, ti si malo pobrkao lončiće.

nisi nikad bio na bolovanju, čestitam.

tko čuva tvoju djecu kad su bolesna?

slažem se s dijelom tvojeg posta, ali ne vidim paralelu između: Ljudi koji su imali par godina do mirovine uopce nisu trebali dolazit na posao

i: majke s malom djecom i opcenito zene su bile zasticene

/a kako su to žene općenito bile zaštićene, nisu morale dolaziti na posao u PMS-u? /
    nije uopće pobrkao lončiće nego njegov post treba čitati sa zrncem realnosti i samokritičnosti. sam je naveo da nema ništa protiv ljudi koji su dosita bolesni i majke sa malom djecom koje moraju nabolovanja, osim toga te dvije kategorije uopće nisu okosnica problema kojeg on spominje.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

lijepo od tebe da ga zastupaš

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

nitko ovdje nikoga ne zastupa, niti je to bit ovdje, nismo u sudnici.
    nego sam trenutno slučajno online i pratim ovu temu, mislim da je stray mislila na daleko širi problem nego što je ovdje prilično usko iščitano. i primjećujem da još uvijek (prema dostupnom uzorku ovdje) malo ljudi razumije u kojim je hrvatska problemima i zašto nikako da se u hrvatskoj bolje živi.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Kako ne. Siromašni smo duhom, emocionalno neinteligentni i vjerojatno jako lijeni.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

a bome izgleda da nismo ni previše pametni kad nam je ovako godinama...

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Zna Cubana znanje:
    Kako ne. Siromašni smo duhom, emocionalno neinteligentni i vjerojatno jako lijeni.
    I flopica ima good point:
    Citiraj flopica prvotno napisa Vidi poruku
    a bome izgleda da nismo ni previše pametni kad nam je ovako godinama...

(Ali, koga briga za ekonomski napredak i emocionalnu inteligenciju kad je vani 30+...)
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 21.06.2012. at 12:24

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •