Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123
Pokazuje rezultate 101 do 137 od 137

Tema: kako nahraniti djecu koja ne zele jesti

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ja sam nakon mjesec dana muke prekinula dohranu na sedam dana i započela ponovo.
    Za sad smo na banani (a bome i u banani) u kombinacijama s ostalim voćem.
    Strah me probat meso i povrće.

Inače je bilo: "Napući usne, okrene glavu i da se na glavu postaviš nema šanse ugurat žlicu u usta."

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

jesi li probala i njoj dati žlicu u ruku?

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Ja sam bivše dijete koje ništa nije jelo.Nikad ko mala nisam bila gladna.Znala sam za ručak dobiti i po riti( tadašnja odgojna mjera mog već izluđenog oca) ali onda sam samo sve povračala ali i opet nisam bila gladna i nisam jela.Imam sestru koja je uvjek bila gladna i koju sam ucjenjivala da pojede i moje dok starci ne gledaju.Sad mislim da je to strašno ali ko maloj mi je bilo normalno. Trajalo je to dosta dugo ali kad sam krenula u školu (tadašnja cjelodnevna nastava),svi su jeli i bome sam i ja počela. Danas jedem sve i nemam problema sa svojom prehranom ali imam sa prehranom moje malecke,jer ona jede sve ali ja pazim ko luđakinja da nije slučajno pojela žlicu manje nego kaj bi trebala ili nedaj bože preskočila obrok.Odmah se bojim da ide mojim stopama. Nadam se da sam bar neke utješila.I takva djeca odrastu i budu zdrava i dobiju lijepu zdravu djecu.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    Takve fore ne pale kod djece koja ne žele jesti. Moja mala isto ako nekaj hoće onda hoće bez obzira na način hranjenja, a ako neće mogu se postaviti na glavu. Probali smo joj dati da jede sama žlicom, prstima, svakako ali ona tak jede samo ono kaj joj paše, ostalo nema šanse da si stavi u usta.

Ja se nadam da će jesti povrće kad bude veća, zato jer moja mama ima vrt i ona jako voli gledati kaj radi i voli biti vani. Veli mama da će druge godine njih dvije skupa raditi na vrtu , zalijevati i tak, pa možda kad skuži kak je ona to uzgajala, bude htjela i jesti. Nadam se...

mašenka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ovo s vrtom pali kod većih ! Nećak u životu nije prismrdio salati a kad smo je skupa brali kusao je i nezačinjenu!

A ovo sa žličicom, Maša npr. ima neko svoje viđenje hranjenja pa jedan dan ne želi ni pomisliti da je se hrani, pljuje, okreće glavu, bježi, a sama hoće. Drugi dan hoće samo rukicama, pa onda jede kao pas iz zdjelice, pa meni sa prsta,...skoro uvijek nešto upali samo ako se uspijemo dosjetiti (osim ako je meso, riba, ili nešto drugo što ne voli).

SpOOklica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja imam sličan problem. Samo moje dijete ima 19 mjeseci, 82 cm, i samo 9 kg. On ne odbija hranu na nacin da jede samo dvije namirnice, jede skoro sve sta sam mu ponudila ali u mikroskopskim količinama. Još ga dojim, ali sam ukinula sva dojenja između uspavljivanja (ujutro u 6:30 kad se probudi, spavanje oko 12, pa spavanje navečer i noć nekoliko puta) Ako mu dam da cica oko 7:30, ili 8 on malo pocica i više nije gladan sljedećih sat i po , dva i nema šanse da ga natjeraš jesti. Bojim se i da ga ne istraumatiziram, trudim se da ne pridajem veliku pažnju hranjenju ali ništa se ne miče s mrtve točke već dugih 6 mjeseci. Sad već tjedan dana uzimamo i multivitamine, otkad je vrime lipo cili dan je vani na zraku u prirodi, u kući samo spava i jede, ni to mu ne otvara apetit. I kako sad naprid kad je on dijete sa stavom, ako neće u usta, on ih zatvori, okreće glavu i govori ne, ne. A stvarno bi htjela da do dvije godine dobije bar još pola kile... Od svega najviše voli voće i povrće, ove škrobne i kalorične stvari mu nisu pretjerano drage, pojesti će par žlica i to je ta njegova mjera. A od voća i povrća se neće udebljati.

Ako ima tko savjet...

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    sweety, ovo definitivno pali. I ja sam muku mučila dok nisam ovo napravila, jest da ćeš imati hrane i po kosi (djetetovoj i svojoj) i po podu i po zidovima, ali će pojesti. I kaj je najbolje, moja je još i sebi sama nekaj uspjela ugurati u usta (jest da je to bila zanemariva količina i da je više završilo u njezinom krilu i u ustima psa). Probaj, definitivno.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Sirius Black prvotno napisa
    Takve fore ne pale kod djece koja ne žele jesti. Moja mala isto ako nekaj hoće onda hoće bez obzira na način hranjenja, a ako neće mogu se postaviti na glavu. Probali smo joj dati da jede sama žlicom, prstima, svakako ali ona tak jede samo ono kaj joj paše, ostalo nema šanse da si stavi u usta.

Ja se nadam da će jesti povrće kad bude veća, zato jer moja mama ima vrt i ona jako voli gledati kaj radi i voli biti vani. Veli mama da će druge godine njih dvije skupa raditi na vrtu , zalijevati i tak, pa možda kad skuži kak je ona to uzgajala, bude htjela i jesti. Nadam se...
    ovak, iz mog iskustva: napravim ručak (ono kaj radim sebi radim i njoj) i taj se ručak sastoji od nekoliko dijelova npr. juhica, dinstane teleće šnicle, pire krumpir i sa strane karfiol. Možda ne pojede karfiol, ali nekaj od toga će pojesti. Karfiol koji neće jesti (iako moja sad to jede) ne forsiram i ne napravim joj to slijedećih 3-4 dana, nakon toga karfiol opet osvane na tanjuru uz ostalo. Nakon 5-6 puta tako pojede malo i karfiola. Ili ako baš vidim da neće karfiol ovak sam, napravim joj rižoto od karfiola i onda nekaj pojede (voli rižu ). Cure, moja sad jede sve, ali je bilo jedno razdoblje kad nije htjela i to je bilo razdoblje kad sam se ja oko toga živcirala. Kad sam se prestala živcirati i počela ovako raditi, počela je jesti. Ne znam, probajte, kod nas je upalilo. Plus napravila sam i ovo kaj je apri napisala - znači aktivno sudjelovanje djeteta u hranjenju (daš joj žličicu). Postoji i treća mogućnost: nije jednostavno gladna. Maknem i za 1-2 sata dadem joj nekaj drugo.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj SpOOklica prvotno napisa
    Ja imam sličan problem. Samo moje dijete ima 19 mjeseci, 82 cm, i samo 9 kg.
    e vidiš, srećo, ovo sam radila i ja. Čim ti znaš koliko je točno tvoje dijete teško i koliko je visoko, znači da si i bila na onim tablicama i da se time opterećuješ. Ajde jedno mjesec dana prestani vagati dijete. Mi ti imamo ovako: doručak, ručak i večera, ujutro kada se digne i prije spavanja mlijeko, između glavnih jela marenda (obično voće). Kad su glavni obroci i sebi i njoj spremam isto i zajedno jedemo. Pustim je da sama jede, ja jedem kraj nje i ne forsam nikaj niti spremam tanjur ispred nje dok ona ne kaže neće ili počne ama baš svaki zalogaj davati psu. Ne mogu ti niti opisati koliki kaos ostane iza svakog njezinog obroka, ali pojede. S time da se svaki naš glavni obrok sastoji od više dijelova.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam do sada bila ful kul s nasim nehranjenjem ali sada, kako se priblizava povratak na posao, polako me lovi panika.
    F josniti jednom niej otvorila usta primiti nesto od hrane, ako joj i uvalim nesto u usta s gustom to pljune van. isprobali sve vrste konzistencije, sve moguce nacine hranjenja, zlicu od prvog dana ima u rukama. Npr. sada je u fazi da voli mrviti kruh, ali jos joj niti jednom nije palo na pamet mrvicu staviti u usta. Doji svaka dva do tri sata.
    Sto kada ja pocnem raditi? ako i nadjem cuvalicu, mislim da ce mi ta drugi dan otkazati

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ja imam sličan problem. Samo moje dijete ima 19 mjeseci, 82 cm, i samo 9 kg. On ne odbija hranu na nacin da jede samo dvije namirnice, jede skoro sve sta sam mu ponudila ali u mikroskopskim količinama. Još ga dojim, ali sam ukinula sva dojenja između uspavljivanja (ujutro u 6:30 kad se probudi, spavanje oko 12, pa spavanje navečer i noć nekoliko puta) Ako mu dam da cica oko 7:30, ili 8 on malo pocica i više nije gladan sljedećih sat i po , dva i nema šanse da ga natjeraš jesti. Bojim se i da ga ne istraumatiziram, trudim se da ne pridajem veliku pažnju hranjenju ali ništa se ne miče s mrtve točke već dugih 6 mjeseci. Sad već tjedan dana uzimamo i multivitamine, otkad je vrime lipo cili dan je vani na zraku u prirodi, u kući samo spava i jede, ni to mu ne otvara apetit. I kako sad naprid kad je on dijete sa stavom, ako neće u usta, on ih zatvori, okreće glavu i govori ne, ne. A stvarno bi htjela da do dvije godine dobije bar još pola kile... Od svega najviše voli voće i povrće, ove škrobne i kalorične stvari mu nisu pretjerano drage, pojesti će par žlica i to je ta njegova mjera. A od voća i povrća se neće udebljati.

Ako ima tko savjet...
    nemam savjet, nego slicno iskustvo

moj je od godinu do dvije i pol bio na 10 kg. bio je na cici 10x dnevno, kuhane zitarice, voce, juhice, mlijecni proizvodi (abc sir, jogurt i vrhnje, putar) i krumpir. isto mikroskopske kolicine.

nisam zeljela da se udeblja, nego da normalno jede od svega po malo, i da malo smanji cicu, jer mu je to bila najmilija hrana, a sitost ne daje bas dugo, pa bi stalno trazio. pazila sam jako da ne jede junk (sve vrste slatkisa, proizvode od rafiniranog bijelog brasna, drugi junk bas ni mi ne jedemo pa ga ni ne drzimo doma, osim kruha za koji ne uspijem uvijek da je kvalitetan)

moje dijete je isto sa stavom, nema sanse da mu nesto podvalis, tocno prebire po tanjuru sto ce staviti u usta, a kad nece - nece - i to je to. ako ga previse nudis pocne plakat

i da je on od svega jeo po malo, da me nije za svaki drugi rucak trazio umjesto hrane cicu, i da nije trazio cicu svakih sat vremena, ne bi se uopce uzbudivala koliko jede, u principu me vise smetao pritisak izvana. al on je htio cicati stalno, prije, poslije, za vrijeme i izmedu obroka
    i jedno vrijeme je htio jesti samo kruh i putar, krumpire i banane, sve ostalo je bilo , i daj mi cicu

i onda je iznenada poceo jesti malo vise kolicinski, pa malo vise namirnica prihvatio, pa poce sam traziti jesti...sad vec i trazi probati nove stvari :D

al uza sve to od cice se ne odvaja

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Moj isto baš nije htio jesti. S dohranom smo počeli kad je imao oko 6 mjeseci. Bio je vrlo izbirljiv u pogledu kašica. Jeo je tek nekoliko vrsta voćnih kupovnih kašica. Povrće i meso u kašicama nije htio ni pogledati . Kako su mu rasli zubi zavolio je grickati kekse. S druge strane, kuhano je jeo u mikroskopskim količinama. Na svekin nagovor ukinula sam mu kekse, ali opet nije htio jesti kuhano ni voće. Pokušali smo po principu da ga pustimo, pa kad je gladan jesti će i opet ništa. Situaciju je pogotovo bila loša kad sam zbog druge trudnoće ostala bez mlijeka u njegovom 14. mjesecu. Neće kuhanu hranu, neće formulu, neće obično mlijeko, još je bio uhvatio i virozicu s temperaturom; tek onda nije htio ama baš ništa. Dođemo mi pedijatrici koji mjesec nakon toga i ispalo da je mali izgubio na težini i da mu fali željeza. Dobio je željezo i multivitamine, ponovo smo uveli kaloričniju hranu. Uglavnom apetit mu se popravio, dobio je na kilaži. Nismo ga ništa forsirali, od nedavno počeo je sam tražiti da proba novu hranu. Zainteresirao se za juhicu s tijestom koju prije nije htio ni pogledati, u nekoliko navrata sam mi je donio bananu ili naranču da mu narežem; obožava pržene krumpiriće i otkad ih je probao odonda želi jesti i pire bilo sam ili pomiješan s blitvom. Uglavnom, ako vidi da ukućani oko njega nešto jedu želi i on probati. Mesožder baš i nije, to će valjda doći kasnije. Pred koji tjedan uzeo mi mladi luk i zagrizao, možeš mislit kakvu je facu složio kad je skužio da je ljuto . Odonda kad jedemo mladi luk obavezno mora i on malo, na okus se naviko.

SpOOklica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Elin, otarasila sam se ja potrebe da znam visinu i težinu u svakom trenutku i to još prije godinu dana kad su počeli problemi sa težinom. Ali reci mi iskreno, znaš li za koje dijete njegove starosti i njegovih mjera?
    Kod takve djece znaš mjere zato što se dugo ne mijenjaju

Taman kad sam pisala zadnji post, par dana prije počeli smo uzimati multivitamine i željezo (hemoglobin mu je 111, najniži je bio 101, a zadnjih par mjeseci nismo uzimali Fe), malo mu se apetit popravio, uspijemo spojiti i po dva tri dana sa tri obroka, ali onda uslijede dan dva skoro bez krute hrane. Ali veliki nam je problem što ne znam s čime mu "pojačati" hranu. Inače voli voće i povrće, ali fali nam kalorija u hrani. Recimo bananu je jeo zimi, čim je zatoplilo, slatko više ne može smisliti. Ne dolazi u obzir ni udrobljeni keksi u naribano voće, razna lina čokolina, Iako ga dojim, voljela bi da mogu na adaptiranom skuhat palentu, neće nego na kravljem (i meni je AD previše kemijskog okusa). Ni samo na mom mlijeku nije dobivao dobro na kilaži tako da savjeti - ne brini se, dojiš ga- ne prolaze. Znači, neće slatko, neće glatke kašice, neće kekse (ni same, i u kašici) slabo jede i kruh. Kako mu podvaliti kalorije i ugljikohidrate osim u pašti i krumpiru za ručak?

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Elin, otarasila sam se ja potrebe da znam visinu i težinu u svakom trenutku i to još prije godinu dana kad su počeli problemi sa težinom. Ali reci mi iskreno, znaš li za koje dijete njegove starosti i njegovih mjera?
    Ne, ali znam curicu od 4 godine i 15 kg. Da li je tvoja pedica zabrinuta njegovom težinom?

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Bubica prvotno napisa
    ja sam do sada bila ful kul s nasim nehranjenjem ali sada, kako se priblizava povratak na posao, polako me lovi panika.
    F josniti jednom niej otvorila usta primiti nesto od hrane, ako joj i uvalim nesto u usta s gustom to pljune van. isprobali sve vrste konzistencije, sve moguce nacine hranjenja, zlicu od prvog dana ima u rukama. Npr. sada je u fazi da voli mrviti kruh, ali jos joj niti jednom nije palo na pamet mrvicu staviti u usta. Doji svaka dva do tri sata.
    Sto kada ja pocnem raditi? ako i nadjem cuvalicu, mislim da ce mi ta drugi dan otkazati
    Ovako identicno je bilo kod mene, bas u ovo vrijeme spremali smo se na privikavanje na tetu, a ona nema ni jedan obrok za koji bi se moglo reci da je obrok.
    Nisam dramila, nudila sam stalno, po malo i cuvalica je tako nastavila, jela joj je kao vrabac svakih sat-sat i pol ... a od 16:30 do 06:30 iduci dan je cicala svako malo. Uglavnom kad sam otisla raditi tako je i ona pocela jesti.
    I nije nam cuvalica otkazala, ali sam joj zabranila bilo kakve predstave oko jela tipa leti avion ili jedna zlica za mamu, baku, medu ... dala sam striktne upute sto i kako da joj skuha i neka joj nudi. Samo strpljenja, nece ona ostati gladna.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a nije joj plakala? ja sam samo u strahu da ce ona preplakati cijelo vrijeme dok mene nema

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Kod takve djece znaš mjere zato što se dugo ne mijenjaju

Taman kad sam pisala zadnji post, par dana prije počeli smo uzimati multivitamine i željezo (hemoglobin mu je 111, najniži je bio 101, a zadnjih par mjeseci nismo uzimali Fe), malo mu se apetit popravio, uspijemo spojiti i po dva tri dana sa tri obroka, ali onda uslijede dan dva skoro bez krute hrane. Ali veliki nam je problem što ne znam s čime mu "pojačati" hranu. Inače voli voće i povrće, ali fali nam kalorija u hrani. Recimo bananu je jeo zimi, čim je zatoplilo, slatko više ne može smisliti. Ne dolazi u obzir ni udrobljeni keksi u naribano voće, razna lina čokolina, Iako ga dojim, voljela bi da mogu na adaptiranom skuhat palentu, neće nego na kravljem (i meni je AD previše kemijskog okusa). Ni samo na mom mlijeku nije dobivao dobro na kilaži tako da savjeti - ne brini se, dojiš ga- ne prolaze. Znači, neće slatko, neće glatke kašice, neće kekse (ni same, i u kašici) slabo jede i kruh. Kako mu podvaliti kalorije i ugljikohidrate osim u pašti i krumpiru za ručak?
    pa daj mu vise zitarica, al ne kekse i lina, to nema veze sa zitaricama.
    i mahunarke, to ti je kaloricno.

ja i griz i palentu inace kuham na vodi, pa ako bas zelis izbjeci kravlje mlijeko mozda bude tako htio. ili rizino i zobeno probaj.

proso, kus kus, griz, palenta, sve se to da smijesati u juhicu, ili u povrce ili u voce, a da se ni ne primijeti.

ili slanutak an primjer, ja ga skuham i onda ga tako samo skuhanog jedemo, zrno po zrno, zovemo ih kestencici (inace obozava kestene). pa grah, mahune, grasak, soja...

jel voli suseno voce? daj mu to da gricka

a ove gluposti kao lina, kruh i kekse i bolje da jede sto manje.

u principu je vaznije sto jede, a ne koliko jede. sto manje preradene hrane, sto vise hrane s puno vitalnosti

a koliko je visok i tezak ne zabrinjavaj se. ni ja nisam znala puno djece koja su mala i lagana kao dorian, pa sam ih odjednom upoznala troje i sad mi je srce na mjestu

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

a nije joj plakala? ja sam samo u strahu da ce ona preplakati cijelo vrijeme dok mene nema
    a možda da teta čuvalica dođe malo na navikavanje djeteta na nju, jedno 15-30 minuta dnevno.

Spookica, sad se sjećam što me zasmetalo u tvom postu: NE SMIJEŠ NIŠTA KUHATI NA ADAPTIRANOM MLIJEKU - piše ti tako na kutiji. Pazi dobro.
    Probaj ovo (moja jako voli ovo): zgnječi bananu (viljuškom) dodaj sok od narandže, sve zajedno promiješaj (ja ne upotrebljavam nikakav štapni mikser, pomješam viljuškom, onak da bude kompaktno) i daj mu da proba.
    Pazi: da li je mali probao narandžu - agrumi znaju biti jaki alergeni.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

dodatak: s time da sok od narandže ne onaj kupovni, nego iscijediš narandžu.

SpOOklica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Prvo da odgovorim, da moja pedica je zabrinuta ali ne u smislu neke bolesti (već smo sa 6 mj bili kod endokrinologa) već je mišljenja da bi se trebao ubuciti bar pola kile jer smatra da ovako mršav jednostavno ne može uhvatiti zamah u rastu. On napreduje, ali koracima ne puževim nego valjda koracima amebe.

Ni ja nisam bila sretna kad sam pokušala dati lino, i kad sam počela drobiti kekse u kašice, ali ni sama se ne hranim kvalitetno pa ni ne poznam hranu dovoljno, pa nemam ideja. moj se jelovnik sastoji od jednostavnih jela - sendviči (šunka, pršut, panceta, sirevi, kiseli krastavci), kuhano za ručak (vrtim petnaestak jela) i za večeru šta dograbim (cornflakes u mlijeku, jaja, ponekad samo voće, neki kolač - da se ne osuši ) Recimo ja nikad ne bi rekla da mahunarke imaju nešto kalorija (njih je jeo u nekoliko navrata), nikad nisam mislila da je sušeno voće išta vrijednije od obične grickalice.

Kravlje mlijeko ne trebamo izbjegavati pod svaku cijenu, samo sam htjela koristiti ad jer je puno vrijednija namirnica od običnog kravljeg. Pa tako i od vode, ali kad već hoće palentu i griz na kravljem, onda ću mu i kuhati na kravljem, punomasnom. Ipak ima 19 mj

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

spookić, dakle ono što ti meda napisa je točno za mahunarke + kandirano voće ti je jako zdravo i kalorično, posebno marelice koje imaju u sebi puno željeza. Onda one grickalice od riže (okrugle) ja ih zovem stiropor su isto kalorične za popizditi (nećeš vjerovati, ali 10 dkg tih grickalica ima kalorija koliko i mliječna čokolada).
    Palentu probaj napraviti na vodi, onda dodaj u nju malo pancete (izrezane jako sitno) i onda probaj pomiješati sa vrhnjem (ne da kuhaš u vrhnju nego izmješaj kad palenta bude gotova). Na mlijeku mu možeš raditi griz, dodaj unutar malo cimeta.
    Možeš probati i sa ajprem juhom: maslinovo ulje i staviš malo brašna, propržiš lagano (ne smije posmeđiti, nego požutiti), dodaš vode i kad voda bude pred kuhanje dodaš malo griza, kad prokuha staviš unutar jedno jaje umutiš i kuhaš cca 5 minuta. Na sličnu foru možeš raditi i paradjz juhu (naravno, bez griza i umjesto jaja dodaj manistru).
    Umjesto lešo mesa, probaj dinstano na putru. Isto, kada kuhaš povrće ne skuhaj do kraja, nego ga još malo zdinstaj na putu. To će mu dati dodatne kalorije koje treba. Nadam se da sam ti dala par ideja.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Zakaj se ne bi smjelo kuhati na adaptiranom? Ja ponekad skuham instant palentu koja se kuha 2-3 minute. Palenta na vodi je odvratna i to neće jesti.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Zakaj se ne bi smjelo kuhati na adaptiranom?
    piše ti na kutiji adaptiranog, barem mog piše, a ja slušam.

little duck avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Zakaj se ne bi smjelo kuhati na adaptiranom? Ja ponekad skuham instant palentu koja se kuha 2-3 minute. Palenta na vodi je odvratna i to neće jesti.
    A otkad se palenta kuha uopce na mlijeku??? Sada sam totalno zbunjena....Otkad znam za sebe, jedem je kuhanu na vodi, a mllijeko je tek dodatak nakon kuhanja... :/

SpOOklica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Za palentu mogu samo reći da sam je ja uvijek kuhala na mlijeku, jer me baba tako naučila.
    Elin hvala na idejama, sad cemo pokusati primjeniti stogod.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam B masu puta kuhala hranu na adaptiranom, nikad nisamskuzila da na kutiji pise da se to ne smije

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ja sam B masu puta kuhala hranu na adaptiranom, nikad nisamskuzila da na kutiji pise da se to ne smije
    čuj, na mojoj kutiji pišu različita upozorenja od kojih mi se neka čine čak i nebulozna, ali da ne bi bilo nismo znali... strogo se pridržavam.

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Plakala joj je samo za spavanje, to joj je bila najveca kriza ... kad je bila gladna bila bi prvo nervozna, zato sam i rekla da joj nudi neku klopu svako toliko. Skuhala bi recimo palentu sa povrcem unutra, prohladila i narezala kao tortu, to se moze jesti i hladno tako da joj je uvijek mogla nesto ponuditi za ubaciti u usta.
    I cuvalica je sama skuzila da kad joj tako daje po sitno svako malo, da je zadovoljnija.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

imam curicu sad točno ima 8 i pol mj.danas smo bili kod pedijatra ima 8 i 200 72.5 dugačka. problem je to što se vagala kod druge dok. prije toga nekih 20 dana i onda je imala po njihovoj vagi 8 i 220. po tome bi ispalo da gubi iako jede od tada normalno-za nju. e sad ..pedijatar kaže da je to malo po onoj skali rasta.. ništa zabrinjavajuće ali moglo bi biti bolje.. pita kako jede... svakako i u tom je problem..ima 3 konkretna obroka...prvi negdje oko 11-voćna kašica mala nekad pojede sve nekad joj ostane debljina prsta još do kraja. za 4 sata ima povrće s mesom domaće skuhano..najčešće pojede ok..mjera kao velika kašica od 190 gr. i ponovo za 4 sata voćna mala kašica.. sve između je sisa i po noći sisa 3-4 puta. svježe voće baš ne preferira-smiksano ni u snovima a jojš uvijek ne zna žvakati nema zubi pa joj dati da nešto gricka u komadu ruski rulet. bilo je perioda kad je jela puno bolj.npr veliku voćnu kašicu i ujutro i navećer, a sad brljavi u zadnje vrijeme i neznam u ćem je problem? jel to neka prolazna kriza ili ja neš ne radim dobro..?

Alyssa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Suncica, mi smo po tome jos gori od vas: maj mali ima ravno 8 kg (toliko je otprilike imao i pred koja 3 tj.), dug je 72, ali je mjesec dana stariji od tvoje curice! Da ne kazem da smo jos na 2 obroka, dorucak i rucak, jer dorucak jos nije bas skroz prihvatio pa mu jos nisam ponudila veceru. Ali vidim da je tu na forumu nekako prosjek da se 2. obrok uvede s 8, a treci s 10 mj. Za rucak nikad nije pojeo ni blizu kolicini od 1 velike kasice, mislim max. pola (ne jede gotove kasice, pa ne mogu bas tocno tvrditi, ali te su teglice stvarno ogromne), a za dorucak pojede po 10, max. 15 malih zlicica hrane. Ali cicao bi stalno! Ipak, ja se ne brinem, pogotovo unazad koja 3 tjedna otkad vidim da je bas poceo jesti, prije toga je uglavnom brljao: bilo je dana kad je OK pojeo, ali i onih kad bi doslovno pojeo 2-3 zlicice.

Da ne duljim, osnovna hrana do god. dana je majcino mlijeko, sve ostalo je dohrana, navikavanje na nove okuse, upoznavanje djeteta s raznim namirnicama i novim nacinom hranjenja. Dakle ako malena puno sisa, ne brini, dobije ona dovoljno kalorija. Ali sad je sve aktivnija pa joj se manje "prima". Ima li dovoljno popiskenih i pokakanih pelena? Ponasa li se uobicajeno, je li vesela i aktivna? Ako su svi odgovori potvrdni, mislim da nemas razloga za brigu. Mozda joj rastu zubici? Dosta beba smanji obroke krute hrane kad izbijaju zubici, nekad i pojacaju podoje, a mogu i stagnirati s dobivanjem na kilazi.

Sto se tice pedijatara, vecina je nazalost misljenja da bebama vrlo rano treba "jaca" hrana od majcinog mlijeka pa se na njihove savjete bas ne osvrcem. A moj malac je takoreci otpocetka na samom dnu svih tablica, u donjih 10%. A zasto? Zato sto su tablice radjene uglavnom prema djeci koja vise ne doje, jer vecina djece krece s dohranom vec od 4. mj., kao sto i vecina djece prestane dojiti prije navrsenih 6 mj. . Svaki put kad sam kod pedijatrice vidim bar jednu bebu mladju od 6 mj. s bocicom sokica u rukama, ili kakvim slatkim keksicem...

Vidim da ne spominjes zitarice, a one su korisne i kaloricne. Probaj joj dati npr. za dorucak palentu, proso ili zobene pahuljice s vocem. Promatraj malecku, slusaj sebe i sretno .

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Alyssa, bome si dobro naučila gradivo :D
    Sjajna si!

Jedino, kod tako velike djece nisu baš važne pelene; ima djece koja sasvim lijepo napreduju, a kakaju samo jednom tjedno.
    Takav im je metabolizam.

Sunčice, moja djeca su uvijek voljela jesti, a kći je sa godinu dana imala 7800/76, a sin 8900/80.
    Oboje su vitki i visoki.
    Mislim da Orka ni danas, sa skoro 7 godina, ne pojede količine koliko bi stalo u veliku staklenku gotove kašice.
    Zapravo, sigurna sam da ne.

Alyssa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Apri, sto cu kad sam streber

Ovo s kakicama sam valjda morala spomenuti jer sam opsjednuta kakanjem . Par puta nam je izmedju kakanja proslo vise od 3 dana (inace kaka k'o vekerica svaki dan), i jao i upomoc: jadan se cijeli dan napinjao i kakao placuci na sav glas, pa odonda stalno kombiniram sto bi s cime trebao pojesti

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

hvala na savijetima, baš ste me smirile...

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

e da sa prljavim pelenama je sve ok redovna stolica i mokrenje... :D

morena24 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

dakle evo i nas medju nejelice.

imam u biti jedno pitanje...vidim da vecina mama nejelica jos uvijek doji, dojim i ja. mali R. sada ima 16 mjeseci i sa godinu dana sam je odbio sisu preko dana i samo je sisao prije spavanja, ali nedavno je opet poceo traziti sisu non-stop. sisao bi stalno!

uz to sto je poceo slabo jesti, nece piti ni tekucine. on bocicu od 2 dc vode pije 3-4 dana!!

pa me zanima kako je bilo mamama kad su prestale dojiti? da li su djeca pocela vise jesti i piti? jer meni se cini da se on opet navukao na sisu i da mu se zato ne da nista jest ni pit, a ja sam tak smrsavila vec, da sumnjam da je moje mlijeko nesta hranjivo i ozbiljno razmisljam o prestanku dojenja, samo da malac pocne normalno jest i pit

Ms. Mar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

I ja svako malo vazem to s dojenjem, ne u smislu da bih prestala, nego da bih probala smanjiti. Ali onda opet dodjem do zakljucka do to nema bas puno veze. Za vodu ne brinem, isto nekad malo pije, ali znam da je dosta dobio dojeci. Ali brine me cesto sto napuni zeludac sa mlijekom pa kao nije gladan. A onda se opet desi nekoliko dana da cika, cika pa jede odmah iza toga toliko da ne znam gdje mu stane. I opet zakljucujem, ma nema veze. Pa onda slijede jedan duzi niz dana kad pojede (ili ne pojede) toliko da kad bi netko to brojao, mogla bih ocekivati socijalnu sluzbu na vratima. I onda opet, prije nego sto ista poduzmem zapitam se: napreduje li moje dijete, je li zdravo, je li vecinu vremena zadovoljno. I kako je do sada uvijek odgovor: da, da, da; pustam ga da i dalje on diktira kad, koliko i sto hoce jesti. Kad tome ne bi bilo tako, malo bih vise razmisljala o tome sto poduzeti, naravno.

KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Moja mala ima 8 meseci,"vec" je 2 meseca skoro na" dohrani" a jos nije otvorila usta
    "Probala" je ponesto,ali ne puno toga.Poneku mrvicu vidim u kakici,ali je sve to zanemarivo.
    Nove namirnice i ne uvodim,kada ni ove dosad nije prihvatila.
    Ono sto me brine je to sto je i sisanje smanjila.
    Po danu mozda dva puta sisa kako treba,ostalo je simbolicno.Zato sisa puno nocu,brinem se da li joj je to dovoljno :?
    Od kontrole sa 6 meseci je dobila za 2 meseca 450gr i ni makac :/
    Ovim tempom nece ni dobiti nista.
    Sledeca kontrola nam je za mesec dana i vec vidim pedicinu facu kad se pokaze da je opala na svojoj skali rasta.Takav komentar je bio i prosli put
    Ne mogu je privoleti da sisa vise,a dohranu nece,nece i ne-ce
    Probali smo svasta-i gnjeceno i seckano i miksano i kupovno i komade(da jede sama)sve to 0 bodova.Takodje su je "hranili i MM,baka,prijateljica....isto....kasicicu ne zeli ni blizu,cvrsto zatvori usta,mase glavom ,brani se rukicama i na kraju place
    Aktivna je sve vreme budnosti,gmize po celom stanu,svugde je ima,pokusava puziti,dize se cetvoronoske,a kada ju nosimo toliko mase rukama i nogama kao propeler.
    Definitivno sve potrosi i nista joj se ne prima.
    Rodjena je s 3.8kg a sad ima 8.4.
    Kako li ce utrostruciti tezinu do godine dana i da li je to uopste obavezno :?
    Gde(i da li)gresim :?
    Kada bi se makar vise nasisavala i dobijala nesto u tezini,uopste se ne bih brinula.Ovako....

Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •