Pokazuje rezultate 1 do 37 od 37

Tema: Silikonski kalupi za kolače - da ili ne?

  1. #1
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno Silikonski kalupi za kolače - da ili ne?

    Već dugo vremena gledam silikonske kalupe razne, ima ih zbilja zgodnih i nikako da se ohrabrim kupiti ih. Imam otpor, bez neke racionalne osnove. Brijem da to možda nije zdravo, samo mi to još ne znamo... Poput teflona.

    Koristite li ih? Jeste zadovoljni...?

  2. #2
    Argente avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011
    Postovi
    4,696

    Početno

    Čuj ja imam jedan i stvarno je super, samo ga malo promrdaš i voila - biskvit ispadne...ali isto imam neki podsvjesni strah da na 180 C (mislim da na veću temperaturu ne smije) otpušta toksične subatomske čestice koje mi se talože u koštanoj srži
    Molim da nam se javi neka fizičarka da nas razuvjeri...

  3. #3
    strategija avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    489

    Početno

    Može koji receptić za dječju rođendansku tortu iz ovog silikonskog kalupa na dva kata?
    http://m.ikea.com/gb/en/catalog/products/art/30188294/

  4. #4

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    2,389

    Početno

    Mojca, jesi li mozda nasla odgovor u medjuvremenu?

    ja imam tako slatke u obliku srca za muffine i super su mi prakticni, bas kako Argente kaze, samo promrdas i ispadnu van. nista se ne ljepi.

  5. #5
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Ja sam uvjerena da nisu baš najzdraviji ali ih svejedno koristim. Za muffine.

  6. #6
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    Citiraj nevena prvotno napisa Vidi poruku
    Mojca, jesi li mozda nasla odgovor u medjuvremenu?

    ja imam tako slatke u obliku srca za muffine i super su mi prakticni, bas kako Argente kaze, samo promrdas i ispadnu van. nista se ne ljepi.
    Nisam... i dalje me pere paranoja... i dalje ih gledam s čežnjom i čekam da me netko razuvjeri.

  7. #7
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam uvjerena da nisu baš najzdraviji ali ih svejedno koristim. Za muffine.
    Kako si se uvjerila?

  8. #8
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Nisam se razuvjerila.

  9. #9
    cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    11,735

    Početno

    Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Nisam... i dalje me pere paranoja... i dalje ih gledam s čežnjom i čekam da me netko razuvjeri.
    ovo je kao ja s mikrovalnom

  10. #10

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    2,389

    Početno

    ja u stvari isto kao marta, malo sam googlala i nisam nista nasla. I imam ih i dalje i koristim ih cesto za muffine. i nadam se da necu naci razloga da ih ne koristim jel bilo bi mi zao

  11. #11
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    ovo je kao ja s mikrovalnom
    Oooo, to je tek posebna paranoja.
    Imam mikrovalnu, služi samo za grijanje trešnjinih koštica kad me boli vrat.

  12. #12

    Datum pristupanja
    Mar 2014
    Postovi
    357

    Početno

    pa pošto se silicij (kojeg sadrži silikon) koristi i kao dodatak prehrani, dakle ima pozitivno djelovanje
    na zdravlje, mislim da ne bi trebalo biti problema.
    problem je možda što nas malo previše izgledom podsjeća na plastiku ali u silikonu nema ugljikovodika niti ketona.

  13. #13
    mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011
    Postovi
    1,033

    Početno

    Ja u svojemu pečem muffine. Preko 180°C.

  14. #14
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    Da li ga to što je dodatak prehrani automatski kvalificira kao pozitivnog?
    Ima dodataka prehrani koji nisu ni blizu pozitivnom...

  15. #15

    Datum pristupanja
    Mar 2014
    Postovi
    357

    Početno

    Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Da li ga to što je dodatak prehrani automatski kvalificira kao pozitivnog?
    Ima dodataka prehrani koji nisu ni blizu pozitivnom...
    me ne kvalificira, ali ga barem malo izdiže iznad obične plastike koja nije dodatak prehrani

  16. #16
    Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,865

    Početno

    Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Nisam... i dalje me pere paranoja... i dalje ih gledam s čežnjom i čekam da me netko razuvjeri.

    ovo kao da sam ja pisala. i dalje čekam razuvjeravanje

  17. #17
    Argente avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011
    Postovi
    4,696

    Početno

    Meni se dopalo ovo technino razuvjeravanje, baš zvuči lijepo znanstveno utemeljeno! Ajde daj nam sad nešto slično i za mikrovalnu (još jedna članica kluba zazirateljica)

  18. #18
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    Obzirom da me upravo probudio jedan grozan san.... Ali ono grozan... Došla sam si ovamo malo provjetriti misli. I sad nakon tog sna mogu reći da mislim da je jedino pametno uživati u životu i ne zamarati se piz......ma poput ove teme.
    Kad se othrvam dojmu sna možda opet krenem po starom, pa baš zato ostavljam ovaj podsjetnik sebi.

  19. #19
    Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    5,218

    Početno

    Mojca, jesi li na pravoj temi ovo postala?

  20. #20
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    Da.

  21. #21
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    Evo popustila sam i kupila silikonski kalup.
    Winter willage od dr. Oetkera.
    Treba li ih namastiti prije pecenja?

  22. #22
    pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    doma
    Postovi
    6,546

    Početno

    ja definitivno prelazim na silikon.
    imala sam traumatično iskustvo danas s metalnim fisslerovim kalupom za tortu
    jučer sam ispekla biskvite i nafilala ganacheom i jutros skinem kalup i automatski poližem kremu s kalupa i užas. metalni okus do pete. fuj. elem voljeni kalup je pustio nešti, boju, hrđu, ne znam u kremu all over i s tortom u smeće. evo me satima nakon ispirem okus mlijekom i nadam se da do bubice ne bude doprlo to što god da je. mislim je kiličina tipa čajne žlice, ali ekstra odvratno. jel ima tih silikona za velike torte?

  23. #23
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    Baš neobično...
    Nisam nikad doživjela nešto slično.

    Našla upute u.kutiji, treba namastiti silikon.

  24. #24

    Datum pristupanja
    Apr 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,729

    Početno

    hmmmm isto... a valjda cu sad i ja kupit...

  25. #25
    pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    doma
    Postovi
    6,546

    Početno

    ni ja. sad me užasno zanima što je to bilo
    Posljednje uređivanje od pikula : 08.11.2014. at 19:51

  26. #26
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    Pikula, na kutiji stoji link www.oetker-backgerate.de pa vidi kakvih sve ima.

  27. #27
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

  28. #28
    pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    doma
    Postovi
    6,546

    Početno

    ima tenx

  29. #29
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    Evo ispekli smo kućice, jako zgodno, previše šećera u receptu, smanjila, moram još drugi put.
    A sami ispadaju, divota... Što mi je trebala ona brija iz prvog posta.

  30. #30
    hatatitla avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009
    Postovi
    223

    Početno

    Mojca, di ste kupili te kalupice za kucice i koliko love? To su oni prvi iz bozicne serije s linka? Kakva vesta tijesta ide unutra?

  31. #31
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    Lesnina, 150 kn, mislim da su druge, tijesto je koma, 5 jaja na 160 dkg brašna.

  32. #32
    Argente avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011
    Postovi
    4,696

    Početno

    ja svoje ne mastim, isto ispadaju...
    možda zato jer su mi biskviti masni sami po sebi

  33. #33
    hatatitla avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009
    Postovi
    223

    Početno

    Mojca ovi http://www.oetker-backgeraete.de/sho...rdorf-%202-tlg. ?
    Tijesto je kao neki biskvit? Koliko je to veliko? Nisam nigdje vidjela, fora izgleda al ako se ne da nista prihvatkjivo spec unutra, 150kn je dosta. Hvala na info!
    Posljednje uređivanje od hatatitla : 10.11.2014. at 12:03

  34. #34
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    Ma da, biskvit, ali nije baš nešto, dosta gust. Meni turbo presladak, masa koja se dobije iz priloženog recepta jedva dovoljna za kalupe.
    Nije baš jako veliko, ali taman za složiti selo na jedan veliki tanjur za tortu.

    Ja ću probati napraviti s onim tijestom na metre, bilo mi je super za tortu na kat.

  35. #35
    NetkoMiOteoNick avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    608

    Početno

    Citiraj Argente prvotno napisa Vidi poruku
    Meni se dopalo ovo technino razuvjeravanje, baš zvuči lijepo znanstveno utemeljeno! Ajde daj nam sad nešto slično i za mikrovalnu (još jedna članica kluba zazirateljica)
    Malo kasno se javljam, ali možda ipak pomogne.

    izvor: http://home.howstuffworks.com/microwave1.htm
    Microwaves

    Not surprisingly, a m*icrowave oven uses microwaves to heat food. Microwaves are a type of wavethat are sandwiched between radio waves and infrared radiation on the electromagnetic spectrum. In the case of microwave ovens, the commonly used wave frequency is roughly 2,450 megahertz (2.45 gigahertz).
    Waves in this frequency range have an interesting property: They're absorbed by water, fats and sugars. Once absorbed, they're converted directly into atomic motion -- heat. These waves boast another interesting, related property, too: They're not absorbed by most plastics, glass or ceramics. Metal reflects microwaves, which is why metal pans don't work well in a microwave oven. It's also why the devices have metal walls -- for reflection.
    Skraćeno:
    To su valovi koji pobuđuju molekule vode, masti i šećera na gibanje. Gibanjem molekula hrana se zagrijava.
    Molekule plastike, stakla i keramike ne reagiraju na tu frekvenciju pa se ni ne zagrijavaju.
    Od metala se odbijaju i zato metal ne smije u mikrovalku.

  36. #36
    Yummy_mummy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2013
    Postovi
    1,636

    Početno

    Pozdrav cure! Nedavno sam otkrila ovu super stranicu : http://otrovno.com/
    Na njoj mozete postavljati pitanja sto je doista toksicno a sto je mit. Na pitanja odgovaraju strucnjaci.

  37. #37
    Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    24,527

    Početno

    Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Oooo, to je tek posebna paranoja.
    Imam mikrovalnu, služi samo za grijanje trešnjinih koštica kad me boli vrat.

    ja mikrovalku ni nemam. Ne dam u kuću.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •