Results 1 to 37 of 37

Thread: Silikonski kalupi za kolače - da ili ne?

  1. #1
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default Silikonski kalupi za kolače - da ili ne?

    Već dugo vremena gledam silikonske kalupe razne, ima ih zbilja zgodnih i nikako da se ohrabrim kupiti ih. Imam otpor, bez neke racionalne osnove. Brijem da to možda nije zdravo, samo mi to još ne znamo... Poput teflona.

    Koristite li ih? Jeste zadovoljni...?

  2. #2
    Argente's Avatar
    Join Date
    Oct 2011
    Posts
    4,696

    Default

    Čuj ja imam jedan i stvarno je super, samo ga malo promrdaš i voila - biskvit ispadne...ali isto imam neki podsvjesni strah da na 180 C (mislim da na veću temperaturu ne smije) otpušta toksične subatomske čestice koje mi se talože u koštanoj srži
    Molim da nam se javi neka fizičarka da nas razuvjeri...

  3. #3
    strategija's Avatar
    Join Date
    Oct 2011
    Location
    Zagreb
    Posts
    489

    Default

    Može koji receptić za dječju rođendansku tortu iz ovog silikonskog kalupa na dva kata?
    http://m.ikea.com/gb/en/catalog/products/art/30188294/

  4. #4

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    2,389

    Default

    Mojca, jesi li mozda nasla odgovor u medjuvremenu?

    ja imam tako slatke u obliku srca za muffine i super su mi prakticni, bas kako Argente kaze, samo promrdas i ispadnu van. nista se ne ljepi.

  5. #5
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Ja sam uvjerena da nisu baš najzdraviji ali ih svejedno koristim. Za muffine.

  6. #6
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Quote Originally Posted by nevena View Post
    Mojca, jesi li mozda nasla odgovor u medjuvremenu?

    ja imam tako slatke u obliku srca za muffine i super su mi prakticni, bas kako Argente kaze, samo promrdas i ispadnu van. nista se ne ljepi.
    Nisam... i dalje me pere paranoja... i dalje ih gledam s čežnjom i čekam da me netko razuvjeri.

  7. #7
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Quote Originally Posted by marta View Post
    Ja sam uvjerena da nisu baš najzdraviji ali ih svejedno koristim. Za muffine.
    Kako si se uvjerila?

  8. #8
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Nisam se razuvjerila.

  9. #9
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    Quote Originally Posted by Mojca View Post
    Nisam... i dalje me pere paranoja... i dalje ih gledam s čežnjom i čekam da me netko razuvjeri.
    ovo je kao ja s mikrovalnom

  10. #10

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    2,389

    Default

    ja u stvari isto kao marta, malo sam googlala i nisam nista nasla. I imam ih i dalje i koristim ih cesto za muffine. i nadam se da necu naci razloga da ih ne koristim jel bilo bi mi zao

  11. #11
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Quote Originally Posted by cvijeta73 View Post
    ovo je kao ja s mikrovalnom
    Oooo, to je tek posebna paranoja.
    Imam mikrovalnu, služi samo za grijanje trešnjinih koštica kad me boli vrat.

  12. #12

    Join Date
    Mar 2014
    Posts
    357

    Default

    pa pošto se silicij (kojeg sadrži silikon) koristi i kao dodatak prehrani, dakle ima pozitivno djelovanje
    na zdravlje, mislim da ne bi trebalo biti problema.
    problem je možda što nas malo previše izgledom podsjeća na plastiku ali u silikonu nema ugljikovodika niti ketona.

  13. #13
    mayato's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    1,033

    Default

    Ja u svojemu pečem muffine. Preko 180°C.

  14. #14
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Da li ga to što je dodatak prehrani automatski kvalificira kao pozitivnog?
    Ima dodataka prehrani koji nisu ni blizu pozitivnom...

  15. #15

    Join Date
    Mar 2014
    Posts
    357

    Default

    Quote Originally Posted by Mojca View Post
    Da li ga to što je dodatak prehrani automatski kvalificira kao pozitivnog?
    Ima dodataka prehrani koji nisu ni blizu pozitivnom...
    me ne kvalificira, ali ga barem malo izdiže iznad obične plastike koja nije dodatak prehrani

  16. #16
    Angie75's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,865

    Default

    Quote Originally Posted by Mojca View Post
    Nisam... i dalje me pere paranoja... i dalje ih gledam s čežnjom i čekam da me netko razuvjeri.

    ovo kao da sam ja pisala. i dalje čekam razuvjeravanje

  17. #17
    Argente's Avatar
    Join Date
    Oct 2011
    Posts
    4,696

    Default

    Meni se dopalo ovo technino razuvjeravanje, baš zvuči lijepo znanstveno utemeljeno! Ajde daj nam sad nešto slično i za mikrovalnu (još jedna članica kluba zazirateljica)

  18. #18
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Obzirom da me upravo probudio jedan grozan san.... Ali ono grozan... Došla sam si ovamo malo provjetriti misli. I sad nakon tog sna mogu reći da mislim da je jedino pametno uživati u životu i ne zamarati se piz......ma poput ove teme.
    Kad se othrvam dojmu sna možda opet krenem po starom, pa baš zato ostavljam ovaj podsjetnik sebi.

  19. #19
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,220

    Default

    Mojca, jesi li na pravoj temi ovo postala?

  20. #20
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Da.

  21. #21
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Evo popustila sam i kupila silikonski kalup.
    Winter willage od dr. Oetkera.
    Treba li ih namastiti prije pecenja?

  22. #22
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    ja definitivno prelazim na silikon.
    imala sam traumatično iskustvo danas s metalnim fisslerovim kalupom za tortu
    jučer sam ispekla biskvite i nafilala ganacheom i jutros skinem kalup i automatski poližem kremu s kalupa i užas. metalni okus do pete. fuj. elem voljeni kalup je pustio nešti, boju, hrđu, ne znam u kremu all over i s tortom u smeće. evo me satima nakon ispirem okus mlijekom i nadam se da do bubice ne bude doprlo to što god da je. mislim je kiličina tipa čajne žlice, ali ekstra odvratno. jel ima tih silikona za velike torte?

  23. #23
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Baš neobično...
    Nisam nikad doživjela nešto slično.

    Našla upute u.kutiji, treba namastiti silikon.

  24. #24

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,729

    Default

    hmmmm isto... a valjda cu sad i ja kupit...

  25. #25
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    ni ja. sad me užasno zanima što je to bilo
    Last edited by pikula; 08.11.2014 at 19:51.

  26. #26
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Pikula, na kutiji stoji link www.oetker-backgerate.de pa vidi kakvih sve ima.

  27. #27
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

  28. #28
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    ima tenx

  29. #29
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Evo ispekli smo kućice, jako zgodno, previše šećera u receptu, smanjila, moram još drugi put.
    A sami ispadaju, divota... Što mi je trebala ona brija iz prvog posta.

  30. #30
    hatatitla's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    223

    Default

    Mojca, di ste kupili te kalupice za kucice i koliko love? To su oni prvi iz bozicne serije s linka? Kakva vesta tijesta ide unutra?

  31. #31
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Lesnina, 150 kn, mislim da su druge, tijesto je koma, 5 jaja na 160 dkg brašna.

  32. #32
    Argente's Avatar
    Join Date
    Oct 2011
    Posts
    4,696

    Default

    ja svoje ne mastim, isto ispadaju...
    možda zato jer su mi biskviti masni sami po sebi

  33. #33
    hatatitla's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    223

    Default

    Mojca ovi http://www.oetker-backgeraete.de/sho...rdorf-%202-tlg. ?
    Tijesto je kao neki biskvit? Koliko je to veliko? Nisam nigdje vidjela, fora izgleda al ako se ne da nista prihvatkjivo spec unutra, 150kn je dosta. Hvala na info!
    Last edited by hatatitla; 10.11.2014 at 12:03.

  34. #34
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Ma da, biskvit, ali nije baš nešto, dosta gust. Meni turbo presladak, masa koja se dobije iz priloženog recepta jedva dovoljna za kalupe.
    Nije baš jako veliko, ali taman za složiti selo na jedan veliki tanjur za tortu.

    Ja ću probati napraviti s onim tijestom na metre, bilo mi je super za tortu na kat.

  35. #35
    NetkoMiOteoNick's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Zg
    Posts
    608

    Default

    Quote Originally Posted by Argente View Post
    Meni se dopalo ovo technino razuvjeravanje, baš zvuči lijepo znanstveno utemeljeno! Ajde daj nam sad nešto slično i za mikrovalnu (još jedna članica kluba zazirateljica)
    Malo kasno se javljam, ali možda ipak pomogne.

    izvor: http://home.howstuffworks.com/microwave1.htm
    Microwaves

    Not surprisingly, a m*icrowave oven uses microwaves to heat food. Microwaves are a type of wavethat are sandwiched between radio waves and infrared radiation on the electromagnetic spectrum. In the case of microwave ovens, the commonly used wave frequency is roughly 2,450 megahertz (2.45 gigahertz).
    Waves in this frequency range have an interesting property: They're absorbed by water, fats and sugars. Once absorbed, they're converted directly into atomic motion -- heat. These waves boast another interesting, related property, too: They're not absorbed by most plastics, glass or ceramics. Metal reflects microwaves, which is why metal pans don't work well in a microwave oven. It's also why the devices have metal walls -- for reflection.
    Skraćeno:
    To su valovi koji pobuđuju molekule vode, masti i šećera na gibanje. Gibanjem molekula hrana se zagrijava.
    Molekule plastike, stakla i keramike ne reagiraju na tu frekvenciju pa se ni ne zagrijavaju.
    Od metala se odbijaju i zato metal ne smije u mikrovalku.

  36. #36
    Yummy_mummy's Avatar
    Join Date
    Apr 2013
    Posts
    1,636

    Default

    Pozdrav cure! Nedavno sam otkrila ovu super stranicu : http://otrovno.com/
    Na njoj mozete postavljati pitanja sto je doista toksicno a sto je mit. Na pitanja odgovaraju strucnjaci.

  37. #37
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,661

    Default

    Quote Originally Posted by Mojca View Post
    Oooo, to je tek posebna paranoja.
    Imam mikrovalnu, služi samo za grijanje trešnjinih koštica kad me boli vrat.

    ja mikrovalku ni nemam. Ne dam u kuću.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •