Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 52

Tema: obveze djece

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    zibba avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno obveze djece

Nisam uspjela našći temu, pa ako ima prebacite me tamo.

Ono što me zanima je kakve obveze dajete djecu u kojoj dobi da vam pomognu u kući?
    Imam troje djece, najstarija je 8,5 godina i toliko je smotana da joj se ne usudim dati večinu stvari da obavlja. Sjećam se da sam ja u toj dobi pomalo peglala krpe i slično, prala suđe, čistila, znala si speći jaja itd. Njoj se ne usudim dati peglu da se ne speće ili da joj ne ispadne, noževi ne dolaze u obzir jer me strah da se ne poreže kada reže kruh ili nešto ( kada vidi krv ruši se), stvari joj ispadaju iz ruke pa ni suđe se ne usudim joj dati da pospremi, a i pomalo je lijena. Ma dobro ja sam kriva što ona ništa ne radi, ali jednostavni ne znam odakle početi i kada. Srednja je 4,5 i ona voli pomagati, pospremi beštek iz perilice, postavljati stol, brati plodove u vrtu, sve ju zanima, ali mi se čini malenom.
    Sada će mi obje biti cijelo ljeto doma, nema škole, ja sam doma na porodiljnom pa ni mlađa neće u vrtić, ali bi voljela ih naučiti nekom redu i obvezama sada kada je tome vrijeme.
    Pišite što dajete svojoj djeci da obave i što oni mogu obavljati u svojoj dobi. Ajde malo pomognite jednoj mami koja ima dojam da sve mora sama jer inače ništa nije napravljano kako treba. I objasnite kako se suzdržite da ne popravljate sve za njima ako nije napravljano onako kako vi to napravite, jer sam bolesna na to da mora biti napravljano kako treba ili uopče nikako, a tako ću samo povrijediti njihov osjećaj važnosti.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Moja starija ima 4 g. i 8 mj., nema neke obveze, ali dam joj da postavi stol, briše prašinu i obavezno pere salatu. Sve to joj nije obaveza nego zabava i nikad ju ne ispravljam i komentiram da nije dobro napravila. Jako voli pomagati pa radi u skladu sa svojim sposobnostima.

Ja sam čista suprotnost od tebe i ide mi na živce stav "ili savršeno ili nikako", i mislim da bi to kod djeteta moglo izazvati odbojnost prema bilo kakvom poslu.

susmiga avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

moji pomažu jako malo jer i ja patim od iste boljke ( mislim da ću ja to najbrže i najbolje), ponekad isprazne perilicu, pospreme svoje stvari sa sušila, usisaju svoju sobu ( rijetko), jedino što uvijek rade je pospremanje svojih stvari, tj. igračaka i radnog stola jer tu vlada kaos koliko god ja pospremala pa sam odustala
    e da, imaju 8 i 6 godina
    najmlađa (1,5) zasad radi samo štetu i nered

Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Ooooo pa ja sam na tu temu već negdje pisala ali se ne mogu sjetiti gdje.
    Moji imaju popis zadataka i manje više se sve obaveze ispunjavaju jer znaju da im na kraju slijedi nagrada.
    Nagrade su na mjesečnoj bazi i to je tipa odlazak u kino ili McDonalds,novi Dvd-e i slično.Srednja(8 i pol) je npr.zadužena za suđe 2 puta tjedno,pospremanje robe i slično.Najmanji(6 i pol) vadi veš iz mašine ,nosi smeće ,sprema obuću itd.Najstariji 11 god.Sprema suđe postavlja stol ,briše prašinu ,operu kadu.Zajedničko im je spremanje njihovih igračaka .Ima toga još ali ne mogu sad pisati.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

kad su bili manji skupljale su zvjezdice i nagrade tipa ovog što piše kam, ali sad više ne. Navikli su da je to normalno da svi nešto rade. To mi je zapravo najdraže što smo postigli da im je neugodno buljiti u TV dok se oko njih rinta. Ok ako su umorni ili imaju druge obaveze, ali inače je svima ljepše obaviti što se ima pa se zabavljati. Recimo ako svi posrpemimo od ručka i pustimo perilicu zajedno gledamo neki dječji film ili kartamo ili čitamo svi, svatko na svojem krevetu. A u stanu tišina. To je za mene sreća

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

I ja sam se već o tome raspisala više puta. Mislim da nije bitno da djeca puno rade nego da znaju svoje obaveze i da možeš na to računati naravno mislim na školarce
    Evo od veselja koje ja imam u životu je da sinek šeće psa 1-2 puta, prazni suđericu i perilicu, ide s popisom u susjedni dućan i pekaru, curka skuplja veš (imamo niski stalak), usisava, pere stol, servira i općenito šgertuje oko kuhanja, oboje brišu prašinu i odgovorni su za svoju sobu. Zadaci su prema njihovim afinitetima, ne tjeram ih da rade išta što ima je baš mrsko- uvijek ima posla na izbor .
    Još slažu svoju odjeću poslje peglanja ili slaganja na mjesto, odnose prljavo u košaru za prljavi veš, slažu krevete, pospremaju igračke i knjige.
    Recimo da je vremenski omjer kućnih poslova ovakav 50 posto ja, 20 posto MM, sinek i kćer 30 posto - u skladu s vremenom koje provodimo kod kuće.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Forsiram ih da si sami uzimaju vodu, prave sok, uzmu jogurt ili mlijeko iz friža(to im je sve nadohvat ruke) i nije mi bed skupljat proliveno, eventualno i razbijeno, pomažu mi oko doručka i večere tako da mi vade namirnice iz frižidera...trudim se da što više sami naprave.
    Imam tu oko sebe nekoliko muških kojima se doslovce mora gurnuti čaša i tanjur u ruke jel ne znaju sami, ti isti su od malena naučeni da im je sve netko servirao i dao u ruke.
    Da i moraju svoje rublje skupit i odnjeti u vešeraj, nije da to rade ali svaki put ih opomenem u nadi da neću ostatak života skupljat za njima veš po kući.
    I naravno tu je spremanje sobe i igraone, to je nešto što bi trebali sami ali bez mog urlikanja i konkretne pomoći se ne mrdaju s početne točke.
    Morat ću im uvesti neku ploču sa smajlićima ili tako nečim da ih potaknem.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Kosjenka prvotno napisa Vidi poruku
    I naravno tu je spremanje sobe i igraone, to je nešto što bi trebali sami ali bez mog urlikanja i konkretne pomoći se ne mrdaju s početne točke.
    Morat ću im uvesti neku ploču sa smajlićima ili tako nečim da ih potaknem.
    I meni to spremanje igračaka kida živce, ali dosada sam uspjela zadržati hladnokrvnost. Jednostavno sjednem i ne mičem se s mrtve točke dok ne pospremi igračke. Ako me traži da se nečeg drugog igramo - može tek kad pospremi razbacano. Ako me traži da mu napravim kakao - može tek kad pospremi razbacano. Odbijam svaku aktivnost dok ne učini što mora učiniti. Isprva odbija, ali kad vidi da mu nema druge, učini to. Nisam sigurna koliko je to pedagoški ispravno s moje strane, ali učinkovito je - nema svađe i vikanja, a igračke su pospremljene.
    Posljednje uređivanje od rehab : 27.06.2012. at 18:20

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Sinek, 2 i po godine. Zajedno raspremamo čisto suđe iz perilice, spremamo robu u/iz perilice i sušilice, pospremamo krevet, brišemo prašinu. Sam baca otpatke u smeće, to mu je već ušlo u naviku. Obožava mesti i usisavati, ali to radimo s njim samo kad smo jakih živaca, inače to traje i traje, a učinak je nikakav. Sve ovo nabrojano radi s guštom i kroz igru.
    Jedino što ne voli je spremanje svojih igračaka - zato što mu je to obaveza, a ne vrijeme provedeno u druženju s mamom, za razliku od svega prethodno nabrojanog. Ni tu ne galamim i nastojim ne gubiti živce, ali ne može dobiti nešto što želi dok ne odradi tu obavezu.
    U zadnje vrijeme pokušava se sam obući, i tu ga podržavam iako zna biti zamorno kad negdje žurimo.
    Sve ovo zna kidati živce, ali nastojim ga sada maksimalno poticati, podržavati i ne ispravljati ga previše. Ako sad dozvolim da sve padne na moja leđa, bojim se da će kasnije biti teže ispravljati krive Drine.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

I ja sam tako nekad, ali kako su godine prošle povečala se količina igračaka a smanjila količina mojih živaca.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

8g8mj: nije nista odredjeno kao bas njena duznost, ali npr. ponekad objesi ves, ponekad si napravi sama dorucak, voli pomagati oko kuhanja, voli narezati paradajze za salatu (dajem joj noz samo ako sam ja prisutna), voli pomagati u kuhinji ako se treba nesto dodavati, mijesati, miksati, panirati (ali sam ja na oprezu radi plina/plamena/vrele vode i ne dajem joj bas previse blizu stednjaku.... Jedan dan je napravila svoju prvu samostalnu kajganu, doduse); voli pripremiti/raspremiti stol i pocistiti ga, pomaze kod namjestanja kreveta, pospremanja u stilu da se stvari vrate na svoje mjesto, i tako.
    Voli s peruskom brisati prasinu dok ja usisavam, to joj dodje vise kao igra. .

No kod nas to nekako ide usput, nije da ima listu zadataka.
    Njena obveza je da drzi svoju sobu cistom i urednom, i da knjige i igracke budu na svom mjestu; da je skolska torba i pribor uvijek na svom mjestu; da joj je oprema za balet cista, uredna i spremna.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Obveza im je škola dok se školuju i to je to. Sve drugo je ako žele.
    Naradit će se cijeli život, a dok su djeca (do 18 otprilike) ja sam tu da radim.
    Ni ja nisam ništa morala raditi, a sve sam se itekako naučila kad je trebalo.
    Meni ne treba pomoć u kućanskim poslovima. Oko kopanja, farbanja, pranja auta i takve stvari je drugo, ali to je uz dogovor kada stignu.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

njena jedina obaveza je njena škola (i glazbena). spremanje dječje sobe i njenih stvari razbacanih po kući (odjeća, cipele, knjige) ako već nisu odmah spremljene na svoje mjesto te održavanje osobne higijene, a i samostalno uzimanje pića i hrane, samostalno oblačenje spada u poduku o samostalnosti. za sve drugo će biti dovoljno vremena.
    Posljednje uređivanje od mama courage : 28.06.2012. at 00:53

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    njena jedina obaveza je njena škola (i glazbena). spremanje dječje sobe i njenih stvari razbacanih po kući (odjeća, cipele, knjige) ako već nisu odmah spremljene na svoje mjesto te održavanje osobne higijene, a i samostalno uzimanje pića i hrane, samostalno oblačenje spada u poduku o samostalnosti. za sve drugo će biti dovoljno vremena.
    ovako i kod nas. osim glazbene.
    knjige sprema obavezno sama, tako smo radili od prvog dana.

kad žele, pomognu mi objesiti veš ili nešto dodati. daljinski npr. :D
    kad kuham ili pečem kolače, nekad sudjeluju, ali to je više igra (čitaj: smetanje i rasipanje brašna :D), nego obaveza, naravno

svoje stvari (većinom) spreme. ako ne, podsjetim ih.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ovako i kod nas. osim glazbene. i skole.

kad zeli, pomaze oko stola, tanjura, besteka. pomaze mi dosta i oko bebe, da ju pripazi dok odem po body, pelenu, etc. kad putujemo da sama spremi svoje stvari koje ce nositi.
    kad smo vani, ako uzme sa sobom romobil, mora ga i tegliti kad ga vise ne zeli nositi. ista stvar je s novinama, knjigama, igrackama. to isto ide pod poduku samostalnosti i odgovornosti.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Naradit će se cijeli život, a dok su djeca (do 18 otprilike) ja sam tu da radim.
    Meni ne treba pomoć u kućanskim poslovima. Oko kopanja, farbanja, pranja auta i takve stvari je drugo, ali to je uz dogovor kada stignu.
    Ovo lijepo zvuči, ali moje dosadašnje iskustvo sa osobama koje su tako odgajane jest da se one kasnije puno teže nose sa hrpom obaveza koje im život odjednom nametne kad se osamostale. Uostalom, ne vidim zašto bi netko u našoj kući živio kao u pansionu i zašto bih ja morala kad dođem mrtva umorna s posla čistiti i spremati za svima ? Ništa mi nije teško napraviti, ali nikome neće pasti kruna s glave ako sudjeluje u čišćenju nereda koji smo svi zajedno napravili, u održavanju kuće gdje svi stanujemo i u pripremanju hrane koju svi jedemo.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Slažem se s ovim. Naša mater je ovako odgojila i mene i sestru. Škola je jedina obaveza, sve ostalo ćemo raditi kad će nam trebati - tako je i bilo.

To da si od neke dobi 5-6-7 godina sami uzimaju hranu i piće mi je normalno i podrazumijeva se, ne mogu to nazvati obvezom - to mi je kao da odlazak na zahod zovem obavezom. Od kućanskih poslova Andrija pospremi igračke, pobriše prašinu, pomogne izvaditi stvari iz suđerice... ali ne na redovnoj bazi, ne inzistiram.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ni meni ne treba pomoć u kućanski poslovima, ali želim da budu samostalni.
    Moj susjed ima cca 34 godine, još živi s mamom i recimo situacija mama radi popodne i ujutro ispeče palačinke koje nafila, pokrije sa folijom da se ne suše i ostavi na kuhinjskom pultu. U osam navečer ju dočekaju palačinke koje on nije vidio i ništa nije jeo dok ona nije došla s posla.
    Ja se toga bojim ko vrag tamjana, zato forsiram svoje dečke da si sami uzimaju hranu, pospremaju za sobom(odnesu tanjur u sudoper, pokupe mrvice, bace ambalažu), da pokupe svoj veš i odnesu u vešeraju i bace u korpu ne iza vrata vešeraja, pospremaju krevet i drže svoje stvari donekle urednima.I sasvim mi je normalno da si sami prave krevete,ja ću presvući posteljinu ali sami mogu barem probat ujutro napraviti krevet.
    Ok još su mali i treba ih i podsjetiti i pomoći im oko svega toga ali ne želim da im bude na gotovs.
    Nekidan sam ja kosila(obićno to i ne rade mamae) a oni su meli, je da sam ja popravila ali meli su i bili su preslatki s tim metlicama.
    Stariji je uzdahnu i rekao da jedva čeka dan kada će on konačno moći kositi.

Cheerilee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Potpisujem rehab.....
    Evo imam primjer moje seke, sad s 18g završila srednju, kreće na fax u zg, a zna samo jaja ispeć i skuhat čaj, al nezna pospremit za sobom (ni poslije jela, ni sobu, ni niš) jer je njezino doma bilo samo škola, škola,škola, ostalo će tata (mama je bila protiv takve raspodjele ali nije uspjela)...
    Dok smo brat i ja s druge strane već u prvom osnovne imali obaveze poput pospremanja sobe, pripremiti sami doručak, iznjet smeće, nahranit psa, papigice....
    Kasnije su se obaveze povećavale,

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

i ja se slažem s rehab.

Ne kužim zaštoklinci ne bi imali te neke zadatke za obaviti?

Kod nas za sada po veličini ide ovako
    Janko:
    -Puni i prazni usisavač. Dakle složi mi ga prije usisavanja i poslije ga isprazni (imamo onaj na vodu).
    -digne svoj tanjur sa stola
    -izvadi veš iz mašine
    -odnese smeće
    -posprema igračke koje je sam razbacao.
    - kako ne ide trenutno u školu, neki dan je i usisavao!

Iva
    -digne tanjur sa stola
    -pospremi igračke za sobom
    -opere suđe (ali to je samo i isključivo na njeno inzistiranje i kad ima jako malo sitnog suđa)

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Marku dajem obaveze stihijski i odokativno , jer je takav i život XD.

Inače u stanju si je speći jaja, podgrijati ručak, itd jer je to morao naučiti , a da nije trebao ne bi . Isto tako iza sebe pere suđe, pospremi itd, jer nema tko drugi .

inače ima 8 godina .

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

ja se nadam svojima ovo ljeto dok sam na porodiljnom (a starijoj kceri je 6 i pol; pred skolu) uvesti neke redovite obveze. ne znam el ona lijena ili sam ja do sada bila aljkava mama no ona ne radi gotovo nista. pokusali sa spremanjem njene sobe- kad janisam pospremila nije nitko mjesec dana a nered strasan. onda ja poludim pa spremim. moljakam ju da uz nagradu obrise prasinu- cekam tri dana pa napravim sama. uglavnom uz napomenu spremi svoj tanjur sa stola, ponekad postavi stol al uz moljakanje... strasno! kad se sjetim koliko sam ja i moja braca radili u toj dobi.
    a najgore mi je sto krece u skolu. ja sam odrasla u mjestu bez boravka u skoli ali i bez bake. sama sam pogrijavala rucak, odlazila od kuce u skolu, pospremala; ali i pomagala u vrtu, spremanju kuce. od devete kuhala kavu, pekla jaja, palacinke, kuhala tjesteninu.
    manji dapace radi (dve godine): pere (citaj prlja dalje i rasipa vodu) suđe, sprema svoju odjeću u prljavo, pokupi rasuto, usisava... pece kolace sa mnom, donosi i odnosi stvari.
    kako djecu nauciti obezavama, motivirati ih na rad?
    ili jednostavno cekati da sazriju- no cesto ne mogu gledati njenu bezvoljnost...

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj zibba prvotno napisa Vidi poruku

Ajde malo pomognite jednoj mami koja ima dojam da sve mora sama jer inače ništa nije napravljano kako treba. I objasnite kako se suzdržite da ne popravljate sve za njima ako nije napravljano onako kako vi to napravite, jer sam bolesna na to da mora biti napravljano kako treba ili uopče nikako...
    Da se osvrnem na ovo - isto kao i s mužem. Da sam čekala da MM savršeno usisa pod, objesi veš... još i danas bih sve sama radila. I MM bi bio u pravu što ništa ne radi po doma - pa ne bih ni ja radila da mi stalno netko kvoca i ispravlja za mnom.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

A kad je ta skola postala tako teska i komplicirana da ni tanjur ne stignu za sobom spremiti?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj MarijaP prvotno napisa Vidi poruku
    A kad je ta skola postala tako teska i komplicirana da ni tanjur ne stignu za sobom spremiti?
    Podrazumijeva se da spreme za sobom i za drugima uz put, stariji za mlađe (i obratno), da brinu o sobi, da se stvari ostavljaju na svom mjestu, da se pridržavaju čistoće i urednosti koja je uobičajena kod nas, da nahrane, prošetaju psa... Očito ja to ne računam u poslove.
    No, ja sam doma i ne treba mi netko čistiti jer ja to napravim za čas, pa neću cijeli dan čitati i tipkati i igrati se.

Prepisujem: Obveze roditelja su briga o školovanju, druženju djece i provedbi slobodnog vremena, razvijanje radnih navika, socijalne prilagođenosti djece i preventivnim odgojnim postupcima.

Ove radne navike sam shvatila prilično ležerno. Mora se obaviti što se mora, ali nije striktno određeno vrijeme ni način.
    Život je samo jedan i kad vas strese tragedijom, nekako drugačije gledate na sve. Mama -kvočka.( Ali, puštam ih ispod krila, širok im svijet...)

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj MarijaP prvotno napisa Vidi poruku
    stvarno sam mislila da se ne mora pisati spisak, da se donekle neke stvari podrazumijevaju kad se veli uopćeno da "za sobom spremi", to podrazumijeva i da se spreme cipele na mjesto, a ne da se ostave na po ulaza, kao i da se vlastiti tanjur skloni (ili neki još preostali od nekog drugog), pa i da se tanjur(i) postave kad hoćemo jesti. na moru zna otići i do obližnjeg dućana i kupiti neku sitnicu koju sam zaboravila.

za sada smo mi roditelji (ah, što se pravim fina, ja sam u stvari odlučila ) da dok god bude moguće - ona neće morati obavljati kućanske poslove, što uključuje i kuhanje. kad bude potrebe, brzo će se naučiti koristiti svim tim spravama, pa ne treba za to doktorat iz astrofizike niti godine "studiranja i usavršavanja". u životu će se ionako dovoljno nausisati i napeglati i nakuhati, pa ne mora to sad raditi.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

stvarno sam mislila da se ne mora pisati spisak, da se donekle neke stvari podrazumijevaju kad se veli uopćeno da "za sobom spremi", to podrazumijeva i da se spreme cipele na mjesto, a ne da se ostave na po ulaza, kao i da se vlastiti tanjur skloni (ili neki još preostali od nekog drugog), pa i da se tanjur(i) postave kad hoćemo jesti.
    .
    Ja ne mogu ovakve stvari nazvati obvezama, ovo se podrazumijeva.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

to nisu uopće nametnute obaveze nego sudjelovanje u zajedničkom životu
    mislim, i meni je posao moja obaveza, a nije ribanje pločica, pa ribam
    svi zajedno živimo i trebali bi svi zajedno doprinosit
    prema svojim sposobnostima

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    Baš tako! Sad su moja djeca kod dede i bake i znam već unaprijed što će se dogoditi - oni ih drže malima, pa si dečki ne moraju ni sami pripremiti doručak, ni spremiti krevete, ni spremiti suđe, ni pomesti balkone, ni odnijeti smeće, ni otići po kruh... Još baka za njima sprema njihove stvari! ALI to je njen dom i nek radi kako misli da je najbolje. Kad se vrate doma, opet će sudjelovati u puno toga (iako uvijek mislim da bi mogli i više, pogotovo ljeti kad nemaju školskih obveza).

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    Potpisujem.
    Dijete kojem je škola jedina obaveza u zivotu na kraju ce nauciti raditi sve sto treba, ali nekima ce biti teško, a nekima lakše, ovisi naravno o djetetu.
    Ja nisam sobarica, čistačica i kuharica u jednom i zato moji klinci imaju poslove koje moraju odraditi i stvari u kojima moraju pomagati.
    Ove godine su nekako skupno poceli prigovarati oko rucaka, te ovaj nece ovo, te onaj nece ono, te im se ne svidja ovoiono... Uglavnom dala sam im obavezu da jednom tjedno, svaki pojedinacno kuha s tatom rucak. Sve rade, i odlucuju i kupuju i režu, čiste i kuhaju. Kad sam prvi put sjela za stol i rkenula se prenemagat, da mi nije fino, da ne izgleda dobro, da ja to ne volim, onda mi je mali rekao, "ali nisi ni probala". Pa su lekciju o ručkovima i kuhanju naglo usvojili. A obaveza im je ostala jer im se to zapravo svidja.
    Rade oni po kuci i druge stvari, prazne i pune sudjericu, postavljaju i skupljaju tanjure sa stola, nose smece, počiste nešto ako treba, pomognu u vrtu, i sl. Ponekad prigovaraju, ponekad sami od sebe veselo odrade sve. Kao i ja uostalom.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

i moji imaju zadatke,istina svako malo napišu na papir ali malo odrade, pa onda odrade ono kaj treba sad i hitno.

Znači pospremanje igrački od malih dana, to može već i zibina najmanja.
    najmanji ponekad odnese žlice na stol, ostalo ili ja ili veći klinci.
    Posle klope klinci obavezno moraju odnest svoje suđe na pranje, a za doručak zemeju si sami doručak s time da je mlijeko na stolu to ih čeka, moraju sve pospremiti za sobom kaj su jeli za stolom,( jer ja te stvari ne jedem) i počistiti pod napose nakon kaj su jeli pahiljice, kruh i slično jer to isto ja ne jedem .
    Veliki zna odrezat kruh, klinka baš i nije spretna ali tu većuskoči netko.

Veliki voli čistit pod, ponekad pođampat ( ali rjetko) to večinom radim ja.
    Moji ne peglaju, ne peglam ni ja, ne usisavaju, ne usisavam ni ja,( to nam služi samo za škrkljomlate).
    Na vrtu veliki voli više pomoći takav je od mladih dana, klinka baš se i ne trudi ( isto od mladih dana), nadam se daq će klinjo isto voljet radit u vrtu.

Klinci skupa slažu veš nakon sušenja, s time da veliki pretežnbo slažu, pa svi skupa nose po ormarima. Znaju ponekad izvadit veš iz vešmašine, ali to je jako rjetko jer večinom to ja uradim dok spavaju.
    veliki zna napravit "pohance" ali to sam im dozvolila da rade 1 x tjedno, zna skuhat tjesto, pregrija si ručak ( više nije do sad ni trebal). Očistit krumpir, povrće ....

Svi love brat i trpat u sebe kaj vide jestivo .

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

uz too kaj oni nekaj malo naprave, ostane još dosta posla koji napravim ja ili muž. tak da nam nije nikad dosadno.

Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Moja djeca odavno znaju da mama uz posao i još po kući ne može stići na sve strane i da moramo imati neki raspored dužnosti.Nije sad da ih se držimo kao pijan plota ali uspjevamo.Srednja je sad htjela kartati a mene čeka pun sudoper suđa,skuhati ručak i usisati kuću.Sve to do podne jer moram na posao.Ja joj kažem da se mogu kartati jedino ako uspijem sve završiti do 11 .Ona pita :Kako mogu pomoći.Mogu ja suđe.Dok sam ja usisala i pripremila sve za ručak,ona je oprala suđe.I naravno kartamo se 20 min i njoj dosta.Doalzim u 6 s posla i obećala sam joj ako ona i brat ne naprave urnebes po kući vodim ih na sladoled,a ako naprave onda nemam vremena jer moram spremiti taj urnebes i nema sladoleda.I znam 100 posto da večeras idemo na sladoled.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ah da, moji isto odu po kruh ili neku sitnicu u dućan u ulici! I pripreme si ponekad doručak ili večeru! Ma ima toga još. Ali to nisu svakodnevni zadaci i to onako kako se pojave tako se odrađuju ako su oni sami njima dorasli!

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

marta svaka čast, dala si mi odličnu ideju
    inače sam protivnik odrađivanaj odraslih poslova koji se nekoj djeci nameću
    ni sama nisdam imala obaveze takvog tipa i ne mislim da mi nešto fali
    međutim ovi usputni poslići tipa pospremiti tanjur za sobom, svoje knjige, odjeću, igračke
    to zaista nije opterećujuće a koristi su za cijelu obitelj višestruke

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj flopica prvotno napisa Vidi poruku
    marta svaka čast, dala si mi odličnu ideju
    inače sam protivnik odrađivanaj odraslih poslova koji se nekoj djeci nameću
    ni sama nisdam imala obaveze takvog tipa i ne mislim da mi nešto fali
    međutim ovi usputni poslići tipa pospremiti tanjur za sobom, svoje knjige, odjeću, igračke
    to zaista nije opterećujuće a koristi su za cijelu obitelj višestruke
    Pa da, to se ne doživljava kao posao a zapravo puno vrijedi. Isto, razdioba prema afinitetima dobra je za djecu i za odrasle - svatko preuzme najveći dio poslova koje voli. Tako moj mlađi sudjeluje u kuhanju i pripremanju hrane, a stariji čistunac je češće na pražnjenju suđerice (ima još dodatni razlog - on je visok i može spremiti sve čaše na mjesto). Uostalom i mm i ja dijelimo poslove na taj način - ja češće kuham (s mlađim sinom), mm je na primjer češće na usisavaču i svima dobro. Nitko nije u hotelu ni pošteđen eventualnih mrskih poslova. Obično to radimo zajedno + imamo zajedničke radne akcije generalnog čišćenja kod bake. Djeca su uvijek gunđala da ne vole te radne akcije, a onda su dobili krpu, metlu i slično pa je manje prigovora, a mi smo brže gotovi. Teže im je bilo gledati tv cijeli dan dok smo mi radili. Ovako je bolje i njima i nama.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Teže im je bilo gledati tv cijeli dan dok smo mi radili. Ovako je bolje i njima i nama.
    teže je bilo njima ili vama?
    inače slažem se sa svim napisanim
    to su za njih sitnice a nama puno znače

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ok, samostalna prehrana s 5-6-7??

moja je tek sada s 6 pocela sama pravit dorucak, bez moje pomoci i to jer ne grije mlijeko jer joj tata ujutro kad ide na posao izvadi mlijeko iz frizidera, pripremi joj zdjelicu i spusti krančise :D a ona sama sipa, napravi i pojede. ako joj narezem kruh, sama ce na njega mazati putar i pekmez il ajvar.

kako to vasa djeca samostalno jedu i pripremaju si jesti?
    kazu, gladni smo, a vi njima, pa jedite?
    da to napravim, moja bi bila gladna.
    ne jer ne zna, jer je lijena vec jer moze ona dofurat svoje male drvene lojtrice, al opet s njima ne moze doci do tanjura ako nije u perilici i to cisti ili si narezat kruh, otvorit posudu il teglu itd.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    ok, samostalna prehrana s 5-6-7??
    Zhabac je sa tri ipo godine sam sebi stavljao večeru, uzeo bi podmetač za stol, žlicu, jogurt iz frižidera, pojeo, bacio čašicu u smeće, stavio žlicu u sudoper, vratio podmetač na radnu plohu, ja bi mu evetualno spustila kruh koji je bio previsoko ili pahuljice, ostalo bi on sam odradio dok bi ja išla uspavat zhabicu. Nakon večere bi još i sam obukao pidjamu, oprao zube, pogasio tv i svjetlo i došao na spavanje.

Od poslova po kući, sad sa skoro 5 godina - sprema svoje igračke, kupi odjeću iza sebe i sprema ju kako treba, namješta sa mnom krevet (uživa u tome), rasprema stvari u fižider i po policama kad donesem spizu, samostalno se oblači i jede, briše prašinu i pere stakla, potpuno je samostalan u wc-u, ode sam, obavi sve, počisti iza sebe, opere ruke, sam pere zube, sad se počeo i sam tuširat i prat si glavu (samo wc bude poplavljen nakon toga ) usisa sa ručnim usisivačem mrvice iza sebe, sudjeluje kad pravim kolače, servira stol, našlo bi se vjerovatno još toga.

Meni je super šta mu ništa od ovoga nisam nametala, čim bi prvi put pitao da nešto hoće sam napravit ja bi mu dozvolila i pohvalila ga, nije mi uopće bitno da bude savršeno napravljeno, važno je da JE napravljeno, sve su to vještine koje se trebaju savladat i ja sam uglavnom oduševljena koliko toga hoće sam i koliko toga već radi sam. Naravno da bude trenutaka kad mu se nešto ne da pa procjenim hoću forsirat da napravi ili ne, trenutno mu je spremanje igračaka tlaka i hoće da to skupa radimo pa najčešće pristajem na to.

Pobornik sam toga da dijete sudjeluje u obavezama u kućanstvu, to mi je važna odgojna komponenta, ne mislim da ga svega treba riješit jer ide u školu, naravno da će učenje i škola biti prioritet, kad za to dođe vrijeme, al ću poduzet sve da kad napune 18 budu sposobni bit samostalni u životu, da ih mogu poslat na školovanje gdje god i da ce pri tom bit sposobni samostalno živjet, a to znači da će si znat i skuhat, i opeglat, i očistit i poplaćat račune i hrpu drugih stvari koje smatram da punoljetna osoba treba znat i imat te vještine usađene.

ella avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

moji klinci su 5 i 2,5 godina
    obaveze su za stariji da ujutro napravi krevete jesu malo zmrdani i pgoguzvani ali ja joj kazem super nekad ju treba napomenut ali nema veze

oboje moraju pospremat svoje igrace zajednicki bez obzira ko je razbacao
    ona ponekad postavlja stol i mice sude sa stola
    i mete sobu nemamo tepihe pa moze
    odnosi prljavi ves u kupaonu prazni masinu dodaje mi ves da ga objesim

ima jos nekih sitnica ne gledam da je savrsene napravljeno nego mi je bitno da mi pomogne je popravim za njom onda kad mi je bitno da bas bude po spagi radimo skupa kad mi se zuri nesto napravit samo da sam prije gotova

a kod nas su nagrade 20 minuta na komp ili 2-3 crtica vise nego inace za dobro odradene zadatke ako ja nemoram doci i reci 1000000 puta da se to zavrsi

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Neki zovu obavezama, a nekima se podrazumjeva. Kod mene su sve obaveze, jer sam ih nametnula. Ponekad se oni sami sjete pomaknuti nesto, ali uglavnom ne. Zato imaju obaveze na koje ih ja redovno podsjecam. pokupe oni igračke za sobom, iako bi ih najradije ostavili nasred sobe, ali ne zato sto su se rodili uredni, nego zato sto ih vise nece naci ako ih tako ostave.
    Kad imas jedno manje dijete, onda ti je svejdno, pospremis za njim lijevom nogom. I svejedno ti je kad pokupis taj tanjur vise. Ali kad imas vise djece, koja teže kaosu, onda krenes dijeliti obaveze, jer inace nije moguce normalno funkcionirati.

Cheerilee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Neki zovu obavezama, a nekima se podrazumjeva. Kod mene su sve obaveze, jer sam ih nametnula. Ponekad se oni sami sjete pomaknuti nesto, ali uglavnom ne. Zato imaju obaveze na koje ih ja redovno podsjecam. pokupe oni igračke za sobom, iako bi ih najradije ostavili nasred sobe, ali ne zato sto su se rodili uredni, nego zato sto ih vise nece naci ako ih tako ostave.
    Kad imas jedno manje dijete, onda ti je svejdno, pospremis za njim lijevom nogom. I svejedno ti je kad pokupis taj tanjur vise. Ali kad imas vise djece, koja teže kaosu, onda krenes dijeliti obaveze, jer inace nije moguce normalno funkcionirati.
    Potpisujem!

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    ovo mi je potpuno jasno i najvjerojatnije bih isto postupala da sam na tvom mjestu. ali mi si ovako možemo dozvoliti tu slobodu da djetetu ne namećemo nikakve kućanske obaveze. ovo ostalo podrazumijevam pod samostalnost i ne želim da se dogodi da dođe u godine (u koje je već i došla) kad će spavati kod neke prijateljice (pa i nekoliko dana) bez da održava higijenu ili da nekoj tamo drugoj majci baci spavaćicu na pod ili ostavi prljave gaće pred nosom sl. ali to je sad druga priča.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

U principu manje više svi pišemo isto.
    No neki imaju imaju više sreće pa imaju uredniju djecu ili nešto drugo pa ne razumiju da postoje i mali i veliki koji ne spremaju svoje stvari, koji ostave prljav veš zguljen pored kade, je da su ga preskočili kada su izlazili van. Koji ne skupe mrvice kada odrežu kruh(znam puno takvih i odraslih) i sl., takvima se jednostavno neke stvari moraju nametnuti kao obaveze.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Leonisa, to ti sve o djetetu ovisi. Kad je nas najstariji imao tri godine mi smo mu ostavljali polugotove dorucke jer se vidio prije 6. Pomalo je on počeo sam rezati kruh i sve ostalo.
    Srednji se teško ustaje ujutro pa mu doručak nije visoko na listi, treba mu sto godina da nešto pojede. A najmanji odmah pita za hranu, ali ne bi prstom maknuo oko toga, taj mali cmrlji na stolici, mlatara nogama i cvili da je zedan, a slavina mu na 2 metra i moze sve dohvatit...

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Moji su još relativno mali i nemoguće je da si sami uzmu obrok ali je bitno da sudjeluju a ne gladan sam, žedan sam i nemrda sa stolice.
    Drago mi je da su muvaju oko mojih nogu bez obzira što bi ja to sama puno brže i čišće obavila. Količina "posla" kojeg oni obavljaju je kako rastu sve veća.

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Nastojim Suncicu ukljuciti u sto vise poslova, ali jos nema neku obavezu da mora. Uglavnom zeli. Mjesa kolace, pere prozore, zaljeva vrt... Daleko od savrsenog ali ne kritiziram, ima samo 5 god( i sjetim se zasto ja kao mala nisam voljela raditi s mamom). Uveli smo zvjezdice za dobro obavljene poslove, 5 zvjezdica za jedan djecji casopis. Ali to nije zato da je potaknem da radi, nego da izbjegnem da me gnjavi svaki puta kad prodjemo kraj kioska (obozava casopse)

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Uh, čitajući vas vidim da moji ništa ne rade-teškom mukom sam postigla automatizirano skidanje cipela i pranje ruku pri ulasku u kuću. Inzistiram na odnošenju svojih tanjura u suđericu (to je prvo mm trebao naučiti ), pospremanju igračaka i stavljanju prljavog veša na pranje, ali to sve ide taaaaako sporo.

S druge strane se tješim, ja nisam imala nikakve obaveze u djetinjstvu, a poprilično sam odgovorna i imam razvijene radne navike. Možda ima nade i za moje klince

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ja se nekako uglavnom slažem s emsom
    možda nisam dobro odgovorila na pitanje
    moja djeca nemaju obaveze tipa- tvoje je da zalijevaš cvijeće na balkonu ili da meteš poslije ručka
    to je zato jer kod nas u obitelji nitko nema tu obavezu. to je naše zajedničko kućanstvo i uglavnom radimo sve podjednako
    dakle, nije moja obaveza napuniti i isprazniti perilicu već to radimo po dogovoru, kako se kome da. odnosno tko pruža manje otpora :D

tako radimo i s djecom. naravno da svoj prljavi veš same stavljaju u košaru i spremaju cipele kad uđu u stan.
    sklanjaju papire s poda nakon crtanja i sl.

ostale stvari rade ako ih zamolim (da mi otrgnu bosiljka s balkona :D, da zaliju cvijeće, donesu mi nešto što mi treba)

da sumiram, radim s njima po sebi, kao i sve drugo
    i dozvoljavam da im se kojiput nešto neda, kao što to dozvoljavam i mužu i sebi, naravno

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

i ja sam za uključivanje djece u sve kućanske poslove, naravno u skladu s godinama

a mm je sebi uzeo za zadatak da ih do 18-e nauči skuhati 10 osnovnih jela

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •