Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: crvenilo na ruci i crna točkica u sredini - krpelj?

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno crvenilo na ruci i crna točkica u sredini - krpelj?

ispričavam se ako tema već postoji, pretražnik mi izbacuje samo sa pdf-a Zdravlje djece.

malo prije sam MM-u na donjem dijelu nadlaktice primijetila crvenu oteklinu promjera cca 2,5 cm. u sredini je mala crna točkica.

ne može se izvaditi, skroz je utisnuto u kožu i jako maleno. otišao je na hitnu, da mu to pogledaju.

imate iskustava?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

prije tjedan dana smo bili na Durmitoru, tamo smo bili u šumi. na Sljemenu nismo bili u zadnjih par tjedana. jučer i danas smo bili na livadi na Jarunu.

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

krpelj bas i nije tockica, u pravilu dosta svrbi
    i lagano se skida s tijela rotiranjem (pinceta i rotirati, u bilo kojem smjeru) pa lagano povuci (rotirati dok se lagano ne da izvuci)

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ma, zato sam i stavila krpelj pod upitnikom
    jel moguće da je krpelj sam otpao i da je ostalo to nešto crno, sitno?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Događa se da se krpelj otrgne pri nekom pokretu, pa ostane samo rilce u koži a ostatak krpelja otpadne.

Je li to u ovom slučaju tako, stvarno ne znam.

A ako je bio krpelj, ne trebaš brinuti zbog krpeljnog meningoencefalitisa jer tim virusom nisu zaraženi krpelji ni na Durmitoru ni na Jarunu.

Eventualno bi jarunski krpelj mogao prenijeti lyme boreliozu. Mislim da durmitorski ne može niti to.

Ako se crvenilo bude širilo i u sredini blijedilo, tako da izgleda kao crveni prsten, ili se prstenasto javljalo na drugim dijelovima tijela, morat će doktoru radi antibiotika.
    (u zadnje vrijeme neki daju preventivno antibiotike - amerikanci to zagovaraju, ali nije usklađen stav o tome koje antibiotike i kako dugo primjenjivati preventivno)
    Posljednje uređivanje od mujica : 27.06.2012. at 22:16

disciplina avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Tako je mm izgledao cir na nozi. Mala crna tockica a okolo crveno i naoteceno. Mislio je da je dlacica urasla pa je mene natjerao da mu to stisnem. :smajlickojipovracaumlazovima:

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

hvala vam na odgovorima!

jurisnik avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
    A ako je bio krpelj, ne trebaš brinuti zbog krpeljnog meningoencefalitisa jer tim virusom nisu zaraženi krpelji ni na Durmitoru ni na Jarunu.

Eventualno bi jarunski krpelj mogao prenijeti lyme boreliozu. Mislim da durmitorski ne može niti to.

Ako se crvenilo bude širilo i u sredini blijedilo, tako da izgleda kao crveni prsten, ili se prstenasto javljalo na drugim dijelovima tijela, morat će doktoru radi antibiotika.
    (u zadnje vrijeme neki daju preventivno antibiotike - amerikanci to zagovaraju, ali nije usklađen stav o tome koje antibiotike i kako dugo primjenjivati preventivno)
    A karlovacki (preciznije Tusilovic) krpelji? I zagrebacki i sesvetski? Da li su zarazni?
    Do kada se mogu pojaviti simptomi?
    D i ja smo ih imali prije 4 odnosno 3 tjedna.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj disciplina prvotno napisa Vidi poruku
    Tako je mm izgledao cir na nozi. Mala crna tockica a okolo crveno i naoteceno. Mislio je da je dlacica urasla pa je mene natjerao da mu to stisnem. :smajlickojipovracaumlazovima:
    i moji čirevi su tako izgledali, kažem čirevi...poslje drugog nisam imala potrebe za povračanjem.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj disciplina prvotno napisa Vidi poruku
    slično je imao V prije godinu dana ali na potkoljenici, jako otečeno s crnim vrškom - mislili smo da je neka dlačica ili žalac kakve bube
    dobio je claritin sirup i neku kremuzaboravila koju, sutradan je bilo znatno bolje, a nestalo tijekom tjedan dana
    nismo ništa čačkali niti istiskivali

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

jel se vratio? šta kažu?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj vissnja prvotno napisa Vidi poruku
    jel se vratio? šta kažu?
    nije krpelj, nego bezazlena reakcija na ubod nekog insekta
    ono crno u sredini je već nestalo
    rekli su da će proći samo od sebe za koji dan

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

zarazni krpelji su na SZ dijelu (sjeverno od Save, južno od Drave)

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Krpelj "klopara" kao poklopac zahodske daske dok je zaboden u kožu. Teško ga je zamijeniti ili previdjeti, osim ako ga se slučajno ne otkine i rilce ostane u koži (to nije lako jer se čvrsto drži). Teško ga je zamijeniti.

Ovo s crnom točkom u sredini meni izgleda kao ugriz pauka (ne pitajte kak znam, iz višestrukog iskustva). Prođe za dan-dva uz mazanje synopenom.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •