Pozdravlja vas mama dvoje malih vrtićaraca.
Iako već dugo čitam ovaj forum i uglavnom sam našla odgovore na sve što me zanimalo sada imam dilemu za čije rješenje bih molila vašu pomoć. Imam dijete koje će uskoro navršiti 3,5 godine i ove jeseni je krenuo u vrtić. Njega i još jedno dijete su stavili u već formiranu grupu i među najmlađima je u grupi. Od početka vidim da se uopće ne uklapa i sebe uopće ne doživljava kao dio te grupe. Teta me uvjerava da je prerano i da ima vremena da se uklopi. Međutim, ono što mene zabrinjava je što su svi ti dečkići stariji i po godinu dana, drugačije se igraju a njega zovu bebać i otjeraju ga ako im se hoće pridružiti. Onda im on naravno frustriran poruši što su složili pa ga oni opet otjeraju i tako u krug. Ne sviđa mi se što je sukob jedina interakcija koju ima s djecom. Inače, on sam primjećuje da puno toga ne zna kao druga djeca (npr. crtati) pa zna reći "ja ništa ne znam u vrtiću". Bojim se da bi takvo okruženje umjesto stimulativnog imalo upravo suprotan učinak, da mu negativno utječe na samopouzdanje. Inače ima vrtićkog iskustva, prošle godine je išao u drugi vrtić (privatni) i nije bilo problema. Moje pitanje je da li da tražim da ga premjeste u drugu grupu (ako je to uopće moguće) koja bi mu možda više odgovarala po dobi. Većina ove djece će godinu dana prije njega krenuti u školu. Dvoumim se da li je veća šteta sada ga premještati iako mislim da mu ne bi falile ni tete ni djeca ili čekati da bude stariji i nadati se da će se vremenom uklopiti. Htjela bih čuti vaša mišljenja, možda iz osobnog iskustva, prije nego se upustim u neku akciju. Nadam se da ću brzo dobiti odgovore jer bih stvarno što prije to htjela riješiti. Hvala.
Ja mogu reči samo svoje iskustvo koje imam kad se moj L. druži sa svojim bratićem koji je dvije godine stariji i sestričnom koja je 3 godine starija od njega. Kad je sa njima sam, dakle 1 na 1, onda se sasvim lijepo igraju, ali kad su njih troje zajedno uvijek se grupiraju ovi stariji i mog L. kao najmlađeg isključe iz igre. Pretpostavljam da je to svojstveno toj dobi. Nažalost, nemam savjet, ali znam kako se kao mama osjećaš, ja sam jako tužna. Premda, oni se moraju sami izboriti za sebe.
Inače moj L. u vrtiću je sa djecom koja su njegove dobi, ali kako dosta često nije išao u vrtić (česte viroze), već se i njegovi polako grupiraju. Tako da kad ga pitam s kim se igrao najčešći odgovor je s nikim.
ja mislim da bi i tete tu trebale malo pomoći pri zbližavanju.
npr. u našem vrtiću kad su ex jasličari, među kojima je i moja curica, došli i mališe, tete su "razbile" grupiranje manjih i većih tako što su svakome starijemdali po jednog tog manjeg novog da mu pokaže igračke, da ruku u šetnji ... parovi su se mijenjali svaki dan
nakon nekog vremena svi su bili jedna gruoa, nije bilo ex jasličara i starih mališa
u tebe je malo drugačije jer je on sam, ali mogle bi tete napravit to kao nagradu ovim drugima da mu svaki dan jeanbude najbolji prijatelj, par u šetnji, igri ... nakon nekog vremena mislim da bi se oni sami lako pronašli i sprijateljili
nije to neka razlika u godinama
nova grupa ne bi ništa promijenila
Ja baš mislim da nije idealno riješenje kad je samo jedno dijete mlađe u grupi a svi su oko njega stariji, mislim kako očekivati da se uklopi pogotovo kad ono stalno doživljava da je manje uspješno u aktivnostima, to mu ruši samopouzdanje. Vjerujem da bi pomoglo da razgovaraš sa psihologom o tvojoj dvojbi. Inače može se i preseliti u neku drugu skupinu ako ima mjesta ali razgovaraj prvo sa psihologom u vrtiću.
Svidja mi se kako je postavila stvari Mala Mimi.
ono sto vidim iz tvog posta je realno gledanje stvari. mislim da ce se tesko promijeniti situacija. klinci su okrutni, bez obzira sto im mi objasnjavamo doma i sto ih ucimo. tamo su oni na hrpi i imaju svoja pravila. ja sam nedavno saznala da moje andjeosko djete ponekad ganjavi novopridoslog decka u grupi. saznala sam slucajno, jer sam srela njegovu mamu i onda kad je rekla a vi ste mama od tog i tog djeteta, ptala sam je sta mi je s tim htjela reci. zena mi je objasnila da moj andjeo je cesto i vrag u grupi i da odbija klinca.
ja sam se ispricala jer mi do tad niko nista nije rekao, ona je rekla da je nije nista sto je sad alarmantno, ali eto. popricala sam s klincem, objasnila sam mu da to nije uredu i sl.
dakle vi imate problem, ali ne jednog ili par klinaca, vec cijele grupe i mislim da bi bilo dobro napraviti ovo sto predlaze Mala Mimi, ili pak otici do ravnateljice/lja i pitati za mogucnost prebacaja. sve se moze u vrticu kad za to postoji volja. naravno mislim da tete trebaju biti ukljucene u cijelu pricu.
Zahvaljujem na brzim odgovorima. Pokušat ću još razgovarati s tetama kada prođu praznici iako mislim da tu neće biti neke koristi. Kada sam joj ranije rekla da je on uvijek sam i da ga nisam nikada vidjela u društvu druge djece rekla mi je da je to normalno za tu dob, da se više vole igrati sami. Ja se bojim da kada on dođe u tu dob kada se bude više htio družiti s drugom djecom da će već biti kasno jer se teško onda uklopiti u već formirane grupe, pogotovo ako ga doživljavaju kao nekog bebaća. Inače mislim da tete često naš prijedlog da nešto promijene dožive kao da kritiziramo njihov rad, pa se uvrijede. Kada njega pitam da li bi htio ići u neku drugu grupu on kaže da, iako je još premali da bih bila sigurna da razumije što ga zapravo pitam. Mislim da sada ima jednog dečkića u grupi koji je (po riječima njegove mame nezreliji za dob i s elementima hiperaktivnosti) koji vjerojatno isto tako nije baš prihvaćen među drugim dečkima pa je ovog mog jedva dočekao tako da se čak i druže tj. bolje reći rade nered. Bojim se da možda ja to teže doživljavam nego same dijete i da bi mu premještanjem sada napravila još gore.
Ponovno otvaram ovu temu za slučaj ako možda netko ima ili će imati sličnu situaciju. Razgovarala sam s psihologicom, ona je bila par puta u grupi i čini mi se da su se stvari malo popravile. Dijete nije više onako preplašeno, više ne spominje da mu govore bebać i slično. Tete nisu baš oduševljene mojim angažmanom ali to mi je manja briga. Psihologica se slaže s premještajem ali nema slobodnog mjesta u prikladnoj grupi njegove dobi, pa čemo čekati do ljeta kada se budu formirale nove grupe.Budući da trenutna situacija izgleda malo bolja neću sada inzistirati na premještaju ali me zanima kako ste vi koji ste premjestili djecu u drugu grupu to uspjeli tijekom godine jer ne vjerujem da bilo gdje u grupama ima slobodnog mjesta.
Eto, nekako mislim da i ovaj moj problem pripada ovdje.
Dakle, na početku prošle šk.godine obaviješteni smo da je grupa formirana tako da do škole budu skupa...Prvi odlazak djece iz grupe (troje njih), u veću grupu, dogodio se za tri mjeseca, slijedeći je bio na proljeće...i mir do kraja šk.godine. Na zadnjem roditeljskom prije ljeta obavješteni smo da grupa ostaje ovakva, obje tete idu s djecom dalje i još dolazi četvero novih. Svi sretni, jer su nam tete super, djeca su se super slagala itd...
Početak ove šk. godine i obavijest na ogl.ploči...šestero djece iz "naše"grupe seli u veću, dolazi 8 novih...tete šokirane, roditelji šokirani, djeca zbunjena...no prošlo je. Prije dva tjedna opet troje prelazi u veću grupu...nevjerica,pa do kada to seljakanje i adaptacija. Na pomolu je i treća seoba djece u veću grupu , u ovoj šk.godini...sad je i moje dijete na redu,pa me to malo više zaokupilo. Naravno, cijelo vrijeme u "našu" grupu ulaze nova djeca Dakle, kad se i treća seoba desi, od one"stare" grupe ostat će njih 4.
Zanima me na temelju čega ravnatelj ima pravo ovako seljakati djecu tijeko cijele šk.godine. Spremna sam tražiti da se i "naše" tete presele u veću grupu. Ne želim šutke prijeći preko ovoga te vas molim za savjet i pomoć.
Hvala