dobra ti je filozofija!
Evo i mene, stajem u red za takvu osobu...
Inače, ja sam davno u mladosti otkrila da su samo dva načina za totalno čišćenje:
1. selidba (prije udaje bila sam podstanar i selila se 13 puta u 20 godina...i uvijek renovirala bijedne podstanarske stanove)
2. totalno preuređenje
Budući da se za sada ne selimo (predobra lokacija unatoč relativno skromnom broju m2) ostaje mi ovo drugo. U to ime za desetak dana stiže parketar, pa će barem nešto biti riješeno. Nakon toga krečimo i jedna će soba zablistati. Iduće godine je u planu obnova kuhinje, ako sve bude kako sam si zamislila. Eto. To mi se pokazalo jedinim načinom da odbacim sve viškove stvari i očistim svaki kutak. Ni krečenje nije loše u nedostatku sredstava za nešto bolje.
Ja sam primijetila da mi nered više smeta kad su vrućine vani. Valjda sam nervoznija.
Imam dosta bijelog namještaja po stanu, i kad su vrućine volim vidit čiste bijele površine, čist pod, a čista kuhinja znači da se ništa u njoj neće pokvarit za tren.
Zimi ionako svuda po kući ostavljam neko pletivo, vunu.. to i igračke po podu, eto toplog doma
meni samo treba netko tko će mi stajati nad glavom i govoriti što da radim i što da bacam
ja, zapravo, čak i volim čistiti, ali u društvu
da mi nije dosadno, bila bih najurednije na svijetu
čak bih i vremena našla
Traperice jednom obucene i nosene do ducana nisu za pranje ali nisu ni ciste.
Takva roba kod nas stoji u "vanjskom" ormaru, onom u kojem stoje jakne i slicno. Gace i majice stoje u drugom ormaru i u njega se ne odlaze nosena roba. Istinabog, djeca se uvijek ne pridrzavaju pravila, ali nema veze. Nadam se da ce si naci neki modus kako zivjeti, a da ih to ne opterecuje. (Offt. tko zna kakve ce regule imati njihove zene jednog lijepog dana ... Kako god bilo, zgrazat ce se nad nama i nasim navikama na nekom slicnom mjestu kao sto je ovo, he he he....)
Evo, ja pospremam krevete zato jer volim kad su lijepo posloženi, prije spavanja mi je poplun složen, pa samo legnem, mrzim leć u zgužvan krevet i treće, za to mi doslovno ne treba ni minuta.
Inače, ne volim baš nered! Smeta me. Voim kad su stvari na svome mjestu. Tako cipele stavljamo u ormarić. Kad je zima, ne odmah, nego kad se posuše.
Stol raspremamo odmah kad pojedemo jer ne volim miris ustajale hrane na stolu i mrzim kad kod sljedeć jela prvo moam pospremiti kuhinju.
Jedino nisam prerevna u pranju suđa. Nekad bude odmah, a nekad tek drugi dan jer suđe mrzim prati, pa ono, ako mi se baš ne da onda ga ostavim. Ili ga muž opere. Ali opet,najviše od svega mrzim kad se ujutro probudim i uđem u kuhinju punu neopranog suđa. Zato se ipak potrudim oprati ga.
P.S. Nezamislivo mi je tenisice ili bilo kakve druge cipele držati u sobi , kupaoni ili bilo gdje dalje od hodnika...brrrrr!
Posljednje uređivanje od ana.m : 30.06.2012. at 22:35
Obožavam kad je spremljeno i kad je svaki dan svježe skuhan kvalitetan ručak, ali prednost uvijek ima druženje s djecom i mužem. Nikad nije svinjac, uvijek ima još sto stvari koje bi se mogle napraviti, ručak je većinom jednostavan, ali zato gotovo nikad ne gledam tv nego slobodno vrijeme (osim s ukućanima) provodim spremajuć ili pred kompjuterom. Ako se dogodi da se klinci sami zaigraju onda spremam što više mogu. Npr., ako se malac zaigra kod kupanja ja riješim školjku i umivaonik, eventualno pod u toj kupaonici. Ako me pak zove da se igramo ostavit ću što mogu i igrati se s njim. Prebrzo narastu i ne želim to propustiti. S druge strane jesti se mora (junk ne trpim) i pod mora biti uredan, a veš čist.
meni nis nije nezamislivo osim zvake na kaucu
i umirem od smijeha na ivkino spavanje nakon red bula
kad krenem cistiti onda cistim ko susjeda od ronin, otprilike. za moj mali stan meni treba jedno 4 puta vise nego md-u
srecom, ne krenem cistiti bas cesto, osim ove dnevne poslove, kuhinja, kupaona i sl
Meni mm stalno brije da nam je sve neuredno, da nam je stan ko skladiste, da imamo knjige posvuda, a ja to nista ne primjecujem. Meni je bas super. Pa knjige i moraju bit po svuda da covjek gdje god se zatekne ima sta za citat. A isto vrijedi i za druge stvari. Vec vidim kako ce malog gnjavit da pospremi igracke, Pospremi ih, Ali mama je rekla da ne treba, ...
evo apricot šta sam ti rekla! ne traži dalje! samo trebaš nać mikkin okidač![]()
Evo, da ne ponavljam već napisano, ovako je i kod nas.
Prioritet je svakodnevno kuhanje. OK, nekad radim ručak za dva dana, tj. kroz tjedan često.
I MM uskače s usisavanjem, brisanjem prašine, obično ja vješam robu, on skida ako dođe prije mene. Prije odlaska na spavanje palimo suđericu, kroz dan više puta perem suđe, dok kuham obavezno, kuhinja je uvijek uredna.
Bude perioda kad ne stignem pobrisati prašinu po elementima 7-10 dana, a to mi i jeste najmrži posao. Ali olakotno je to što nemamo nikakvih izložbenih prostora tipa polica ili nekog stakla. Sve što imamo je u ormarima, ormarićima u kupaoni... Vješalici u hodniku se opirem već 9 godina, ali to pod moj krov neće, jer bi to brzo postao ormar za MM, tako mu je bilo doma dok nismo živjeli skupa i mrzila sam 3 hlače, 5 majica, 2 jakne.... sve u hodniku, brrrrrrrrrrrrr...
Uglavnom, ispada sad da se hvalim kako sam uredna, ali ja zbilja volim urednost. I da, vjerovale ili ne- najdraži kućni posao mi je peglanje...![]()
ma ja to prebacim nazad u ormar
ne mislim to prati, nema šanse
bila bi mi zakrčena i košara i kupaonica od tolikog veša
a moja se djeca vole presvlačiti više puta u danua ja im to ne branim, glavno da slože (barem jednom
)
ja nisam niti neuredna, nit preuredna. volim čistu kupaonicu, kuhinju i podove.
ne smetaju mi puzzle, knjige. eno pepeljuga već dva dana na podu u boravku, nitko da se sagne, ovih dana nikome ni ne smeta. da mi se najave gosti, maknula bih je
od ručka sklanjamo odmah jer mi smeta nered na stolu jer je blagovaonica u dnevnoj sobi. onda to lijepo zatvorim u kuhinju i ako nam se da, spremimo odmah, ako ne, kasnije popodne ili navečer. ne idem spavati dok kuhinja nije čista. najgore mi je ući ujutro u prljavu kuhinju.
rekla bih da je ovo kljucno. no da bi bili cisti - podovi - treba ih svaki dan prati a ja nikak da se sastanem s vremenom i dobrom voljom :/volim čistu kupaonicu, kuhinju i podove.
ma zasto bas prati? to mi nije jasno....ja usisavam svaki dan,to je dovoljno a perem mozda 1x tjedno,ma rjedje..ali nema s cipelama izvani u DB!
..mala mi puze po podu i koljena joj budu cista...i to jedino u mene doma,jucer smo dosli od prije,N. su koljena bila ko da je dimnjacar...
Cini mi se da usisavanje ne bi bilo dovoljno, uvijek se nesto prolije, pokapa... oke, TO treba odmah cistiti, ali koji put ni ne vidis, samo skuzis - ljepljivo...
posebno ljeti
kad hodaju bosi i ostavljaju stope
poludim
jer su stalno na relaciji vrt - kuća
to ne da trevba prati, nego na koljenima ribati
Lucija Ellen, mi odjeću koja je nošena, a nije još za pranje objesimo na vješalicu na vratima (onu pomičnu, što s ezakači za vrata a možeš ih normalno zatvorit, ima ih kupit npr. u emmezete) i na jednu zavidanu na zid pored ormara, ako je prazan konj za peglanje onda ju prebacim i preko konja.
I mi vjesamo na vrata ali to mi uvijek djeluje neuredno. Al nema druge.
Da, malo je neuredno, al i nama je to jedina opcija.
ma ja tu odjeću vratim u ormar
i ovako sam zatrpana robom i pranjem, pa da nakon još svakog, svakog nošenja perem sve što je na meni
jedino majice moram jer niz mene teku isto potoci
Usisavanje svaki dan - ajmeeee. Jednom tjedno brišem prašinu, operemo podove - nekad MM, uglavnom ja - (ali pod u blagovaonici i u kuhinji u pravilu svakodnevno sredimo mokrim papirnatim ubrusima jer se nakupi mrvica nakon pripreme jela i hranjenja), očistim kupaonicu. Cipelema nije dopušten ulaz u stan. Svakodnevno spremam krevete (samo prekrijem poplunima i dekom te namjestim jastuke). Suđe nakon obroka spremamo u perilicu. Peglam samo ono što se mora (ljeti tu aktivnost izbjegavam u širokom luku).
Ne smatram se nekom velikom čistunkom, ali ne volim kad vlada kaos u stanu. U proljeće me znaju baciti u bed sunčeve zrake koje tužakaju koje površine nisu dugo vidjele moje ruke. Tada se vide sve Zmajičine packe po stolcima, kuhinjskim elementima, prozorima (ali s vremenom sam oguglala jer ne mogu 24 sati dnevno imati krpu u ruci)....
E, da, jedino patim da na pipama i ogledalima nema mrlja, volim kad su izglancani.
Ali ono što mi je iznad ravnine očiju, ne vidim. Tako se zna dogoditi da paučina leluja po stropu dok je MM ne uoči i ne skine.
Ako nešto mrzim to su vješalice na vratima na kojima visi nošena roba. Nemojte zamjeriti, nije nikom kritika, više moja brija... ali to je meni neuredno. Pa kad se još objese velike muške traperice, pa se pas razvuče preko pol vrata (slika u glavu: tetin muž, inače simpa tip) loše mi je.
Jedino što može na vrata u kupaoni je ručnik ili bademantil. Ili pidžama koju ćeš nakon tuširanja obući.
Mi nemamo ormare, već garderobu s 2 prozora, pa smo kupili one stalke koje ne netko spomenuo. Na njih idu nošene hlače, veste, flisevi... sve drugo odmah nakon nošenja u pranje. Istima MD zna gomilati jednom nošene stvari u garderobi...![]()
prijavljujem se među neuredne, lijene (osobito ljeti) i spavalice.
dovoljno smo svjesni toga da redovito čistimo.
ali ne vidim nekog užitka u kućanskim poslovima.
Nije ni meni to drago, al kad nemaš prostora i to ti je jedina prihvatljiva opcija onda pristajem na takav kompromis, san mi je imat u hodniku ormar u koji će ić takva odjeća. Kod nas je ta vješalica na neprozirnim vratima od sobe i kad su vrata otvorena, a skoro uvijek su otvorena onda se vidi jer je odjeća između vrata i zida.
anamar, ni je ne uživam u kućanskim poslovima, (osim u kuhanju), odrađujem ih, uživam u rezultatu, a bome ove vrućine stvarno otežavaju i to odraživanje :tantrum:
volim kuhati. ako nije vruće.
a ni u rezultatima kućanskih poslova ne uživamo. ok, možda samo onaj tren kad ih završimo, MM i ja pozitivno umorni, a sve se blista. međutim, kako nismo sposobni duže vremena održavati urednost, da ne kažem da smo neuredni, ti rezultati ne traju dugo![]()
Evo upravo sam pospremila spavaću sobu (ok, madraci su još na balkonu, luftaju se, ali ostalo je gotovo) i minijaturni hodnik. Mene strašno veseli pogled na takav "pročišćeni" prostor, čista nirvana, ali stvarno me ne veseli pospremanje, ni malo.
Sutra kad dođem s posla več će sve biti po starom.![]()
Posljednje uređivanje od Anemona : 01.07.2012. at 12:09
To je meni najgore; ja recimo pospremim špajzu ili neki ormarić, i to me stvarno usreći (premda mi je sami čin pospremanja odvratan) - onda znam ići svako malo i diviti se rezultatima, ali za nekoliko dana sve je po starom jer mi nikako nismo u stanju održavati red.
Kod mene je filozofija nereda vrlo jednostavna i jasna. Dok sam na poslu tu se igra moje dijete i nećaci i jednostavno naprave nered, a još su relativno mali da sve za sobom pospreme.
Vani je užasno toplo i jednostavno ne mogu cijelo jutro biti vani.
Uđu 100 puta, uzmu nešto, vrate nešto, slože prugu po cijeloj sobi, slože grad u drugoj sobi,... i eto ti stanja koje izgleda kao elementarna nepogoda.
Stvarno nakon što dođem s posla nemam ni volje ni vremena to sređivati i onda dođe večer, pa na brzaka pobacamo tko što stigne i onda je minimalni red, ali stvarno minimalni.
Fascinira me količina smeća koje uspijemo proizvesti svaki dan. Dijete se stalno igra recikliranim stvarima, pa su držači rola wc papira i slično u akciji non stop.
Taj krš kad jednom pometem, muka mi dođe.
Ja sdam trenutno u problemu kaj s vešom. Prevruće je za peglanje, a nemam prostora za pranje i sušenje veša da se ne pogužva.
Hrpa samo raste, ormari sve prazniji, a meni prevruće za sastati se s peglom....
Moja nije mala ali svejedno ništa ne posprema, a igre su joj po količini nereda koji stvara legendarne.
Što se tiče recikliranih stvari, soba joj izgleda kao stan onog Trokuta, nijedna kutijica ili papirić se kod nas ne smije baciti.
No, ne stvori ona nered u špajzi ili kuhinjskim ormarićima, nego MM i ja - nama jednostavno koncepcija vraćanja svake stvari na svoje mjesto nikada nije sjela.
Ja imam jednu veliku košaru za čisti nespeglani veš koja stoji u ormaru.
Onda smo kupili još jednu da imamo u što stavljati oprani veš. Sad ta stoji u spavaćoj sobi, i ona vječito puna nespeglanog veša.
Ja sam valjda rekorder, neki dan sam kompletni ne opeglani zimski veš složila u ormar.
Čekao je do sad vani da dođe na red za peglanje.
Da nije bio djetetu rođendan ne bih ga ni sad micala.![]()
Mene isto kucanski poslovi zivciraju jer su ponavljajuci i svakodnevni. Ali da, uzivam u cistom a od nereda a posebno od zmazanoce postanem nervozna, osobito sad kad sam vecinom u stanu. Frustrirajuce je, medjutim, sto da bi bilo tako sve cisto i na mjestu uvijek, ne bi imao tko podojiti i presvuci bebu a o igranju sa starijom curkom da ne govorim... Kuhanje po noci. I onda sam stalno u kompromisu: igram se polovicno i spremljeno je na pol, no nemos imat sve. Vikendom radimo mm i ja generalku u ratama i guramo nekak. Taj nered obicno znaci da smo se taj dan igrali vise i uzivali jedni u drugima, pa nastojim da me onda i manje zivcira. No zmazanocu ne trpim i tu nema kompromisa. Ah, neke stvari su stvarno u glavi...
Pa ja si razmišljam da jednostavno samo sve složim i stavim u ormar!!
To je kontra svih mojih uvjerenja, ali ipak nisam toliki mazohist da peglam po ovoj vručini toliku količinu veša....A još se suši...i pere!!!
![]()
Posljednje uređivanje od ana.m : 01.07.2012. at 12:37
Pa složi onda, i nemoj se grist, znaš zašto si to napravila - ne da ti se, sasvim valjan razlog.
Aj sad i ti meni reci isto![]()
Ja sve isto kao autorica teme. I imam potpuno isti način razmišljanja. Za mene je pospremanje jednostavno gubitak vremena. Da dodam još i da ne peglam, hodamo zgužvaniDovoljno je reći da sam nedavno nakon 4 godine zajedničkog života prvi put kupila peglu i dasku za peglanje i pokušala sam dva puta peglati.. I odustala
Živjela neurednost!
Posljednje uređivanje od *mamica* : 01.07.2012. at 13:06
U nasoj kuci pegla MM.
Sto se mene tice ja mogu i zguzvana a on kad bas skuzi da ja nemam namjeru nesto ispeglat onda me zamoli da mi to on spegla :grin:
pročitala zadnju stranicu, i uvodni post (lajkam)...
i dodajem samo jednu rečenicu: život je prekratak da bi se potrošio na spremanje.
procitala prvu i zadnju stranicu (na mobitelu sam pa mi je nepregledno)
hi ja sam Aleksandra
i ja sam neuredna
oduvijek
i uvijek sam za to nalazila skuzu
jednom mi je jedan profesor, kad sam ušla u njegov kabinet u kom je bila hrpa papira, knjiga, slika ... na stolu, stolicama, ormaru.... rekao "cuvaj se jako urednih ljudi, to su sitnicavi, zlocesti ljudi"
i meni se to jaaaako dopalo
imala sam razlog
opravdanje
ali kako starim, sve manje mi se svidja
s tim da sami dalje neuredna
ali ne sad to nervira
i lose se osjecam radi toga
a opet nis ne mijenjam
htjela bi il bit sretna u tom neredu ili postati uredna
al ja sam sad samo u fazi lošeg osjecanja i grižnje savjesti
ne da mi se peglati, a lose se osjecam u nepeglanom
i nitko me ne moze uvjeriti da je nepeglano jednako kao lijepo ispeglala roba, koja i ljepše mirisi
sudje se obavezno sklanja sa stola, nezamislivo mi je da prljavi tanjuri stoje na stolu
i MM ima fobiju "sasusit će se, tko će to oprati poslije" pa namace i salicu iz koje sam čaj pila
nastojimo sve sudje ubaciti odmah u sudjericu, jer kuhinja puna prljavog sudja meni nije neuredna, vec prljava
Ja isto ne volim onu vrlo popularnu "A clean house is a sign of wasted life". Prvo mi je bilo duhovito (i utješno), ali kad sam malo razmislila, zaključila sam da je neistinito i zločesto.
Pa se trudim držat podalje od zaključivanja o osobinama ličnosti na osnovu toga koliko je nekome kuća uredna/neuredna. Osim one osobine ličnosti koja se baš zove urednost/savjesnost![]()