Znam da je ribaća (jotacija ili jotovanje mi je jedino logično), ali kod nas je sve Č, kao što i sama kažeš.
To mi je užasan problem.
Č i Ć ne raspoznajem po sluhu, a što je najsmješnije ni ne govorim ih pravilno, nego neko srednje polušuškavo.
Raspoznajem ih jedino kad ih napišem, onda mi ili vuče na krivo ili ne.
Osim naravno hlače/hlaće i gače/gaće, to valjda nikad ne budem zapamtila koje je pravo. Meni paše i jedno i drugo.
Pa koristim kako koji dan.
Sto puta sam pogledala u pravopisu i nema šanse, ne odgovara mi ni jedno, ili sve odgovara.![]()
Pa da, ista stvar... Mene je tata (ima četvrtinu slavonske krvi) uvježbavao dugo duuuugo, s ne pretjeranim uspjehom. Tek kad sam došla u Zagreb i družila se s ljudima iz drugih krajeva (dobar prijatelj iz Ljubuškog) naučila sam razlikovati na uho.
Inače, imam prijedlog novog glasa i slova za nas sjevernjake (na pol puta između č i ć): ç
A sad natrag na urednost: usisavaç me ostavlja, spremam se nabaviti novi, a Rainbow mi je ipak izvan granica dobrog ukusa. Našla ovaj s malim vodenim filterom. Ako izdrži 7 godina kao prošli, bit ću zadovoljna: http://www.elit-electronics.com/prod...-aqua-box-1600
Joooj, sramoteeee....
Nema veze. Kupila ja onaj usisavač (elit aqua 2000 s ionizatorom) i nakon jednog usisavanja čisto je ok. Bolje da ne velim kakva je bila voda kad je usisavanje bilo gotovo... Sad još samo moram smisliti što sa starim. Još radi, ali mrežice i filteri su dotrajali, često se gasi... Jednostavno nije za tu frekvenciju upotrebe koja meni treba. Veli mm da ga prodam prek oglasnika, a ne mogu se odlučiti prodat kramu pa da nekom crkne za 2 tjedna... Vjerojatno će ići u reciklažno dvorište ako ga mm prije ne proda, he he he.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 08.07.2012. at 22:07
u vrijeme mog školovanja u srednjoi bili smo jugoslavenski razred, s time da su pretežno makedonci, vojvođani i srednji srbi pisali na ćirilici, pa kad bi zapela samo sam trebala susedu pitat kaj ide ć ili č, ije ili je, tj ona je napisala na ćirilici , a jqa uredno prepisala. Kod njih je ipak drastična razlika između slova i govora
Meni može i hlače i hlaće.
Čak i na burzi kupujem hlaće. Možda zato nitko ne nudi.
A nered? Bolje je. Polako održavam red. Nije mi stan trenutno ni u polureprezentativnom stanju, ali ok.
Objesila sam veš, poravnala krevete, usput slažem suđe u suđericu, možda i pometem.
A hebi ga, nisam tako savršena kako djelujem.
Samo da se odmah malo obranim, sve vezano za posao obavljam savršeno točno. U poslovnim situacijama se kontroliram.
Uz veliku kontrolu pišem normalno č i ć, ali jednostavno moram pet puta promisliti. Ok, za hlače/hlaće i 105 puta.
Ovdje na Forumu sam kao doma, pa se ne obazirem.
Što se tiče pospremanja, na kraju sam sredila i dnevni boravak i kuhinju - kompetno. Znači kod brisanja podova maknula sam i trosjed i stol i stolce,...
Ipak ova tema pozitivno djeluje na mene.