Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
Znam da je ribaća (jotacija ili jotovanje mi je jedino logično) , ali kod nas je sve Č, kao što i sama kažeš.
To mi je užasan problem.
Č i Ć ne raspoznajem po sluhu, a što je najsmješnije ni ne govorim ih pravilno, nego neko srednje polušuškavo.
Raspoznajem ih jedino kad ih napišem, onda mi ili vuče na krivo ili ne.
Osim naravno hlače/hlaće i gače/gaće, to valjda nikad ne budem zapamtila koje je pravo. Meni paše i jedno i drugo.
Pa koristim kako koji dan.
Sto puta sam pogledala u pravopisu i nema šanse, ne odgovara mi ni jedno, ili sve odgovara.
Pa da, ista stvar... Mene je tata (ima četvrtinu slavonske krvi) uvježbavao dugo duuuugo, s ne pretjeranim uspjehom. Tek kad sam došla u Zagreb i družila se s ljudima iz drugih krajeva (dobar prijatelj iz Ljubuškog) naučila sam razlikovati na uho.

Inače, imam prijedlog novog glasa i slova za nas sjevernjake (na pol puta između č i ć): ç

A sad natrag na urednost: usisavaç me ostavlja, spremam se nabaviti novi, a Rainbow mi je ipak izvan granica dobrog ukusa. Našla ovaj s malim vodenim filterom. Ako izdrži 7 godina kao prošli, bit ću zadovoljna: http://www.elit-electronics.com/prod...-aqua-box-1600