Ne brišem stvari prije stavljanja u frižider, jer računam da će niska temp. odraditi svoje.
Bitno mi je da pazim da je sirovo meso dobro zapakirano, odvojeno od ostalih namirnica, važno mi je oprati povrće i voće prije jela i slično.
Ne brišem stvari prije stavljanja u frižider, jer računam da će niska temp. odraditi svoje.
Bitno mi je da pazim da je sirovo meso dobro zapakirano, odvojeno od ostalih namirnica, važno mi je oprati povrće i voće prije jela i slično.
Pa naravno, ako opereš voće i povrće prije stavljanja u frižider, skratila si mu rok trajanja na pola ili manje... Kako npr. oprati salatu i onda je osušiti??? Meni to isto nema smisla. Imala sam u frižideru par dana hrpu cikle počupane iz zemlje + samo otresene, a prala sam je tek neposredno prije kuhanja. Da sam je oprala prije, ne bi bilo šanse da izdrži tjedan dana. To bi sve istrunulo. Sve s mjerom. Pogotovo sada kad imamo svoje povrće ili dobijemo nečije domaće - ne možeš sve odmah potrošiti, pa mora biti u frižideru, neoprano.
Konzerve i staklenke operem prije otvaranja, a u frižideru i špajzi stoji na policama kao i u dućanu. Ne dira me to. Otvorenu hranu ionako u frižideru ne držim, sve je pokriveno ili u posudama.
Prije stavljanja u frižider, mlakom vodom operem/isperem povrće koje se da oprati (paradajz, paprike, tikvice, mrkve - ako nisu u foliji i sl), ne perem salate (njih ostavim u otvorenoj vrećici). Povrće držim u ladicama na dnu frižidera.
Od ostalih stvari samo vodom operem boce sa mlijekom, čašice jogurta i vrhnja, konzerve i slično. Ne volim kada mi u frižideru stoje proizvodi koji na sebi imaju tamne fleke od stajanja tko zna gdje, a to se često vidi na pakiranjima mliječnih proizvoda.
Jaja operem/protrljam svako posebno u mlakoj vodi i stavim u pretince za jaja.
Frižider perem... hm, iskreno, svakih par mjeseci, prilično je čist...
Probaj malo obratiti pažnju idući put kada kupiš jaja u npr. Konzumu ili nekom drugom dućanu. Kada staviš jaje pod vodu ono postane klizavo. Ne znam želim li znati od čega, a mislim da nije normalno da se kliže u ruci...
Često kada se kupuju jaja od kumica na placu ili na nekom štandu (npr.Lukač ili neki drugi proizvođač), jaja na sebi često imaju ostatke kokošjeg drekeca. Osobno ne volim izmet u frižideru.
i ja mislim k'o i ale:
da neki više čiste jezikom nego krpom, a da su "prljavci" sasvim dovoljno uredni.
ali ajde, da ne zamre priča od 14 strana...![]()
Čašicu jogurta (ili flašicu) operem prije uporabe, ako dijete pije iz nje.
ja subotom nabavljam povrće za cijeli tjedan i ne perem baš da mi ne propadne, nešto se može nagurat u ladice, a nešto ne npr. poriluk
i pada u vodu ideja da mi frižider bude kao apoteka
jaja isto ne perem, ima nešto zbog čega se to ne radi, perem ih prije upotrebe, a stoje u kutiji
i držim se rasporeda, spremno za jest gore, sirovo meso, iako je dobro zatvoreno u posudi, prljavo i slično dolje
nikako ne stignem čistit frižider jednom tjedno, jednom mjesečno, možda
ali djeca ne mogu do frižidera![]()
Nezgodno je kad imaš veće dijete koje samo uzima hranu iz frižidera, pa pri pretraživanju tog "blaga" prepipa i premjesti 3x cijeli sadržaj frižidera.
Zna li netko zašto se ne bi smjelo prati jaja?
Mislim da u tih sekundu - dvije koliko terba da pojedinačno jaje isplahneš pod mlazom vode nije dovoljno da voda prođe kroz ljusku. Možda se u tom kratkom vremenu promijeni sama struktura ljuske? Baš me zanima, može li netko pojasniti?
Meni se dogodi da na neke stvari u frižideru zaboravim (npr. polovicu limuna, ako je u nekoj kutijici pa ne vidim) pa se uhvati plijesan... fuj!
Inače, teže mi je održavati logiku i red u ledarici, ali trudim se. Meso bi trebalo biti u jednoj ladici, povrće i voće u drugoj, a na trećoj su kocke leda, sladoled, peršin, kopar i takve stvari koje se često vade. Teško mi je tu održavati red iako imam samo tri ladice jer npr. sada će unutra biti gomila zaleđenih tikvica, a tamo gdje bi trebalo biti voće i povrće nema dovoljno mjesta.
Prati jaja? Ljuske su porozne, upit ce dio vode i tako sigurno skratiti vijek trajanja jajeta.
Ma znam da su ljuske porozne ali nekako nisam uvjerena da je tih sekundu - dvije po dvodom i brisanje jajeta odmah nakon ispiranja dovoljno da se bilo što poremeti u samom jajetu. Ionako ne skladštim ne znam kakve količine jaja u frižideru (max 20 komada), tak da ih u najkraćem roku pojedemo (jajoljupci!!!) i tek onda kupujem nova.
Kad čovjek malo bolje pogleda, što je 6 jaja za četveročlanu obitelj as ne premalom djecom?
Moji imaju 7 godina.
Nek je subota, doma odručkujemo, "mama ja bi špek i jaja/pržence/jaje na oko, ne, bolje 2 jaja na oko". Poslije ručka "mama buš nam nabacala par palačinki?"... i eto ti barem 6 jaja u jednom danu... ne dao Bog da bih i ja ili MM možda jaje na oko ili koju palačinku više... ili musaku za ručak...
Navodni problem s pranjem jaja je baš ta porozna ljuska.
Ja ih ne perem, pazim da ih otvaram tako da unutrašnjost ne dolazi u dodir s ljuskom i dobro ih termički obrađujem.
Meni je koma kad mi se slučajno dogodi da mi polovica netom razbijenog jajeta upadne u zdjelu u kojoj mutim kolače...
Zato perem jaja.
Ako mi u nešto ide puno jaja, onda ih za svaki slučaj drobim svakog posebno u šalicu, jer mi se jednom dogodilo da sam razbila cca 5 jaja i na to šesto koje mi je bilo čudno. Sve sam morala baciti.
Svaki put kad počne ovakav topic ja se veselo prijavim u uredne jer krene sa nepranjem suđa, a završi se sa stvarima koje mi nikad ne bi pale na pamet da se uopće rade, moram priznati da je pranje hrane prije stavljanja u frižider stvarno vrhunac.
Inače se slažem da bi stan trebalo čistiti češće nego jednom tjedno, mi se to maksimalno i trudimo - MM izvuče usisavač pa parcijalno sauga kad god stigne, ja se kroz tjedan trudim mokrim maramicama brisati sanitarije i oprati pod u kupaonici bar još 1-2 puta - no, kad dvoje ljudi radi za neke ozbiljnije akcije čišćenja kroz tjedan nema ama baš nikakve šanse. Recimo pranje podova kroz tjedan za nas je nemoguća misija. Meni se zna dogoditi da MM cijeli tjedan radi i navečer pa kupim dijete sa aktivnosti, tako da mi baš svako popodne u tjednu bude zauzeto i kući dolazim u osam - devet navečer - tada stvarno jedva da suđe operem.
spajalica kako mislis stanemo na wc???nisam toliko luda,sve obavim u polusjedecem polozaju
Nije nuno mislila da staneš (barem ja nisam tako shvatila), nego u tom polusjedu obavljaš i zapišavaš na sve strane.
Naravno to ovisi koliko si visoka. Niske žemske, ne mogu pišati u polusjedu, ja mogu, imam duge noge.
Na wc sjednem samo doma i kod jedne frendice koja je stvarno frik za čišćenje.
ispiranje pod vodom u trajanju od sekundu-dvije ne znači ništa u pogledu čistoće. niti se tako ispere nečistoća niti bakterije, samo se zamulja sve. pa ni ruke ni čašu npr. ne smatram čistima ako ih samo isplahnem.
totalno besmisleno
spajka, htjela si reći da je splahnjivanje jaja mlakon vodom zaista besmisleno?
Toliku dramu radite od jaja, kao da su iz guzice ispala.![]()
konačno razuman argument na cijelu ovu stranicu rasprave o pranju jaja
i tako zapišaš dasku toj prijateljici u čiju higijenu nemaš povjerenja
nadam se da ti čistunci bar pobrišu za sobom
moj wc nije baš neki primjer čistoće, ali sad se pitam da li da puštam goste da ga koriste
posebno ću pripaziti na ove urednije
Anemona, npr, ako mi dođe na ljetovanje ima da piša u vrtu![]()
hvala
i mislila sam da je to đir muževe pokojne babe koja je otvarala kapiju da se prozrači avlija![]()
pomi, nema straha, znaš da imam Octenisept od litre u torbi. Dezinficiram i prije i poslije.
Jel ti to mene zoveš?
Pazi da se ne ohrabrim.![]()
ja operem samo vrh limenke s malo čarlija prije nego je otvorim.
jaja porazbijam di trebam i onda ruke operem prije nego počnem dirati išta drugo
Ali sad si se preselila. Jel imaš mjesta?![]()
vise smo puta to spomenuli, meni logicno da Cherilee mora glancat svaki dan kad je doma sa 3je djece nego Spajalica koje uopce nema nekad doma i do 18h00-20h00 navecer....
u soku sam,ti,koliko sam odi skuzila jedna od najorgariziranijih domacica nemas centrifugu za salatu/povrce?
ja s njom svu salatu odma prvi dan iskidam na manje komade,operem,iscentrifugiram (bude suho ko papar) i pospremim u male vrecice i u frigde....i narednih dana imam salatu za cas...
ma daaaaj,pa ispeci ces taj kolac,u cemu je problem sto komadic upadne unutra? 100% ti se ta smjesa za kolac vise kontaminira na 101 drugi nacin....
bitnije je naprimjer imati odvojene daske za :kruh,meso,povrce i voce te ih nikad ne mijesati te odmah po upotrebi dobro oprati! e,to je po HACCAP-u....
Draže mi je i tako nego da stavim jaje sa 10 g drekeca u frižider.
Možda besmisleno, ali ja mirnije spavam.
skulirana koju svu salatu? tako možeš samo zelenu, ne režeš unaprijed krastavce, paradajz ili papriku, zar ne?
za šta još koristiš taj centrifuger?
to mi se jos nikad nije dogodilo
a sad za pranje stvari prije pospremanja u friz.radim to jer su mlijecni proizvodi zamazani a konzerve prasnjave i onda to izgleda ruzno i u friz.i na stolu pa zbog toga ih perem...
jaja isto sperem jer su skoro svaki put musava i govnjava i lakse mi ih je jednom oprati nego kasnije paziti da taj sastav ne zavrsi u kolacima ili necem drugom fuj![]()
Predlažem promjenu naziva topica u "Opsjednutost"!![]()
Posljednje uređivanje od Mojca : 12.07.2012. at 12:12
Uh, svašta ste natipkale dok ja stisnem "pošalji poruku"...
enivej, jaja su podigla puno prašine...![]()
Ja nekako mislim da je jaje manje kontaminirano, ako staviš jaje sa suhim drekom u frižider, nego kad taj isti drek namočiš na poroznoj ljusci, a ne možeš dezinficirati. Imam dojam da kroz par dana taj otopljeni drek uđe u jaje.![]()