nadam se da neću biti kartonirana, ali nije mi vrag dao mira pa sam išla guglati s čim se jaja na farmama tretiraju prije nego stignu u dućan, zaintrigirala me kliska ljuska nakon močenja, kao i onaj stroj za pranje jaja.

ovako, unutar 2 sata od kad su snesena moraju se sanitarno obraditi. Nakon mehaničkog čišćenja (odvajanja čistih od prljavih, koja na ljusci imaju ogromnu brojku e.coli i ostalih bakterija) pristupa se plinjenju jaja formaldehidom (21 ml formalina+21 ml vode+17 g kalijeva permanganata) u trajanju od 30 minuta.
isto je važno i samo hlađenje jaja nakon nesenja, jer zbog porozne ljuske se stvara podtlak i upravo u to prvo vrijeme dok se jaje hladi s cca 40°na vanjsku temp., jaje usisa mikroorg. s površine.


reklo bi se da su oni na farmi već pobili beštije s ljuske. ostaje samo pitanje koliko formalina je ušlo u jaje, a to sigurno nećemo riješiti pranjem jaja doma.


još jednom isprika za off