Stranica 29 od 37 PrviPrvi ... 192728293031 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,401 do 1,450 od 1838

Tema: Neurednost

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ves perem na nepoznatoj temperaturi zvanoj 'cold'. Krpe, rucnike i posteljinu na jednako tako nepoznatoj, ali s oznakom 'warm'. Imam jos i 'sanitize' ali nista u to jos nisam nagurala. Probala sam saznati o kojim je temperaturama rijec, ali korisnicka podrska Whirlpoola negdje u juznjackim drzavama Amerike nije imala pojma o tome, a jos manje im je bilo jasno zasto bi me takve stvari zanimale.

Sudje pere sudjerica, a ako je na ruke, onda tusiram. Odvratno mi je kad vidim kako netko drlja krpicom ili spuzvom po tanjurima po kojima, izmedju ostalog, u toj kadici od sudopera pliva list salate, komad kruha i malo mesa s krumpirom. :bljuv:

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa Vidi poruku
    ja imam posebne knjige za wc-onu knjigu od marka grubnića, zatim knjigu od vlatke pokos i onu od nives c. stoje ispod lavaboa

najbolja mi je grubnićeva, osobito opis šopinga u milanu sa onom plavom tetom, bivšom od k. koja parkira svoj hummer gdje god stigne
    Uuuu, genijalno! Ovo moraš patentirati - prava literatura za liječenje konstipacije...

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Na mojim tanjurima nikad nema ostataka hrane, kad raspremam stol uvijek s papirom počistim tanjure, a tako i druge posude (teće, zdjele).
    Voda je najvruća koliko moje ruke u rukavicama mogu podnijeti. Najprije perem čaše, pa tanjure, beštek, pa teće-tako sam nekako navikla.

Kayyya avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj krvavica prvotno napisa Vidi poruku
    jao! naravno da nije svejedno! ali ovaj dio o wc-u si sama dodala.
    mislih: ako salata nije dovoljno dobro oprana, svejedno je čime ju miješaš. pretpostavka je da se ruke peru prije svakog koraka prilikom kuhanja. ja kod mm familije baš ne jedem... pravim se da mi nije dobro.
    Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Salata je jedno od najzagadjenijih jela. I to tamo gdje ih sigurno ne mijesaju rukama.
    tema je otišla već daleko, ali moram ovo prokomentirati
    ako se octu vjeruje da uspješno dezinficira ni manje ni više nego wc školjku, zašto onda ne bi bio učinkovit i na salati?

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Kayyya prvotno napisa Vidi poruku
    tema je otišla već daleko, ali moram ovo prokomentirati
    ako se octu vjeruje da uspješno dezinficira ni manje ni više nego wc školjku, zašto onda ne bi bio učinkovit i na salati?
    Nije.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Nije.
    Mislim, nije dovoljno.
    Nista ne moze zamijeniti pranje koje nikad nije dovoljno dobro.

Kayyya avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Nije.
    ma ja mislim da nije učinkovit ni na wc-u, ali tu se svi kunu u ocat pa reko - čisto da pitam.

Kayyya avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

to pranje je isto apsurd.
    ruke koje se ne operu dobro sapunom i toplom vodom smatram neopranim.
    voće i povrće koje je tretirano otrovima, stajalo je po nekim skladištima, kamionima, policama.. njega peremo samo vodom.

priznam da ja jabuke i voće s takvom čvrstom korom perem pod toplom vodom i trljam i "ribam" dlanovima prilično dugo, ali opet..

ne mogu stalno imati ni domaće "pouzdano"
    Posljednje uređivanje od Kayyya : 18.07.2012. at 08:48

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Ves perem na nepoznatoj temperaturi zvanoj 'cold'. Krpe, rucnike i posteljinu na jednako tako nepoznatoj, ali s oznakom 'warm'. Imam jos i 'sanitize' ali nista u to jos nisam nagurala. Probala sam saznati o kojim je temperaturama rijec, ali korisnicka podrska Whirlpoola negdje u juznjackim drzavama Amerike nije imala pojma o tome, a jos manje im je bilo jasno zasto bi me takve stvari zanimale.
    Sjećam se da je u jednom dokumentarcu bio kratki prilog kako u Japanu sav veš peru u hladnoj vodi.

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa Vidi poruku
    Na mojim tanjurima nikad nema ostataka hrane, kad raspremam stol uvijek s papirom počistim tanjure, a tako i druge posude (teće, zdjele).
    Voda je najvruća koliko moje ruke u rukavicama mogu podnijeti. Najprije perem čaše, pa tanjure, beštek, pa teće-tako sam nekako navikla.
    baka mi je pričala da su njih kao male učili redoslijed pranja suđa a da se potroši čim manje vode (otočanka, vode bilo uvijek malo) i znam da teće i inače posude za kuhanje idu zadnje. prvo se peru čaše i beštek (jer su u direktom dodiru s ustima valjda).
    dok nisam imala perilicu, uvijek sam i ja tako prala.

Početno

ovo sa redosljedom pranja mi je zanimljivo , zašto se troši manje vode ako se pere tim redosljedom

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

baka mi je pričala da su njih kao male učili redoslijed pranja suđa a da se potroši čim manje vode (otočanka, vode bilo uvijek malo) i znam da teće i inače posude za kuhanje idu zadnje. prvo se peru čaše i beštek (jer su u direktom dodiru s ustima valjda).
    Na Mljetu gdje ljetujemo nema vodovoda, starije žene i dalje tako peru suđe.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Nije to samo radi direktnog dodira s ustima, nego iz čiste logike. Čaše su najmanje prljave, pa je logično dase peru prve.

Kayyya avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Nije to samo radi direktnog dodira s ustima, nego iz čiste logike. Čaše su najmanje prljave, pa je logično dase peru prve.
    a i teško ih je dobit da se sjaje ako je imalo masnoće po njima

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Na Mljetu gdje ljetujemo nema vodovoda, starije žene i dalje tako peru suđe.
    A kako onda ispiru? Ispiranje mi je pak nezamislivo bez tekuće vode.

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa Vidi poruku
    A kako onda ispiru? Ispiranje mi je pak nezamislivo bez tekuće vode.
    ispire se čistom vodom. ondje gdje nema tekuće vode, zalijeva se vodom iz gustirne ili bunara. samo se za pranje potroši znatno manja količina vode.

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Opet smo na rublju. Mislim da hladna voda nije dovoljna: http://m.24sata.hr/#zdravlje/pranje-...-kukaca-239053

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

ma ništa od toga nije idealno, ali da se može (a da se ne navuče neka crijevna boleština), može se. druga stvar ako je nekome gadljivo.
    puno je mjesta gdje se voda stvarno čuvala kao oko u glavi (i za zalijevanje vrta), zato se i podrazumijeva da kad ti netko na otoku kaže: "daj mi se napit", ne misli da mu daš vode, već vina.

ok, nije da su vino pili samo zato da očuvaju vodu, ali kužimo se, ne?

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ok, nije da su vino pili samo zato da očuvaju vodu, ali kužimo se, ne?
    Aha, dobar izgovor zlata vrijedi.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

jel postoje neki posebni prašci ili neka sredstva za dezinfekciju rublja na nižoj temperaturi?

doći će mi badić koji sam naručila na ebay-u, pa bi ga morala dobro oprat, a ne može na visoku temperaturu....

inače sve perem na 60 ili 40 stupnjeva, imam sušilicu koja onda odradi posao dezinfekcije, najbitnije za gaće, posteljinu, krpe, ručnike....

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Da, susilica ili pegla su zakon za higijebu rublja, operi badic na nizoj temp pa onaj kljucan dio opeglaj iznutra preko krpe. Za prvi put.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja vjerujem da ocat u kombinaciji s cajevcem ubije dovoljno.
    Meni je to dovoljno dobro.
    I sigurnije od Domestosa ili slicnog na mjestima koja su dostupna djeci (vanjski dio skoljke, daska).
    Posljednje uređivanje od BusyBee : 18.07.2012. at 10:03

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj ZO prvotno napisa Vidi poruku
    , imam sušilicu koja onda odradi posao dezinfekcije, najbitnije za gaće, posteljinu, krpe, ručnike....

Kako to mislite, zašto bi sušilica dezinficirala?
    Dapače, ona čak i pogoduje razvoju gljivica i bakterija, ako temp. nije preko 90C (a nije), onda se na vlažnom i toplom još više razmnožavaju, zar ne?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    Kako to mislite, zašto bi sušilica dezinficirala?
    Dapače, ona čak i pogoduje razvoju gljivica i bakterija, ako temp. nije preko 90C (a nije), onda se na vlažnom i toplom još više razmnožavaju, zar ne?
    Pa po istom principu onda parna pegla nije dobra jer niti ne grije na tak visoke temperature ko klasične pegle bez pare a još i vlaži...

Meni je sušilica dovoljno dobra. I parna pegla.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ZO prvotno napisa Vidi poruku
    jel postoje neki posebni prašci ili neka sredstva za dezinfekciju rublja na nižoj temperaturi?

....
    imaš u mulleru i dm tekućinu za dezinfekciju odjeće koja se pere na niskoj temp.

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Za dezinfekciju je dovoljno 60 stupnjeva a susilica ugrije i vise

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj žena majka i kraljica prvotno napisa Vidi poruku
    , ali jedno pitanje do kada se odvaja veš dječiji i za velike
    Moji su sad 11 i 9, ja još uvijek njihovo donje rublje i ručnike perem odvojeno. Naše perem na 90, njihovo na 60. Imam i dvije košare za rublje, posebno naše, posebno njihovo. I ostalu njihovu robu uglavnom perem odvojeno, ali to ne iz higijenskih razloga, nego odvojeno perem ako stavljam omekšivač.
    Možda sve to nije potrebno, ali nije mi to nikakva komplikacija, obzirom da imam malu perilicu (5 kg) i bez problema jednu turu napunim samo s njihovom robom.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    imaš u mulleru i dm tekućinu za dezinfekciju odjeće koja se pere na niskoj temp.
    a igracaka?

bas sam kupovala maloj grickalice i neke ne mozes ni u masinu, ni u perilicu, ni u lonac kipuce vode. a bome ni nisu u kutiji i svaka susa ih moze pipkat.
    iako kad pomislim da ce mi za koji mjesec gurat u usta cikove i koju godinu stare stapice od sladoleda, nedezinficirane igracke postaju odmah ciste ko suza....

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne znam
    daaaaavno sam bila u chiccu uzela neku tekućinu za dezinfekciju igrački
    na kraju sam s njom prala podove

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Meni je ova tema otvorila oci... koliko su mi inace oci i um "zatvoreni" za sve te brige o bakterijama i higijeni.
    Nista, ali apsolutno nista ne dezinficiram, ukljucujuci wc skoljku/dasku, tutu od djeteta, podlogu za previjanje, igracke i pribor za jelo za moju bebu, odjecu itd. Sve samo operem nekim obicnim detergentom ili dobro isperem vodom.
    WC perem kad i kupaonu - 1x tjedno. Podove perem vodom vulgaris, 1x tjedno, kad ih i usisem. U medjuvremenu jos 2-3x ometem metlom mrvice ispod kuhinjskog stola.
    Ves perem zajedno: i bebin i od curice i mm-ov i svoj, nista na iznad 60 a vecinu na 40. Nemam susilicu niti peglam, tako da sigurno nije dezinficirano. Sudje u zadnje vrijeme perem na ruke jer mi je crkla sudjerica, i to komad po komad jer imam samo jedan sudoper, u mlakoj vodi jer mrzim vrucu vodu.

Onaj gel za dezinfekciju ruku sam kupila i nikad otvorila... jednostavno nikad se nisam nasla u situaciji da pomislim "sad bih trebala dezinficirati ruke nakon ovoga". Nikad. Ni djeci.

Jedinu polu-opsesiju cistocom imam na rad s prijesnim mesom, nakon sto ga narezem i ubacim u rajnglu odmah perem noz/dasku/ruke i s malom cetkicom ocekam nokte... I u bolnici sam dezinficirala wc-dasku, ali mislim da je to ipak neka vanredna situacija, ne bas svakodnevni zivot za koji uopce ne vidim smisla ista dezinficirati.

O pranju jaja, brisanju knjiga dezinfekcijskim sredstvima i sl - eto, to mi sve spada u kategoriju "dok nisam procitala nisam ni pomislila da to netko radi". Valjda se moram upisati u über-prljavce... ili makar über-neopterecene "prljavstinom" i bakterijama...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Kad je riječ o igračkama, ja sam žvakalice prala u suđerici, legice dečki i danas ponekad operu u kadi (u cjedilu iz kuhinje koje se poslije pere u suđerici), plišance s kojima spavaju perem s vešom i to je sve. Ostalo - nema veze... Nisam koristila nikakva sredstva za dezinfekciju jer mi se to činilo većim zlom od samih bakterija (klor i slično, ne znam ni od čega se sve to proizvodi).

Kad se sjetim vlastitih vrtićkih dana (iskopali smo iz zemlje praznu tubu paste za zube s okusom jagode i otišli u kupaonicu prati zube TIME) mogu se samo smijati...Kao što se vidi iz priloženog, živa sam i zdrava. Inače, ovaj topic je postao pravi generator paranoje.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 18.07.2012. at 11:50

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    iako kad pomislim da ce mi za koji mjesec gurat u usta cikove i koju godinu stare stapice od sladoleda, nedezinficirane igracke postaju odmah ciste ko suza....
    ja preporučam ovaj smjer razmišljanja
    jeftinije je
    a više bih se bojala dati djetetu igračku premazanu sredstvom za čišćenje nego ravno iz trgovine
    eventualno bih pobrisala vlažnom krpom, možda s malo otopljene sode ako bih baš htjela da mi bude srce na mjestu.

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Sto se jaja tice ona se ne smiju prati osim uoci koristenja. Tako su mene ucili na selu. Inace sve s ljuske prodre unutra.

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

sillyme, you are not alone

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nase igracke se svako malo vrte u ves masini pa u susilicu, mislim da je to dovoljno da se rijesimo grinja.

mamasch avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    a igracaka?

bas sam kupovala maloj grickalice i neke ne mozes ni u masinu, ni u perilicu, ni u lonac kipuce vode. a bome ni nisu u kutiji i svaka susa ih moze pipkat.
    I za koju godinu ljubit se u vrtićkom parkiću iza grmlja i dijelit sa vrtićkom djecom sladoled ili puding ...

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

I dobit mononukleozu. Nadam se ipak da kucni odgoj pomaze i da ipak nece oblizivat tudje sladolede.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Lucija Ellen prvotno napisa Vidi poruku
    I dobit mononukleozu. Nadam se ipak da kucni odgoj pomaze i da ipak nece oblizivat tudje sladolede.

mamasch avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Sladoled je najmanji problem.
    Mene više muči uspoređivanje pikica i čačkanje po istima, pa onda "mama tu me svrbi...".
    Vremena se mijenjaju, djeca su danas drugačija nego što smo mi bili.

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Citiraj summer prvotno napisa Vidi poruku
    sillyme, you are not alone
    pripadam ovom štabu.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj mamasch prvotno napisa Vidi poruku
    Sladoled je najmanji problem.
    Mene više muči uspoređivanje pikica i čačkanje po istima, pa onda "mama tu me svrbi...".
    Vremena se mijenjaju, djeca su danas drugačija nego što smo mi bili.
    Ma nisam baš sigurna.... dok se samo sjetim kako smo se mi igrali striptiza i doktora i svašta (bolje da se ne prisjećam). Ne znam baš da sam išla u školu...eventualno u prvi razred, jer još se dobro sjećam svog vrtićkog društva iz kvarta.

mamasch avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

I mi smo se igrali, ali dok smo bili malo veći, a danas se djeca sve mlađa i mlađa upuštaju u istraživanja.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

e baš je sillyme lepo sažela ono što i ja mislim

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    Sredstvo se zove Sagrotan. Ja ga koristim ponekad za šareno rublje i obavezno kad perem svoju uniformu i klompe s posla.

Inače, i perilicu i suđericu dezinficiram 1x tjedno pranjem na najjačoj temperaturi + ubacim sode bikarbone i octa alkoholnog, pa rade prazne.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj winnerica prvotno napisa Vidi poruku
    Sredstvo se zove Sagrotan. Ja ga koristim ponekad za šareno rublje i obavezno kad perem svoju uniformu i klompe s posla.

Inače, i perilicu i suđericu dezinficiram 1x tjedno pranjem na najjačoj temperaturi + ubacim sode bikarbone i octa alkoholnog, pa rade prazne.
    ima u mulleru taj sargotan i još jedan
    a u dm je njihova robna marka

ja perilicu tako "obradim" samo nakon što sam prala krpe od poda, a to je rijetko, rađe zakuham vodu i prašak pa ih operem na ruke (u rukavicama naravno)
    MM kaže da ocat nije dobar za gume mašine

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Lucija Ellen prvotno napisa Vidi poruku
    Nase igracke se svako malo vrte u ves masini pa u susilicu, mislim da je to dovoljno da se rijesimo grinja.
    grinje se uklanjaju smrzvanjem. ono sto mislis da ima grinje smrzni u zamrzivacu.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ja sam sad, prvi put, okrenula igracke u masini. jer su stajale 6g u garazi :D
    dezinficiram jedino ovlazivac zraka. varikinom.
    ni ne znam koja su sredstva za dezinfekciju kucanstva :D

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

cek, ako su krpe prane na 60 ili 90 cemu nakon njih pokrenut jos jedno pranje od 90?

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

I ja se isto pitam.
    Ja se skoro uopće ne bojim baja. Jedino sam u trudnoći pazila radi toksoplazmoze i listerioze, inače nastojim ne misliti.
    Nije mi ugodno nositi rublje koje nije oprano na 90 stupnjeva, ali ipak ne dezinficiram.
    Ne grozim se toliko ni virusa jer sam jednom radila serološke testove na viruse pa je ispalo da sam hrpu toga preboljela, a da nisam ni znala, čak i gorespominjanu mononukleozu.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ja sam ko ti. jedino mi je gadljivo na javnim wcima. i bojim se raznih bolestina, vise za malu nego za sebe.
    cak se ni u trudnoci nisam opterecivala gorespomenutimimenilaganonepoznatim

vecina gacica koje imam ne mogu na 90. ne mogu ni na 60. perem ih na 40. obicnim praskom. susim u susilici, na najblazem programu. susim ih, ne radi dezinfekcije, vec jer mi ona sluzi za susenje vesa. ne peglam.

trudim se ne razmisljati sta je sve na kvakama muskog wca. kvake na javnom wcu otvaram-zatvaram laktom. no kad bolje razmislim, netko prije mene nije. nije ni oprao ruke. i stisnuo je gumb na liftu. kojeg stiscem ja. pa nakon toga diram malu koja me primi za prst. pa stavi sake u usta.
    evo, i sad sam luda.
    zato je bolje ne razmisljati i zivjeti mirno, spokojno i u vecini slucajeva zdravo (smatram se zdravom osobom :D bar fizicki ) nego brijati sve i svasta. u vecini slucajeva cinjenice.
    nakon ovog topica ide jedan restore to before reading time i reset
    Posljednje uređivanje od leonisa : 18.07.2012. at 13:30

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •