Freja prvotno napisa
Moj čita stvarno dobro. Rano je naučio čitati i to sam - prvo engleski pa hrvatski (dvojezičan je). Već dugo čita sam i zaista čita s razumijevanjem. Kad sam mu donijela iz knjižnice Tri medvjeda i gitara pročitao ju je brže od mene. Mislila sam kako ništa nije zapamtio i kako mora da je to bilo čitanje bez razumijevanja i napreskokce, a kad sam ga ispitala, morala sam mu se ispričati.
Kad je počinjao s čitanjem, bilo ga je teško natjerati da sam čita jer nije mogao podnijeti razdoblje u kojem je žudio za informacijama, a zbog sporog čitanja nije mogao do njih doći brzo. Nekako sam ga nagovorila da si da malo vremena i da vježba te da tako neće stalno morati moljakati nekoga da mu čita i to ga je motiviralo.
Sad voli čitati, iako ga nekad treba odlijepiti od računala da krene. Poslije ga treba odlijepiti od knjige. Najčešće čita neke (dječje) enciklopedije i priručnike, ali i dječje romane (npr. prije odlaska na more pročitao je u 5 dana "Ronju, razbojničku kći". Sad je najavio da želi posuditi Harry Pottera, no mislim da ipak nije sasvim svjestan zalogaja.
Što se tiče odabira naslova za lektire, ni ja nisam fan. Velik broj knjiga s popisa sigurno je u najmanju ruku nezanimljiv današnjoj djeci. Radije bih da im se daju naslovi koji će ih privući, motivirati i stvoriti naviku čitanja. U 1. razredu je kod nas bilo u redu i bio je zadovoljan svim pročitanim knjigama. Vidjet ćemo kako će biti dalje.