-
Bol u dojci mastitis?
Dobar dan svima
Ovo mi je prvi post koji postavljam na ovom forumu, ali moram reći da već jako dugo odgovore redovno tražim među vašim raspravama i stvarno želim poslati svake pohvale 
Tražila sam i sad među starijim postovima nešto, ali nisam našla (pardon ako postoji već negdje...)
Dakle ovako, imam mališu starog 6 tjedana, fino napreduje na težini (od izlaska iz rodilišta dobio nešto malo više od 2kg)
Prvi put mi se problem javio prije 2 tjedna...područje bliže pazuhu na desnoj dojci veličine dlana se zacrvenilo, bolilo je da nisam mogla dotaknut, dobila sam temperaturu i onda je krenula bol u cijelom tijelu (kao gripa da me smlavila) - došla je patronažna i rekla nema šanse da je to upala dojke, mora da je viroza pa se odrazilo na grudi (moram priznati da mi je od samog starta to bilo malo nesuvislo jer se "odrazilo" samo na par cm2 jedne dojke). Pila sam paracetamol, ubacila kupus u grudnjak (ne znam da li pomaže), odležala i izdajala se još nakon dojenja pa je prošlo za par dana
Jučer se ponovno ista stvar dogodila, samo na drugoj dojci odmah uz bradavicu... Dojka je mekana, ali boli taj dio baš jako. Pojavilo se i crvenilo. Nemam pojma sad šta bih mislila...
Može li to biti zastoj mlijeka u kanaliću ako je sve mekano?
Inače, bilo kakvo jače tiskanje i masiranje kod mene ne dolazi u obzir jer imam dosta fibroadenoma u grudima tako da ne znam što je što unutra. Na zadnjoj citopunkciji je sve bilo ok, stanje nepromijenjeno već godinama ali ne bih ih htjela maltretirati pa da podivljaju.
Također, količina mlijeka koja se stvara je stvarno velika, dečko siše svakih sat i pol, dva, ali uglavnom vrlo kratko, par minuta i dosta, iako jako povuče. Zato ga stavim ponekad na istu stranu dva puta za redom ako procijenim da nije baš došao do većeg dijela. Grudi su mi se povećale jako, veliko su mi opterećenje i stalno osjećam nelagodu (nije bol, ali osjetim ih da su tu i da me sve smeta, pogotovo grudnjaci). Zato pokušavam izbjeći izdajanje, jer ne želim još više potaknuti stvaranje mlijeka.
Eto, podugačak post, ali nadam se da je možda netko imao sličnih iskustava. Ne znam što bih napravila, a kako stvari sad stoje čak me okretanje u krevetu radi promjene gravitacije na grudima otkida toliko da me i glava ne prestaje boljeti…
Unaprijed hvala svima
-
Osoblje foruma
Dobro došla!
Imaš li i sad temperaturu?
Je li ti dojenje bolno na toj dojci? Bilo bi dobro da beba redovito prazni tu dojku kako ne bi došlo do još većeg zastoja.
Kupus pomaže, samo ga stavi tako da ne dođe na bradavicu i mijenjaj kad uvene.
Možeš stavljati i tople obloge, uz nježnu masažu bolnog mjesta dok je toplo. Ako imaš veće dojke, možeš se nagnuti nad posudu s toplom vodom i namakati dojku u njoj ili tuširati toplom vodom. Odmah nakon masaže ili tretiranja toplom vodom, dobro je staviti dijete na dojku ili se malo ručno izdojiti. Izdajaj tek toliko da pritisak popusti, ne više. Poticanje toka mlijeka dok je dojka topla pomaže otčepiti začepljene kanaliće.
Isto tako, bilo bi dobro da beba asimetrično hvata dojku (donja čeljust neka bude čim dalje od bradavice), a pomaže i češće mijenjanje položaja kod dojenja.
-
Bok imenjakinjo, dobro došla!
Čestitam ti na bebi i na dojenju, ustraj i stavljaj obloge od svježeg kupusa, kako ti je i na gornjem postu rečeno: meni je kupus jako pomogao. Sretno!
-
Hvala na dobrodošlici
Da odgovorim, nemam neku temperaturu. Malo je povišena (37,5), ali to je kod mene uobičajena pojava, dosta često se dešava. Upravo sam ga prije pola sata dojila, vrtila se na sve strane i fino je popapao. Čak sam pokušala izdojiti se iza i samo nešto malo je ostalo. Rezultat: mekana dojka, obješena, ali i dalje vrlo, vrlo bolna na dodir.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma