Cure, kako ste došle sebi nakon carskog?
Koliko treba da ožiljak zacijeli? Da li ikad zacijeli do kraja?
Cure, kako ste došle sebi nakon carskog?
Koliko treba da ožiljak zacijeli? Da li ikad zacijeli do kraja?
Ja sam već dva dana nakon operacije normalno hodala. je, bolilo me ali ne nepodnošljivo. Ali ja sam se i najbolje od sve tri "carice" u sobi nosila sa tim bolovima. Sjećam se da sam kad sam izlazila iz bolnice, 8. dan, već normalno hodala. Još me rez zatezao neko vrijeme, ali nije bolio.
Inače i dan danas to mjesto osjetim pod dodirom kao utrnuto zbog prerezanih živaca. Promjene vremena ne osjećam ali čujem da to zna dosta zezati.
meni je oporavak bio brz, u bolnici sam hodala, nosila Vida, prebaciva ga s kreveta u njegovu košaru.
Rez skoro ne osjećam, prije nekoliko tjedana nestala je i ona oteklina iznad. Skoro mi se više nevidi, ostala je samo bijela crtica cca 10 cm duga, i po sredini je malo crveno
Rodila sam prije 6 mj.
ja nisam odmah hodala (malo sam se čuvala), ali negdje 4. dan sam se dizala ko velika
, jer je kraj mene ležala žena koja nije mogla dohvatiti ni šalicu od čaja - pa sam ju ja češljala, napajala, hranila, tješila... nije se htjela dizati, i samo je plakala.
kad sam došla iz bolnice- presvlačila sam bebu, brinula o svemu (osim kuhanja), deseti dan vozila. rez je super zarastao, nema nikakvih tragova - a mogla sam nositi super bikini! (sad sam već stara, pa nije prikladno).
iza carskog nisam imala velike bolove, pobrinula sam se da mi se igla za infuziju i kateter izvade "po propisu". naime - ostale žene nisu ništa pitale - pa su neke to imale i dan-dva duže od potrebnog :? .
puno toga ovisi o načinu na koji razmišljaš.
Prva dva dana su mu bila najgora , ali nista ne podnosljivo. Kuci sam dosla 7. dan i bas sam se super osjecala.
Ne mogu se sjetiti koliko dugo me je rana "boljela" , mozda nekih petnaestak dana. Sad me samo zna svrbiti kad je promjena vremena a i to se desava sve rjedje.
i mene su price zastrasivale , kao ono " lezaces mjesec dana" i slicno , ali to uopste nije tako. Od MM brata zena je rodila isti dan kad i ja ( vaginalno) i imala je epi. Nije mogla posteno sjesti mjesec dana....
Meni je cak doktor rekao da poslije 6 nedelja mogu vjezbati , naravno ako se ja dobro osjecam....
Sad , nije mi drago sto sam rodila carskim ali satisfakcija mi je to sto sam poslije toga "svoja" tj. samostalna....
meni sve prošlo super (ok, imala sam malo problema s jednim dijelom reza - rupica se zatvorila tek nakon mjesec dana, niš strašno), ali ja sam se fizički super osjećala! prvi dan bio, doduše grozan, drugi već bolji, treći sam sama hodala i posjećivala bivše cimerice na ginekologiji!
doma došla 5. dan, radila sve (nošenje i prematanje bebe, pranje veša, tuširanje...), 9. dan išla s kolicima u šetnju, a 10. sjela za volan.
mislim, nije da me nije bolilo (osjećala sam ja rez), ali ništa nepodnošljivo. uglavnom, iz dana u dan sve bolje!
danas znam tu i tamo osjetiti na mjestu reza lagano čupkanje (kao da me netko za dlačice povlači) i to je to :D ...
da zaključim - ponovno bih carski!
Trenutno sam 4 tjedna poslije carskog i sve radim najnormalnije od prvog dana. Tko god me vidi, nemože vjerovati. Nekih 16 sati poslije carskog otpuštena sam iz šok sobe, a 3 sata poslije toga molila sam da mi donesu dijete na dojenje.
Sljedeći dan sam čekala ispred ambulante na mjerenje tlaka i dežurni doktor kad me vidio ostao je šokiran, jedino pitanje je bilo:"Jeste spavali ili ste bili budni?" Taj dan sam otišla i na posjete, a čistačica je uvjeravala moje da ja ne mogu ni do wc-a, a kamoli na posjete. Bolilo je ona prva dva dana sjedanje, a kako dojim sjedeći brzo je prošlo.. Rana je skroz zarasla, ostala je još maternica koja se pomalo vraća.![]()
ma super. i ja sam se super osječala već u bolnici. rez malo osječam kad je promjena vremena a sve radim od trećeg dana posli poroda. rez mi je crven i zanima me kad će izblijediti.
najsmišnije su mi mater i svekrva. nosi steznik, nemoj ovo, nemoj ono, pazi!!!a najbolja baza je nesmiš prati kosu misec dana.
![]()
šta su vama sve govorile?
meni nisu govorile ništa! moja mama je, što se toga tiče, još gora - operirala je kralježnicu i stavila umjetni kuk i nakon tjedan dana u bolnici tražila da ide doma jer ona može sve :shock: !!! umjesto na dvije štake stalno hoda na jednoj i kad god joj netko nešto kaže odgovara ''mogu ja!''. što ćeš, te sam gene i ja naslijedila...
jedino me teta MM-a uvjeravala da trebam tužit bolnicu, da ne može vjerovati, da zašto su me pustili 5-ti dan, da sam trebala biti u bolnici barem 10 :? ! no, dobro. žena je proljetos operirala debelo crijevo i još u 11. mjesecu rekla da ne smije uzimati Rok-a na ruke jer da će joj od tereta šavovi puknut...
drugi šute... znaju da moraju...
a što se tiče ožiljka, moj je još crvenkast, ali sam čula da ima neka krema (mislim da se zove kontrabubex) koja je za 'brisanje' ožiljaka (navodno treba biti uporan...)
ma zanima me eto da li carski ožiljak kao i svi drugi s vremenom nestanu. ovaj je veći pa treba vremena. pa eto čisto da znam otprilike koliko vremena. U biti uopće mi nesmeta jer i tako se nevidi od gačica i liti kostima. :D
jel mažete to područje nekim kremama za kožu od prvog dana ili ?
ja niveom.
Meni je prvi carski bio gori od ovog drugog ali čula sam svakakve priče tako da vjerujem da je sve vrlo individualno. Pošto je druga beba svega 18 mjeseci nakon prve vidjelo se da se tkivo nije sasvim oporavilo (možda bolje to ipak ne isprobavat). Rekli su mi da me bilo teško "zalijepiti". Nemam klasične šavove nego su rez zalijepili nekakvim gelom a na rubovima imam svega 2 končića koje su mi odrezali 5. dan kad sam išla kući. Sad trčim po kući i nastojim se sjetiti da ne dižem Laru od cca 10,5 kg kad god vikne "Nosi..."ali ne uspije mi svaki put
Sve u svemu, kad dođe druga beba nekako si mudriji
pa sam sigurna da svatko treba samo slušati svoje tijelo i ne obazirati se na to kako je drugima. Jedan dan ćeš se probuditi i shvatiti da si u SUPER FORMI!!! Želim ti to što prije.
moj je oziljak od prvog carskog bio tamnocrven i onako deblji skroz do drugog carskog, cetiri godine
a nakon drugog carskog sam stavljala onaj silikonski flaster redovito, mjesec dana. poslije sporadicno mazala contractubex.
vec nakon dva mjeseca je izblijedio, sad se uopce ne vidi.
Nakon buđenja više me mučila žeđ nego bolovi, drugi dan hodala, treći me preselili na odjel i donijeli moje zlato-od onda ne osjećam ni rez, ni bolove niti ikakve posljedice. Rez mi je crven, ne mažem ga s ničim. Sad sam opet trudna (3 mj. iza carskog), i ne osjećam nikakve tegobe zbog reza. U početku sam se bojala da ne "popucam" po šavu al sad me pustila i ta opsesija. Nadam se da će i ova trudnoća proći ok, a onda se posvećujem izbjeljivanju ožiljka i vježbanju.
Ja imam frisko iskustvo s carskim-rodila prije 10 dana.
Iz kreveta sam ustala nakon 6 sati uz pomoc sestre i odmah nakon toga me muz u kolicima vozio na intenzivnu kod bebe.
Bolilo me jako . Jos kad sam je vidjela spojenu na one cijevcice,srce mi se cijepalo i nisam se mogla suzdrzat,nego sam cijelo popodne proplakala.Mislila sam da ce mi rana puknut.Od tada sam sama ustajala.
Bile su to svakakve akrobacije ustat iz kreveta ili pogotovo ici na WC.
Malena je izasla 3 dan iz intenzivne i odmah sam se brinula o njoj.I preko noci je bila kod mene.Doma smo izasle 5 dan i sve radim sama oko nje i po kuci.Istina,bilo je jako tesko,ali sad je vec super kako je bilo.
Najgore je bilo prva 2 dana.I s psihicke strane zbog razdvojenosti od bebe i s fizicke strane.Sad sam se samo uvjerila u svoj dosadasnji stav-nikad nebih svojevoljno,bez razloga izabrala carski!
Ja sam se ustala drugi dan nakon carskog,ali na sekund jer mi se zamantalo od bola i morala sam se vratiti na krevet.IPak sam sutradan otišla na WC jer ti nisam imala katertera,ali je bilno grozno.Četvrti dan sam počela intenzivnije hodati a 7 dan sam bila kao nova ,sve sam radila,mada je svekrva pomagala oko hrane.Moraqm naglasiti da je beba sa mnom od prvog dana bila u sobi,gotovo konstantno.Koliko god da mi je bilo drago,teško mi se ,zbog reza bilo namajestiti i dojiti,pa je tri dana plakala dok mi mlijeko nije nadošlo,ali valjda je to sve ok!!
Ja sam operaciju imala od 0900-0940 i poslije sam do 1300 bila u šok sobi a zatim u svojoj sobi i čim sam došla htjela sam sama na wc,bilo je malo teško ali uspjela sam i od tada sam svaki puta sve sama obavljala jedino mi je u početku bilo nespretno infuziju vući sa sobom.Nicole je bila samnom već 3 sata nakon operacije i od tada stalno.
Ožoljak je sada nakon skoro 3 god.ful svjetli a sada me možda ćeka drugi i nadam se opet isti kao prvi.
meni je carski prošao sasvim ok! nije bilo povraćanja nakon anestezije kao kod nekih žena iz sobe,niti nekih jakih bolova-više su me boljele one svakodnevne injekcije u guzu i stomak,te kateter i najveća muka definitivno što nema jela do prve stolice tj meni skoro 4 dana!! mogla sam bebu dizati iz krevetića,vrlo brzo hodati,pod tuš,van u posjete... a sada skoro 6 mjeseci nakon poroda-ništa ne osjećam a ožiljak je svijetlo roza boje.
Ja sam se iz kreveta ustala nakon 24 sata. Možda sam mogla i ranije, ali to je bila doktorova preporuka. Treći dan su mi skinuli zavoje sa ožiljka, četvrti dan me pustili kući. Ožiljak boli (danas mi je 10. dan) kad se okrećem, ustajem iz kreveta i sl., no nije strašno.
Puno više od ožiljka bole me leđa... ne znam zašto.
kazu, tezak je oporavak nakon carskog...ma ja sav ne osjetim od drugog dana! lea se rodila u 10:30, a ja sam bila pod spinalnom (sto je velika prednost sto se tice oporavka- gledala sam zene koje su bile pod opcom, jos su 6. dan iskasljavale anesteziju....), u sok sobi sam bila sat i pol (noge sam onda vec micala pa sam mogla preci s kreveta na krevet, vec popodne sam dobila Leu u krevet (nisam mogla odmah dojit jer mi nisu dozvolili da se okrenem na bok zbog spinalne) digla sam se nakon 24h, tada sam se i prvi put oprala, dobila Leu na prsa, isla na wc...nakon 48h sam se tusirala, pakirala (selili me iz intenzivne, skinuli s infuzije i dali konacno jesti!!!), hodala po hodniku, hopsala s leom u narucju po krevetu i sobi. nakon toga su mi se dojke pretvorile u rukometne lopte tvrde ko kamen i nakon tog trenutka zaboravila sam da uopce imam savove. dojim sjedecki jos od bolnice. danas je dva tjedna od carskog, na svoju stetu, zaboravila sam da sam uopce bila pod nozem, pa se ponekad prenaglo trgnem, sagnem, skocim te me probodu unutarnji savovi.
znam, veliku ulogu igra i osoba koja je izvodila carski i konstitucija i gradja majke, no isto tako i volja. tesko se dici, no svakim dizanjem sve ti je lakse. prvo hodanje glumis pogrbljenog majmuna, no vec u povratku ka krevetu, drzis se sve uspravnije i lakse ti je! meni je nakon 48h bilo draze sjesti na stolicu pod otvorenim prozorom i suncat se (sto je razumljivo, nije bas da sam se nadisala svezeg zraka u ovih 3 i pol mjeseca) nego opet leci u krevet. taj dan sam se spustila i u svoju staru sobu posjetiti cimerice i pokazati fotke Lee
![]()
Donna ja sam jelo dobila 4 sata nakon carskog.Doduse samo prepecenac i caj,al tada sam bila odusevljena i s tim. A dva sata nakon toga,buduci da sam to normalno podnjela, dobila sam i normalno jelo.
uf, meni na sv.duhu dali jest tek 3.dan!
ali, to me nije spriječilo da poskrivečki žvačem kekse već na intenzivnoj, kao ni mini-pizze drugi dan koje je donosio cimeričin muž...
ja sam primila opću anasteziju i neuspjelu spinalnu,juhu i čaj dobila tek treći dan, a pravu spizu tek četvrti dan. inače rođendan mi je bio tog trećeg dana nakon poroda i bome nikad manje nisam jela.
![]()