sve sam napisala u pitanju!
jer sam se kupala pokraj riječke rafinerije i sve je puno ježeva..
pa provjeravam da se možda nije kaj promijenilo!![]()
sve sam napisala u pitanju!
jer sam se kupala pokraj riječke rafinerije i sve je puno ježeva..
pa provjeravam da se možda nije kaj promijenilo!![]()
Valjda misli na Urinj, i to spada pod Riječku rafineriju.
Evolucija, i ježevi su se prilagodili...ili INA ima super pročišćivače...
a ja, kostrena
pa tamo je more prihvatljivo. daleko čišće nego u opatiji
daklem tak..
fala curke)
jako dobro pitanje! i ja bi rado znala![]()
koliko znam, smeda alga padina pavonica je indikator cistog mora.
Ima jedan stari: http://www.adriaticsailor.com/jadran...r_portal/94/HR
http://www.izor.hr/kakvoca/kakvoca.html
ovdje se mogu vidjeti rezultati ispitivanja, ažurira se redovito.
neka plaža na kapriju, oko rijeke nešto i dalje se ne sjećam. Gledala sam "naše" i te su plave, a ove sam slučajno uočila
a nema ti što biti neuvjerljivo - ispitivanja se vrše po određenim parametrima, kakvoća mora na plažama je određena pravilnicima (koliko nečega smije biti da bi more bilo te kakvoće) i to je to.
čak znam da je naša uredba o kakvoći mora na plažama bila puno stroža nego europska, europska je više dozvoljavala. e sad nisam sigurna jel se to promijenilo.
nakon kupanja na Sušcu svugdje mi je šporko....
tamo me zapanjila prozirnost,odnosno sto i na 5m bez problema vidis dno....pa salinitet...nemozes poslje obuc majicu koliko te grebe sol po ledjima....naravno,to ne stoji ako se kupas u bocatom moru....
ali,eto amo rec bistrina...
kod nas nema loših plaža: sve samo plavilo na karti
pa tko tome može vjerovati
a mislim da plava zastava dolazi na plažu ne samo zbog čistoće nego i sadržaja koje se nude ili griješim?!
Ocito mi i "oni" nemamo iste kriterije. Sad sam pogledala plazu u Červaru kraj Poreca, ocjene za proslu godinu. More je bilo mutno, smrdljivo, puno smeca (vrecica i ulozaka npr). Ne vidis si koljena dok stojis u moru do guzice... A oni kazu izvrstan. Nemamo iste kriterije ocito.
Zato smo ove godine u Dalmaciji![]()
pa da, tako se i meni čini. znam da su neke od plaža sa plavom točkom u stvarnosti prljave i pune smeća. ne valjaju im kriteriji.
a u španjolskoj sam prolazila po costa del sol, i skoro se okupala u torremolinosu (odvratno jeftino turističko mjesto puno tetoviranih engleza i sa neboderima uz samu plažu) ali more mi se gadilo koliko je bilo prljavo. a na horizontu traka smoga :zrig:
eto, vjerojatno i ta plaža ima neku plavu točku ili nešto plavo.
kemijski sastav je takav kakav je, nema tu nešto sad previše pametno
evo uvjeta za plavu zastavu
http://www.lijepa-nasa.hr/images/dat...plaze_2010.pdf
ali, ako jarun može dobiti plavu zastavu onda meni to gubi bilo kakav kredibilitet
čistoća svake sastavnice okoliša je, prema mojem saznanju (a znam uglavnom samo za zrak) unutar kategorija (granične i tolerantne vrijednosti)
prema standardima uglavnom usvojenima iz direktiva EU
nema tu strogo nestrogo, nego jasno definirano (prema utjecaju na..) i dio zakona
krumpi, nitko ne dovodi u pitanje da su kriteriji usklađeni
ali zna se šta je krostalno čisto more, a ove plaže sa plavom točkom nisu sve u skladu s tim
a i topik govori o stvarnoj čistoći, a ne o čistoći prema direktivama EU.
konkretno, neke od plaža koje znam i na kojima sam se kupala, po meni ne bi dobile plavu točku.
a sad ti meni opet napiši da je to prema uredbi toj i toj, pa ćemo zaplesati kolo![]()