Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 176

Tema: javni sektor

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno javni sektor

nekako imam potrebu ovdje kopirati članak iz današnjeg novog lista. čini mi se da i na ovom forumu je vrlo uvriježeno mišljenje da je krivac za sve nevolje hrvatske javni sektor, koji ništa ne radi, samo troši. izuzev doktora i učitelja, ponekad. al i oni se nađu na tapetu.

Današnjoj odlučujućoj rundi pregovora Vlade i sindikata o smanjenju materijalnih prava za ovu i sljedeću godinu prethodila je višemjesečna »priprema terena« – pravi pravcati rat protiv javnog sektora – u kojem je taj »parazitski« sloj društva okrivljen da nije solidaran s realnim sektorom, te da samo njegovo lomljenje može Hrvatskoj donijeti spas.

Na jednoj strani, dakle, imamo realni sektor, koji već nekoliko godina propada i gubi radna mjesta, dok na drugoj strani javni sektor autistično parazitira na grbači realnog sektora. Već mjesecima u korporativnim medijima čitamo i gledamo »dokaze« kako zaposlenici u javnom sektoru arče javni novac na račun bizarnih prava koja im pripadaju po kolektivnim ugovorima, da uživaju sve moguće i nemoguće dodatke, o kojima oni u realnom sektoru samo mogu sanjati.

Poslodavci, naravno, samo potiču antagonizam između javnog i realnog sektora, znajući da se tako ponovno zamaglio onaj temeljni sukob – sukob između rada i kapitala – bez obzira je li poslodavac privatni kapital ili država. A u tom sukobu i radnici javnog sektora, baš kao i njihovi oponenti u realnom sektoru, na kraju uvijek izvlače deblji kraj.

Vjerojatno je u pravu slovenski veleposlanik u Zagrebu Vojko Volk kada je ovih dana u jednom autorskom članku objavljenom u ljubljanskom Dnevniku aktualnu hajku na javni sektor – situacije u Sloveniji i Hrvatskoj po tom su pitanju identične – pripisao marksističkom nasljeđu, koje je u službenicima i birokraciji vidjelo isključivo »reakcionarnu« utvrdu. Nije bilo komunističke partije na svijetu koja od kongresa do kongresa nije vodila rat s birokratima, tehnokratima i drugim društvenim »parazitima«, prilijepljenima za državnu sisu. Paradoks je da i više od dva desetljeća nakon pada komunizma današnja hrvatska vlada, koja sebe smatra socijaldemokratskom, još uvijek raspiruje stari rat protiv »parazita«, ovaj put materijaliziranih u javnom sektoru, dok banke i financijski sektor – ratne profitere sadašnje krize – nitko ne dira.

Međutim, takav ponižavajući odnos prema javnom sektoru specifičnost je naših tranzicijskih društava. Razvijene zapadne zemlje, posebno one skandinavskog kruga, ali i Njemačka i Švicarska, imaju posve oprečan odnos prema svom javnom sektoru, koji predstavlja ključ njihova gospodarskog i društvenog uspjeha.

Nekorumpiran, funkcionalan i dobro plaćen javni sektor u tim državama, zajedno s cijenjenom i djelotvornom državnom administracijom, predstavlja temelj pravne i socijalne države, u službi svih građana, a ne samo privilegiranih. Tim zemljama ne smetaju ni visoki porezi, niti »debele« socijalne države. Dapače!

Hrvatski javni sektor, u usporedbi s većinom europskih zemalja – a pogotovo s onim najuspješnijima! – nije ni prevelik niti prerastrošan, niti njegovi zaposlenici imaju previsoke plaće. No dok Banski dvori ultimativno smanjuju plaće u javnom sektoru, servilno ispunjavajući očekivanja financijskih tržišta i njemačke kancelarke Angele Merkel, netko bi građanima ove zemlje – napose učiteljima i profesorima, liječnicima, službenicima, vojnicima, policajcima... – morao objasniti paradoks da je ta ista kancelarka Merkel, koja nepopustljivo inzistira na »vitkoj« državi kada se radi o drugima, njemačkom javnom sektoru nedavno povećala plaće za 6,3 posto!?

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Nitko se ne javlja, a ja imam laptop još samo 10 minuta.

Nadam se da će ova tema povući Zdenku2 da se vrati

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nekorumpiran, funkcionalan i dobro plaćen javni sektor u tim državama, zajedno s cijenjenom i djelotvornom državnom administracijom, predstavlja temelj pravne i socijalne države, u službi svih građana, a ne samo privilegiranih.
    Misliš da je i u nas ovako, ali grintamo bezveze?
    Daleko od toga da mislim da je javni sektor izvor svih problema. Mislim samo da u njemu, kao i na praktički svim razinama svih sektora, imamo sijaset problema.

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Cvijeta, super clanak.
    Srozavanjem javnog sektora tonemo jos dublje. Dobro skolstvo, zdravstvena i socijalna skrb mogu samo pomoci pri izlasku iz krize.
    Ukidanje "povlastica" javnom sektoru uzrokovat ce jos vece bezakonje u tzv. realnom sektoru. Ali mislim da kod nas igra i ona zagorska: zakaj bi sused imal, ako ja nemam, pa bolje da niko nema nego da svi imamo.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Bezakonje u realnom sektoru je vrlo usko povezano s nefunkcioniranjem javnog sektora. Užasna sporost sudova koči i skoro onemogućuje realiziranje radničkih prava radnika u realnom sektoru. Imam primjer kako izgleda kad privatna, manja, strana firma radi po zakonu. Radnik je zakonima dobro zaštićen. Toliko da uopće nije lako dati otkaz lošem radniku koji nanosi štetu firmi. Toliko da radnik mora dobiti svoj godišnji odmor čak i ako bi se on sam, u nekim okolnostima, rado dogovorio s poslodavcem da se dio dana g.o. nekako drugačije kompenzira. Ako mu se prava ipak stalno krše, a on je nemoćan, kojem sektoru pripada odgovornost za tu sitaciju?

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ne treba mjestai drzavni i javni sektor.
    meni se pak drzvani cini taj koji nas koci.
    u javnom treba rezati administraciju, mislim da se moze.

i radim u javnom, i stalno nam nesto uzimaju, sto na svoju ruku, sto tzv. dogovorom.
    meni godinama ne isplacuju dodatak koji bi trebala dobijati po zakonu. mogu ih tuziti, nisam, a oni koji jesu su dobili novce. drago mi je, jer bar je tu sudstvo svoje odradilo kako treba.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Bezakonje u realnom sektoru je vrlo usko povezano s nefunkcioniranjem javnog sektora.
    Pa da.

Članak je onako... očekivan, nikako tipa eyeopening ili tako nešto. Već su i slo mediji pisali kao o umjetno stvorenom jazu između javnog i realnog sektora (njihovih djelatnika), stila zavladi pa vladaj, kad su ono pred par mjeseci isto imali neke pregovore. Kao što nije niti rješenje samo u tome da ti iz javnog sektora zadrže svoja prava, pa smo, eto, sve riješili.

Istina je negdje između. Mislim, što sa sudstvom u kojem dođe presuda za milijun godina, sudski sporovi traju godinama... ili sa zdravstvom i listama čekanja di bi rješavanje nekih banalnijih problema tražilo od čovjeka (ako nema privatnika i ne može se stvar odraditi u popodnevnoj smjeni) da na poslu uzme studijsku godinu. I tako... Nije crno-bijelo.

Člankom na članak, Tomić je pak u Slobodnoj napisao isto jedan za umirat od smijeha, u kontra stranu), o službenicima koji ne znaju koja je država na vlasti, jer još nisu riješili "stoljeće sedmo", papirnato. Naravno, nek niko ne shvati osobno.

Rješnje je, pretpostavljam, srednji put - sve učinkovito i transparentno, ako ćemo se parolama razbacivat. Da znam točno konkretno koje je rješenje, ja bi se kandidirala u politiku, dotad mi ostaje forumsko... što bi reko Tomić, palamuđenje.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

već je prije neko pisao da smo se na ovim prostorima, što god to značilo, naučili funkcionirat da je javni sektor dežurno smetalo, unatoč kojega se poslovi obavljaju i kome se ne vjeruje, a ne servis građanima - zato i orijentacija na rupe u zakonima i raznorazne prečice sada, a prije kao časno i onako.... malo te frka, a ne bi te trebalo bit frka, niti bi trebao imat odnos bez poštovanja, ko sad.

A nije niti sve u zakonima, većina je u law enforcement i da se toga svi drže.

Opet, niti u tim sjevernjačkim državama nije sve bajno - imaju sve uređeno, ali su pak depresivni zbog manjka svjetla. Nigdje idealno.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 04.07.2012. at 14:20

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Članak je onako... očekivan, nikako tipa eyeopening ili tako nešto.
    Da. cvijeta, nekako sam od tebe očekivala više...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Da. cvijeta, nekako sam od tebe očekivala više...
    Ništa kontra Cvijete !

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Ništa kontra Cvijete !
    Sačuvaj bože, to ja samo u svoje ime! :D

ardnas avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Di me nađe sa temom?
    MM i ja radimo u državnom sektoru i jako nam ide na živce kad se spominje da ništa ne radimo. Ubijamo se od posla i on i ja, za mizeriju. Odgovornost jako velika.

cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ardnas, znam dosta ljudi koji u javnom sektoru doista odgovorno rade svoj posao, ali da sam na svoje oči imala prilike vidjeti masu onih koji rade totalno nezainteresirano - jesam. Npr. dogodi mi se da dođem u 13:25 na šalter u poreznu upravu koji sa strankama radi do 13:30 (iako ostatak porezne radi puno duže) i zatražim izdavanje dokumenta. Žena mi (s već napola spuštenim venecijanerom) doda formular koji trebam ispuniti i mrtva hladna spusti isti venecijaner do kraja i zatvori šalter. Ja zbog tog moram ponovo izgubiti dio radnog dana i doći opet, a ona je ionako iza tog čuda do 15 ili 16h. Formular je bio ispunjen u cca 13:31, al' eto, što nisam došla ranije. Da sam ja na njenom mjestu potrudila bih se tom nekom tko je došao pred kraj pomoći s ispunjavanjem kako bi obavio što mora da ne dolazi opet jer ionako sam tamo do 16h. Znam da ona takvih padobranaca ima skoro SVAKI DAN, ali to joj je posao, svi mi na svojim poslovima imamo nezgodnih situacija, a na nama je kako ćemo postupiti.

ardnas avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

cvijetak, to je neodgovornost spram posla
    ja sva sreća ne mogu takvu neodgovornost niti trpiti niti raditi drugima
    MM kad bi tako radio bilo bi krvi do kolina
    u svakom žitu kukolja, al to generaliziranje je meni strašno ružno
    žene na šalteru u hzzo Remetinec, su tako krasne i dobre, uvijek mi izađu u susret, nasmijane su, a i njih se blati sa tim generaliziranjem
    naša pedijatrica u DZ Remetinec je isto krasna i nju se blati generaliziranjem... itd
    Posljednje uređivanje od ardnas : 04.07.2012. at 23:56

kata.klik avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj ardnas prvotno napisa Vidi poruku
    cvijetak, to je neodgovornost spram posla
    ja sva sreća ne mogu takvu neodgovornost niti trpiti niti raditi drugima
    MM kad bi tako radio bilo bi krvi do kolina
    u svakom žitu kukolja, al to generaliziranje je meni strašno ružno
    žene na šalteru u hzzo Remetinec, su tako krasne i dobre, uvijek mi izađu u susret, nasmijane su, a i njih se blati sa tim generaliziranjem
    naša pedijatrica u DZ Remetinec je isto krasna i nju se blati generaliziranjem... itd

uh neznam jesu se te tete u remetincu promjenile, ali jedna je mene eto skoro stajala gubitka prava na prijavu, jer se smislila da iz nekog glupog samo njoj znanog razloga traži me da joj donesem s faksa potverdu da nemam više nikakva studentska prava, kad sam tri dana nakon toga došla ponovo tam sa svim istim papirima plus ta potvrda druga referentica me prvo oprala što kasnim dan sa prijavom, a onda kad sam rekla što je točno bilo bez problema mi je sredila sve....(i ne nisam ja neodgovorna jer sam čekala zadnji dan za prijavu, jer sam prije toga riješavala puno drugih stvari koje su se odnosile na promjenu prebivališta, prijavu...)

i da ja mislim da bi javni sektor isto tako morao biti svjestan situacije u kojoj se cijela zemlja nalazi i prihvatiti dio odgovornosti....
    za sad iz svoje bliže i dalje okoline vidim da Vam u ovih par godina nije baš puno dlaka sa glave palo kao recimo nekima koji rade u realnom sektoru....

ako ništa drugo barem ste sigurni da ćete plaće dobiti točno u dan...a vjerujte mi to je danas velika prednost...a i da vam niko baš neće preko noći skinuti plaću 20, 30% .....

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj kata.klik prvotno napisa Vidi poruku
    i da ja mislim da bi javni sektor isto tako morao biti svjestan situacije u kojoj se cijela zemlja nalazi i prihvatiti dio odgovornosti....
    za sad iz svoje bliže i dalje okoline vidim da Vam u ovih par godina nije baš puno dlaka sa glave palo kao recimo nekima koji rade u realnom sektoru....

ako ništa drugo barem ste sigurni da ćete plaće dobiti točno u dan...a vjerujte mi to je danas velika prednost...a i da vam niko baš neće preko noći skinuti plaću 20, 30% .....
    Ja radim u javnom sektoru, no ovo potpisujem. U mojoj (maloj) ulici je u zadnjih godinu dana 5 susjeda ostalo bez posla, sve ljudi s obiteljima. Nekako mi nije baš strašno bitno hoću li dobiti regres ili božićnicu kad vidim kako je oko mene.

Mislim da uzrok problema nije u javnom sektoru već u masivnoj krađi koja je izvršena i koju još uvijek ne procesuiramo.
    A da ima problema u javnom sektoru - ima, od namrštenih neljubaznih gospođa na šalterima koje uopće nisu svjesne da im privatnici koji im stoje na šalterima plaćaju plaće. Općenito kod dijela ljudi koji rade u javnom sektoru nedostaje razumijevanje od kud stižu pare iz kojih nam se isplaćuju plaće i što smo dužni da bi ih zaradili. A kad se sjetim 3 gospođe u Hž-u i njihovog posla: jedna uzme papir, druga ga zavede u knjigu, a treća lupi žig i odloži u kutiju te pozove dečka da je odnese -

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ako nije eyeopening, obzirom da su trenutno pregovori, ajd bar je aktualan

ma ne, ide mi na živce što sam proteklih dana sudjelovala u nekoliko rasprava na tu temu i vidim da nema nimalo solidarnosti. nek im ukinu, nek im smanje, ništa ne rade...pa mi je ovaj članak baš legao. pa sam htjela da ga i vi pročitate, jer znam da ne čitate novi list

a uostalom, ove s venecijanerima uopće nisu argument.
    jer onda možemo unedogled prebacivati lopticu, pa spomenuti nesposobne poduzetnike, bez imalo menadžerskih vještina itd.
    a, vjerujte, administraciju treba u hrvatskoj itekako ojačati. obzirom da smo pretpristupna sredstva iskoristili na 37%, panika je velika što će tek biti kad uđemo u eu. a svi kvalitetni ljudi, čim dobiju znanje odlaze iz administracije.

inače, ima jedna priča koju sam nedavno čula. na jednoj privatnoj večeri, mjesto do mjesta sjede žena i muškarac, ne poznaju se. i ovaj počne priču o tome kako ima genijalan posao, niš ne radi, nema posla, dođeš ujutro, popiješ kavu, lagano do podna, onda marenda, pa lagano do 3 pa još jedna kava, ma savršenstvo. ona kaže joj, ja se naradim od jutra do večeri, zahtjevno, odgovorno, ne dignem glavu. i ispostavi se da oboje rade u hrvatskim vodama

Doga avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Antipoduzetnička klima se ukratko pretvorila u antiradničku.. Nema veze više 'ko je u pitanju, kreše se po svim džepovima =)

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj tanjads prvotno napisa Vidi poruku
    Ja radim u javnom sektoru, no ovo potpisujem. U mojoj (maloj) ulici je u zadnjih godinu dana 5 susjeda ostalo bez posla, sve ljudi s obiteljima. Nekako mi nije baš strašno bitno hoću li dobiti regres ili božićnicu kad vidim kako je oko mene.
    Samo da razbijem iluzije koje imaju, kako vidim, mnogi ljudi oko mene: i u javnom sektoru može se ostati bez posla i bez puno šanse za nalaženje novog jer ispadne da vas nitko ne treba, kakve god kvalifikacije imali

Doga avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Yes, ali javnom s. su obećali ne zadirati u plaće.. pošto i ovako imaju 'prosječnu plaču', navodno presitnu za ono što obavljaju, s ovime kažu da će (uz ostalo) zapasti u kreditno ropstvo, itd. Najjače su potkovani, uz njih uvijek stoje sindikati, ali njih više niko ne šljivi.. Vlada ukratko opći haos.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Samo da razbijem iluzije koje imaju, kako vidim, mnogi ljudi oko mene: i u javnom sektoru može se ostati bez posla i bez puno šanse za nalaženje novog jer ispadne da vas nitko ne treba, kakve god kvalifikacije imali
    Lako moguće, ali mislim da se to višekratno više i brže događa u realnom sektoru, tipa na 1 u javnom, ide ih 300 u realnom (za usporedbu, nemam točne podatke, ali nisam čula tipa iz Zavoda tog i tog 300 izgubilo posao u jednoj godini, 500 izgubilo posao, zatvorio se, otišlo u stečaj, ukinulo se itd).

A, kod nalaženja novog posla svi su u istoj kaši - kriza je žestoka, pitanje je kad će se obrnut trend, već su pred 2 godine rekli, evo, sad će bit obrnuti trend itd.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 05.07.2012. at 10:18

Doga avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Ma s ovime što rade, režu svima, neće se iz krize izaći.. Nekoliko zemalja je pokušalo istom metodom, pa su odustali, jer su krahirali još više.. Ali, bitno je da imamo 'moralnu Vladu' gdje se smjenjuju svaki mjesec.. a vidi Čačka kako se drži

Doga avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

eto, cvijeta

Pa, baš me zanima dalji razvoj

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    inače, ima jedna priča koju sam nedavno čula. na jednoj privatnoj večeri, mjesto do mjesta sjede žena i muškarac, ne poznaju se. i ovaj počne priču o tome kako ima genijalan posao, niš ne radi, nema posla, dođeš ujutro, popiješ kavu, lagano do podna, onda marenda, pa lagano do 3 pa još jedna kava, ma savršenstvo. ona kaže joj, ja se naradim od jutra do večeri, zahtjevno, odgovorno, ne dignem glavu. i ispostavi se da oboje rade u hrvatskim vodama
    Eto ti odgovora na to zašto svi pljujemo po javnom sektoru. Radio, ne radio, dobit ćeš plaću. Državne firme drže na životu ljudi koji se ubijaju od posla, dok ostatak ekipe pije kave. I to je normalno. I prolazi već godinama. I nikom ništa.

I brat bratu, ako malo bolje pogledaš, ekipa koja ovdje stavlja duboke, detaljne, produhovljene analitičke postove s posla manje-više radi u javnom sektoru. Ajde privatniku reci čekaj da izanaliziram nešto na filozofskom.

Ne mislim da javnom sektoru treba rezati regrese i ostalo. treba maknuti ekipu koja pije kave dok drugi potežu za njih. treba maknuti silne uhljebljene. Treba uvesti reda. A plaće su male. Premale. I to je žalosno. Sad će maknuti ljudima koji potežu za 10 i ono malo dodatno što su dobivali.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

MarijaP slazem se.
    i ja sam rekla da treba maknuti admisnistraciju, jer radim na mjestu di se sad micu i oni koji su visokoobrazovani, specijalizirani, jer nema mjesta.
    i sta ti uglavnom mladi ljudi mogu?
    otici van.
    i imat cemo opet odjev mozgova.
    samo se pitam sta bi mom da se neodlije, dok je manje skole upio.
    Posljednje uređivanje od spajalica : 05.07.2012. at 22:17

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Da podignem, imate li kakvih saznanja hoce li odbijanje Ribica i ekipe da potpisu utjecati i na one koji su potpisali ili samo na ove koji nisu?
    Ne svidja mi se bas smanjenje place od 10%

Doga avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Da podignem, imate li kakvih saznanja hoce li odbijanje Ribica i ekipe da potpisu utjecati i na one koji su potpisali ili samo na ove koji nisu?
    Ne svidja mi se bas smanjenje place od 10%
    Naravno, ako oni ne potpišu utječe na sve. Idu u arbitražu i ukidanje temeljnog kolektivnog ugovora.. Tada bi im ostala samo gola plaća.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Doga prvotno napisa Vidi poruku
    Naravno, ako oni ne potpišu utječe na sve. Idu u arbitražu i ukidanje temeljnog kolektivnog ugovora.. Tada bi im ostala samo gola plaća.
    Fak

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ne znam kako ljudi nisu svjesni toga da ako se drastično ukinu prava državnoj i javoj upravi, veći privatnici (mislim pritom na privatne tvrtke s mnogo zaposlenih) još lakše će ukidati teško stečena prava svojim radnicima pravdajući se time ako može država pa zašto ne bismo i mi.

U javnoj i državnoj upravi ima onih koji samo sjedeći na poslu i ne radeći ništa ne dobivaju plaću, ali takvih se može naći i u privatnom sektoru. Stoga mi se od takve generalizacije diže kosa na glavi - neradnik se neće pretrgnuti od rada ma gdje god radio dok god mu se ne promijeni stav o radu.

A ovo smanjenje plaće prosvjetarima je žalosno, a na premijerevu i ministrovu ispriku mi se riga: potplaćeni ste, ali bit ćete još potplaćeniji. Ako im to uspije, bar nitko neće moći reći da prosvjetari nisu dali svoj doprinos u čupanju države iz dreka.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ovo što su napravili prosvjetarima je sramota žešća.

No, i dalje imamo 3 šalteruše koje rade na zaprimanju jednog papira, čistačice koje čiste 5 ureda 8 sati, pročelnike nepostojećih ureda, agencije koje nikad nisu ni profunkcionirale, ali imaju zaposlene.......

Čitam komentare na neki članak u Večernjem i mislim da je autor jako dobro opisao našu državu.... Nažalost....

Ima na Balkanu jedna zemlja koja graniči sama sa sobom. Gdje žive najljepše žene, a natalitet opada. Gdje nezaposleni najviše rade, gdje na najplodnijoj zemlji žive ljudi koji gladuju. Gdje vlakovi kasne po redu vožnje. Gdje svi igraju nogomet, a pobjeđuju u vaterpolu, košarci, rukometu ili odbojci. Svi žure na posao, a nitko ne stiže na vrijeme. Gdje osamsatno radno vrijeme traje dvanaest sati. Gdje je zdravstvo besplatno, a liječenje skupo. Gdje su novinari slobodni da napišu što god im se naredi. Gdje je svjetska kriza dobila državljanstvo. Gdje su javne nabavke tajne, a državne tajne javne. Gdje se ratovi nikad ne završavaju. Gdje se povijest ponavlja svaki dan. Gdje su najbogatiji oni koji nikad nisu radili. Gdje je strana valuta uzeta za domaću. Gdje ljudi slave slavu, a psuju Boga. Gdje pametne zbog nerazumijevanja proglašavaju luđacima, a luđake sposobnima. Gdje nepismeni pišu povijest. Gdje su zakoni nezakoniti, a anarhija normalno stanje. Gdje vlast prezire građane kao neželjene svjedoke. Gdje se živi od budućnosti, jer na sadašnjost nemamo pravo. Gdje se

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

prije desetak godina radila sam u elektri i jedan zaposlenik čija je žena radila kao nastavnica ili profesorica u školi uporno mu se žalila na svoju plaću.
    onda je on izračunao njezino ukupno godišnje radno vrijeme ( 6-satni na dan (vjerojatno nastavnici rade 6 sati, ako ne ispričavam se )puta 365 dana minus praznici) te njenu godišnju zaradu podjelio sa tom satnicom.
    isto je učinio sa svojom zaradom i svojom godišnjom satnicom.
    ispalo je da je njegoa žena po satu plaćena bolje od njega a obadvoje su bili VSS (ne znam kako bi to modernije rekla).
    vjerojatno ću nekoga naljutiti, ali to je ono što ja pomislim o smanjivanju prosvjetnih plaća.
    uz to mjesec dana neprekinutog godišnjeg za vrijeme kojeg se ne javljate redovno svojim suradnicima, još je jedna nevjerojatna pojava u današnje vrijeme.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Citiraj mamitzi prvotno napisa Vidi poruku
    prije desetak godina radila sam u elektri i jedan zaposlenik čija je žena radila kao nastavnica ili profesorica u školi uporno mu se žalila na svoju plaću.
    onda je on izračunao njezino ukupno godišnje radno vrijeme ( 6-satni na dan (vjerojatno nastavnici rade 6 sati, ako ne ispričavam se )puta 365 dana minus praznici) te njenu godišnju zaradu podjelio sa tom satnicom.
    ispalo je da je njegoa žena po satu plaćena bolje od njega a obadvoje su bili VSS (ne znam kako bi to modernije rekla).
    vjerojatno ću nekoga naljutiti, ali to je ono što ja pomislim o smanjivanju prosvjetnih plaća.
    uz to mjesec dana neprekinutog godišnjeg za vrijeme kojeg se ne javljate redovno svojim suradnicima, još je jedna nevjerojatna pojava u današnje vrijeme.
    Sad ćemo opet šutati nogom po prosvjeti i radnom vremenu. Sezonski sport. A ja ću povući paralelu sa svojom obiteljskom liječnicom koja radi od 8 do 13 s pauzom od 10 do 10.30, i popodne od 14 do 19 s pauzom od 16 do 16.30. Da ne spominjem da iskaznice prima do 11.30 odnosno do 17.30, bilo ljudi u čekaonici ili ne. Da ne kažem da joj je vrlo često cijeli prvi radni sat u posjetu predstavnica farmac.kuće. U kućne posjete ne ide (kad vam je ono obit.liječnik bio u kućnoj posjeti?). Vjerojatno ima i dežurstvo 1 sub ili ned/ mj. Eto, Mamitzi, pa sad za zabavu podijeli i njenu satnicu i plaću. Usput, na godišnjem je cijeli srpanj (tako piše na vratima) i bila je između Božića i 3.1. (ne zamjerite mi, obit.liječnici, slučajno sam uzela neki od vaših primjera). I ne spominji mi glavarine ni ovisnost o broju pacijenata jer ako se meni koji učenik ispiše i padnem ispod norme (gl.šk.), smanjuje mi se plaća.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Kako to misliš?
    Moji kolege i ja npr. za vrijeme svog godišnjeg trebamo ići na redovne terene, jer život ljeti ne staje, treba to odraditi.
    Ja trebam završiti pisanje nekih radova, jer mi o njihovom objavljivanju ovisi posao.
    Nije ni kod baš tako jako sigurno zaposlenje, ono - sve 4 u zrak, a plaća ide. Treba ispunjavati obaveze, inače nema novog ugovora.
    Najradije ne bi uopće išla na godišnji koliko toga još imam za obavit. Ali tako sam se već dva puta zeznula i nikad ga poslije nisam stigla nadoknaditi, jer zimi su opet nove obaveze. I nisam jedina, događa se to i mojim kolegama.
    I tako... ima rad u javnim službama svojih prednosti, dakako, ali nije to baš sve tako jednostavno i ležerno

Citiraj spajalica prvotno napisa
    samo se pitam sta bi mom da se neodlije, dok je manje skole upio.

Uf, i ja bi se tako rado odlila, ali mi bolja polovica ima homesickness

Inače, slažem se sa svim tvojim postovima na temi.

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Ajde, sreća da nije štogod ozbiljnije računao.

Svi ste mogli ići za prosvjetare pa imati božićnicu, regres, 3 mjeseca - ne, čekaj - 4 mjeseca praznika godišnje. Tko vam je kriv što niste

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

odlično
    jedna predrasuda radja drugu
    tako to obicno biva
    ali od nekih forumasica sam ocekivala malo vise
    no čovjek se razocara u ljude koje osobno pozna godinama, pa ne treba čuditi kad se prevarimo u ljudima koje znamo samo po nicku i avataru

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

prije nego je pocela cijela ova strka imala sam priliku razgovarati s dvije relativno visoko pozicionirane drzavne sluzbenice Berlina - objasnjavale su kako su im, također, srezani svi dodaci na placu, do pred par godina su dobijali 13. placu, sada umjesto toga dobiju 400 eura, nema regresa i nikakvih drugih dodataka...jedini veliki benefit (iako ga oni realno doživljavaju kao veliku kočnicu) je što kod njih jednom državni službenik - cijeli život državni službenik, ne možeš dobiti otkaz što god učinio. A, Njemačka službeno nije u recesiji.

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

kud baš radnik u elektri ,
    tragikomično!

inače, imam ja rješenje za tu bagru prosvjetarsku koja se po 3 mjeseca valja po moru, skinuti ih s državnih jasli sve, ozakoniti HS, a kome treba škola neka si ju i plaća.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

A70V, primjer MOG liječnika dala sam samo zato da Mamitzi pokazem apsurdnost računanja plaće na način da se ova podijeli s brojem sati, a ne zato da omalovažim nečiji rad. Ljudi ne mogu shvatiti da nije isto 8 sati u uredu i 8 sati u ambulanti ili nastavi. Ili za volanom autobusa. Ali svejedno, uvijek se dohvaća isključivo prosvjetu.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ne kuzim zasto se uvijek broje kune koje "potrose" prosvjetari, lijecnici i policajci -dakle, ljudi koji su nam u izravnoj sluzbi, a nitko ne komentira npr. vd ravnateljicu nekakve poljoprivredne agencije. Bila je u gostovanju na poljoprivrednoj emisiji. Dobiva placu, nema ured, nema zadatke niti neka ovlastenja, ne hoda po terenu, ali EU od nas ocekuje da imamo tu agenciju pa, eto, ona prima placu.
    Ili kad voditeljica necega na poreznoj sva ponosna dodje na dnevnik i kaze kako njen tim od 1600 ljudi rjesava 2000 slucajeva??!! 1600 ljudi za 2000 slucajeva porezne utaje??!! Ma, dajte molim vas.

Skolstvo i lijecnici nisu bili dovoljno placeni, a, izgleda da ce ih jos srozati. Sramota!!

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Prosvjetar nema dežurstva, prekovremen sate pa da si time malo poveća plaću. Prosvjetar odradi dio posla u neposrednom radu s učenicima u školi i na terenu, dio kod kuće pripremajuće se za nastavu, dio na raznim stručnim usavršavanjima, dio na raznim sastancima što s roditeljima, što s kolegama s posla. Mnogi prosvjetari nemaju svoj radni stol i svoju učionicu, imaju jedan ormarić u koji trebaju potrpati sav pribor za svoj rad, mnogi putuju u dvije-tri škole da bi popunili satnicu. Prosvjetar za vrijeme svoga radnoga vremena ne može uzeti odmor od sat-dva-tri pa da malo surfa internetom, popije kavu i vidi što ima novoga na forumu. Prosvjetari imaju 30 dana godišnjeg odmora koji MOGU iskoristiti samo u vrijeme učeničkog odmora; ne mogu, primjerice, otići na more ili na neko putovanje u rujnu ili ožujku. Prosvjetari imaju jednoga šefa - ravnatelja, ali svi bi njima šefovali: roditelji, učenici, znanci, neznanci... Prosvjetar ima plaću od 4200 (pripravnik) do 6500 kuna (pred mirovinom). A mnogi prosvjetari u manjim sredinama nemaju ni toliko jer ne mogu napuniti satnicu. Je li to zaista tako velika plaća da izaziva jal u ljudima? Je li zaista tako sigurna u današnje vrijeme kad opada broj učenika? Je li ju zaista tako nestresno zaraditi kad ti svako malo netko puše za vratom i prijeti svakakvim inspekcijama ako ne popustiš pritisku i podijeliš ocjene kojima će roditelji, učenici, rođaci biti zadovoljni?
    Posljednje uređivanje od laura29 : 21.07.2012. at 08:44

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

nisam vas htjela uvrijediti prosvjetari. znam da ima dobrih nastavnika ali na moju sreću i loših. zbog toga sam nekoliko godina kad sam radila a nisam dobivala plaću živjela od instrukcija. odradila bih 8 sati u struci, bez surfanja po internetu (tad internet skoro da i nije postojao), a onda bi došla doma i odradila 4 sata s djecom koju njihovi nastavnnici i profesori nisu naučili skoro pa ničemu. prije tog sadm završila faks uzdražvajući se podučavajući djecu. hoću reći ako se profesor pripremi doma, i ako se trudi na satu otkud onda sva ta dječica koja uopće ne razumiju o čemu on govori (posebno ako na satu čita novine).

Datum pristupanja
    May 2010

Početno

potpisujem te mamitzi jer sam i ja imala slično iskustvo...a da ne pricamo ove zenice u ministarstvu financija, tipa fina i porezne i ostale gradske uprave gdje dođeš za vrijeme radnog vremena pa ti kazu da su na frizurama i po šopinzima i samo se vracaju s vrecicama..halo pa gdje to vodi...treba tamo uvesti reda...i rezovi kojih ima i u privatnim sektorima pa zasto ne bi bilo i u javnim

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

mamitzi, za nekoga tko ne želi vrijeđati, ide ti poprilično dobro.

Doga avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Po znanju djece gledati na prosvjetu, nema smisla. Mislim da je to ipak timska igra (djeteta i prof/učitelja). Samo mi osobno nije jasno, zašto svi nisu jednako glasni kao prosvjetari.

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

...odradila 4 sata s djecom koju njihovi nastavnnici i profesori nisu naučili skoro pa ničemu. ...hoću reći ako se profesor pripremi doma, i ako se trudi na satu otkud onda sva ta dječica koja uopće ne razumiju o čemu on govori .
    To je isto kao i da lijecnika optuzis da je kriv sto mu pacijenti nisu zdravi. Vjerojatno je lijecnik kriv sto ljudi ne prestaju pusiti, sto se hrane lose, nisu dovoljno fizicki aktivni, a bome i zato jer nije iskorijenio sve bolestine.
    Ili policajce za sve prometne nesrece.

Uostalom, i svojim primjerom navodis da nije sve crno-bijelo. Bila si u situaciji u kojoj se nitko ne bi trebao naci u normalnoj drzavi (rad bez place) i prezivjela si radom na crno.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj gabica80 prvotno napisa Vidi poruku
    ...a da ne pricamo ove zenice u ministarstvu financija, tipa fina i porezne i ostale gradske uprave gdje dođeš za vrijeme radnog vremena pa ti kazu da su na frizurama i po šopinzima i samo se vracaju s vrecicama..halo pa gdje to vodi...treba tamo uvesti reda...i rezovi kojih ima i u privatnim sektorima pa zasto ne bi bilo i u javnim
    Ne radim u Ministarstvu financija, ali i kod mene na poslu ima onih koji odlaze na plac prije ili u toku radnog vremena (u onih pola sata pauze). I što sad, mene to osobno ne dira ako rade u propisanom vremenu. Ono što mene iritira je sljedeće: oni koji eskiviraju radne obveze, bilo u vidu stalnog kašnjenja ili ranijeg odlaska s posla, bilo u vidu zabušavanja, najčešće su oni koji si to mogu priuštiti. Kad to kažem, mislim na to da imaju dobro debelo zaleđe u vidu, kako se to danas popularno kaže, političkog mentora. I što mislite, koga će onda otpustiti kad dođe do rezova - nekog takvog ili npr. mene, koja sam "ničija"? Vjerujte, kvaliteta posla tu neće igrati ama baš nikakvu ulogu. Kad dođe do toga da se mora birati između nekog svog, stranački profiliranog ili povezanog, i nekog bez mentora koji neće znati kome se obratiti za pomoć ili zaštitu, odgovor se nameće sam po sebi - ovaj drugi će na cestu. Što ćemo time dobiti? Još lošiju javnu upravu.

Ovo govorim na temelju 10-godišnjeg rada u državnoj upravi. Ovo je četvrta garnitura u kojoj radim, a nijedna smjena vlasti nije bila ugodna jer te svaki novi šef gleda s određenim nepovjerenjem, i sretan si ako ti da priliku da se dokažeš i pokažeš koliko vrijediš (ili ne). A radim kao prevoditelj, hej, prevoditelj. Pa zar doista netko misli da ću nekome prevoditi bolje ili lošije ovisno o njegovom političkom svjetonazoru? Nije moj zadatak nekoga činiti pametnijim ili glupljim, on će to svojim izjavama učiniti sam, nego je moj zadatak raditi najbolje što mogu, na traženoj profesionalnoj razini. No ni to nije dovoljno, jer se jednoga dana netko u stranci (bilo kojoj) može sjetiti i reći: "Hej, imam ja jednu malu, ta je završila neki tečaj engleskoga, mogla bi i ona ovo raditi..." I odoh ja unatoč profesionalnom odnosu prema poslu. Evo, prije tjedan dana sam jedan dan kasnila na posao (u dogovoru sa šefom) zbog obveze s djetetom, i zbog toga si nisam napisala odrađene prekovremene za taj mjesec - da me netko ne bi prozivao. A s druge strane, gledam kako smo nedavno zaposlili jednu osobu zato što je bliska sa šefom i u dugovima je (ne šalim se) - dolazi na posao oko 11, odlazi oko 14 ako nema što raditi... I koja je posljedica takvog ponašanja? Sad će joj povisiti koeficijent i dobit će veću plaću - valjda da izađe iz dugova. Eto, takve situacije u meni ubijaju i ono malo preostalog entuzijazma za posao. Kako se takve stvari mogu tolerirati, i kako nas se sve trpa u isti koš? Baš sam razočarana. Da je ovo normalna zemlja, davno bih već dala otkaz i zaposlila se negdje drugdje, samo što u krizi čovjek nije u prilici birati. Toliko je radnih mjesta već propalo da baš i ne vidim neku perspektivu.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ne znam sto na sve reci,m eni je zalosno da ucitelji imaju relativno malu placu. Budimo realni, mozemo naci tjanice u privatnom sektoru sa placom visom od 5000 kn. ne kazem da je ta osoba ne zaradjuje, vjerujem da da. ali ucitelji, nastavnici profesori ti ljudi trebaju nam kao stup drustva. oni, ako odrade svoj posao kako spada, mogu nam pomoci da imamo djecu koja znaju, shvacaju i nisu guske u magli. samo s takvim nacinom, mozemo dalje.
    ono sto mamitzi pise, mozda grubo zvuci, ali iskreno bez vrijedjanja, zasto danas treba toliko instrukcija. zasto imamo tzv. google skolovanje? zasto studneti ne znaju cesto osnovne stvari? ne mislim sad da je krivnja samo na nastavnom kadru. cesto mislim da je neka greska u programu.
    iskreno sin mi krece ove godine u skolu i strah me.zalim da steceno znanje ne bude u obliku ocijene, vec u obliku znanja. da kad razgovaram s njim da mala pametna glavice ne bude ukalupljena u shemu, vec da mu duh leti i da mozak sljedi taj duh. da mu je jasno sta je pisac htio reci u knjizi, da mu je jasno zasto integral sluzi. da mu znanje bude alat u zivotu.
    a sad mi se cini da je bitno da je na 150 vanskolskih aktivnosti, da je u skoli bitno samo proci program. jer ako se stane i posveti koji sat vise necemo sto je bitno nece se sve stici i onda cijela satnica ide k vragu.
    tako da mislim da na obrazovanje treba trositi novce, dati ih svesrdno, ali da karjnji produkt bude kvalitetan.

i opet je bitno ne mijesati javni i drzavni sektor.

CUbana sta ce biti na ovoj placi ni ja ne znam. ne znam da li cu dobti prijevoz, ali budimo iskreni i recite mi sami, koliko vi ljudi poznajete da su zivjeli blizu posla, a prijavljeni su bili u negdje drugdje i fini dodatak su imali na prijevozu. svojevremeno, kad sam zavrsila faks i kad sam pocela raditi kolegica je zivjela u ZGB, a prijevljena je bila negdje u Zagorju. i imala je fini dodatak. mislila sam tad kako je pametna i snalazljiva. ali vec dugo mislim kako je to lazljivo i kako krade od svih nas, cak i mene. a takvih je bilo i ima puno. zbog onih koji su nas vodili godinama i koji su nas pokralii ovakve modele smo prihvatiti kao normalne i tu smo di smo.
    sve to treba platiti, ja se prva pitam zasto ja moram otplatiti tudje kradje, a prva nisam prijavila tu kolegicu. dakle svi smo gledali i znali kako se krade, bilo sitno, bilo krupno.
    i sad se i ja smatram na neki nacin zakinutom, jer nisam nista pokrala, ono malo sto sam dobijala ce mi uzeti i nezadovoljna sam.
    ali volim svoj posao, jos spadam u zanesenjake koji uzivaju u svom poslu. to je super, ali me muci sta ako mi se dogodi da jedan dan ne mogu otici na posao, jer nemam novaca platiti put do tamo, jer djetetu necu moci kupiti neku knjigu i sve sto kosta, sta onda?

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj Doga prvotno napisa Vidi poruku
    Po znanju djece gledati na prosvjetu, nema smisla. Mislim da je to ipak timska igra (djeteta i prof/učitelja). Samo mi osobno nije jasno, zašto svi nisu jednako glasni kao prosvjetari.
    Upravo suprotno mislim: da su bili/jesu dovoljno glasni, ne bi desetljećima bili potplaćeni i omalovažavani.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Mishkica prvotno napisa Vidi poruku
    Ne radim u Ministarstvu financija, ali i kod mene na poslu ima onih koji odlaze na plac prije ili u toku radnog vremena (u onih pola sata pauze). I što sad, mene to osobno ne dira ako rade u propisanom vremenu. Ono što mene iritira je sljedeće: oni koji eskiviraju radne obveze, bilo u vidu stalnog kašnjenja ili ranijeg odlaska s posla, bilo u vidu zabušavanja, najčešće su oni koji si to mogu priuštiti. Kad to kažem, mislim na to da imaju dobro debelo zaleđe u vidu, kako se to danas popularno kaže, političkog mentora. I što mislite, koga će onda otpustiti kad dođe do rezova - nekog takvog ili npr. mene, koja sam "ničija"? Vjerujte, kvaliteta posla tu neće igrati ama baš nikakvu ulogu. Kad dođe do toga da se mora birati između nekog svog, stranački profiliranog ili povezanog, i nekog bez mentora koji neće znati kome se obratiti za pomoć ili zaštitu, odgovor se nameće sam po sebi - ovaj drugi će na cestu. Što ćemo time dobiti? Još lošiju javnu upravu.
    i ja sam u javnom sektoru, i da, i kod mene ima onih koji redovito kasne na posao, kojima je isprika doći u 8.30 ta da ne piju jutarnju kavu pa mogu kasniti
    koji za vrijeme radnog vremena idu na tržnicu, po dućanima, na kavicu prije marende. ali ima i onih koji svaku svoju kunu desetorostruko zarade.
    ja sam u 5. mjesecu išla na stari godišnji, dva tjedna. i kad sam se vratila posla preko glave jer nas na poslu nitko ne mijenja. moj posao nitko drugi ne radi. kriva totalno organizacija posla. i kad sam se vratila dok sam uhvatila ritam prošlo je pola mjeseca. i da nisam nosila posao kući ne bi ga ni tada uhvatila.
    ali moje kolege mrtvo hladi kažu kako ih zaboli kad će stići napraviti posao. mene tjera neki nemir da odradim svoj posao jer me netko za to plaća, a opet netko drugi očekuje ostvarenje svojih prava kad mu ja riješim predmet. i što bi bilo kad bi ja rekla: ma briga me, neka čeka??? samo se sjetim da taj netko mora od nečega živjeti, a ako ja ne odradim svoj posao taj netko će se načekati za svoje kune od kojih živi.

dok nisam počela raditi u javnom sektoru i ovdje gdje radim i ja sam generalizirala i duboko vjerovala kako je cijela firma leglo neradnika, kako je to sve samo zavaravanje javnosti o veeeelikom poslu. i onda dođem raditi tu gdje radim i vidim kako sam bila 80 posto u krivu. jer tih 80 posto ljudi doslovno rinta ko konj za (iskreno) jadnu i nikakvu plaću. ovdje gdje radim je plaća stvarno jadna. i žao mi je što cijeli javni sektor nema jednake plaće. ista stručna sprema u cijelom javnom sektoru - jednaka plaća. ja sa svojom stručnom spremom u odnosu na neke druge firme u javnom sektoru imam doslovno mizeriju.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Evo ja necu puno o prosvjetarima i lijecnicima (oni bar rade neki posao od kojeg je vidljive koristi). Svi spominjete kako se neki ubijaju od posla u javnoj upravi, a (vecina?) ne. E sad, pitam ja vas - a koliko je tog posla u kojem se neki ubijaju uopce smisleno i potrebno? Koliko toga je u ovoj drzavi izmisljeno kao potrebno samo da se stvori privid rada a sam rad odnosno obavljena aktivnost je totalno besmislena? Sjetim se toga svaki j**ni put kad moram izvaditi neki glupi dokument ne-stariji-od-6-mjeseci i mozda teta u maticnom uredu ima posla preko glave ali ako je 90% njega ovo vadjenje papira u jednoj drz. ustanovi da ih predam 100m nize u drugoj drzavnoj ustanovi, onda je taj posao svejedno preplacen nasim poreznim novcima jer je posve nepotreban.

Ja inace radim oduvijek u privatnom sektoru, tzv "uredski posao" (ne kopam lopatom) i evo par crtica iz tog mog navodno nestresnog posla spram uciteljskog... evo recimo sati je 19:15, ja upravo parkirala pred svekinom kucom da pokupim dijete (radim naravno do 16h navodno) i krene jedna "situacija" koju treba rjesavati telefonom. Uglavnom, nabrojala sam 47! tel. poziva u 15 minuta. Sto dolaznih sto odlaznih. A sve zato sto je nesto trebalo biti gotovo "do sutra". Ili npr. jedan mjesec kad smo zavrsavali "super-ultra-mega-vazan" projekt, kad sam uspjela izbrojiti da sam u tom mjesecu imala vise prekovremenih sati nego redovnih sati (kako? tako sto svaki radni dan sam radila cca 12h a vikendima "samo" 10h dnevno)... i takvih primjera je bilo puno. I da, platili su mi prekovremene (ne naravno koliko je bilo zakonski - jer su ionako bili protuzakoniti po svojoj kolicini) i projektni bonus ali sve to iskreno nije bilo vrijedno tih novaca. Trebam li uopce spomenuti da sam na kraju jednostavno dobila otkaz, jer su vlasnici odlucili zatvoriti firmu...

Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •