Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 86

Tema: razlozi- bolje je mladji radjat

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno razlozi- bolje je mladji radjat

jutros me zove svekrva da mi cestita rodjendan i tako mi pricamo o godinama. Ja kazem kako vise nisam zelen zelena (blitva ), a ona ce meni "hajd barem si djecu rodila"

Onda ona zakuka kako je njoj 50 godina. Sina, tj MM-a je rodila sa 18....
    Moja mama je mene rodila sa 27, a sad vec polako posustaje. Mislim, moze se ona itekako igrat sa unucicima, ali kako ce biti za koju godinu....

MM-ova mama, iako je "u teretu" drzi se itekako dobro. A i mlada je...
    Nekako, sve je na njenoj strani.Iako se zaista pre pre prerano udala
    Pomislim, pa i ja sam Editu rodila sa 29, Samija sa 30 godina.
    Kakva cu biti baka?
    Mislim da je ovo jedan od razloga sto je bolje mladji radjat djecu???
    Ali, ne moze se na sve mislit, sve ukomponovat...

brane avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mene mama rodila 9 dana prije 19 rođendana
    ja sam prvo dijete rodila s 20g i 2 mj a drugo s 24g i 4mj
    šta se mene tiče...rađanje završeno...ako se zaleti ok...ali što se mene tiče...financijski ne mogu više...za dvoja sva anđela imam financijsku potporu ali za dalje...ne znam kako bi...

moja mama je mlada baka...s 40 je postala baka...sad kad je vide s unucima zna se desiti da je pitaju jesu li njeni...

sve ima svoje prednosti i mane kao i rađanje rano ili rađanje kasno...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

čekamo čensi

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

isto sam cula da ljudi govore kako je 'kasno' radjanje tesko u smislu da budes pre stara,umorna,pre napeta, zivcana za bavljenje 'djecurlijom'...

a ja mogu samo na to reci da sam se osvjedocila kako se npr. 30+ zene 'pomlade' i dobiju ogromnu kolicinu energije kad rode...

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

snorki, sretan rođendan!
    Eto, MM ima 35, a ja 28 i još nisam rodila

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

a u mojoj okolini mlade mame, znaci u raaaanim dvadesetim i pre,
    imaju mnogo vise pomoci sa strane, kao, ne znas ti oko bebe
    daj ja da je kupam/presvucem/prosetam.
    uglavnom sve one prihvataju takvu vrstu pomoci,
    pa i same su do neki dan bile deca.
    onda bake "glume" mame unucima i tako ukrug...ovde je to stereotip.
    ne svidja mi se to. mlada mama retko se usudi da odgovori,
    dopusta da joj se svi mesaju u cuvanje deteta,
    u brak (ako su uopste u braku).
    po meni su ovo glavne mane zasto nisam zelela da rodim
    dok sam mladja. sada imam 30, mm 29.
    kad god mi mama cuva dete, sve pita, sta da jede, kad, kako.
    sveki isto. a da sam ga mlada rodila, bilo bi: ma sta ti znas
    to treba ovako/onako...ne bi se moja zadnja postovala.
    a ja volim da moja bude zadnja, narocito kad se radi o mom detetu.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ja sam uvijek mislila svu djecu izrodti između 25. i 30.
    Prvo bilo sa 25. drugo će, nadam se, sa 28. (mjesec dana prije 29.) i onda se moram jako požurit po još jedno

Inače, mislim da je fiziološki najbolje za ženu rađat oko 20-22. Ali to je danas sve rjeđe

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

hej, nek je sretan, i od nas!

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj jana prvotno napisa
    snorki, sretan rođendan!
    Eto, MM ima 35, a ja 28 i još nisam rodila
    polako, bit ce. A onda nam se pridruzis u klub "oko 30-ih" :D

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa mislim da to da budeš mlada baka i nije neki razlog za rano rađanje jer to, naime, ne ovisi o tebi a djeca te uvijek mogu zeznuti u tom planu

No, ranije roditi (a meni to znači prije 30) da bi tvoje dijete imalo mlade dedu i baku, to je već prilično dobar razlog.

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Ja sam rodila sa 27ipol (točno u dan). Mislim da prije 25pete definitivno nisam bila spremna, na prvom mjestu mi je bio posao, izlazili smo, putovali, naravno da smo htjeli kupiti stan...
    Mlađe (možda) imaju više energije, starije (možda) više životnog iskustva...Svaka dob ima svoje prednosti i nedostatke, neka žena je spremna sa 18, a neka nije ni sa 45!

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja rodila 50 dana prije 34 .

prije par dana bila u opatiji na regionalnom forumu tajnica - i vodila kikicu. ona je uredno slušala predavanja, pa su ju pitali u kojoj firmi radi ... a mene su pitali gdje mi je kolegica ... dobila sam 40 godina (a imam 48). bilo je dovoljno da ona bude kraj mene! hehehe...

nije mi žao što nisam rodila s 22, 25, 27 ili 30... sigurno ne bih u svojoj glavi bila spremna da radim ono što sam radila s 34.

a s 34 sam uredno otfikarila sve "dobronamjerne" savjetnice. pustile su me na miru kad je jedna mama s četvero - rekla da se ja ponašam kao da sam ih sama rodila četvero, a ne da mi je ovo prvo.

kakva baka ću biti??? daj bože da to doživim - i dat ću sve od sebe da svom djetetu olakšam ono što meni nitko nije . (pa makar puzala na sve 4! )

berlinka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

To s mladim bakama i djedovima je lijepo, ali ja ipak mislim da smo prvenstveno odgovorni prema svojoj djeci. A možemo li jako mladi biti dobri roditelji? Neki mogu, ali ja mislim da ne bih bila. Rodila sam s 29 i smatram se mladom mamom
    Neke stvari su mi bile važne u životu i morala sam ih obaviti (tipa stipendije u inozemstvu), a to ne bi išlo uz dijete. Danas sam sretna mama bez osjećaja da sam nešto propustila zbog svog majčinstva.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Rodila sam sa 22.Mama ima 42.Oni nisu ovdje,udaljeni su 400km od nas,pa neznam koliko bi mi više pomogla.
    Doduše,bila je s nama mjesec dana(mojih ispitnih rokova) i kaže da je 10ak ljudi na ulici koji su joj se obratili bilo uvjereno da je M njen
    Drugo dijete ne mislim imat prije 30e.ABD!!
    Pa se nadam da ću bit i "mlada i stara" baka :D

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Čensiii gje si nam??? Evo opet ja - očit primjer da se sve stigne i može. 37!!! Nije da nisam mislila i ranije, ali znate kak se ono kaže: mislit i... nije isto! A btw samnom u rodilištu bila curka čiji je tata moje godište! Šta tek na mladog djedu kažete? :? Ma meni je sve to OK, netko je očito spreman već sa 15 a neko "malo" kasnije. Tko voli nek izvoli, ali mislim da nitko ne bi trebao suditi, jer ne ispadne uvijek kako si planiramo.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Rađala i mlada i "stara" - ma sve to dođe na isto; kome se da 10 puta dizati i prekidati san.

A baka ću biti super jer sam odlučila živjeti do stote,pa unuci i prunuci kad god se rode još uvijek ću biti u snazi.

Sanjica avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Mislim cure da vam je sve to individualno, netko vam je star već sa 20 godina, a netko je mlađahan i sa 50. A i danas je sve relativna stvar, pa tako i smrt - danas te ima, živ zdrav, sutra se već otkrije neka zloćudna neman ili udes i adio u najboljim godinama. Zato ne treba previše biti opterećen dugoročnima planovima, treba uživati u svakom trenutku i izvući iz njega maksimum.

Ali, eto moj plus dajem rađanju u mađim godinama, ne mora baš 18. ili 19., ali recimo u prvoj polovici 20-tih. Ja sam rodila sa 24. i 26. i sada sam se sa 36. počastila još jednim bebačem, a ovi su mi već veliki i na sasvim novi način uživamo u ovom malom. To si ne može priuštiti onaj tko rađa poslije 35-te prvo dijete. Bio ti spreman ili ne - prvo dijete je uvijek prvo dijete i točka. Iskustvo ne možeš kupiti ni godinama ni poslom ni stanom ni ničim na ovom svijetu.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Snorki sorry, happy rođoš !
    Nemojte me shvatiti krivo, ne zagovaram kasno rađanje nego branim slobodu izbora. Ako nekoga već životne (ne)prilike dovedu u takvu situaciju, ne treba odustati, nikad nije kasno, to htjedoh reći.
    Na pitanja tipa "pa kad ćeš već jednom" znala sam u šali odgovarati da još nisam uspjela pronaći potencijalnog oca svog djeteta koji ima odgovarajući IQ da bi to mogao postati. Sad vidim da to i nije bezveze! Zamislite horor da otac djeteta nema razumijevanja za to što stalno visimo na Rodinom forumu + sve drugo (dobro) što nam ta navika donosi! :shock: A znam i za takve seljobere! :shock:

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj berlinka prvotno napisa
    To s mladim bakama i djedovima je lijepo, ali ja ipak mislim da smo prvenstveno odgovorni prema svojoj djeci. A možemo li jako mladi biti dobri roditelji? Neki mogu, ali ja mislim da ne bih bila.
    S ovim se u potpunosti slažem. Mislim da je sve individualno u pogledu zrelosti roditelja. Meni je izuzetno bitan sam osjećaj spremnosti za dijete, jer sam svjesna da kad jednom postaneš majka da si cijeli život posvećen djetetu. Mnogi dobiju dijete sa 19. ili 20. i sami su još djeca i nisu izgrađene osobe. Mislim da je svakako bolje kasnije.

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam prvo rodila s 36. Hvala Bogu, bake i dede su živi i zdravi koliko već ljudi u tim godinama jesu, i svi su u penziji :D . Iako ne živimo s njima pa djecu moramo voziti, nije bilo nikakvih problema kad smo odlučili da nam djeca prije treće godine neće u vrtić, bake su bile i voljne i na raspolaganju za čuvanje. Kad se razbole, ostanem kući kad je bolest u svojoj akutnoj fazi i kad me trebaju, ali kad mi dijete ne može u vrtić jer pije antibiotik ili joj je zaštopan nosić, imamo bake i dede koji ju paze, a ja se mogu vratiti na posao (nije da baš žarko želim raditi dok mi je dijete doma bolesno, ali svi znamo kakva je financijska situacija i kako poslodavac gleda na ženu koje na poslu više nema nego ima).
    Meni izuzetno puno znači da djecu mogu ostaviti osobama od mog povjerenja i što je najvažnije, osobama koje ih vole najviše na svijetu. Da sam rodila desetak-petnaestak godina ranije svi bi oni radili. Kod mene je to ono što govori u prilog kasnijem majčinstvu, ali kad sam htjela imati djecu nije mi to bio razlog, nego eto prije nije išlo. Iz sadašnje perspektive gledano, definitivno sam prije nekih 25 bila nespremna, ali bih svejedno voljela da sam rodila negdje oko tridesete jer vjerujem da bih fizički bila u boljoj kondiciji, a ona itekako treba kad si mama dva mala živa srebra .

josie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

ja rodila u 24-toj,
    spremna, najspremnija.
    jedini minus svemu je da smo jedna moja prijateljica, vršnjakinja ima dijete, a svi ostali jedva da imaju i neku ozbiljnu vezu.
    minus dakle, stoga što J. nema vršnjaka.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

a joj, josei, ja sam rodila s 27inešto i opet ela nema vršnjaka (mislim u djeci mojih frendova), a ja više nemam ekipu sličnih interesa nit ekipa ima nešto razumijevanja za moje nepušačke birceve i ostale 'zafrkancije' otkad imam dijete
    hoću reć, sve ti je to kako ti se potrefi
    a ovo s rađanjem mlađa / starija - moja mama je mene rodila s 29 i uvijek sam mislila da imam 'staru' mamu (jer su djeca njezinih učenika išla sa mnom u razred), a danas sam ponosna što imam mamu koja se obrazovala dulje, radila na sebi, ima profesiju koju voli, svoje hobije i interese, a mnoge 'mlade' mame mojih vršnjaka baš i nisu takve i već su, ako smijem reć, ostarile u duši i u glavi ...

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj josie prvotno napisa
    jedini minus svemu je da smo jedna moja prijateljica, vršnjakinja ima dijete, a svi ostali jedva da imaju i neku ozbiljnu vezu.
    ovo se meni desilo sa 30. srećom, upoznali smo zpb-iće!

snorki, sve ti je to relativno. moja mama nije baš rodila mlađahna (nakon faksa), bogme ni ja - i puka je slučajnost da je ona u penziji i može čuvati andreja. sveki i obadva dede još rade.

meni je s trideset bilo idealno vrijeme, baš po želji i planovima. netko se tako osjeća i sa 25 a netko tek sa 35...

uglavnom, nema smisla planirati dvije generacije unaprijed.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Rodila s 29 i 33. Da sam rodila 10g ranije niš smi se nebi promijenilo glede deda i baka jer moja stara još uvijek radi (rodila me s 19, počela raditi s 18 i sad je premlada za penziju a ima 37 g staža), a sveki je bila stara s 25 imam osjećaj. Glede poroda - mislim da nikako nebi mogli biti lakši (prvi put 2,5 h trudova - porod u drugom tiskanju, drugi put još kraći trudovi i porod od prve). Trenutno imam 35, izgledam 10g mlađe i tako namjeravam nastavit. Moja baka, ima 82 godine, i hvala bogu, dobro je, kuha, gleda sapunice i čuva moju sestričnu koja ima 6 gdina.
    Mislim da je sve u glavi - netko je star s 20, a netko mlad s 40.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ne znam jesam li dovoljno zrela,ja mislim da da,ali glupo mi je da se generalizira,znam ljude koji su s 19 prošli dovoljno toga u životu da budu jako zreli roditelji..mene je mama rodila sa 19 i em šta je (u ono protiv-dojenje doba) dojila 20mjeseci(što je najmanje još),učinila je sve kako treba,posvečivala nam mnogo pažnje,kreativno se igrala i družila sa nama,odgojila nas najbolje kako je bilo onda moguće,posvetila nam se mnogo više od svih mama u okolini svojoj djeci...informirala se i radila najbolje kako je znala.
    ja sam ostala trudna sa 22.(Imam 23 jelte).Misla sam da nisam sposobna bit majka.Nitko oko mene nije mama(prijateljice,poznanice..svi su "samo studenti")Zbog tog nedostatka samopouzdanja okačila sam se na RODU,na tisuću knjiga,na pametne savjete...sada sam samouvjerena,uspila sam s dojenjem,uspila sam s provođenjem svoje volje( a ne svekiine ili mamine-koje su (hvala Bogu) daleko),uspjevam sa "odgojem" ,uspjevam sa AP-om i sa svojim načelima koja sam naučila ovdje(HVALA ),na drugim forumima ili u knjigama...makar je moj mali još premali da bi znala koliko mi dobro ide...
    uglavnom,zaključak je da (iako postoji po meni neka donja i gornja granica)godine nisu UOPĆE BITNE!!Znam mnogo starijih mama koje prepune samopouzdanja ne žele priihvatit savjet od "balavice" pa ne uspjevaju u nekim stvarima..
    bitno je jedino posvetit se potpuno,informirat se,slušat svoje dijete i njegove potrebe i dat sve od sebe...neke mame (starije ili mlađe,koje su slučajno ili teže postale mame,obrazovane ili ne,s lovom ili ne) su na to spremne,neke ne...isto tako i bake,neke sa 78 trče za unukom(ili moja za praunukom),a neke ne žele-ne mogu to ni sa 45.
    Ne brigaj,Snoorki,budeš ti trčala!!
    i sretan rođendan!!

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ja ću za koji dan 27 i moram priznati da sam tek sad nekako spremna za dijete, psihički, sve prije bi mi nekako bilo prerano, mislim da se sve nekako treba poklopiti, prvo škola, faks, posao...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

mlada baka uopce ne znaci dobra baka.
    moja mama je recimo jako mlada postala baka (jer imam puno stariju sestru) i kao da joj vremenski nije sjela ta uloga bake. moglo bi se cak reci da je zato bila losa baka, nezainteresirana za unuke. tek nakon dosta godina, sada kad sam ja rodila, nekako se pocela vise uzivljavat u ulogu bake.
    takodjer prijeteljicna mama je dosta mlada i isto mi se zali da je "nikakva" baka, da jednostavno zena ima previse nekih svojih interesa, jos je i zaposlena, drma karijeru, nema vremena za unuke...
    dakle, nema tu pravila.
    ja se pak najbolje sjecam svoje bake izmedju njenih 70-ih i 80-ih, kada me cuvala, bila je najbolja baka na svijetu

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

moja mama je postala baka s 39 i mislim da klinci nisu mogli poželjeti bolju baku od nje
    jedina mana je to što će u penziju kad moja djeca budu već odrasla.

ja sam rodila sa 19 i bila sam dovoljno zrela za ulogu majke,ali kao što netko rece-to je sve individualno.

Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Svako je mlad koliko se mladim osjeća,
    pa prema tome meni je bedasto postavljati dobne granice, npr. do 25 si mlad a od 25 nadalje star.

MI smo postali roditelji u najbolje moguće vrijeme.!!!!

Cookie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

mene moj mali vrag nije pitao koliko sam mlada ili stara i jesam li spremna ili ne - samo mi je zakucao na vrata. pardon, trbuh

s 26 se ne osjecam nesto pretjerano mladom ni pretjerano starom... minusa ima hrpu... nitko od frendova ni vjencan nije (dobro, nisam ni ja ), a kamoli da razmislja o djeci! bake obje rade... jos smo podstanari, imamo hrpu kredita, nemam normalan posao... isprva sam bila jako zabrinuta, kao, kako cemo mi sve to... a onda sam cvrsto odlucila svojoj srecici bit najbolja mama na svijetu i nitko i nista me nece u tome sprijeciti! sve se moze kad se hoce sistem

jedan glupi argument protiv 'starijih' roditelja: mene je mama rodila relativno kasno, s 31. ona je bila mladolika, ali je zato tata (36) izgledao jako staro i uvijek su mi sva djeca u skoli i vrticu govorila 'dosao ti je deda!' sjecam se da me to strasno frustriralo

Čensi

Početno

Evo da vam se javim,iako mislim da moje mišljenje već znate. Nedavno sam bila na stručnom predavanju jednog pedijatra koji je rekao da je žalosno da je prosjek rađanja prvog djeteta 30g. Naglasio je da su starije mame puno napetije,što se onda prenosi na djecu i da je statistika pokazala da su ta djeca boležljivija. To se vidi i na ovom forumu gdje se u detalje raspravlj o stvarima koje bi trebale biti instinktivne. npr. kada obući djetetu štrample?kakvo je jelo u vrtiću? Oko mene su samo mlade mame koje imaju povjerenja u svoju djecu i ne moraju stalno kontrolirat ko je kakav prema njima i jel im pala dlaka s glave. Mislim da su starije mame sklonije prezaštićivanju svoje djece zbog nedostatka instinkta koji se gubi s godinama. Pusa.Čekam napad.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Dobro nam dosla Censi :D

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Čensi prvotno napisa
    Čekam napad.
    pa bome si ga i zasluzila....
    ove podatke koje si navela sa "strucnog predavanja" nikad nisam nigdje vidjela, pa te molim da navedes koja to statistika potvrdjuje da su djeca starijih majki bolezljivija.
    u vezi toga ja imam informaciju da je upravo obrnuto, da starije, informiranije i obrazovanije majke cesce i duze doje svoju djecu, pa su ona zbog toga manje bolezljiva.

To se vidi i na ovom forumu gdje se u detalje raspravlj o stvarima koje bi trebale biti instinktivne. npr. kada obući djetetu štrample?kakvo je jelo u vrtiću? Oko mene su samo mlade mame koje imaju povjerenja u svoju djecu i ne moraju stalno kontrolirat ko je kakav prema njima i jel im pala dlaka s glave.
    majke koje se brinu kakvo je djetetu jelo u vrticu su majke koje se brinu za dobrobit svoje djece. to ti nema ama bas nikakve veze s povjerenjem u dijete, a jos manje s majcinim instinktom. ili ti mozda instinktivno znas sto ti je dijete pojelo u vrticu? ili te nije briga ako jede hrenovke i pastete? uopce ne kuzim sto si s ovim htjela reci.

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Mislim da su starije mame sklonije prezaštićivanju svoje djece zbog nedostatka instinkta koji se gubi s godinama.
    Censi dobro dosla
    nije napad ... nisam mama pa ne mogu govoriti iz iskustva ... ali mislim da su 'starije' mame vise educirane, vise su toga procitale na forumima, visu su toga cule, vjerovatno su se pripremale duze, planirale trudnocu, pa samim time na vise stvari paze. Ne mogu se sloziti da cu zato sto cu prvo dijete roditi sa 32 (I hope so) imati manje majcinskog instinka nego da sam rodila prije 10 godina.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Ljudi nemaju instinkte, pa tako ne postoji ni majcinski instinkt-to je mit. Mislim da je stvar vise u tome sto su starije prvorotke obicno bolje obrazovane, imaju vise iskustva (a s tim i strahova), te zrelije. Mladje su osobe i inace sklone manje promisljati stvari prije nego ih naprave i manje strahovati, pa tako i vezano za svoju djecu. Ovo naravno u prosjeku, ima i mladih i starih svakakvih.

Ja sam rodila s 32. Prije toga imala spontani s 27 i bilo mi je to grozno iskustvo-zeljela sam dijete i smatrala da sam spremna. Ne sumnjam da bih bila spremna da se sve zavrsilo kako treba. Sa sadasnjim iskustvom majcinstva znam da sam sad bolja mama no sto bih tad bila. S muzem sam prozivjela 5 godina nasamo i izgustali smo taj oblik braka. Izlasci i tulumarenje mi ne fale, a bila sam totalno taj tip, rokerica od glave do pete. U medjuvremenu sam i prestala pusiti, pocela raditi na sebi, profesionalno se afirmirala-sve u svemu, postala znatno kompletnija osoba. Da ne kazem da sam smjestila svoje roditelje na za mene odgovarajuce mjesto-mislim nas odnos. Ne znam jesam li ikad do sad bila napeta u odnosu sa svojim sinom. Imala sam ga tocno kad sam ga zeljela (tj. mi, jer i MM je u tome 100%) i mogu reci da uzivam u svakom danu s njim. Nisam podnjela niti jednu zrtvu zbog djeteta, sasvim sam zadovoljna. Eto da ne bude sve bajno, istina, voljela bih da skinem nagomilane kile ( krenula na yogu, a na proljece pojacavam) i ne bi mi skodilo malo vise sna, ali to ne smatram nicim posebnim.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Evo da vam se javim,iako mislim da moje mišljenje već znate. Nedavno sam bila na stručnom predavanju jednog pedijatra koji je rekao da je žalosno da je prosjek rađanja prvog djeteta 30g. Naglasio je da su starije mame puno napetije,što se onda prenosi na djecu i da je statistika pokazala da su ta djeca boležljivija. To se vidi i na ovom forumu gdje se u detalje raspravlj o stvarima koje bi trebale biti instinktivne. npr. kada obući djetetu štrample?kakvo je jelo u vrtiću? Oko mene su samo mlade mame koje imaju povjerenja u svoju djecu i ne moraju stalno kontrolirat ko je kakav prema njima i jel im pala dlaka s glave. Mislim da su starije mame sklonije prezaštićivanju svoje djece zbog nedostatka instinkta koji se gubi s godinama. Pusa.Čekam napad.
    Ja neću napadati, to nije moj stil. Samo ću reći da se slažem da "starije" mame možda trunčicu pretjeruju, ali se nikako ne slažem da je to zbog toga jer su s godinama izgubile instinkt. Mislim smiješno, instinkt, ako ga imaš nije nešto što se gubi, to je zapisano u genima i nitko ga ne može izbrisati.
    Razlog tom prezaštićivanju su to što majka koja primjerice rađa u 30-oj obično je u dvadesetima bila posvećena obrazovanju, ili karijeri. To su majke koje samim time imaju veću informiranost o pojavama i situacijama koje mogu ugroziti dijete, pa iz toga proizlazi njihova brižnost.
    Pa recimo mama od 19. ili 20.god, možda jest opuštenija, ali isto tako i ta njena opuštenost u odgoju, može djetetu donijeti neke negativne utjecaje, jednako kao i prevelika brižnost.
    Ni jedno, ni drugo u pretjerivanju nije dobro.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Evo tanjads napisa slično kao ja, samo dvije minute prije mene.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Censi, koliko je tebi godina? jel imas djecu?

Evo, Dolega je postala mama sa 19, pa je niko ne napada

Jos jedna prednost mladjih mama jeste sto mogu imati vise djece
    mislim na 3,4, 5

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

uz čensi nikad nije dosadno, jeeee!

a ako su to stvarno riječi pedijatra na stručnom predavanju, e to je već žalosno..

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

taj pedijatar mi je bezveze kada kaze da je zalosno da zene tek sa 30 godina postaju majke. Da je vatrogasac mozda bih mu i oprostila, ali ON je ljekar!!!
    Pa koliko je samo zena sto se godinama bore sa neplodnoscu?
    Koliko zena potencialnog oca svog djeteta upoznaju tek sa 30 godina?
    Koliko zena nema stalni posao, kakvu takvu egzistenciju?

Moja prijateljica (koja je rodila prije 30) je imala problema sa ponovnim zaposljenjem jer Boze dragi, pa ona sad ima djecu. A sefica zna da djeca znaju biti bolesna, a majke onda idu na bolovanje. :/

plashljivo_pile avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

mene je mama rodila s 34. al sam ja zato rodila s 19
    tak da je poprilično vitalna bakica

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Prvo sam rodila sa 22, drugo sa 25 a treće ću sa 29. Nisam bila previše mlada za prvo (naravno da je to individualno) i voljela bih da i sada imam 22. Bila sam puno manje zabrinuta i mislim da je istina da neke starije mame prezaštičuju svoju djecu (također individualno). I sa 22 sam se educirala, znala važnost dojenja i ostalo ali sam bila i puno optimističnija i opuštenija. Poznajem puno mama od 37 - 40 koje su super mame, ali se previše boje za klince i ne dopuštaju im puno stvari koje bi npr. ja dopustila svojima.
    Kod mene je loša strana bila i to što bake rade i puno mojih frendica nemaju klince. (Iako nemaju ih još uvijek a sad smo sve oko 30 pa ne znam koliko bi ih još morala čekati. )

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Eto vidiš, zato baš mi ne idemo kod pedijatra! Idemo kod naše obiteljske liječnice koja i sama ima sitnu dječicu i još puuuuno malih pacijenata i sve će učiniti da njima bude dobro. Ma šta dobro, najbolje! Njoj djeca nisu samo statistika i brojke. (BTW: Tko o čemu a Čensi o brojevima!) Ne priča nebuloze nego se žena informira, educira, razgovara, sluša...
    SHIFT!

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj sunac prvotno napisa
    SHIFT!
    :D

luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj snorki prvotno napisa
    mislim na 3,4, 5
    ja san zatrudnila s 19, rodila s 20 i po meni je ovo sta snorki napisa prednost
    i takoder mislin da majke koje su kasnije rodile previse zasticuju djecu ali imaju vise potrebnog zivotnog iskustva
    ne slazen se sa izjavon da si kao mlada majka opustena sta se tice djeteta-e ja bome nisan
    mana ranog majcinstva je definitivno ta sta se ne stignes izgustat, a neke ni zavrsit fax hehe
    censi i ja bi brojke jer mi je ovo nevjerovatno sta je taj pedijatar reka

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj snorki prvotno napisa
    mislim na 3,4, 5
    ja sam prvi put rodila s 31, i tko mi brani da drugo imam s 34, trece s 37, a cetvrto sa 40? mogla bih cak i peto da pravim razliku po dvije umjesto po tri godine izmedju trudnoca

a lijepo sam jos prije toga zavrsila faks, napravila magisterij, ostvarila se profesionalno i sad mogu uzivati u svom djetetu...doma sam vec 20 mjeseci s njom, nisam isla raditi, nemam potrebu jer sam se vec prije dokazala na tom polju, odlucili smo se malo financijski "stisnut", radje uzivam u majcinstvu...
    i kaj tu ima lose?

s dvadeset sam pusila i pila, bila nesretna ako ne bi svako vece zalomila do jutra, bila sam puna neostvarenih snova, nezdravo sam se hranila, birala decke koji bi bili :shock: tate.

sva sreca i za mene i za moje dijete da sam cekala tridesete...

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ah, Čensi

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

I da, sigurno misliš da imam preko 30!

Tinkili avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Joj Čensi me svaki puta uspije pogoditi u živac. Iz njenih postova čovjek dobije dojam da je u životu sve pravocrtno, i da ljudi mogu isplanirati kad i kako će se događaji u životu poslagati. Vjerojatno sam i ja u teenagerskim godinama tako razmišljala, ali srećom postajemo zreliji i mudriji, a život nam donosi svoja iznenađenja.

Osobno sam prošla jedan brak, razvod, razdoblje ponovnih izlazaka nakon razvoda, upoznavanje sadašnjeg partnera, vrijeme upoznavanja, vrijeme odluke da želimo postati roditelji i na kraju višegodišnju borbu s neplodnošću. U međuvremenu je prošlo vremena i evo "tek" sad s veseljem očekujem bebicu, a to što imam 33 godine me ni najmanje ne brine. Uostalom moja mama me rodila s 35, brata s 39 i danas je super vitalna i spremna postati bakom.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vidis, vidis. Znaci, ako pitam kakvo je jelo u vrticu, znaci gubi mi se instinkt. Covjek uci dok je ziv. :D

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •