Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: Molim pomoc - Nacionalna strategija zdravstva do 2020.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno Molim pomoc - Nacionalna strategija zdravstva do 2020.

Trebam nekoga voljnog procitati dio koji se odnosi na neplodnost i reci mi jesi li ti podaci tocni. Nisam u MPO, ne baratam statistickim podacima (ima li ih uopce) i svaa pomoc je dobro dosla.

link http://www.miz.hr/programi_i_projekt...javna_rasprava

strategija - cjelovita inacica
    dio o neplodnosti, a mozete i jos koji

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

hvala.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

i jos nesto, kako se vama cini dio "primjenom suvremenih metoda potpomognute reproducije u zena koje su odgadale trudnocu od 30. do 35. godine zivota, moze se nadoknaditi samo 50% djece koja bi se rodila da nije bila takvog odgadanja..."

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

meni je to potpuno diskriminirajuce

predlazem da se ukine obavezno skolovanje zenskoj djeci, koja ne rodi do 22. na goli otok s njom, ako do 30. ne rodi dovoljno djece strijeljanje ili čavel u glavu
    ili te koje ne rode staviti po glavnim trgovima za primjer svima onima koji sami odlucuju o svom zivotu
    nakon toga nam ne treba ni MPO

Osoblje foruma BigBlue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Citiraj Storma prvotno napisa Vidi poruku
    i jos nesto, kako se vama cini dio "primjenom suvremenih metoda potpomognute reproducije u zena koje su odgadale trudnocu od 30. do 35. godine zivota, moze se nadoknaditi samo 50% djece koja bi se rodila da nije bila takvog odgadanja..."
    Iz citiranog se povlači zaključak da je neplodnost generalno rezultat odgađanja majčinstva, a ne zdravstveni faktor, što je apsolutni nonsens, kao i premisa o "nadoknađivanju" djece! Što im to ustvari znači? Zar svaka žena planira 4 djece, pa jedno iz MPO-a je (polu ili frtalj) kompenzacija?!! Ili možda, umjesto kvote udjela žena na rukovodećim pozicijama, misle uvesti propisanu kvotu rađanja

Šta mislim o tome? Mislim da kad stvore optimalne životne i ekonomske uvjete za rađanje djece, kao i kvalitetnu infrastrukturu skrbi o djeci primjerenu današnjem životnom i radnom stilu (prvenstveno jaslice i vrtiće koji upisuju i rade kao sav normalan svijet), te kad u MPO-u prestanu kalkulirati troškove rođenja djeteta i pruže ADEKVATNU, OPTIMALNU i NEOGRANIČAVAJUĆU zdravstvenu skrb subfertilnim pacijentima, onda imaju pravo cendrati o niskom natalitetu

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Osim toga, ovime se neplodnost tretira isključivo kao "ženski hendikep". Što je s onim parovima poput nas koji su imali ograničavajući isključivo muški faktor?

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

uh. pretipkat cu taj dio, nema ga puno. ja nisam u MPO pa mi je Ipak taj dio zazvucao...jako ruzno, recimo tako, i stavila sam ga ovdje kako bih vidjela sto vi mislite o tome.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

2.5.2. Neplodnost

Podaci o broju neplodnih parova, udjelu pojedinog spola u odnosu na neplodnost i uzrocima neplodnosti ne prate se u rutinskim zdravstveno-statistickim istrazivanjima. prema literaturnim navodima nalazimo da je udio zena koje nisu mogle zanijeti nakon jednogodisnjih pokusaja oko 5% u mladih od 25 godina i oko 30% u onih starijih od 35 godina. vjerojatnost da ce zena od 38 godina zanijeti iznosi samo cetvrtinu odgovarajuce vjerojatnosti za zene mlade od 30 godina.Plodnost zena pocinje se smanjivati vec od 30. godine zivota i da bi se izbjegle komplikacije povezane sa odgadanjem radanja, preporucljivo je prvo dijete radati do 25. godine zivota, a svu ostalu djecu do 35. usporedbom ishoda trudnoce u zena starijih od 40 godina s onima izmedu 20 i 29 godina zivota utvrdeno je da je prijevremeno rodilo 18% starijih zena za razliku od 8 % mladih; postotak djece male porodne tezine iznosio je 11% prema 4%, a 7% novorodencadi starijih majki bilo je zaprimljeno u jedinicu intenzivne njege u usporedbi sa 4% onih cije su majke spadale u dobnu skupinu od 20 do 29 godina. primjenom suvremenih metoda potpomognute reprodukcije u zena koje su odgadale trudnocu od 30. do 35. godine zivota, moze se nadoknaditi samo 50% djece koja bi se radila da nije bilo takvog odgadanja, a ta se mogucnost smanjuje na samo 30% zbog odgadanja od 35. do 40. godine.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

ovo je cijeli dio koji govori o tome.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj Storma prvotno napisa Vidi poruku
    2.5.2. Neplodnost

Podaci o broju neplodnih parova, udjelu pojedinog spola u odnosu na neplodnost i uzrocima neplodnosti ne prate se u rutinskim zdravstveno-statistickim istrazivanjima.
    prema literaturnim navodima nalazimo da je udio zena koje nisu mogle zanijeti nakon jednogodisnjih pokusaja oko 5% u mladih od 25 godina i oko 30% u onih starijih od 35 godina. vjerojatnost da ce zena od 38 godina zanijeti iznosi samo cetvrtinu odgovarajuce vjerojatnosti za zene mlade od 30 godina.Plodnost zena pocinje se smanjivati vec od 30. godine zivota i da bi se izbjegle komplikacije povezane sa odgadanjem radanja, preporucljivo je prvo dijete radati do 25. godine zivota, a svu ostalu djecu do 35.
    usporedbom ishoda trudnoce u zena starijih od 40 godina s onima izmedu 20 i 29 godina zivota utvrdeno je da je prijevremeno rodilo 18% starijih zena za razliku od 8 % mladih; postotak djece male porodne tezine iznosio je 11% prema 4%, a 7% novorodencadi starijih majki bilo je zaprimljeno u jedinicu intenzivne njege u usporedbi sa 4% onih cije su majke spadale u dobnu skupinu od 20 do 29 godina.
    primjenom suvremenih metoda potpomognute reprodukcije u zena koje su odgadale trudnocu od 30. do 35. godine zivota, moze se nadoknaditi samo 50% djece koja bi se radila da nije bilo takvog odgadanja, a ta se mogucnost smanjuje na samo 30% zbog odgadanja od 35. do 40. godine.
    mogla sam cesce lupiti enter

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

i jos me zanima, zar stvarno nemamo nikakvu statistiku koja prati neplodnost?

Argente avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Ja ti Storma ne znam što reći na ovo, vjerujem da statistika nema; od Milinovićevog zakona na ovamo se zataškavaju da se ne vidi koliku je štetu nanio, a prije - pitanje da li se itko time sustavno bavio, vjerojatno postoje na nivou klinika ali oni još uvijek nisu umreženi...

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

eh. grozno. hvala vam.

tonili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Storma sorry kaj se malo bolje ne uključujemo u ovo, no stvarno nam gori pod petama sa zakonom i skroz smo u tome...

Osoblje foruma BHany avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj tonili prvotno napisa Vidi poruku
    Storma sorry kaj se malo bolje ne uključujemo u ovo, no stvarno nam gori pod petama sa zakonom i skroz smo u tome...
    da, do kad je rok za ovo? možda možemo za koji dan aktivnije, sad smo stvarno u frci po cijele dane.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

sve ok, trebali bi nesto srocit do 15-og, odgovara li vam to?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •