znam da je davno bila tema ali je ne mogu pronaći
sjeća se netko od vas kako se točno igra
ja se sjećam koraka 1 i koraka 2
dalje imam amneziju, a tako bih htjela svoju curu naučiti ovu divnu, zaboravljenu igru
danas sam nešto puna pitanja...
znam da je davno bila tema ali je ne mogu pronaći
sjeća se netko od vas kako se točno igra
ja se sjećam koraka 1 i koraka 2
dalje imam amneziju, a tako bih htjela svoju curu naučiti ovu divnu, zaboravljenu igru
danas sam nešto puna pitanja...
Bilo je više igara na gumi-gumiju.
Neke smo i sami izmišljali.
Ja se sjećam neke 'trčkalica' se zvala. Ok, ne sjećam se točno kak je išla. Onaj koji je igrao je trčao, a priliko preskakanja gumija je nekaj morao izvesti...
Bio je i 'Ra-de-Kon-čar'(radiš zvijezdu preko gumija)...
Samo se sjećam da su visine bile gležanj - koljeno - podguz - poluguz - struk - pazuh - vrat - čelo - ruke u vis.
Danas uopće ne viđam curice da igraju gumi-gumi...
Posljednje uređivanje od lola_34 : 05.07.2012. at 14:24
Bilo je različitih igara tako da dvoje, troje, četvero drži tu lastiku. Bilo je i različitih načina preskakanja. Definitivno jedna od igara moje mladosti (prije i poslije nastave u osnovnjaku).
Sjećam se Mornar sam Popaj ja, Olimpijada iz Novog Sada...
Obožavala sam gumi-gumi.
Non-stop smo se tog igrali...
I sjećam se 'O-lim-pi-ja-de-iz-No-vog-sa-da'.
A balerina rokoko diže noge visoko. A izrazi: tropnuti; kako se zvao ispravljač igrača koji je pogriješio?
Pa kaj nije ona najosnovnija igra s gumi gumijem bila skakanje brojeva? Ono, za nulu preskočiš samo obje linije, za jedan staneš unutra s jednom nogom, za dva (kak sad da objasnim, a da ne skačem po doma...) zakačiš u skakanju obje linije...
A otuda 'balerina rokoko'...
Ja svoje klince naučila tome, baš im je fora...
Je, je, ta s brojevima je osnovna (i ja se sjećam samo 1 i 2)...
i ona Živio Tito i Sloboda
al ne sjećam se više kako počinje
samo nešto o Mjesecu, Krvi i Slobodi...
ah, splitski, 'nasi' brojevi, toki-voki, prstici, trokut, preskakanje, olimpijade, vjestice
ispravljac je bila lutalica kod nas, 'luta'
nekih brojeva se i sad sicam, samo ne znam jesam li pomisala varijante
za jedan treba sunozno skocit unutra i iskocit
za dva i sve parne se skakalo naizmjence s jedne na drugu stranu tako da je lastik uvik medju nogama
za tri kao dva pa jos jednom skok unutra i vani
pet i devet su bili s lastikom medju stopalima, pa tako skocit i na drugu stranu, vrteci se, uvik licem prema lastiku
za sedam kao sest pa jos jednom unutra i vani
Posljednje uređivanje od summer : 05.07.2012. at 14:55
Evo ideje nekom za napisat knjigu! Zaboravljene igre nase mladostiMi smo u Zd govorili Olimpijda, Titova parada.. A ono kad ides u osmice oko dva frenda smo zvali hop stop. Od pjesmica se sjecam samo balerina rokoko,digla noge visoko,a njen muž je baletan,digo noge na tavan. Eto, toje sve
Bas se sad mislim kako je i zašto to sve zaboravljeno..nije sam zbog kompjutera izgleda. čini mi se ipak da je i rat učinio svoje, bar gledajući generaciju tad rodjenu. Brat mi je ko beba bio u sklonistu, a dica tih par godina rata kao da su se zaboravila igrat vani..
olimpijada i rade koncar je bilo - napraviti pismo sa gumijem i svako razvuce na svoju stranu (jedna ruka gore, druga dolje) a svi se moraju provuci bez da dotaknu gumi. tko dotakne mora drzati gumi a onja koji je drzao ide na provlacenje.
a kad dvoje drze gumi a treci skace ima vise igara. ide se od nule prema vecim brojevima ali kod nekih se skace na gumu s obje noge, kod drugih se ne smije skakati na gumu, kod nekih se sve radi sa mjesta, povremeno se skace, kod nekih ne smijes stati. i ide se od gleznja, pa koljena, pa bedra pa struk (dalje je malo tko isao).
ovo zeko hop ili trokut ili cetverokut - kad je puno djece. recimo, napravi se cetverokut na gleznju a ostali se rasporede po stranama ili jedan iza drugoga. odreduju se pravila ovisno o manjima, da i oni mogu pratiti. npr. treba obici cetverokut a smijes skakati skupljenim nogama samo x puta na stranici i unutar. pa se krene do 5 puta, to svi mogu, dok samo najspretniji mogu u jednom skoku.
Nas 3 frendice smo pokusale prosle godine nauciti klince igrati lastik.
E. bila zainteresirana, C. malo manje, G. se nije dalo skakati.... uf!
Ali sad ste mi dale ideju, naucit cu E. i sama (sjecate se onog skakanja po kuci, kad stavis lastik oko stolice? Ili vani samo u dvoje, pa oko drveta ili stupa?).
Sjecam se brojeva, onako otprilike.
I sjecam se ono kad se okrenes licem prema onome koji drzi gumu, pa onda s desnom nogom 2x u centar, pa 'pregazis' i 2x kraj gume, pa desnom nogom povuces gumu prema lijevoj, udjes unutra s lijevom i sa obje noge izadjes van.
I onda se lastik dize za jedan 'stupanj' (gleznjevi, koljena, bedra, struk, itd.).
Je li to bilo "Balerina rokoko..."?
Pfft, kako samo bedra pa struk. A pazuh, vrat? Skalp cak!
kod nas se to zvalo mala i velika matura
ajme obozavala sam lastik... obozavala
svaki veliki odmor u skoli mi smo igrali, pa isprid zgrade beskonacno
pa sa dvi stolice, stablom, stupom, uvik i svugdi
a ne sicam se kad sam ga zadnji put negdi vidila![]()
i ja sam to obožavala. jedino šta s ene sjećam svih tih pjesmica. mi smo brojali.
a kako se zvalo ono kad moraš svih 10 brojeva napraviti bez prekida? neko je gore opisivao brojeve (jedan - ugaziš jednom nogom, 2 - ugaziš s dvije noge...)
a trokut niti ne znam kako sam uspjevala.
balerinama je super išlo.
Stvarno, više uopće ne vidim djecu (cure) da se igraju s gumi-gumijem; moram svoje naučiti kad porastu!!!
ah sjecanja....................
obozavala,
tete u ducanu s pozamterijom su morale imati lastis (mi smo ga tako zvale). bili se dvije verzije, tanji i deblji, a kad su se pojavili u bojama.
ah................
mi imamo gumi-gumi
ja sam to obožavala. iskreno, nisam sigurna da se sad ispravno sjećam svih igara. mi smo imali njemačku, englesku, zagrebačku![]()
i olimpijadu, naravno.
mi smo lani i preklani skakali s curama u parku. ima toga da staneš na gumu kao 1, pa na obje za 2
ili preskačeš i uskačeš. ja to nekako po sjećanju, koliko ide.
kod nas u parku ima curica koje to igraju. imaju mame nostalgičarke![]()
Sićan se šestice, zvali smo je usa: usa usa usa sa se govorilo.A sedmica je bila kad staviš jedan laštik na rame pa preskačeš laštik među nogama, ima sa okretanjem i bez.
U šestica ima sa okretanjem i bez, brza i na federe.
Bilo je kad "zajašiš" oba laštika pa istovremeno moraš skočit i ugazit s oba stopala. To je bilo izvedivo tako da zapneš jedan laštik za dugu nogavicu pa ti je jedna lakša. Kad je bilo ljeto, onda si vježbao neko specijalno izvijanje potkoljenicom da bi laštik ostao na mjestu da uspiješ u skoku ugazit.
Ne mogu vjerovati.....razmisljala sam o tome neki dan. Mi u Rijeci smo to zvali lastika i skakao se "zagrebacki" tako kako opisuje makita i " beogradski" . Sjecam se cijelog zagrebackog. Najopakija jebila "sedmica" . Mene su zvali Skakavac.Moglo se skakati u paru ili neparu zavisi koliko je bilo curica, a bilo je deckica koji su opako naskakivali. Imala sam specijalan ljubicasti lastik kupljen bas za to, a ne onaj seljacki za u gace. Vrhunac spetnosti je bio kad se drzao lastik zakacen za prste, pa kao bila je velikastvar da li se drzi zakacen za palac li za mali prst. Mos mislit. Vjezbalo se skacuci susjedima po glavi, lastik je bio zakacen za noge od stolica.
Boze,koliko je vremena proslo. I kako smo se dobro zabavljali. Danasnja djeca ni ne znaju kako interesantno je skakati u lastik od gaca, mozda ni ne znaju da je to moguce.
Aaaa, ni ja nisam duuugo vidjela nikoga da skace!
Mi smo imali englesku skolicu, olimpijada, reci da da, trokut, i skalala sam jako visoko sad bi se brijem sva polomila i sj... Koljena i sl!
Da i ona fora: kad ga svi ful svladaju, onda dok se skace oko glaznjeva i koljena nema dodira lastika na nuli, jedinici, dvojci i trojci cini mi se. Ako se lastik takne onda se "zove babica" .![]()
Skakali bi moji itekako da su cure. Ovako, bicikl i igre s vodom, društvene, ona s loptom, na to sam osuđena
Super im se svidila igra skakutanja na jednoj nozi kad se naprave kockice u obliku pužnice pa svatko ostavlja svoje slovo koje drugi preskaču. Nalik tome je zoga, zingarela su toisto zvali.
A rode, kušina...
http://forum.roda.hr/threads/30103-g...ghlight=lastik
bogami, davno![]()
Obožavala sam gumi-gumi!
Generacija 1970.g...
ajmo organizirati turnir
za nas velike
možda nećemo ići dalje od potkoljenica, ali barem ćemo klincima pokazati kako se to radi
Mi smo igrali "Ice coffe..." e, ne znam dalje-Joe?
I smicke-ove su nam bile najdraže!
Ostalih se sjećam po imenu, ali koraka baš i ne.
Isto sam bila luda za tim i dosta spretna-mi smo isto tu igru zvali "lastika". A igara se sjećam: prvu smo zvali "eme", drugu "splete ili kocka", treća "eme zaokrete", i treća, najkompliciranija je bila "splete zaokrete". Ja sam čak mamu bila nagovorila da mi kupi specijalne cipelice na špic da bi mogla lakše upadati "splete". Tu je trebalo odozdo nogom upasti između lastika tako da se preklope (ne znam dobro objasniti), pa još ako si ti držač lastike, a ovaj koji igra te drmne nogom po ruci...
Prvo se držalo na jedan prstić, pa na dva, pa na četiri, najteže je naravno bilo na jedan...
I Rade Končara, to smo igrali na travi, olimpijade gdje se trebalo provlačiti između raznih konstrukcija od lastike, bez da takneš lastiku..ma mrak je bilo to sve.
zbilja šteta što to više nije popularno, ali evo vidim da se hoop vratio, inače igra moje mame (njena generacija-baby boomeri- su svi vrtili jedino ne znam kako su ga zvali), možda se i "lastike" vrati...
Posljednje uređivanje od Dijana : 06.07.2012. at 08:20
joooojjjj....stalno,ali stalno smo igrali gume...pod odmorima obavezno...zadnjih nekoliko godina nisam vidjela da itko igra tu igru..
najdraže nam je bilo predkakivanje od 1-7 na malim visinama bez dodira gume..
ne mogu se sjetit kako se preskakalo kad su tri curice držale gumu a četvrta preskakala?
a pjesmica je išla ovako:
Olimpijada našega grada tvornica keksa i čokolada..nema nekog smisla,ali nas je veselilo
ja bi opetpola toga sam pozaboravljala, vrlo rado bi se htjela podsjetiti
Ja cu je ovdje ponovo uvesti, majkemi
Jedini problem je to sto, u onih par navrata kad smo pokusali, nismo uspjeli uskladiti sjecanja: moje talijanske frendice se sjecaju jednih lastik-igara, ja drugih, i znamo da ima jos nabrajanja do kraja, ali se ne mozemo sjetiti kako ide dalje, one mi nisu od pomoci jer to nisu igrale, ja njima nisam od pomoci jer nisam to igrala.... :medjunarodna-babska-zaboravnost:.
Zajednicka igra koju smo skuzile nam je ona na brojeve.![]()
Nisam znala da ima toliko vrsta preskakanja
joooooj skace mi se....![]()
Jednom su djeca nedavno igrala, zacrnilo mi se nakon 3 preskoka...nisam u formi
a mogla sam bila i malu maturu
Mozda malo pomogne http://www.youtube.com/watch?v=U-nye...e_gdata_player
Nevjerojatno, sinoc prije spavanja, ne znam ni sama odkuda, dosla mi pomisao o gumi-gumiju- i sada vidim temu!Flopice, svaka cast!
Ja se vise ne sjecam brojalica, osim olimpijade i rade koncara, ali sjecam se super osjecaja dok preskaces!i ja bih to naucila svoju Lulu kad naraste...
Steta sto klinke to vise ne igraju, bilo bi ih sigurno manje pretilih. Mozda bi ih tete u vrticu i uciteljice u nizim razredima OS trebale poduciti i animirati.
Enela, super je link, bas me nasmijao( a i podsjetio)
ema esesa pipi duga čarapa
u čarapi violina rodila se balerina
balerina rokoko diže noge visoko
vide joj se gaćice na crvene tačkice
to je sve čega se sećam
igrali smo i neke "prstiće", kad drže lastiš samo jednim prstom pa ti ubaci nogu iz prve!
Nije ni meni išlo. Ili sam bila prestara... Kad je to došlo u modu, mi smo bili na kraju četvrtog razreda, a manjim klincima to je išlo lakše. Mi smo skakali prek štrika, igrali školice i avionske školice, a ovo mi je nekak išlo...traljavo. Vrtili smo i hulahup i još je bio neki štos s loptom (veličine tenis lopte, ali lakša) na remenčiću koja se pričvrsti za gležanj i onda se vrti i preskače. Gumi gumi mi baš i nije bilo nešto... Sjećam se samo da sam razbila klompe skačući i to je bilo zadnje, kasnije mi više nije padalo na pamet. Radije smo igrali klik klak, u to vrijeme smo govorili kak je to za velike, a gumi gumi za deriščad... Kako god bilo, ja se ne sjećam figura ni kako su se zvale.
Ajme nostalgije!
Super su cure s linka!
I ja sam prije koju godinu pokušala -isto kao makita - crkla nakon tri preskoka, a u glavi mi ostalo sjećanje kako veselo preskačem!
Nešto mi se mota pjesmica sa Miki Mausom...jel bila neka takva?
Imala sam ideju kupiti lastik i isprintati upute, pa da Suncica ponese u vrtic, mozda bi bio stos. I zaboravila... Mozda cu na jesen to napraviti. A sad bi mogle Suncica, njena prikateljica i ja ( mozda i mama od prijateljice) isprobati skakanje. Drago mi je da ste me podsjetile
a kad se igraju ti prsti onda se nije smjelo "guziti"
jednom kad pogodiš taj prst i kad uđeš u laštik na izlasku si mogao namjestiti laštik na bok pa da na povratku ne moraš gađati širinu prsta nego imaš dovoljno mjesta
i prsti su se morali lijepo držati i ruka se nije smjela kriviti da ne smanji širinu prsta
obožavala sam laštik
moja jedina trauma je u tome što mi je brat bio bolji od mene![]()
sjeća se netko "njemačke"?
skočiš s obe noge unutra, lijeva van, preskok s obe noge oko desne gume, desna noga unutra, sunožno van nadesno :D
ima da danas odem po gumu!