Peterlin prvotno napisa
Problem nije razvrstavanje. Problem je u tome što dođu smetlari i sve što mi razvrstamo odvezu opet na isto mjesto.
Mi nemamo u Hrvatskoj dobro organizirano zbrinjavanje otpada. Da bi se smeće moglo reciklirati, nije ga dovoljno razvrstati nego ga takvog razvrstanog treba odvesti na RAZNA mjesta, gdje je osigurana reciklaža - spalionica za ono što se spaljuje, prerada crnih metala, prerada obojenih metala, prerada organskih materijala... ne znam detalje. Znam samo da kod moje svekrve već godinama postoji kontejner za biootpad u koji stanari uredno bacaju gulinje od krumpira, stari kruh i drugo, a kad dođe odvoz smeća, isprazne i taj i sve ostale kontejnere istovremeno. I čemu onda razdvajati kad ne postoje uvjeti za preradu? Postoji prerada papira (Unija, Belišće, možda ih ima još), postoji CIOS koji otkupljuje metalne sirovine i postoji otkup PET ambalaže i limenki. Sve ostalo ide u Zagrebu na jakuševačku hrpu koja po visini već ozbiljno konkurira Sljemenu. A u drugim gradovima je još gore.
Bitno da imamo u Zagrebu denivelirane pločnike kod svakog pesjeg pišališta, a za smeće više manje... Bitno da zeleni pričaju o vrećicama (koje su kad čovjek šire sagleda stvari zapravo minorni dio problema).