Results 1 to 29 of 29

Thread: Tikvice, krastavci i pčelice

klara's Avatar

Default Tikvice, krastavci i pčelice

Kakvo cvijece vole pčelice?

Vec par godina imam problem s tikvicama i krastavcima. Plodovi ne rastu, nego pozute i padnu. Trazeci po netu zakljucila sam da vjerojatno nema dovoljno pčela u blizini.

Kako ih privuci, kakvo cvijece posaditi? Neku mediteransku biljku koju nije tesko uzgojiti? ( blizu smo mora) Prvo sam pomislila na lavandu, ali hoce li njoj biti previse vlage u vrtu koji se svakodnevno zaljeva? Imate li prijedlog kako najjednostavnije privuci "dobre" kukce u vrt?

Ne znam odgovor, ali imam sličnu situaciju. Posadila sam, djeci za zabavu, buče po dvorištu. Zelenje raste, ima brdo cvjetova, ali oni se samo osuše i ništa od ploda.

Ali, imam savjet kako ugostiti kukce
    https://www.google.hr/search?q=bug+h...w=1635&bih=934

klara's Avatar

Zgodno. Kako znati da se takav bug hotel neće naseliti štetni kukci?

Anemona's Avatar

Kupi pčele.

klara's Avatar

Quote Originally Posted by Anemona View Post
    Kupi pčele.
    Samo ako idu u paketu s pcelarom koji ce se o njima brinuti

jelena.O's Avatar

Quote Originally Posted by sss View Post
    Ne znam odgovor, ali imam sličnu situaciju. Posadila sam, djeci za zabavu, buče po dvorištu. Zelenje raste, ima brdo cvjetova, ali oni se samo osuše i ništa od ploda.
    vjerovatno imaš samo muške cvijetove, one na dugim stabkama, bez kuglice na dnu, mislim da +bi par njih trebalo odrezat, ali kako i kolko ne znam. Imam i ja puno muških cvijetova.

Beti3's Avatar

Pčele privlači facelija. A usto i lijepo izgleda. Ja sam sjeme kupila u Bauhausu, i pobacala po vrtu.
    http://www.gospodarski.hr/Publicatio...medonosna/7480

A tu malo piše o razlikama muških i ženskih cvjetova tikvica, oba su na istoj biljci
    http://www.povrce.com/?IDP=025&P=pro&L=H

Ja nisam nikad kidala ni jedne, ali nekako mi ne uspijevaju, tu i tamo koja, valjda mi je zemlja prepropusna ili premalo hranjiva.

anchi pp's Avatar

Ja imam grm lavande i svakodnevno su pčele naokolo. Blizu lavande držim dvije tegle s paradajzima i rastu masovno, tako da bi rekla da su pčele obavile svoj posao.

mašenka's Avatar

Tikvice možemo lako sami oprašiti; odreže se muški cvijet, skrate se latice tako da je tučak vani, oprašimo ženski cvijet(onaj koji ima zadebljanje pri dnu) i zatvorimo mu latice koje možemo lagano povezati koncem.
    Višak muških-na rižoto

Hvala curke na ovim informacijama. Prvi glas o muškim i ženskim cvjetovima. Vidjela sam jučer jedan pupoljak s kuglicom. To je očito ženski. A ovi muški bujaju kao ludi. Stvarno se čudim da to nisam znala.

jelena.O's Avatar

dok dobro ne pogledaš ne vidiš,A kako povečati ženske cvijetove, jedna mi neka tam buća , bundeva ili štojaznam jer se sve pomiješalo ima više od 20 muških, nijedna ženska.a ovaj rižoto, samo se zdinsta i pomiješa s rižom?

Trina's Avatar

Ja ove godine imam neke ludilo tikvice, berem jedno pet komada tjedno. I kukumari su mi super. Ma sve mi je ove godine super, čak sam i mrkvicu posijala koju sad onako malu, mladu berem i spremam maloj. Ali ne znam zašto su mi balancane jako, jako gorke? Toliko gorke da se ne mogu jesti. Jeli kriva vrsta ili što? I zna li netko nešto i rijeđenju mrkvice, koliko toga trebam isčupati ili je dovoljno da svaki dan izvučem šaku toga?

klara's Avatar

Trina svaka čast, ti uz četvero djece još stigneš i u vrt. A tikvice valjda osjećaju plodnost

Balancane nisam nikad sadila.
    Ovo sam našla na nekom forumu: "balancane traže u uzgoju mnogo vode ,ako im uzmanjka ,postaju gorki,kao što su gorki ako se koriste zreli,treba ih brati tik pred zrenje,dok se ne formira tamno sjeme."
    A mrkvicu čupam od oka, tamo gdje je najgušća. To dobro funkcionira.

Sljedeće godine ću pokušati s lavandom, možda i s facelijom ako je nabavim. Razmišljam još o pčelicama i tikvicama. Moje su tikvice bile jaako guste, cvjetovi se nisu skoro niti vidjeli - pčele gledaju boje, to ih privlači, zar ne?. Počupala sam pola tikvica, možda sad lakše dođu pčelice.

Peterlin's Avatar

Quote Originally Posted by Trina View Post
    Ja ove godine imam neke ludilo tikvice, berem jedno pet komada tjedno. I kukumari su mi super. Ma sve mi je ove godine super, čak sam i mrkvicu posijala koju sad onako malu, mladu berem i spremam maloj. Ali ne znam zašto su mi balancane jako, jako gorke? Toliko gorke da se ne mogu jesti. Jeli kriva vrsta ili što? I zna li netko nešto i rijeđenju mrkvice, koliko toga trebam isčupati ili je dovoljno da svaki dan izvučem šaku toga?
    Suša je... takva je godina. Nisi ništa krivo napravila. Probaj ih posoliti kad su narezane na šnite ili kockice, pa istisnuti vodu, obično izađe gorčina. Poslije isperi da izađe suvišna sol. Ja to nerado činim, ali ove godine se baš mora. Nema pomoći. Kad ih tako odgorčiš, možeš ih pohati ili pržiti ili bilo što drugo.

Mrkva - moja baka je rekla da je se mora prorijediti na 2 prsta, da se one koje ostanu u zemlji lijepo debljaju. Ne možeš pogriješiti.

jelena.O's Avatar

trina, nadam se da buš i za manje od mjesec dana imala tak puno pa svratim vidjet tvopje čudo.
    Ja svom čudu za večeru ubrala jednu propisnu tikvicu, evo pečemu se.

jelena.O's Avatar

zanima me kaj je to balancane? google izbacuje nebuloze, jel to blanširanje ili nekaj kaj ja ne znam

Peterlin's Avatar

Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    zanima me kaj je to balancane? google izbacuje nebuloze, jel to blanširanje ili nekaj kaj ja ne znam
    To su patlidžani.

jelena.O's Avatar

aha, da i mi smo znali soliti to i odsoljavati doma

klara's Avatar

Quote Originally Posted by mašenka View Post
    Tikvice možemo lako sami oprašiti; odreže se muški cvijet, skrate se latice tako da je tučak vani, oprašimo ženski cvijet(onaj koji ima zadebljanje pri dnu) i zatvorimo mu latice koje možemo lagano povezati koncem.
    Višak muških-na rižoto
    Isprobala sam ovo (bez povezivanja) i sad mi u vrtu rastu dvije lijepe MPO tikvice

mašenka's Avatar

jelena.O's Avatar

može li koji trik kak povečati broj ženskih cvjetova muške imam na bilion, a ženske na jednu ruku zbrojit,ili ja dobro ne gledam

Beti3's Avatar

Quote Originally Posted by klara View Post
    Isprobala sam ovo (bez povezivanja) i sad mi u vrtu rastu dvije lijepe MPO tikvice

MPO tikvice!! Zakon si. Baš sam se od srca nasmijala...

klara's Avatar

anchi pp's Avatar

Od kad samo vidila ovo o muškim i ženskim cvjetovima - samo pratim situaciju. Sve skupa do sada 2 ženska cvijeta na 3 bundeve!!!! A muških milijuni!!!!
    I od ova 2 cvijeta - oba su oprašena. Rastu 2 male hokaidice, kruškolikih još niti jedna
    Last edited by anchi pp; 04.08.2012 at 12:04.

anchi pp's Avatar

Snimila sam 2 ženska cvijeta na kruškolikoj, još se nisu ni rascvali, ali sam ponosna da ih prepoznajem. Muških i dalje groooooo!

jelena.O's Avatar

moje carstvo od 100000000 muških i koji ženski cvet se skoro osušilo, ostalo koja bundeva koja raste minimalnom koracima

anchi pp's Avatar

To je valjda opća pojava - muških puno ženskih malo!
    Moje bundeve su se tek sad masovno rascvale, ima čak i nekoliko ženskih cvjetova od kojih je njih 4 oprašeno,

a vidim da je bilo dosta ženskih koji su se posušili u fazi kad su bili malecki do 2 cm najviše.

Nadam se da ovih 4 ima šanse narasti i dozrijeti u sljedećih mjesec-dva

To bi značilo sve skupa 1 hokaido (koja je ispala baš malecka) i 4 buternut.

klara's Avatar

Kod nas nije bilo neko obilje, ali za nase potrebe dovoljno i tikvica i krastavaca. Nadam se jos kojem krastavcu za salatu domkraja sezone.

mašenka's Avatar

Ja danas baš razgovarala sa susjedom (vremešni poljoprivrednik ), e on svake godine u ovo doba, pa tako i danas, zasije krastavce u neke velike vaze (u njegovom slučaju to su kade i stari frižideri ) i da to još stigne roditi do kraja listopada...