Zapravo - NIKAKO! I mene su nekad davno uvjeravali o štetnosti pušenja, pa sam ja (glupsa) svejedno pušila i dimila sebe i svijet oko nas. I to ne kratko vrijeme nego godinama...Dok nisam došla k pameti. A onda mi je došlo žao zbog mog zdravlja i zbog popušenog (doslovce) novca.
Ali, bolje ikad nego nikad.
Mislim da zabrane i uvjeravanja nisu poticaj ako je netko nešto naumio!
ja mrzim pusenje. doslovno.
zna mi bit zlo od dima.
kako mlade uvjerit da ne puse? strogim i represivnim mjerama. nema pusenja na javnim mjestima, otvorenim ili zatvorenim, skolama, faksevima itd... ali to kod nas nece tako skoro biti.
Paa, može i biti. Moji su isto pušili (tata prestao dok sam ja imala desetak godina, a mama tek kad je dobila unuke jer ja nisam dala pušiti u kući, a imala je i zdravstvenih smetnji). Moj brat nikada nije pušio, ja sam znala tu i tamo u društvu zapaliti ali bez nekog gušta, nikad me se nije "primilo" a i bilo je 2x godišnje - na moru i na dočeku Nove godine.
S druge strane, djeca mojih susjeda (nepušača) navukla su se na cigarete i to sad u studentskim danima preko svake mjere. Ja nisam sigurna da bih to odobrila (ali tko zna što će mi život donijeti i na kakvu će ideju doći moji sinovi). Kako god bilo, kod mojih za sada pali financijski efekt. Novac koji "spališ" može se korisnije upotrijebiti. Držim fige sama sebi da moja djeca ostanu pri tom stavu i za pet ili deset godina i dalje.
Meni se isto čini da je ovo najistinitiji odgovor trenutno. Jedino ako se stvori neko društvo i ozračje koje pušenje ne podržava, recimo ako netko već trenira neki sport gdje se na to ne gleda s naklonosti. Ali klinci nisu samo sportaši, oni su u školi, izlaze vani, i tamo je druga ekipa i drugi utjecaji. A pušenje je još uvijek među njima totalno cool, valjda si izgledaju starije, kao odrasli.
Dakle, možda kad bi svi odrasli prestali pušiti![]()
Financijski efekt mi ima smisla za prave pušače koji puše kutiju-dvije dnevno. Ali ako 4 cure skupe novce, kupe jednu kutiju da puše kad izađu navečer vani, to i nije neki novac s obzirom na to što dobiju u svojim očima.
Ne znam, koji god "odrasli" argument mi padne na pamet, nađe se 15-godišnjakinja u meni koja ga pobije. A nisam čak nikad ni pušila![]()
Kod mene doma se pusilo kad sam bila dijete i odrasla sam mrzeci dim. Fuj, fuj, nema te sile koja bi me natjerala da probam pusiti.
Kod nas doma se ne pusi, a ako dodjem u posjetuu kod nekoga gdje se pusi, ne ostajem dugo.
I mrzim kad pusaci na ulici bacaju opuske, kao da je to njinovo pravo, kao da za gospodom pusacima netko mora kupiti smece. Kuca nam je uz glavnu cestu i redovito ispred vrata od garaze kupim opuske koje bace vozaci auta - kad stanu da bi zapalili jednu u miru.
Moji starci su pušili godinama, i mi smo bili naviknuti da viđamo cigarete svugdje po stanu. Mama je rekla da je to što puši veliko sranje i da bi sada najradije da ne puši, ali se eto navukla, te da mi sami sebe ne zeznemo i da naučimo na njenom i tatinom primjeru da je bljak, od izgleda zubi, prstiju, i smrada duhana svugdje oko nas. Mlađi brat i sestra su počeli pušiti u srednjoj školi, brat je oko 26. prestao i sada je radikalni zagovarač RECI NE cigari, sestra isto ne puši, ona pazi na izgled puno, a ja, iskreno, sa 30. tak sam počela zapaliti koju tu i tamo, obično uz čašu vina, i vjerovali ili ne, nikada nisam osjetila neki poseban ćejf prilikom pušenja čitave cigarete(jedan dim nekada i "sjedne"), tako da su sve prognoze da ću se propušiti pale u vodu, ja tako zapalim 2 cigare sedmično godinama.
Znači, od 2 pušača do smrti, nastalo je troje odgovorne djece koja ne puše.
Moji su isto pušili ko smukovi, u boravku, u malom stanu dim se mogao nožem rezati kad bi stari zapalio!!
I ni brat, ni ja ne pušimo!
Kod bratića i sestrične identična situacija.
Nekako mi se čini da je puno situacija gdje su tako roditelji dimili a djeca ne! I jesma ja probala, u srednjoj, ali nikad mi nije bilo jasno kaj je ljudima tu fino i dobro?
O zdravlju, djeci i ostalome da ne govorim!
Pa i meni nije jasno kako se uopće ljudi, odnsono djeca navuku na cigarete i alkohol, mene to nikad nije zanimalo. Cigareta mi smrdila, alkohol mi nije finog okusa...
djelomično da, sve to spada u (ne)brigu o sebi, odnosno (ne)odgovornosti prema djeci
ako pušači imaju problema s respiratornim sustavom, alkoholičari imaju fibroznu jetru, pretili žive na junk foodu i tlak im je na nebu pod oblake. da, takvima se liječenje treba omogućiti, ali ne iz "socijalnog" osiguranja, već privatnog koje će u startu uračunati rizike
zašto im omogućiti "besplatno" liječenje kao i marici koja je pasivni pušač i obolila od karcinoma pluća. pušenje je njihov izbor, maričin ne. ona je tu dvostruka žrtva
Ne jedu organsku hranu? Ne koriste platnene uloske (pelene)? Ne doje? Na suncu su izmedju 10 i 17? Ne mazu se zastitnom kremom? Mazu se zastitnom kremom? ...
Meni je fascinantno kako ljudi umjesto da se zalazu da se svima povecaju prava se uvijek zalazu da se nekima drugima (koji nesto rade pogresno) smanje prava. Kao da ce tako ikome bit bolje.
pa tko im oduzima prava nego oni sami sebi?
zdravstvena skrb im je tu, samo neka ekstra plate. jer na takve, najčešće ide povećana potrošnja mediciskih sredstava. i najčešće, pate oni koji nemaju novca, nisu pušili, pili, jeli junk... i na žalst, tu često stradaju djeca
ako želim biznis klasu u avionu platit ću za nju, ako ne, vozim se u ekonomskoj, zar ne?
Ne znam, po meni je to vrlo sklizak teren, naplaćivanje zdravstvenog osiguranja "po zaslugama". Mislim da ne bi bilo ni učinkovito, jer pušenje već je skuplje od nepušenja, a to očito kod mnogih ljudi ne pomaže. Štoviše, često vidimo ljude koji su ostali bez posla, pa i dalje puše. Ma koliko to bilo iracionalno, u jednu ruku ih razumijem, kad im ta cigareta ostane praktički jedini gušt.
Ja sam definitivno za mjere koje će smanjit učestalost pušenja, ali mislim da to kažnjavanje i šikaniranje ljudi nije ni potrebno ni toliko efektno.
a gle, ne vozi nitko po sloveniji/austrij/pa čak i kod nas, sporo (čitaj po propisima) jer mu je to gušt (a najrađe bi nagazio na 80, a kad ono, ograničenje 50, pa pimpla). nego jer se boji kazne (pogotovo u sloveniji)
rezultat - manje nesreća (nadajmo se), manje kazni.
isto tako sa svim ostalim
Ma da, 90% ljudi bi imalo tu "višu ratu" zdravstvenog.
PO meni je zabrana pušenja u zatvorenim javnim prostorima (ured, kino, autobus, pa i kafić) super mjera, i znam mnoge pušače kojima je ona sasvim u redu. Mnogi pušači isto ne puše u stanu, ne samo radi drugih, nego zato što ne vole da im sve poprimi taj miris.
Ali ovo "ne smiješ pušiti ispred zgrade" mi je malo previše. A nisam još nikad vidjela da se netko radi toga ostavio pušenja.
Nisam za to da se pusace ( ilimdruge ovisnike) kaznjava placanjem zdravstvenih usluga. Nece se tima nista postici.
Usput, dok je Marica bila mlada nisu postojale birtije u kojima se ne pusi. Skoro da nije postojao zatvoreni prostor u kome se nije pusilo. Sad je ipak bolje
Ako nas reklame mogu uvjeriti da je coca colla cool, a nutela zdrava, mogle bi nas uvjeriti i da je cigateta bez veze. Samo kad bi za to bilo novaca
ma to sa zdravstvenim je malo mutno, ali da bi se pusenje na javnim mjestima moglo zabraniti i sankcionirat, moglo bi. prvenstveno u skolama, na faksevima, restoranima, koncertima...ja sam vec pocela neke koncerte propustat ako su u areni gdje se pusi
i da se pusenje u prisutnosti djece smatra zlostavljanjem pa onda da nitko s djecom ne pusi ni u kuci
ja sam isto dijete okrijelih pusaca, mamu sam preodgojila da pocne pusiti na balkonu. tata je prestao odavno, cim je skuzio da mu skodi, on je presebican da bi se trovao naocigled. a pusio je i po dvije kutije. sestra jos uvijek pusi. ja sam probala par puta cisto iz fore, ali sam uvijek znala da nikada ne zelim pusiti.
meni doslovno zna bit zlo ako budem duze vrijeme u zadimljenom
Jadranka, nemos izjednacit maricu i katicu jer katica nije svojom krivnom pasivno pusila a ni oboljela
To onda više nije jednako pravo.
Da ne govorim da je nemoguće utvrdit jesu li nečiji zdravstveni problemi posljedica njegovog neodgovornog ponašanja ili ne, i nepušači obole od raka dišnih puteva, i ljudi koji relativno zdravo jedu dobiju srčani udar, rak probavnih organa i slično. Zdravlje nije tako linearno povezano s ponašanjem, nego pričamo samo o rizicima i vjerojatnostima.
A za cigarete je imala? Da je stavila sve novce na stranu mogla je, mogla je..i ne bi joj ni trebalo za lječenje.
Nemojte se ljutiti, ali ja to ne kužim. Dakle svjesno se truje cigaretama i onda bi joj netko trebao platiti lječenje.
Kao i nekome tko je obolio samo tak, ni kriv ni dužan! Pa nitko te ne sili da trošiš pare na otrov i truješ se svjesno i riskiraš karcinome i kaj ti ja znam kaj!
Eto, ja se sječam kad sam bila trudna i kad se još pušilo po uredima. Sjedim u sobi i jedem senvič, trudna...I dolazi kolegica i pali cigaretu!! Niti pita smeta li mi!! Tko je tu lud!? Aha, ja sam trebala otići van da je ne ugrožavam ili kaj? Prosvjetlite me jer evo, stvarno ne kužim!
ovo me podsjeća na onu famoznu rečenicu: "A nije Vas bolilo kad je ulazilo?" koju navodno doktori na porodima spominju.
oprosti, onda bi trebali zabraniti liječenje i svima onima koji jedu nutellu i mekdrek
ili su oni isto obolili ni krivi ni dužni?
koliko ja znam, u RH se najviše umire od kardiovaskularnih bolesti, kojih je glavni uzrok nezdrava prehrana
ajmo u tom utopističkom zdravstvenom sustavu lijepo prvo popisat sve pušače, pa popisat one koji idu u mekdonalds ili jedu pizzu pa onda one koji ne jedu integralno, pa onda one koji ne jedu organski i na kraju bi ostao tko? apricot?
(no ofens apri)
Posljednje uređivanje od betty blue : 10.07.2012. at 12:29
što ako Mara ili Kata budu lagale o svojim životnim navikama da ne bi plaćale dodatno za liječenje?
u američkom sustavu postoje istražitelji, tj. detektivikoji se bave takvim stvarima (ne mislim samo na pušenje, nego općenito laganje osiguranju)
ne mogu zamislit HZZO da angažira istražitelje koji će to provjeravati![]()
Dakle, potpis na betty post upućen ani. m (uzela si mi riječi iz tipkovnice). Baš mi je nelijepo vidjeti kako se nabrijano govori o pušačima.
Zatim, za ostalo potpisujem Tangerinu.
ma, lagale, ne lagale. Ako su Mara i Kata obolile od bolesti Ž, Mara nije pušila, a Kata je pušila, kako mi možemo sa sigurnosti znati da je Katina bolest uzrokovana pušenjem, kad je obolila i Mara koja nije pušila? Možda bi Kata obolila i da nije pušila. A možda bi Mara završila odavno na psihijatriji da joj nije bilo tih cigareta ponekad![]()
dajte prestanite s tim llijecenjem, opet stray baci udicu i svi se ulove, a veze s mozgom nema.
ima puno ucinkovitijih nacina kako sprijeciti pusenje, pogotovo kod mlade populacije, ali nikome to za sada od mjerodavnih nije u interesu
a ako želite zdravstveni sustav koji će sankcionirati svako rizično ponašanje, onda će te sankcije ići unedogled
evo, npr. znanstveno je dokazano da žene koje su dojile manje oboljevaju od raka (čini mi se) dojke nego žene koje nisu dojile
da žene koje su rodile imaju manji rizik oboljevanja od raka jajnika (nemam pojma jel točno, samo pokušavam nešto reći)
i šta bi sad trebali, zaljepit etiketu svakoj ženi koja nije rodila/dojila/što god jer je svjesno izložila svoje tijelo riziku?
i onda joj još uskratiti "besplatno" liječenje?
Još jedno na temu zdravstvene skrbi: ni narkomanima se ne naplaćuje ekstra, koliko znam. A korak prije toga bi svakako trebao biti onda zabraniti uopće prodaju duhana, a ne da se jedna ogromna industrija bogati, a ljudi se truju i još dodatno kažnjavaju.
meda, mene zanimaju ti učinkovitiji načinikoji su to?
Igzektli. Jes da sam imala svojih faza kad mi je dolazilo - demit, ništa ne mogu riješit državno, sve plaćam, jer ne mogu dobit u realnom vremenu ili po normalnim uzusima, a jede mi plaću, ne koristim ga, u svojoj percepciji ništa, i još me ovi kojima plaćam liječenje (zbog recke na mojoj plaći) zafrkavaju s karijerizmom i svjetonazorom ili za bakice, to hell with that. Ali, krajnja konezekvenca toga je da bi se svakome, ali baš svakome mogao naći neki zdravstveni hazard, ma makar psiho, ako već živi kao... ne znam naturmensch (nekretanje, previše kretanja, pušenje, pijenje, jelo, odgađanje rađanja, odbijanje cijepljenja, cijepljenje itd.itd.itd). Krajnja konzekvenca toga je Americana - da baš oni bolesni ne mogu do zdravstvenog sustava, a zdravi plaćaju... ne za sebe, ili nekog drugog bolesnog, potrebitog, nego za osiguravatelje i likare. Malo sam ga pojednostavila.
Posljednje uređivanje od ina33 : 10.07.2012. at 12:49