Mogu probat reci svima - pliz, nemojte pusit, ali garant bi mi kroz salu rekli - daj ne zezaj. To su mi susjedi i nacelno smo si dobri, sto je otegotna okolnost. Nismo kucni prijatelji ali se imamo rad, sto bi se reklo, pa se moja tolerancija u slucaju 5:1 ocekuje makar drzim sitno dijete u narucju pored penjalice i pazim na starije dijete, sto i oni cine. Paze na svoju djecu na istoj toj penjalici.
upadam kao padobranac da se slozim sa sanjom i anom.m.
nevjerojatno mi je da se pristojna zamolba da se pusac makne od trudnice i djeteta smatra neprihvatljivom i drskom. pusac koji u djecjem igralistu sjedne pokraj trudnice i djeteta i zapali cigaretu - to je ok, nije bas pristojno ali necemo sad cjepidlaciti. trudnica kojoj to smeta - ponavljam, na djecjem igralistu - ako se pobuni, e to je vec previse. dakle, pusac koji ima neodoljivu potrebu zapaliti na djecjem igralistu, neka slobodno sjedi na klupi, dok trudnica, koja je prva sjela na tu istu klupu, mora ustati i otici ako je takva mimoza da joj duhanski dim smrdi. potpuno fascinantan nacin gledanja!![]()
Eto, htjedoh napisati nešto, ali spasila me Felix. Dakle upravo to ja cijelo vrijeme pišem i ne mogu, da me ubijete, ne mgou shvatiti razmišljanja nekih ovdje ljudi!
ne moli tko se prvi sjeti, nego onaj tko treba moliti.
da nekome posudim pare očekivala bih da mi vrati, a ne da ga pitam svaki čas ka'š vratit.
a ti onda, valjda, poznaješ anu, pa znaš kako ana u RL reagira. to je onda ok, neću se petljati.
meni je u redu da se ljuti, posebno dok su je onako majmunirali na radnom mjestu.
ja bih umrla od srama da me ikada itko kao pušača opomenuo da mu trujem dijete, njega, da mu dim moje cigarete smeta.
jedino mjesto gdje se ja mogu opustiti s cigaretom je vani na otvorenom ili u birtiji gdje je dozvoljeno pušenje.
s time da i na otvorenom gledam sjesti što dalje od nepušača, stola gdje ima ljudi jer mi se ne sklanjati cigaretu i mahati s njom, oću i ja svoj mir dok pušim.
Svi se slazemo u cilju ali ne i u sredstvu. Ipak mislim da kulture i ljubaznosti treba svima, s koje god strane bili. I po moralu i bontonu "trebali" ili ne mi biti ti koji ce zamoliti. I MANJE zivcanoce. I nje nam treba manje. Zamislite kako bi svijet bio ljepse mjesto kad bi npr. vozaci manje trubili i sizili ma koliko "bili u pravu"?
oh, pa ovo ovdje nema veze s pušenjem, nego prosvjetljivanjem!
oprostite.
moram li priznati da sad idem draže kod sister od kad smo napokon dogovorili da ne želim da mi deca završe u bolnici radi njihovog dima ( inače sam izgjegavala ić tamo dok je šogor doma). Sad kad najavim da dolazim, uredno počnu zračiti prije nek mi krenemo, i nema pušenja dok smo mi tam, čak su zadnji put i gosti ošli na balkon popušit. Po birtijama ne idem , a zadnji put kad sam bila s frendicom i jednim kolegom na kavi u 4 mjesecu ( oko 16 sati)bili u kafiću u kojem je uz nas bilo ravno konobar i još jedan čovo, izašli van ko dimljeni pajceki. Kod nas postoje nešto kao dio za nepušaće gdi se održavaju i rođendani, i uredno deca dolaze sva smrdljiva, trebam li naglasit da na te rođendane više ne idu.
A tko je uopće rekao da sam ja prema ikome bila drska i bezobrazna i da nisma ljubazno zamolila da se pored mene ne puši?
p.s. ili se možda moram i pokloniti pušačima da se jelte jadni ne bi uvrijedili što sam se eto drznula reći da mi nešto smeta!
Posljednje uređivanje od ana.m : 13.07.2012. at 14:58
Sori svima, ali slažem se s Felix i AM. Pušač i nepušač u toj situaciji, po meni, nisu ravnopravni (i ne trebaju bit) - ako je baš takva situacija s tipa 5-6 pušača gusto na hrpi, oko neke sprave. Mislim da u RL-u ne bi pokazala hrabrost, nego bi jednostavno pokupila malu i otišla. Ja sam inače malo soler đir i ne pamtim puno takvih sitacija, valjda se podsvjesno mičem bez razmišljanja, a i rijetko se dogodi da je baš toliko pušača usko na hrpi oko neke sprave, ali, sori, to je jednostavno nakrivo nasađeno, ako je mjesto radnje - dječji park, još tamo vise ti baš mali, nisu to tinejdžeri i osnovnoškolci da se vrte oko sprava, to su u pravilu ovi toddleri predškolci.
pa normalno da je krivo nasađeno. kad nije ni realno.
znači ti u parku su em pušači em nekulturni em ih je puno i još ne hebu djecu uopće, te svoje todlere (koje btw treba paziti) nego dime.
Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 13.07.2012. at 15:07
Sory ne zelim prosvjetljivat ali zbilja ne znam sto ucinit a da ne pokvarim dobrosusjedske odnose. Ako budem ljubazna, nece me poslusat a ako budem neljubazna poslusat ce ali cu sljdece vrijeme s knedlom u grlu ici u park i svi ce me gledat ko onu tamo sto pretjerano stiti dijete ... Nastavi niz. Utoliko se radije maknem u nadi da ce jednom shvatit. Grijesim ocito.
Situacija realna osim sto su to redom kulturni ljudi i vrlo dragi i jako vole i paze svoju djecu...
Svaka čast, Adiomare! Ti si stvarno primjer uviđavnog pušača, ali i pušača koji cijeni svoj gušt
i ne želi da ga poprijeko gledaju.Nažalost, mislim da takve svijećom treba tražiti.
Slažem se naravno s ana.m i felix i ina33.
A za problem lucije ellen, tu vrijedi narodna "ne može i pare i jare", ili ona nepristojna.
A argument brojnosti- "njih je pet", a ja jedna..ne stoji. Njih svih pet nije u pravu, a ti jedna koja ne želiš da ti se
dimi pored bebe i malog djeteta jesi u pravu.
Sad sam isla u glavi pobrojat, njih je bilo 7 a nas 2. Ona jedna se makla odmah
jer je imala samo bebu bez starijeg viseceg djeteta. I ja sam se makla nakon rasprave s djetetom (uz suze i protest) i micat cu se dok god budem morala, na zalost.
Koliko je udaljena ta grupica pušača od tobogana/klackalice/čega-god?
Da li se dim cigarete zaista ne rasprši dovoljno da pustiš dijete da se spusti još koji put/klacka još malo/što-god?
Ja vjerujem da su to sve kulturni i fini ljudi, jer sam uvjerena da, u pravilu, pušači (a i pasivni pušači) niti ne kuže koliko smeta - čisto na tom nekom fiziološkom nivou - okusni pupoljci itd.. Mislim, nisam ni ja kužila kad sam jela preslano, meni je to bilo OK, prestala sam toliko solit zbog zdravlja i jer su drugi reagirali, a bilo ih je puno.
Tko je uopće spomenuo bilo što osim pristojne molbe? Možda površno čitam topic, ali fakat mi nije upalo u oči da je itko spomenuo bilo kakvu svađu ili agresiju.
Ja se osobno čak ni ne mogu sjetiti kad sam posljednji put ikome (poznatom ili nepoznatom) prigovorila zbog pušenja, zamolila da ugasi cigaretu, pomakne se ili što već. Čak i da se odlučim na to, naravno da bih bila pristojna, pa to se podrazumijeva.
Ako je situacija realna, onda ti ljudi nisu ni kulturni niti vole/paze svoju djecu. Ako su kulturni i vole/paze svoju djecu, onda nema šanse da puše u parkiću dok si čuvaju tu istu djecu koju vole i paze. I još k tome kulturni i dragi ljudi ne puštaju da tuđe dijete plače dok ga mama skida sa sprave zbog toga što djetetu smeta njihov dim. Referiram se na tvoj post:
I ja sam se makla nakon rasprave s djetetom (uz suze i protest) i micat cu se dok god budem morala, na zalost.
Mene je recimo zasmetalo nedavno u jednom velikom restoranu - gužva, sjedimo vani za velikim drvenim stolovima (nas je 2 para i 2 male djece + trudnica pred porod), dođu cura i dečko (ne balavi, nego nekih 30-tak godina) i zamole da li mogu sjesti k nama jer je gužva. Mi naravno kažemo može.
Nije prošlo 5 minuta, izvadi cigaretu cura, izvadi cigaretu dečku i lijepo dime jednu za drugom cijelo vrijeme.
Hebe se njima i za trudnicu i za djecu i za jelo.
Meni bi bilo najnormalnije da su pitali da li smiju pušiti, ali ne nego je nama budalama bilo neugodno bilo što reči.
Eto, to je meni čisti teror i nekultura i još bih svašta mogla reči.
Barem znam za budućnost, možete sjesti, ako ne pušite.
Da, tak sam i ja dvno, dok još nisam znača rweći kaj mi smeta bila s mužem i malim (imao je tad 7mj) u restoranu, naravno u odjelu za nepušače!!
Dolazi veliko društvo i sjeda u taj odjel za nepušače, traže konobara pepeljaru i ovaj im veli da tu mogu pušiti samo na vlastitu odgovornost.
I ok, danas bi se ja pobunila zamolila konobara da im ne dozvoli pušenje u odjelu za nepušače, ali danas se ti ionajko ne vbi ni smjelo desiti...valjda!
ne poznam je naravno, i vjerujem da je u rl puno finija nego što se ovako stekne dojam
da budem iskrena, više mi smetaju postovi koji - možda samo meni- djeluju preko mjere nervozno i obiluju uskličnicima
pa sam na to reagirala a onda se zaplela u priču
ne mislim ni ja da je pušačima mjesto na dječjem igralištu, no za sad još nije službeno zabranjeno (koliko idem po parkićima, moglo bi biti i da sam u krivu, onda ću se morati posuti pepelom)
tako da imamo jednako pravo sjesti na tu klupicu
a dalje je sve stvar dogovora i pristojnosti - i zbog onog s kim razgovaramo i zbog sebe
po mom mišljenju bilo bi svakom bolje kad bi se ostavio cigarete, opet mislim da bi svakom bilo bolje da skine jednokratne pelene sa svog djeteta, ali naravno, radi se o osobnom izboru koji je usprkos šteti koja se nanosi ekosustavu (rekla bih puno većoj nego što je čine pušaču) i dalje dozvoljen...![]()
i što sad? Kad bi tako bijesno pisali o jednokratnima, znamo kakve bi reakcije bile.
Ovaj primjer koji je navela Anemona nije ok, i imala je pravo reagirati.
Iju, Sanja.Ako je situacija realna, onda ti ljudi nisu ni kulturni niti vole/paze svoju djecu. Ako su kulturni i vole/paze svoju djecu, onda nema šanse da puše u parkiću dok si čuvaju tu istu djecu koju vole i paze.
Lucija Ellen, jesi li ti njima verbalno dala do znanja da ti smeta dim? Znači "marija/zdravka možeš li malo pomaknuti cigaretu ide mi dim u nos"?
Jer iz tvojih postova iščitavam da se premišljaš da li biti ljubazna ili neljubazna, ne da si se već izjasnila po tom pitanju.
Ja zbilja nikad nisam došla u situaciju da nekome prigovorim za cigaretu a da se čovjek ne ispriča i makne ju. Kad ja zapalim (na primjerenom mjestu) očekujem da će i meni reći ako nekom smeta, ne pada mi na pamet osluškivat tuđe misli.
mala vilo nej se ljutiti ali ovo je meni toliko banalno da ne mogu ne iskomentirati
što ti misliš da jednu vezu čini samo i isključivo ta odrednica?
pa koliko kompromisa ljudi čine u svojim životima i brakovima?
ili vi svi stvarno imate neke savršene odnose u kojima sve ide ko po špagi?
ja se stvarno osjećam ko sa marsa povremeno...
pomikaki svaka ti je na mjestu
i da, vjerujem da je jako malo onih pušača koji se ne bi pomakli kad bi im se reklo
kod pušača se zapravo više radi o neshvaćanju stvarnog smrada i problema negoli o nekoj svjesnoj bezobzirnosti
mada, naravno da postoje i oni koji su jednostavno nekulturni sami po sebi
kao što bi bili i da ne puše...
Informacijom, usput, bez prevelike važnosti, uz obavezno "no to je tvoja odluka". I istinom. Ja učenicima obavezno kažem neko svoje iskustvo - kao bivši pušač, tipa "bolje prestani dok još nisi navučen, jer to ti je ovisnost za život, meni i sad, nakon 10 godina nepušenja zna faliti cigareta kad je kakva dobra fešta, a želudac me ubijao dok sam pušila."
Dečkima uvijek ubacim jednu zgodnu, istinitu informaciju: od katrana (kojeg ima u cigaretama te još više u marihuani) se zakrčuju krvne žile, od toga može doći do moždanog ili srčanog udara te do teškoća erekcije. Ovaj zadnji dio mi se čini njima najvažniji. Curama dodam priču o žutim noktima, zubima i smradu. Sve istina, samo malo birano. No sve bez pritiska, samo iznesen činjenice ili svoj stav i dalje ne tupim po tome. Stavovi se nikad ne mijenjaju direktnim udarom, već pomalo.
Posljednje uređivanje od tanjads : 15.07.2012. at 23:13
Očito. Oni vrlo vjerojatno niti ne primjećuju jesi li se ti makla ili ne. I zašto bi.
MM je pušač, i puno naših prijatelja. Svi razumiju da se kod nas ne puši, puše na terasi, ako je baš grozno hladno odu (s kavama) u kupatilo i puše kraj prozora (vrlo rijetko). Kad sjedimo na igralištu u Dalmatinskoj jako često nekom od njih kažem da se zamijenimo za mjesto ili da preseli pepeljaru7pomjeri cirateu jer mi ide dim i uvijek me, sasvim ljubazno i pod normalno, poslušaju, čak i ako to znači par premještanja oko stola. Stoga mi zbilja nije jasno od kud ideja da te ne bi poslušali ako bi ljubazno tražila da se pomjere?
ijuuu, koliko je tu gluposti nadrobljeno....
..nisu sve gluposti, ima i po koja pametna ali neću ulazit u raspravu nego sam samo htjela dodati da je MM kupio tu e-cigaretu i ne izgleda loše, dimi ko prava, ne smrdi i što je najbolje može se nabaviti i bez nikotina, pušiš a ne pušiš-super!!
sad odoh ispred kuće zapalit jednu...![]()
Sad sam se sjetila svog posta prije oko dvije godine, možda i više tu na forumu.
Potegnula se slčna priča pa sam rekla kako mi smeta kada netko na balkonu ispod ili iznad nas zapali.
Bit će da je bilo do hormona.
I sada to osjetim. Itekako osjetim i kada se MM vrati iz vana, ako je bio u zatvorenom bircu, iznesem jaknu da se izrači, ali mi više ne smeta u smislu da nekome prigovaram i da se ljutim.
I da, uvijek mi je išlo na živce kada smo išli kod jednog frenda, tada smo pušili i MM i ja, i taj frend, čak mislim i njegov tata. No, u kuhinji i u kući se nije smjelo pušiti. Onda smo svi kolektivno išli pušiti u garažu. Osjećala sam se totalno glupo. Dođem ti u goste, a onda me ti tjeraš pušiti van.
Ako mi je netko gost, gost mi je.
Osim toga, nikada mi nitko ne sjedi toliko dugo niti puši toliko puno da bih se morala zabrinuti za zdravlje svog djeteta.
mi na igralištu iza zgrade, a koje je jedno od većih, imamo i tri klupe za sjedenje
tamo sjede roditelji, bake, poneki djed
uglavnom svi puše
odnosno, ovi koji puše drže se zajedno, najviše ih bude 5 odjednom, na okupu
mame koje dolaze s kolicima (dakle djecom koja ne hodaju), uglavnom ili šetaju okolo ili se smjeste uz neku spravu ako imaju starije dijete koje cijelo vrijeme trčkara okolo
djeca pušača dolaze, piju vodu, nešto jedu, dođu pitati starce, bake, odu... dakle, ne zaustavljaju se na jednom mjestu
ima jedna mama s 8-mj. djetetom koje drži u rukama i istovremeno puši, no njezin problem
ja nikada ne sjedim na toj klupici osim kad se baš na njoj igram s M. jer mi se uopće ne da pričati s tom ekipom (inače sam prilično druželjubiva osoba, pričala bih i s kamenom, ali s ovima popričam taman kolko treba, tri minute u prolazu - sasvim dovoljno)
blago tvojim gostima
kod nas ne samo da se pusi na balkonu (iako istinabog vrlo malo nasih prijatelja pusi), nego i zatvorim vrata za njima. jer kroz odskrinuta vrata ulazi dim i osjetim ga u cijelom stanu. mogu luftati, ali osjetim ga jos kasnije u zavjesama i kaucu. osjetim, smrdi mi, smeta mi, ne zelim da mi se klinci uce mirisu dima, sto je najvaznije stetno je za zdravlje, i na kraju krajeva, moja kuca, moja pravila. ne mogu si ni zamisliti da nekome dopustim da pusi u stanu, osjecala bih smrad valjda tjednima. doticni prijatelji ne puse ni u svojim stanovima tako da im je to ok.
a sto se tice pusenja u parkicu i micanja s klupe, cini mi se da se u nekim postovima mijesaju kruske i jabuke. da pokraj mene sjedne netko smrdljiv u smislu znoja, viska laka za kosu (iiiih), ili neki drugi tjelesni miris, tj. smeta mi nesto na njemu ali nije pristojno da to kazem naglas, ne bih nista rekla nego ustala i otisla, al onak da se bas ne skuzi da sam otisla zbog toga. ali da netko sjedne i zapali cigaretu - sori, to je sasvim druga stvar. nitko se nije razbolio od tjelesnog mirisa, ali od cigareta jest. tjelesni miris mozda nije neciji izbor, ali cigareta i pusenje pokraj trudnice i djeteta itekako jest.
nitko nije od smrada umro, a :D
ma, ljudi su nepristojni i to nema veze s cigaretama, nepristojni pušači, nepristojni neperači vlastitog tijela, nepristojni žderači podriguše u autobusu i ostali nepristojni
a postoje i pristojni pušači, koji puše u birtiji u kojoj je dozvoljeno, na balkonu i ispred zgrade-takva je, naime, većina
nekim ljudima jednostavno dim vise smeta nego drugima. moja sestra pusi u wc-u u prizemlju, uz otvoren prozor. dim se penje do prvog kata (visokog), prolazi kroz prozor u kuhinji na prvom katu, hodnik izmedu kuhinje i dnevnog. ja sjedim u dnevnom i smeta mi smrad!
Meni smeta i kad puše na balkonu sa zatvorenim vratima pa uđu natrag u stan jer smrde jako po dimu, a kako ih puši 4-5 istovremeno onda se to jako i osjeti.
Nas su i na Srebrnjaku upozorili na to pušenje na balkonu, i rekli nam da se miris nikotina donosi djetetu i na odjeći, i da roditelji djece koja imaju problema sa dišnim putevima ne bi nikako smjeli pušiti.
Ali sav taj miris ja osjećam tek otkad je cigareta gotovo potpuno izbačena iz moje okoline, dakle ja ne pušim, MM ne puši, ne puši se na poslu - prije mi je bilo normalno sjediti na kavi u kafiću sa kolegama koji su pušili i uopće ne bih primjećivala da mi odjeća nakon toga smrdi, a sada ako se slučajno nađem u zadimljenom prostoru ne mogu vjerovati da mi doslovce i potkošulja smrdi po dimu.
potpisujem
onaj tko će sjesti pokraj majke s djetetom u parkiću ili trudnice,
ili će pušiti u nečijem stanu bez pitanja smije li i koja su pravila, njima ne vrijedi ništa govoriti, možeš se samo svađati što je za mene stresnije od udisanja dima
da je nekulturno, je, nekulturno je, slažem se
kad bi mi to smetalo vani, ustala bih se i otišla, ali nisam nikada doživjela
zapravo, kao trudnica sam bila u kućama gdje se pušilo, nije me nitko doživljavao (radi se o bratu, sestrama, snaji...), nisam ništa komentirala i tako tamo idem jednom u tri mjeseca pa ne doživljavam to kao kakav bed
vjerojatno bih drugačije postupila da mi dijete ima dišnih problema, no hvala Bogu, ne sjećam se kada je bilo tko od nas bio bolestan
dok sam bila mladja i dok se pusilo po svim kaficima i klubovima, jedini nacin da mi ne smeta dim je bio da sama zapalim cigaretu. nakon toga nisam toliko osjecala smrad nikotina. ali sutradan kad bih pomirisala odjecu (koja se luftala na balkonu), fuuuuuj. da ne govorim o kosi.
Ne smeta svakom nepušaču dim, meni npr. do prije godinu dana-dvije nije smetalo sjediti s pušačima na otvorenom, niti sjediti u zadimljenom
bircu. Ono, smetao bi mi normalno smrad, al sada mi se iste sekunde kad osjetim dim začepi nos, a ponekad me počne boliti
i glava. Jednostavno mi je organizam počeo tako reagirati na dim i bježim od njega kad god mogu...
Meni je problem isto to - začepi mi se nos i zasuze oči, ali za to mora bit dobro zadimljeno (park-pušenje se u to ne kvalificira). Vjerojatno je to alergična podloga koju sam predala svojoj maloj u naslijedstvo, samo što se kod mene manifestira kao alerg. rinitis, a kod nje ko astma - ali, zbog toga svega skupa nastojim izbjegavat zadimljeno koliko god mogu, doduše, što je ona veća, nadam se da će i astma popustit, pa me manje frka svega toga, plus je na terapiji, ali izmičem je iz direktnog dima dok god ima dg. astme.
Iako sam vrlo svjesna da čim je izmijesi pubertet, ako pušenje i dalje bude rašireno, a bit će, neće se moći izmicat, ali dotad će pluća ipak ojačat, plus za alergije se računa da su kao, ako imaš sreće, od puberteta do klimaksa u remisiji, pa onda opet krenu.
Posljednje uređivanje od ina33 : 16.07.2012. at 15:33
Evo danas ista situacija. Isti restoran, čak i isto stol, MM, dijete i ja jedemo, dođu dva dečka i pitaju jel kod nas slobodno.
Ovaj put sam rekla, je slobodno je, ali ako ne pušite.
Poslije mi bilo neugodno. Dečki su rekli da puše i ipak pronašli drugi stol.
Svi smo bili ljubazni i ja i oni.
Ali zašto je meni neugodno odbiti ih, a njima ne bi bilo neugodno dimiti mi dijete i hranu?
Zato sto je, u neku ruku, jos uvijek vise-manje sluzbeno, a svakako tradicionalno, skroz ok pusiti gdje god.
I ovdje, gdje zabrana na javnim mjestima postoji puno duze, starija ekipa bez beda pusi po terasama neovisno o ljudima oko njih, vjerojatno i dalje iz navike. Mladji, kojima je nekako normalno (doslo s odgojem i odrastanjem) da se ne pusi drugima u lice pa se maknu dalje. Ili pitaju.
No to su ovi moji pitomi Midwestern ljudi. To ni mrava ne bi zgazilo.