Pokazuje rezultate 1 do 36 od 36

Tema: Topli dorucak - juhe od povrca i mahunarke

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Topli dorucak - juhe od povrca i mahunarke

Odlucila sam se malo udaljiti od komercijalnog opisa dorucka pa svako jutro jedemo juhe od povrca, nekakve corbice od graha i kukuruza i slicno. Nestaje mi ideja pa dajte koji recept.
    Za sada uglavnom pravim one klasicne juhe: mrkva, poriluk, persin plus tjestenina od cjelovitih zitarica. Trebao mi bi jos koji recept, ali da ne ukljucuje nista mlijecno. Kako da napravim npr. krem juhu od brokule, a da ne ubacujem unutra mlijeko ili sta se vec ubacuje?
    Kako mogu skuhati mahunarke, a da je jednostavno i da nije jednolicno?
    Za sada uglavnom napravim obicni minestrone od npr. suhog graska plus proso. Ili grah plus psenica. S mrvicu crvene paprike i onim kotany zacinom za juhu. Dajte ideje.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Zorana, ja sam prije redovno za doručak jela "teške" stvarni (nije mi bio problem ujutro u 6 jesti sarmu ili grah s kobasicama), ali onda mi je nutricionistica rekla da je to totalno u neskladu sa ljudskim bioritmom (ako živiš normalno, tj. dan ti je dan, a noć - noć).
    Daj se malo raspitaj o tome.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa ne spominje žena sarmu. ko o čemu...pogle koliko sati a ona čita topike i prevodi ih na svoj jezik (u stilu brokoli hmmm messoooo...)

inače kinezi za doručak jedu skoro isto što i za ostale obroke-riža, tijesta, neke krpice od tijesta i kuhano povrće (čak i s mesom što ja ne bih baš mogla) i juhe...a pogle ih kako su svi vitki.

ja mislim da je stvar u količini i načinu pripremanja tj. ne pržiti, ne peći, nou ulje blabla.

luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

meni je to totalno izvrnuto, bas kako je apri rekla to ti nije nitit malo prilagodeno bioritmu
    provaj s necim laksim, ovo cuvaj za rucak

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

A zašto ne pokušaš sa miso juhom, miso od ječma je i za male super a pravi je čistač organizma.

JA kombiniram obično mladi luk-bijeli dio, mrkvu, brokolu. Ponekad stavim tjesteninu, nekad tofu, i to ako želim da mi je juha cjeloviti doručak, ako je poslije neka žitarica onda ni to ne.

Inače povrće možeš odma ubaciti u hladnu vodu, vruču vodu, prethodno malo propijati i na kraju dodaš miso, on izgleda kao pasta i po porciji je dosta 1 čajna žličica.

Irma i ja se davimo u juhi dao mm ne može ni prismrditi

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Juha je uobičajeni dio doručka u makrobiotičkoj prehrani, samo što je istina da se za doručak kuhaju neke laganije juhe - najčešće miso, kao što mara kaže, i ne baš juhe od mahunarki. Ja sam sebi kuhala npr juhu samo od mrkve i brokule, zakuham temeljac, ubacim povrće, kratko kuham i dodam ječmeni miso, i onda posipam peršinom. Ili npr. juha od bundeve mi je odlična za doručak.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

daj mi pliz recept za tu juhu od bundeve.
    i koju bundevu?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Najbolja je hokaido bundeva, a moj recept za juhu od bundeve je jako jednostavan - skuham bundevu u malo vode, ispasiram, dodam još vode i prokuham, dodam malo soli. Ima puno bogatijih recepata za juhu od bundeve, mislim da ih ima i na forumu, ovaj je jednostavan i zgodan za doručak.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

mamita, možeš staviti i vrhnje za kuhanje.
    inače, isto kao i mima.
    (može bilo koja bundeva sa žutim mesom)

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hokaido

znači moram čekati sezonu

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kakav grah i kobasice i sarma?
    Ja sam mislila na fine, tople juhice od mahunarki, zitarica ili povrca. Znaci mislite da su mahunarke preteske? A ne znam, valjda zavisi sta tko pod cim podrazumijeva. Kazu da bi dorucak trebao biti hranjiv. A nekima je pod laganije kruh i pasteta. Pa ti sad vidi....

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Imala sam nekakvu ideju da se sto vise udaljim od preradjene hrane. A kako god okrenem, dorucak je najproblematicniji. I onda su mi pali napamet makrobioticari i ostale zdravohranilice i njihova ideja o toplom dorucku tijekom zime i hladnijih dana.
    Mlijecne stvari me nerviraju, a dijete mi nije neki ljubitelj. Ok, hoce ona nekad jogurt ili sirni namaz i to je to. Znaci, ostaju mi svakakve pahuljice, oko kojih se uglavnom vrtimo. I citava vojska preradjevina tipa pasteta, kobasica, salama.
    Iako, meni nije bas jasno zasto bi npr. juha od lece i rize ili rize i brokule bila preteska za jutro. Ako je fino napravljena, tj. da nije pregusta, nema nista przeno unutra, nije masna, bez puno ili imalo zacina itd. Razumijem ja ideju da je nakon prospavane noci mahunarka teska za zeludac. Al sta je sa svim ostalim sto se jede?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Zorana - ja ti samo kažem kako makrobiotičari rade; juha od mahunarki se ne jede za doručak, ne mora to značiti da je TI ne smiješ jesti. Meni recimo ne bi pasala mahunarka ujutro, ali možda tebi paše. Jede se juha sa tjesteninom ili žitaricom ili mochijem kao kompletan obrok ili neka laganija juha samo sa povrćem i kuhane žitarice - npr. ja sam za doručak radila palentu sa zobenim mlijekom posipanu sjemenkama ili zobenu kašu ili rižine pahuljice ili proso sa bundevom itd.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Znaci zitarice i povrce su onda ok?
    Ja sam neki dan imala skuhanu corbicu od graha i kukuruza. I kako je bilo toga malo previse, nesto sam kao ostavila za sutradan. I dijete me bas iznenadilo kad je to trazila za dorucak. I ubila se u tome. Pa sad ja ne znam jel to ona trazila tek tako jer joj se jelo ili je to bila potreba organizma za tim. Jel Meksikanci jedu grah za dorucak?

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

čuj, zara je nedavno jela pohano meso za doručak... ostalo od prijašnjeg dana, ona se sjetila i tražila, i pojela 2 šnicle :shock:
    ali ne bih baš htjela da joj to bude neka navika...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Naravno da meksikanci jedu grah za doručak .... i jaja u ogromnim količinama.

Još jedna variajnta bundevine juhe:

-luk na kockice
    -malo crvene leće
    -bundeva n akocke

Propirja se luk, dodamo leću i bundevu, zalijemo sa vručom vodom iili temeljcom, kuhamo 20 min, propasiramo ili zmiksamo dodamo malo limunovg soka..... MLJAC

samo šteta kaj bundeve više nema..... čekamo kasnu jesen

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mara, jel vi jedete mahunarke za dorucak? Vidim u ovom receptu je leca

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo sad sam naletila u knjizi J.B.Pejic na izgled jednodnevnog menija. I u jednom je navedeno da se za dorucak moze jesti azuki grah s rizom. Isto tako se spominju negdje i namazi od mahunarki?? Hummus npr.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ponekad da, ali u manjim količinama.

Hummus mi je omiljeni namaz, sendvići od dimljenog tofua (koji je isto mahunarka), pa ova gore juha od bundeve, ponekad ubacim malo već skuhane mahunarke u juhu..... ma kak mi paše.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma nisam ja mislila sad svako jutro praviti juhu od mahunarki. Nego eventualno dva puta sedmicno.
    Npr. jutros smo imali juhu od mrkve i poriluka s tjesteninom od crnog brasna. Sutra pravim juhu od rize i brokule. Preksutra sam mislila za promjenu napraviti müsli, u cetvrtak azuki grah i kukuruz(corbica), petak :? pojma nemam. Vikend je vjerovatno klasika jer mi je muz doma. A njegov moto je: samo se vi zdravo hranite, al daj ti meni kruha i salame.
    Vazno mi je sve unaprijed osmisliti jer pravim to rano ujutro prije vrtica.
    Probat cu tu juhu od bundeve, ali u varijanti s tikvicom.
    Ili da kupim zamrznutu tikvu?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mara, probaj mi malo docarati okus miso juhe. Vidila sam to u obliznjem bio ducanu, al se nisam usudila kupiti.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Miso je prije svega slan, pa nemoj jako soliti juhu. Okus je nekako "zagasit", dubok i vrlo brzo sam se naviknula na njega.

Evo mog (ograničenog) repertoara juhica:
    Mrkva, luk, celer s heljdom
    Gusta od graška (prepržiti luk i češnjak, dodati grašak i vodu, izmiksati, sačuvati malo cijelih zrna za ukras, posuti peršinom)
    Gusta od cvjetače (isto to, ja dodam curry)
    Gusta od mrkve (ista fora, može korijander)
    Gusta od mrkve i svačega (luk, krumpir, celer, peršin...)
    Mrkva i cikla s prosom (prepržti luk, dodati 2 ribane mrkve, 2 ribane cikle i malo ribanog celera, vodu, 1 dl prosa, pred kraj zgnječeni češnjak, bosiljak, mažuran, u tanjur svježi sjeckani peršin )
    Bundeva s preprženim pahuljicama (obična žuta bundeva na kockice u hladnu vodu, dok zakuha pržiti na suhoj tavi šaku-dvije z. pahuljica, ubaciti i kuhati zajedno 10 min)
    Bundeva s mrkvom (dinstati luk, dodati kockice bundeve i mrkve, vodu, kuhati, miksati, curry)
    Bundeva s kestenom - 400-500 g bundeve izrezes na kockice, dinstas luk i ubacis bundevu, nalijes vode (do nivoa, da jedva pokrije), paralelno kuhas kestene i przis sjemenke (saka suncokreta i saka zdrobljenih sjemenki bundeve) - na tavici bez ulja na laganoj vatri uz povremeno mijesanje . mora se zarumeniti i zamirisati a ne izgoriti ni dimiti se. (ili ubacis u pecnicu na pleh na 150)
    kad je skuhana (cca 15 min) skines, ubacis saku-dvije kuhanih kestena, zacina po volji – npr. s đumbirom, kuminom, kurkumom i m. orascicem - i zmiksas saku kestena ostavis u komadima i ubacis na kraju, u tanjuru pospes sjemenkama (skroz je jednostavno, osobito ako preskocis kestene i sjemenke ili si ih preprzila ranije)

Ja nikad ne koristim kocke za juhu niti vegetu - ako nemam vodu ostalu od kuhanja povrća nalijem običnu i pojačam začinima.

Nisam ti puno pomogla što se kombinacija sa žitaricama i mahunarkama tiče, ali možda dobiješ još koju ideju za eksperimente.
    Javi ako smisliš što novo!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Super ideje, hvala!

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno još jedna juhica

jučer mi skuhali - jednostavna i jako fina:

u hladnu vodu dodati šaku crvene leće, tekućeg paradajza, malo ulja, žličicu vegete, sjeckani češnjak
    pri kraju dodati z.pahuljice-pola šake
    u tanjuru posuti peršinom

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Da se nadovežem na juhe od bundeve.

Bistra juha od bundevinih sjemenki.
    U hladnu vodu staviti bundevine sjemenke (svježe, izdubljene iz sredine bijele obične bundeve), povrće za juhu (mrkvu, peršin, celer.....) - što više to bolje, vegete po ukusu i malo sitnomljevene crvene slatke paprike i peršinov list (može i celerov list). Kuhati poklopljeno na laganoj vatri dok svo povrće ne bude mekano.
    Kuha se na isti način kao i bistre mesne juhe, samo umjesto mesa idu sjemenke.

Poželjno poslužiti s ukuhanim sitnim rezancima.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ajme, mene ovo sve privači ali neke od tih stvari nikada nisam probala (čak ne znam ni kak oizgledaju). Npr. miso, gdje toga ima za kupiti? gdje mogu nabaviti hummus?
    I još nešto, cure koje su makrobiotičarke, od čega početi? Ja o makrobiotici nemam pojma ali me zanima. Htjela bi malo probati, ali ne znam od kuda početi. Da li ima neka literatura, nešto na što bih posebno trebala obratiti pažnju? Gdje nabavljate namirnice?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Svega ti toga ima u Bio&Bio dućanima, u Ilici 72 i u Jurišićevoj, tamo kraj onog dućana Nova. Miso je pasta od fermentirane soje (ili ječma i soje) koja se doda u juhu i tako nastaje miso juha U Bio i Bio dućanima imaš besplatno glasilo Makronove u kojemu ima svašta o makrobiotici a ima i recepata. Zgodna knjiga za upoznavanje makrobiotike je Hrana za život Jadranke i Zlatka Pejića koji su inače pioniri makrobiotike u nas. Sjedište Makronove je u Ilici 72, u jednoj veži (kraj dućana) se penje na kat i tamo su njihove prostorije a i restoran po imenu Zdravljak Nova, u kojem možeš probati makrobiotički ručak. U tim prostorijama ti oni održavaju raznorazne tečajeve koji se plaćaju, ali i neka besplatna predavanja. A svega ima i na internetu

www.makronova.com

www.biovega.hr

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A da li u makrobiotici prevladava soja? Mislim, da li je jako zastupljena ili se može i bez nje, jer mi to ne smijemo :/

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Makrobiotički obrok sastavljen je od juhe,žitarica, povrća, mahunarke,algi i kiselog povrća tzv. picklesa. Ta mahunarka nikada nije soja u izvornom obliku, ali često jesu prerađevine od soje - tofu ili tempeh. Ali naravno koriste se sve moguće druge mahunarke - grah, slanutak, leća itd.

No, generalno, makrobiotička prehrana bi se trebala individualizirati tj. ako netko ima zdravstveni problem onda bi za njega makrobiotički savjetnik trebao izraditi individualni program prehrane, koji bi trebao isključivati namirnice koje ta osoba ne smije jesti. Kad sam ja bila na makrobiotičkom 'tretmanu' (radi mioma) soja mi npr. nije bila preporučena u velikim količinama.

Sve ovo pišem općenito jer zaista ne znam da li bi Sven imao zdravstvene koristi od makrobiotike (jer, naime, makrobiotika je vrlo popularan način alternativnog liječenja).

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Hvala Mima, otići ću jedan dan do Makronove pa se raspitati detaljnije, da baš ne okupiram topic

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    Mara, probaj mi malo docarati okus miso juhe. Vidila sam to u obliznjem bio ducanu, al se nisam usudila kupiti.
    Kao slana pita od jabuka (ona od prhkog tijesta, ne štrudl). Meni je odličan okus.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hvala. Probat cu ovih dana otici po to. Mozda se svidi djeci.
    Nego, ako mi netko moze usput napisati, sto makrobioticari preporucuju za dorucak za toplije dane? Npr. jel se isto prave povrtne juhe ili su ok salate i hladna jela?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

E da, i sta vam to znaci zakuhati temeljac pa dodati povrce? Zar se temeljac ne pravi od povrca? Ili mislite na one gotove "praskove" i juhe u kocki?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

temeljac mozes napraviti i tako da skuhas ostatke koje bi imace bacila, tipa umjesto da mrkvu ogulis u smece, lijepo ju operes pa ugulis u lonac i zalijes vodom i skuhas... i tako redom.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Temeljac se kuha od povrća i ostataka povrća, ako se radi o organski uzgojenom povrću onda se mogu koristiti kore, pa npr. vrhovi mrkve, ljuske od luka, stabljike od blitve, zeleno od poriluka, koceni kupusa i kelja, a meni je najbolji temeljac kad se skuhaju koštice i ono unutarnje meso od bundeve i uvijek bih stavila komad celera. Stavi se u hladnu vodu, zakuha, kuha 20 minuta i procijedi, može se čuvati nekoliko dana u frižideru. Ja sam obično dva puta tjedno kuhala temeljac i čuvala ga u onim vrčevima za vodu za frižider. Ne stavlja se puno vrsta povrća, najviše 5. Ima i drugih vrsta temeljaca.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Što se tiče ljetnog doručka, to baš i ne znam. Generalna preporuka jest da se ljeti jede više hladne i sirove hrane, i voća i povrća; ali kako se sirova hrana inače baš ne jede onda više od nula zapravo znači malo Pootovo ne znam da li bi za doručak preporučive bile hladne juhe i salate. To nismo učili

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •