Results 1 to 9 of 9

Thread: Selidba u inozemstvo

Default Selidba u inozemstvo

nadam se da se netko ovdje nasao u takvoj situaciji i da je imao pozitivno iskustvo. Molim svih vas koji ste ovako nesto prosli sa djecom da mi napisete i opisete malo svoje iskustvo.. naime,
    postoji jedna sada vec dosta velika mogucnost da se ja, moj 5 godisnji sin i moj parter preselimo za stalno ili barem na jedno duze vrijeme u italiju. Partner ( mogla bi ga vec poceti zvati i MM ) , dakle MM je tamo vec zivio dosta vremena, a ja sam dugo godina zivjela u engleskoj. Nisam neki ljubitelj zivota vani, a nije niti on, ali znamo da cemo stisnuti zube i da cemo se snaci. Ono sto mene jedino brine je to kako ce moj sin to prihvatiti. Poznam toliko ljudi i prijatelja koji su se tako odselili sa svojim roditeljima i koji su danas svi redom uspjesni mladi ljudi.. ali isto tako znam da im nikome nije bilo rado da se sele i da su imali ogroman otpor prema tome.
    Nekako mislim, sto je manje dijete, lakse ce se naviknuti.. ali me svejedno to jako brine.. prva stvar je jezik, koji ja beknuti ne znam, a naravno nezna ni moje dijete. naucili bi ga zajedno.. on bi za godinu dana trebao krenuti u skolu., koliko brzo djeca nauce jezik da mogu poceti pratiti nastavu prvog razreda? dali bi bilo pametno pricekati jos jednu godinu i onda ga pustiti da ide u skolu sa 7 i pol.

nadam se da vas ima jos u slicnoj situaciji...

ps. preselili bi se u reggio calabriu., znaci krajnji jug italije, mozemo reci skoro pa sicilija., znaci ni dolasci u rijeku nebi bili moguci bez veceg planiranja...

i nitko se ne odlucuje na ovaj korak?

pa znam da nismo mi jedini

Osoblje foruma spajalica's Avatar

pa nije bas tako, evo ima jos jedan topic na kojem su litala i kaae aktivne. Elly ti je bas u italiji i ima kcer koja je sad negjde oko 9 godina, mislim.
    ima topic od mlade majke koja razmislja o seljenju i kanadu, klinici su joj jako mali.

Teta Eta's Avatar

Javit cu se kasnije sa svojim iskustvima, nemam sad vremena. Sve u svemu, samo pozitivno, nista negativno nemam za reci

nego malo opet o ovoj temi...
    teta eta,.. javi seeeeeeeeee

Beti3's Avatar

U Italiji je obavezna škola za svu djecu koja do 31.8 tekuće godine napune 6 godina, a mogu ići i mlađi. Obavezno školovanje traje od 6-16 godina.

Znači, bilo bi najbolje da i ti i tvoj sin počnete učiti jezik. Ima sigurno i kod vas talijanskih igraonica. Govoreći iz iskustva mog djeteta, za 2-3 mjeseca talijanski jezik više nije bio problem, ali mi smo bili u Italiji kao predškolci,samo vrtić i igraonice.

Aradija's Avatar

Ja znam za jedan pozitivan primer a cini mi se da nalikuje vasoj situaciji ali rec je o Nemackoj. Moja kuma je otisla tamo sa sinom, bio je bas tog uzrasta, pet godina. Kuma se udala, pa je za dete sve bilo novo, i nova porodica i nova zemlja. Kumic je ubrzo krenuo u predskolsko i za godinu dana je naucio jezik dovoljno da sada bez problema ide u skolu. Mozda je bio samo krizan taj period kad je krenuo u vrtic pa ne zna jezik a ne zna ni kuma pa ne zna sta joj vaspitacice govore. Ali vrlo brzo je dete pocelo da razumeva i govori nemacki i da se snalazi... Cak letos kad su dolazili govori nas jezik sa nemackim naglaskom. Za razliku od njega kuma se sa obaveznom nemackom skolom namucila ali nekako je zavrsila to. Dete se super naviklo, u obdanistu je vrlo brzo naslo drustvo, kad je bio samo prica o drugarima koje tamo ima a i sad u skoli je izgleda slicno. Nadam se da ce i kod vas biti nekako slicno ali mislim da se to ne zna unapred. Meni kumic nije delovao kao neko ko ce se toliko bas uklopiti u Nemackoj a i delovao mi je vezan za sve ljude ovde, medjutim eto na srecu posto ce tamo da zive on se tamo bas uklopio.

Što se djeteta tiče, ne brini, kao što su ti cure već rekle, ono će se snaći brže od tebe, a ukoliko unaprijed odradi neku radionicu talijanskog jezika, trebalo bi to biti stvarno brzo i bezbolno.

Ali, nedavno sam čitala u l'Espressu članak o tome kako imigranti napuštaju Italiju jer tamo nema posla, čak ni na crno evo linka: http://espresso.repubblica.it/dettag...lia/2188011/13, iako, možda se stvari i promijene u međuvremenu...

Quote Originally Posted by quinda View Post
    Što se djeteta tiče, ne brini, kao što su ti cure već rekle, ono će se snaći brže od tebe, a ukoliko unaprijed odradi neku radionicu talijanskog jezika, trebalo bi to biti stvarno brzo i bezbolno.

Ali, nedavno sam čitala u l'Espressu članak o tome kako imigranti napuštaju Italiju jer tamo nema posla, čak ni na crno evo linka: http://espresso.repubblica.it/dettag...lia/2188011/13, iako, možda se stvari i promijene u međuvremenu...
    da, znam.

mi smo odustali od italije bas iz tih razloga, ali i dalje planiramo ici negdje van.,. sada je aktualna kanada