Results 1 to 37 of 37

Thread: humor za 8-godišnjaka

Default humor za 8-godišnjaka

evo taman čita strip Garfielda.

Odlično je što mu je to zabavno i jer hoće čitat.
    Ali taj je humor ponekad kao preozbiljan il ironičan za njegov uzrast...ili možda ipak ne smeta, pokoji strip mu je smiješan, pokoji će mu bit stran i nema veze...

Osim ovih nedoumica oko Garfielda, imate li još koji strip ili drugo štivo za preporučit koje ima dosjetki i humora prikladnog za ovaj uzrast?

P.S. Čitamo i Miki Mausa, a oni su mi katkad zabavni a katkad malo s nekim nijansama u pozadini priče koji mi nisu sasvim po guštu.

Sve u svemu tražim nakako ... litereturu oslobođenu podvala i tako nekih zločestih primisli.
    Super mi je strip u Smibu: primjerice, priča se o recikliranju papira i onda jedan da upotrijebi novostečeno znanje uzme 10 kn i reciklira ih tako da ih zamijeni za kolače koje pojede.

Il bili Mujo i Haso u pustinji. Mujo je ponio puno vode da se napije bude li žedan, a Haso vrata od auta, bude li mu vruće, da otvori prozor.

Možemo koristiti i topic za primjere viceva koje vaši vole

jelena.O's Avatar

ak čitaš MAk, ima i tam jako puno dobriiiih viceva

Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    Eeee, Mak sam jako volila ko dijete, idem im vidjet preplatu

Anemona's Avatar

Imaš za kupiti vrlo povoljno malu knjigu vicevi za djecu. Meni je odlična.
    Mislim da je naklada Uliks.

Mima's Avatar

I ja sam stalno u potrazi za vicevima primjerenima za djecu jer ih Lea obožava i stalno me žica da joj ispričam nešto smiješno kao da sam tvornica za viceve.
    Slažem se za Garfielda, i L. ga često ne razumije radi cinizma, nešto bolji su Calvin i Hobbes no njih nisam našla na hrvatskom neog sam joj ja čitala i prevodila, ali i oni budu ironični i cinični pa moram objašnjavati foru.

Evo jedan vic koji sam jučer našla:

Učiteljica: Ivice, koliko je dva i dva?
    Ivica: Četiri!
    Učiteljica: Sjedni, pet!
    Ivica: Ajooooooooooj da, pet!

Trina's Avatar

Moji vole samo ove domaće, u originalu Bez psovki ništa ne prolazi

Od humorističnog štiva, meni prvo na pamet pada Zvonimir Balog i njegove knjige, ali to je za djecu koja baš vole verbalne igre i kalambure. Moj A. to, npr., slabo kuži (ili mu nije smiješno - ne znam u čemu je štos, ja sam u toj dobi plakala od smijeha na te štoseve).
    A što se tiče viceva, prepričavanje viceva je odlično iz više razloga - vježba se usmeno izražavanje, prepričavanje točnog sadržaja, i pamćenje Ja svojem pričam serije viceva o Crvenkapici, o životinjama (većinom su blesasti, ali taman prikladni ovom uzrastu), antologijski je onaj vic "Tri debela Nijemca"... za viceve o plavušama mi je A. rekao da su mu glupi (i ima pravo ).

Evo par njih o Crvenkapici:

Ide Crvenkapica šumom, i čuje šuštanje. Iz grma izviri vuk, a ona vrisne: Joj, vuk!
    A vuk je upita: Imaš papira?

Dođe Crvenkapica baki i pita je:
    -Bako, zašto imaš tako velike oči?
    -Da te boje vidin.
    -A zašto imaš tako velike uši?
    -Da te boje čujen.
    -A zašto imaš tako velika usta?
    -Da te mogu pismom zvatiiii...

Viceve o malom Ivici već treba probrati, većina onih koje znam su dvosmisleno-prosti Ovaj koji je Mima napisala je, recimo, primjeren.

makita, i moj friški sedmogodišnjak obožava Garfieldov strip. Nisam sigurna koliko mu je smiješan taj ironičan humor i koliko ga kuži, ali ga redovno u knižnici posuđuje

Osim Garfielda, redovno kupujemo Miki Maus strip i Dječji klub (obožava detektivski strip i šale u slikama)

Mada još ne zna pravo čitati , najesen kreće u prvi razred, zapravo prije par dana je pročitao samostalno svoju prvu rečenicu od tri riječi jupiiiiiiii

Ali voli jaaaako stripove i stalno nam ih gura da mu ih čitamo

Jurana's Avatar

Ja se Garfielda bojim jer je loš utjecaj: moj nakon čitanja govori za sebe da je lijenčina, da ne voli ništa osim lazanja i da najviše voli spavati (a zapravo zvrk)
    I on jako voli viceve i nalazi ih u raznim dječjim časopisima - od onih (relativno) edukativnih do komercijalnih i onda ih danima prepričava.

Osoblje foruma rahela's Avatar

imaš i Duricu od Ivice Bednjanca kao strip knjigu

pomikaki's Avatar

Joj, Bednjanac je super.
    Garfielda čita moje dijete od 5 godina - srećom je na engleskom a ona ne zna još čitati pa ga čitam ja (uz poneku ispravku) a ona pamti pa si sama čita kasnije po sjećanju.
    Garfield mi je primjer kako mi se mozak transformirao nakon poroda - obožavala sam ga nekad, sad samo vidim cinizam i zločestoću

Quote Originally Posted by pomikaki View Post
    Joj, Bednjanac je super.
    Garfielda čita moje dijete od 5 godina - srećom je na engleskom a ona ne zna još čitati pa ga čitam ja (uz poneku ispravku) a ona pamti pa si sama čita kasnije po sjećanju.
    Garfield mi je primjer kako mi se mozak transformirao nakon poroda - obožavala sam ga nekad, sad samo vidim cinizam i zločestoću
    meni je to problem sa svačim, ne samo sa garfieldom

Moj A. je bio oduševljen Duricom negdje u dobi od 4 godine ili tako nekako, znam da nije baš glatko čitao, ali je kužio dovoljno - da Durica stalno mlati onog dečka, pa se tako počeo ponašati doma prema nama. Durica je u kratkom roku prognana iz naše kuće ali zato ju je nastavio opčinjeno proučavati kod bake koja se tada često družila s Bednjancem

Ponovo je "otkrio" Duricu u 1. razredu, za vrijeme vjeronauka u školskoj knjižnici. Sad bar ne pokušava reproducirati Duričino ponašanje. Iako, meni su puno bolji drugi Bednjančevi stripovi, oni za nešto stariju djecu (Osmoškolci, npr.), Durica mi je bezveze.
    Ipak, ako je o stripovima riječ, dosta mu se sviđaju stripovi u "Prvom izboru" kojeg kupuje preko škole. Ondje ima i viceva - baš po mjeri prvoškolaca, bedastih, a bezazlenih.

Anci's Avatar

Durica ni meni nije legla.
    moje obje vole viceve. vidjela sam u tisak media nedavno knjižicu viceva, ali nisam imala vremena prelistati. mislim da su baš za djecu, nekih 19 kuna košta.

inače, moje mlađe dijete je osvojilo drugo mjesto u talent show-u na jednom rođendanu. inače, sramežljivost joj nije jača strana za razliku od starije sestre.

njeni su vicevi bili:
    padne borac u ringu i sudac mu broji (da se ustane)
    a neka baba vikne iz prvog reda: neće ti se taj ustati, znam ja njega iz autobusa!

ili

zaustavi policajac plavušu i kaže: dajte mi svoje ime
    a ona kaže njemu: a kako ću se onda ja zvati

inače, ovaj tanjin vic s vukom iza grma je meni bio naj vic kad sam bila mala

ako/kad kupujete knjižice sa vicevima pročitajte ih prvo vi, jer vrlo često ima i prostih

a Durica je 2. razredu lektira (doduše neobavezna, ali vrlo često učitelji je daju)

Što se tiče viceva u knjižicama, uvijek bih dala prednost dobroj staroj usmenoj predaji naročito kod djece koja trebaju vježbati prepričavanje i usmeno izražavanje.
    Kud ćeš bolje vježbe od prepričavanja viceva... ionako je suvislo prepričavanje mnogima problem, to je vještina koja se uči kao i sve ostalo.
    S tim da je mlađoj djeci u vicu najvažnija priča, sa svim detaljima, potrebnim i nepotrebnim... dok je u većini viceva poanta važnija od detalja. Djeci u ovoj dobi zapravo nije toliko važna poanta, koliko samo pričanje, pa i na to treba misliti kod odabira vica. Što dulji vic, njima je često bolji.
    Sjećam se s jednog davnog ljetovanja nekog dečkića od 7 godina. Mama i ja smo svašta s njim pričali, pa tako i viceve, koje uopće nije kužio (vidjelo mu se na faci), ali bi nakon svakog vica oduševljeno rekao: "Ajde još pričaj!" Vicevi kreću od pričanja priče, ne bi to trebalo zanemariti.

Mima's Avatar

Meni je ovaj vic ispričao kolega, i to je Lei najbolji vic svih vremena, stalno ga moramo prepričavati, pa čak i glumiti:

Dvije bebe razgovaraju:

- Sta jadis?
    - Pavam. A sta ti jadis?
    - Jedem keke.
    - Jesu fini keki?
    - Jesu.
    - A das meni jedan kek?
    - Pavam.

(Lei je omiljeno kad ju se žica malo nečega reći: pavam)

Angie75's Avatar

Uuu, pravi topic u pravi čas
    I ja sam već izludila pričajući i izmišljajući viceve, guglajući ih (stvarno je teško naći vic a da nije prost )
    Ovaj s vukom nisam dosad čula, a genijalan je

I istina je ovo što kaže tanja, o važnosti detalja dok su mali. Npr, moj manji redovno ispravlja starijeg dok priča viceve o Muji - kaže mu, moraš reći "Mujo iz Bosne"

Mima, i mom mlađem je ovaj vic "pavam, pavam " stalno na repertoaru. Ali mi smo ga našli negdje u nekoj verziji kako dvije bebe "pričaju" između sebe

Meni iz djetinjstva je najbolji onaj sa Ogulit ću te pojest ću te.
    Uglavnom, pogubila sam malo priču, al je išlo nekako da su se svi u nekom hotelu bojali boraviti jer je netko bio u sobi i govorio "Ogulit ću te, pojest ću te".

I onda Mujo nešto morao i upali svjetlo, a majmun na ormaru gleda u bananu i govori "Ogulit ću te pojest ću te".

Možete me slobodnop utješit da je sa mnom sve u redu jer ja se malo brinem koji mi je vic ostao u sjećanju ko neki super.

Jurana's Avatar

Ja imam sličan, u kojem u hotelu netko govori: Ja sam duh sa plavim okom i svi bježe iz hotela dok ne dođe Mujo i odgovori mu: Ako te ja dohvatim, i drugo će ti biti plavo.
    Moj ga sedmogodišnjak jako voli. Ja ga pamtim iz djetinjstva.
    Jel te to utješilo?
    Last edited by Jurana; 25.07.2012 at 22:14.

Quote Originally Posted by Jurana View Post
    Ja imam sličan, u kojem u hotelu netko govori: Ja sam duh sa plavim okom i svi bježe iz hotela dok ne dođe Mujo i odgovori mu: Ako te ja dohvatim, i drugo će ti biti plavo.
    Moj ga sedmogodišnjak jako voli. Ja ga pamtim iz djetinjstva.
    Jel te to utješilo?
    Da! I nasmijalo!

Quote Originally Posted by hipernova View Post
    Mima, i mom mlađem je ovaj vic "pavam, pavam " stalno na repertoaru. Ali mi smo ga našli negdje u nekoj verziji kako dvije bebe "pričaju" između sebe
    pa i pričaju

makita ne brini
    ja ni ne smijem napisati omiljeni iz tog doba
    pinguinica bi posijedila

Angie75's Avatar

Mom je trenutačno omiljen ovaj: zašto Mujo stavi bebu na ormar kad ide spavati? Da je bolje čuje kad padne.
    Ok, možda nije baš za roditeljski forum

meni je s bebama najbolji onaj gdje 2 bebe pričaju u rodilištu

pričaju dvije bebe
    "jesi li ti curica ili dečko?" pita jedna
    a druga kaže "ne znam, kako se to gleda?"
    prva odgovara "pa digneš dekicu i pogledaš... jel imaš plave ili roze čarapice"

mi smo i Duricu čitali, ali meni se i nije previše svidjela (mom T je jako )

"Pa ona se stalno pregovara i mlati dečke" rekao je moj T sa onim vragolanskim osmjehom na licu. Drugi dan Durice više nije bilo na polici, tko zna gdje je nestala...!!??

pikula's Avatar

moj 9 godina čita od tih s forama garfielda, asterixa, calvina i hobbsa uz našu pomoć , gastona, taličnog toma, a od magazina s vicevima miki maus i mak. alana forda mu još ne damo iako mislim da je skoro zreo i za to, umire od smjeha na tatine fore iz Dilberta koje čak ni meni nisu smješne.
    A curka smišlja svoje viceve i piše ih utekicu. Najnoviji joj je : Pita učiteljica Antuntuna koliko je dva plus dva, a on odgovori pa dva, naravno.

sasana's Avatar

Quote Originally Posted by makita View Post
    Meni iz djetinjstva je najbolji onaj sa Ogulit ću te pojest ću te.
    Uglavnom, pogubila sam malo priču, al je išlo nekako da su se svi u nekom hotelu bojali boraviti jer je netko bio u sobi i govorio "Ogulit ću te, pojest ću te".

I onda Mujo nešto morao i upali svjetlo, a majmun na ormaru gleda u bananu i govori "Ogulit ću te pojest ću te".

Možete me slobodnop utješit da je sa mnom sve u redu jer ja se malo brinem koji mi je vic ostao u sjećanju ko neki super.
    ovo potpisujem od rijeci do rijeci . ))

kate's Avatar

Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    obožavamo MAK

mojoj je hit ljeta:

našao policajac pingvina, doveo ga u stanicu, da pita šefa, što da radi sa njim
    "pa odvedi ga u zoološki vrt, što ćeš drugo s njim"
    prošlo pet sati, završio posao, ode šef kući
    hoda on ulicom, kad odjednom ugleda policajca, koji drži pingvina za ruku i hoda ulicom
    "što će ti ovaj pingvin?
    zar ga nisi odveo u ZOO?"
    "tamo smo već bili šefe, a sad ga vodim u kino"

cvijeta73's Avatar

Quote Originally Posted by Mima View Post
    Meni je ovaj vic ispričao kolega, i to je Lei najbolji vic svih vremena, stalno ga moramo prepričavati, pa čak i glumiti:

Dvije bebe razgovaraju:

- Sta jadis?
    - Pavam. A sta ti jadis?
    - Jedem keke.
    - Jesu fini keki?
    - Jesu.
    - A das meni jedan kek?
    - Pavam.

)

i pingvin
    i

mom je trenutno vrh čak noris

Jurana's Avatar

Evo humora po volji mog skoro osmogodišnjaka: http://www.superknjizara.hr/index.ph...d_knjiga=28795
    Ima cijela serija knjiga.
    Rekla bi tanja_b - zahodski humor

Nismo se davno tako ismijali kao nekidan kad smo posudili Luku Paljetka, miševi i mačke naglavačke. Evo malo i vama:

MAČKA KOD PSIHIJATRA

LUKO PALJETAK
    (Iz knjige Miševi i mačke naglavačke)

Jedna je mačka živjela sama
    u svome stanu, kao dama,
    i tamo joj je bilo krasno;
    spavala je do vrlo kasno,
    spavaćicu je imala dugu
    i krevet mekani, u krugu,
    i puno knjiga na sve strane,
    romana, stripova, krimića,
    i pun bar skupih, stranih pića;
    i pravila je ikebane,
    i spremala je kineska jela
    i štapićima jela vješto,
    i potpuno je bila bijela
    i po parketu meko klizila,
    al mučilo je ipak nešto,
    jer nije znala što bi htjela,
    i zbog toga je stalno šizila.

Jednoga dana, da ne bi skrenula
    do psihijatra je pravo krenula;
    taj psihijatar bijaše miš.
    Ona mu reče sve po redu,
    i ispriča mu svoje probleme;
    miš samo malo počeše tjeme
    kad je vidje nako blijedu
    i zatim reče: "Nije to niš,
    a to je, draga moja bitno –
    vama miš jedan treba pod hitno!"

I recept joj tada napisao,
    a zatim polako kroz vrata zbrisao.
    Mačka je bila vrlo ljuta,
    Mačka je bila vrlo kruta;
    Na receptu je pisalo ovo,
    glasno i jasno, slovo po slovo:
    Opasna bolest – MIŠITIS KRONIKA!
    Popijte stoga bocu tonika,
    za prvu pomoć ovog puta;
    a ako želite pravi lijek,

uhvatiti me morate

- MAČKA KOD PSIHIJATRA - Stihovi za 10 - Lukin portal za djecu i obitelj - Dječje pjesme i pjesmice, igre, zagonetke, priče, basne, bajke, crtići, igrice, brojalice i bojanke za djecu

I ovo:

IZSLOVANA MIJEŠA (Zvonimir Balog)

Netko mi je izslovao miješa i kako sada da napričem pišu. Brkovi su posve popojmani. A voljao sam jaku imu da pišto nanešem. Ovako ne znam snima li isla. Tko mi je to izslovao miješa?

Možda je to zbog toga što sam prejezao grizik dok sam meo jeso? Kako mi je samo krvila cur. Oko mene su hodali ljudali i u gledu me čudali.
    A možda mi je pomašinena kvara za pisanje? To je da te od muke zaželi boludac.
    Pa da, i kvaro mi je ponalivpereno. Sve izgleda sao kan. Oko mene kreke žabeću, kasovi vukaju i svjetlečina mjesi. To je da ti glavne puka! A tako sam nešto lijepo prio htičati. Još da bar ti pimvaji ne trašte i da zije nima.
    Zašto već jednom ne prolazi doljeće? Hoću da cvrce ptikuću i da grince suje! Jao, kako mi cvobi zukuću. To je možda zbog toga što pijem vodnu hladu. Kredem u ivet, božda sam molestan.
    Hlačajući skide primijetio sam da sam na nešto rasturio drap. Što će mi maći rema? Kako su samo pohlačane trge! Pa kako su mi ustava prlja: peo sam jekmeza, a nisam zuo prabe.
    Kad mi je ovako pogovoren kvar, bolje da šutim. Zlatjeti je šuto. Žaš mi je bao što nisam mogao napričati pisu. Oprostite, volim mas, na ovim izslovanim miješama.
    Noš ješto: mamajte slušu, nemojte noćno u kas telati gledaviziju jer bi vas mogla glaveti bolja. Kad mrakne pad, kredite u ivet i nemojte ispod pokrivača jeziti plazik i sladati lizoled: od njega hoće grliti bolo.
    Pala na hvažnji !

vaš Banimir Zvolog

- IZSLOVANA MIJEŠA (Zvonimir Balog) - Bajke i priče za djecu - Lukin portal za djecu
    Preuzeto sa: Lukin portal za djecu i obitelj
    Last edited by makita; 01.12.2012 at 10:11.

Zvonimir Balog je izvrstan baš za ovaj uzrast, još se sjećam kako sam ga čitala baš sa 7-8 godina i davila se od smijeha.
    Ali, kad sam ga dala na čitanje svom osmogodišnjaku, njemu gotovo da i nije bilo smiješno. Očito nema puno smisla za verbalne igre (+ što sve shvaća doslovno).
    Npr. baš ovu priču, "Izslovana miješa", prije nekoliko dana je počeo čitati i onda me zbunjeno pogledao i rekao da ništa ne razumije. Onda sam mu objasnila, pa je shvatio u čemu je fora. Ali mu je trebalo...
    Očito neću odgojiti budućeg vichmahera

Peterlin's Avatar

Balog

Moja djeca su obožavala ove dvije pjesmice i još ih uvijek znaju napamet:

ŠTO SE OD VODE PRAVI

Od VODE se prave trave,
    VODEne zatim glave,
    VODnici, VODOzemci,
    VODENkonjic, VODEnjaci,
    VODOvodi, vinoVODI,
    doVODI, sproVODI,
    zaVODI, vojVODE,
    nadvojVODE, VODOmari
    još i mnoge druge stvari.
    Razumije se,
    to nije uvijek samo VODA,
    još se VODI nešto doda.

ŠTO SE PRAVI OD VINA

Od VINA se pravi djedoVINA
    domoVINA, jugoVINA,
    ivoVINA, MoslaVINA,
    PodraVINA, LepaVINA,
    siroVINA, osoVINA,
    poloVINA, rušeVINA,
    piloVINA, paljeVINA,
    koVINA, miroVINA,
    mahoVINA, cedroVINA,
    ušteđeVINA, svetkoVINA,
    slaVINA, padaVINA,
    a najčešće se pravi od VINA
    žiVINA
    volovi, jarci i magarci.

Zvonimir Balog (iz zbirke Nevidljiva Iva)

Inače, iz knjige Ja magarac obožavali su pričicu o tulipanu koji je tulio u parku.

Imamo i Balogov Bonton koji je isto odličan i vrlo zabavan.

Osoblje foruma krumpiric's Avatar

moj isto čita gaćešu i obožava borovnicu.