cure s iskustvom, zanima me da li babica MORA masirati međicu na porodu ili je to njihova dobra volja, a ako neće da li onda može mm to raditi umjesto nje
cure s iskustvom, zanima me da li babica MORA masirati međicu na porodu ili je to njihova dobra volja, a ako neće da li onda može mm to raditi umjesto nje
Ne mogu reci s iskustvom... u prvom me definitivno nitko nije masirao a mislim da to one ne MORAJU... ali ih mozes zamoliti i imati srece da to uvaze... ili podmititi..(znam da ruzno zvuci, ali ako nemamo izbor).
Bas citam o tome kako je i ta masaza nekakvo zadiranje u privatnost zene... to silovito sirenje medjice itd... a ne mogu se ne sloziti. Ono sto je ok je da ti stavljaju tople komprese na medicu.
To da to radi TM je vjerojatno ono sto bi i bilo najbolje, a za to se sigurno mozes dogovoriti! Samo moras traziti!
ne mogu sada naci tekst, ali po nekim babicama takvo masiranje je nepotrebno i lose. tople komprese i kontrolirano tiskanje su druga stvar.
Te tople komprese su sa toplom vodom, ili?Felix prvotno napisa
Želim znati što da tražim...
sad sam i ja zbunjena, da li je onda bolje kontrolirano tiskanje ili masiranje međice?
kontrolirano tiskanje!
u svakom slucaju tiskanje koje se kod nas uci moze biti samo kontraproduktivno, ona kad se sva napnes, zgrcis, zaustavis dah i tiiiiiiiskas neovisno da li ide trud ili ne.
puno bolje je pomalo, kad dodje trud, pa odmoriti izmedju trudova... priroda je to upravo tako zamislila, sigurno ne bez razloga.
meni je babica masirala medjicu i bas mi je pomogla. imala sam osecaj da me to opusta, u smislu da sam svesnija sirenja i da je sve ok.
takodje sam kontrolisano tiskala, samoinicijativno i intuitivno.
babica i ja smo odlicno saradjivale, njoj se bas svideo "nacin" na koji prolazim kroz porodjaj, i mislim da je tak ok odnos ipak uticao na ceo osecaj prilikom masaze. jednostavno sam imala poverenja u nju i ona u mene.
ja mislim da je ok dok nije nasilno. znaci, bas masaza. uz kontrolisano tiskanje.
ovo je definitivno najvaznije! opustena rodilja uz osobu u koju ima povjerenja... kako to moze zavrsiti lose?kli_kli prvotno napisa
![]()
Cure koje ste doživjele masiranje međice
...da li je to bilo bolno?
...da li vam je to smetalo i bilo neugodno ili vam je pomagalo?
...da li se to radi baš kod samog izgona djeteta ili i ranije?
...da li ste rađale na leđima ili polusjedeći?
- ne bolno, ali neugodno daFidji prvotno napisa
- pola sata prije pa do izgona (kod mene)
- na leđima, ali poduprta leđa u toku izgona
i zbaoravila sam napisati: prošla sam bez epiziotomije![]()
- nije bolnoFidji prvotno napisa
- na trenutke mi je užasno smetalo i bilo neugodno, htjela sam babici reći da se makne, a opet, na trenutke mi baš pasalo...
- zadnjih pola sata
- polusjedeći
ne znam mora li babica masirati ili ne, mene je sama počela masirati, a kako sam ja uz to još super disciplinirano i efikasno dihala i tiskala, nisam pukla i prošla sam samo s jednim šavićem di me je beba lupila laktom pa malo puklo :D
meni je masirala jer sam ja stalno ponavljala da ne bi da me režu
nije bolno, malo peče
pri kraju poroda je to radila
nisam rezana, malo sam pukla kad su ga izvukli (bilo je čupavo, pustio mekonij u porođajnom kanalu pa su morali požuriti)
rađala sam lagano pridignuta, ma ustvari više ležeći
ja sam baš htjela otvoriti sličan topic..![]()
mene zanima ako ona to već radi, da li je ta masaža ful izvana ili ona zavuče prste unutra tako da obuhvaća tkivo međice s obje strane?
moja poznanica je rodila u austriji i njoj je babica stavljala tople komprese.
nije bilo bolno, više neki osjećaj zatezanja i razvlačenjaFidji prvotno napisa
nije mi smetalo jer mi je dalo veliku nadu da će porod proći bez epiziotomije. i jest.
rodila na leđima - 10 min prije izgona ulovila me luđačka tresavica, kao da me netko prikopčao na struju pa nisam imala snage za ništa drugo nego za ležanje
Meni je to bio najgori dio što se boli tiče, tu sam ispustila svoj prvi krik. Nije stvar da toliko boli, nego sam se ja tu pogubila - minutu prije došla sam iz predrađaone, 10 prstiju otvorena, moja babica je uletila u zadnji tren, jednostavno se sve tako odvijalo da sam u tom trenu posve izgubila koncentraciju, zaboravila na disanje i sve i - hvatala me lagana panika. Jako, jako me peklo i mislila sam da ću popucati do Balija - na sreću, to širenje međice, uz kontrolirano tiskanje, spasilo me rezanja i pucanja (ok, imala sam dva mini-šava iznutra, ali to je zanemarivo, nikad ih nisam osjetila niti su me smetali ni zatezali - tri sata nakon poroda sjedila sam "po turski"). Bila sam u najgorem mogućem položaju - ležećem - jer su svi stolci bili zauzeti, a meni je izgon počinjao i nije se više moglo čekati. Od masiranja do izgona prošlo je par minuta, 5 najviše.Fidji prvotno napisa
Da, zavuče prste unutra i osjeti se peckanje jer osjećaš da rasteže tkivo više nego kaj bi ti to sama ikad učinila. Ja sam pomislila pa zar se to en bi trebalo raditi malo nježnije. Obzirom da su meni primalje dotrčale na sam izgon, kdo mene je to bilo prije samog izlaska glavice. I galvica djeteta teškog 4,580 gr je izašla van bez pucanja (mislim), ali pukla sam kod izlaska ramena jer su zapela i primalja mi je tiskala na trbuh.
No opet bih ponovila to širenje međice, i porod bez epiziotmije čak i uz cijenu pucanja.
joj, i mene je to boljelo. režala sam na babicu da prestane, štogod to bilo što radi. poslije mi je mm rekao da je to bilo rastezanje međice.
mene su masirale i babica i doktorica jer sam tražila da me ne režu.
nakon 5 do 10 minuta su rekle da im je žao ali da moraju ipak rezati.
pristala sam... i uslijedio je još jedan povijesni rec!
osjećaj - nije bilo bolno, više zatezanje i osjetila sam njihovu snagu - u biti je to prilično snažna masaža - lijevo-desno, kao da sam na valovima
rađala sam u polusjedećem položaju
da, i tiskanje je bilo kontrolirano, vodile su me i odlično sam surađivala (moram se pohvaliti)