Results 1 to 44 of 44

Thread: A što s divovskom tikvicom ili bučom?

  1. #1
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default A što s divovskom tikvicom ili bučom?

    Posadila sam biljku s namjerom da nam rodi tikvice, ali tikvice su brzinom svjetlosti prerasle u nešto drugo i nakon što smo 10 dana bile na moru dočekale nas na vrtu tri velike buče, dvije male i jedna velika koju sam odmah ubrala jer sam se sjetila priče s repom, pa me uhvatila panika.

    Otprilike je ovakva, samo zelena http://www.google.hr/imgres?num=10&h...:19,s:74,i:384,

    Nisam se nikad borila s nemani tih dimenzija i nemam pojma što bi s njom, osim da bučnicu napravim.
    U nekoliko navrata sam ranije dobila ovakve primjerke, pa sam ih iz lijenosti odmah poklonila dalje, ali ove su iz mog vrta prvijenca i već smo se emotivno vezali za njih, pa ih moramo smazati čim prije.

    Što predlažete?

  2. #2
    ana.m's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zagreb,wild west
    Posts
    9,219

    Default

    S tikvicama možeš svašta! Od toga da ju narežeš na ploške pa pohaš, motaš u zvrkove pa zapečeš u pečnici, kad ju naribaš isto s njom možeš svašta. Od umaka do polpeta! Nema veze što je velika.
    Last edited by ana.m; 25.07.2012 at 09:21.

  3. #3
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,507

    Default

    sve isto sto i s malima

  4. #4
    ninik's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    986

    Default

    sve isto samo što obavezno makni koštice....ja na malima naravno ne mičem...ali ove divovske svakako makni
    dobar tek!

  5. #5
    ninik's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    986

    Default

    sad sam se sjetila...
    i moje su prerasle pa smo par dana imali feštu od tikava
    uglavnom, recept koji me oborio, što jednostavnošću, što okusom...
    tikvicu narezati na kokcvice i ubaciti u tavicu na malo maslinovog ulja, tako ju pržiti dok ne omekani i malo se ne smanji...možda desetak minuta...na to staviti jedan ili dva paradajza na kockice, malo veće i pirjati dok malo ne pusti sok...onda ubaciti prethodno skuhanu tjesteninu i malo promiješati...i za kraj sam ubacila malo sira na kockice....i preeeeefino je i za ravnih 15 min gotovo!

  6. #6
    zhabica's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    u radosti ...
    Posts
    3,922

    Default

    Višak možeš naribati kao jabuku i staviti u zamrzivač, ja ih tako imam preko cijele godine.
    Možeš ih isto zamrznuti i u obliku kockica, tu kombinaciju koristim za juhu.

  7. #7
    dunja&vita:-)))'s Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    zg
    Posts
    1,891

    Default

    Imam i ja jedan brzinski recept sa tjesteninom.
    Izreži tikvicu na kockice, prodinstaj na malo maslinovog ulja i češnjaka. Kad omekša ubaci šaku nasjeckanog kopra i dosta feta sira .
    Promiješaj dok se sir počne topiti i ubaci tjesteninu. Ili rižu, quinou, proso, ječam.

  8. #8
    ana.m's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zagreb,wild west
    Posts
    9,219

    Default

    Meni se ovaj recept čini ooodličan! Danas ga radim!

    http://www.coolinarika.com/recept/tk...evoli-tikvice/
    Last edited by ana.m; 25.07.2012 at 10:45.

  9. #9

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    1,084

    Default

    Ja jako često radim varivo od tikve/buče.

    Zagrijem žlicu brašna na vodi (može i/ili ulje), dodam naribanu buču, zalijem mlijekom i vodom (omjer otprilike 1:2 u korist vode), posolim, kuham dok ne omekša (kratko ), dodam kiselo vrhnje. Moji se dave u tome i cijelo ljeto to jedemo. Pravo ljetno jelo.
    Može i pire krumpir uz to, kakva kranjska kobaca ili sl...

  10. #10
    winnerica's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,034

    Default

    Napuni tikvicu, po duljini je na više šnicli nareži, između stavi sir, povrće, šunku, što god želiš... zalij bešamelom, vrhnjem, kečapom, po želji i zapeci...

  11. #11
    saška's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Osijek
    Posts
    1,051

    Default

    Sve nabrojano mi je odlično! Ja pravim i krem juhu, popržim luka, naribam tikvicu (tikvu, buću) i eventualno krompir i dinstam, začinim i izmiksam štapnim mikserom uz dodatak kiselog vrhnja.

  12. #12
    saška's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Osijek
    Posts
    1,051

    Default

    Quote Originally Posted by ninik View Post
    sad sam se sjetila...
    i moje su prerasle pa smo par dana imali feštu od tikava
    uglavnom, recept koji me oborio, što jednostavnošću, što okusom...
    tikvicu narezati na kokcvice i ubaciti u tavicu na malo maslinovog ulja, tako ju pržiti dok ne omekani i malo se ne smanji...možda desetak minuta...na to staviti jedan ili dva paradajza na kockice, malo veće i pirjati dok malo ne pusti sok...onda ubaciti prethodno skuhanu tjesteninu i malo promiješati...i za kraj sam ubacila malo sira na kockice....i preeeeefino je i za ravnih 15 min gotovo!
    Ovo nikada nisam pravila, što si stavila od začina?

  13. #13
    trampolina's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    ...na putu...
    Posts
    2,329

    Default

    Meni su takve velike najbolje zapečene s ostalim povrćem.
    Recept mog djetinjstva:
    Tikvice prepoloviti uzdužno, napraviti par rezova po njima i napuniti smjesom od dosta češnjaka, peršina, krušnih mrvica, soli i maslinovog ulja. Ovo isto se radi s balancanama (patliđanima), a može i s rajčicama (posebno dobro kad su hladne). Zapeći upećnici. Uz to mladi krumpir u kori i pokoja paprika
    Last edited by trampolina; 25.07.2012 at 14:47.

  14. #14
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Quote Originally Posted by trampolina View Post
    Meni su takve velike najbolje zapečene s ostalim povrćem.
    Recept mog djetinjstva:
    Tikvice prepoloviti uzdužno, napraviti par rezova po njima i napuniti smjesom od dosta češnjaka, peršina, krušnih mrvica, soli i maslinovog ulja. Ovo isto se radi s balancanama (patliđanima), a može i s rajčicama (posebno dobro kad su hladne). Zapeći upećnici. Uz to mladi krumpir u kori i pokoja paprika
    Ovo radim i super je.


    Nego, meni je ovo primamljivo, ali upute su mi za
    Kuži li netko što je htjela reći? I što je ono crvenkasto što viri van u 4. sloju tikvice?

  15. #15
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,296

    Default

    to se zove sir ili maternica za koštice, izvuci to van s žlicom da oljuštiš, koštice uzmi i posuši, a sir možeš u komposter

  16. #16
    seven of nine's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Zagreb, Mlinovi
    Posts
    135

    Default

    Ja kostice ikad nisam vadila, one su jako zdrave i probavljive ( barem u mom slucaju ).

  17. #17
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    A ako ih posušim, treba li ih pržiti ili nešto?

  18. #18
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    Quote Originally Posted by VIPmama View Post
    Ja jako često radim varivo od tikve/buče.

    Zagrijem žlicu brašna na vodi (može i/ili ulje), dodam naribanu buču, zalijem mlijekom i vodom (omjer otprilike 1:2 u korist vode), posolim, kuham dok ne omekša (kratko ), dodam kiselo vrhnje. Moji se dave u tome i cijelo ljeto to jedemo. Pravo ljetno jelo.
    Može i pire krumpir uz to, kakva kranjska kobaca ili sl...
    Isto ovako, ali ne stavljam vodu i vrhnje nego samo jogurt ili kiselo mlijeko. I malo cesnjaka.
    A mozes staviti i malo crvene paprike ili paradjza.
    To mi je jedan od najboljih cuspajza.

  19. #19
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    Quote Originally Posted by trampolina View Post
    Recept mog djetinjstva:
    Tikvice prepoloviti uzdužno, napraviti par rezova po njima i napuniti smjesom od dosta češnjaka, peršina, krušnih mrvica, soli i maslinovog ulja. Ovo isto se radi s balancanama (patliđanima), a može i s rajčicama (posebno dobro kad su hladne). Zapeći upećnici. Uz to mladi krumpir u kori i pokoja paprika
    Ovo radis s velikom tikvom ili tikvicama normalne velicine? Malo izdubis sredinu i tu punis ili guras u te urezotine?


    Volim i najobicniji rizoto. Prodinstam malo luk, na to stavim tikvice. U drugoj rajngli dinstam rizu i zadnjih 5 minuta sve pomijesam, podlijevam vodom i bijelim vinom. Posolim. Nekad stavim malo muskatnog orascica, nekad persina. Na kraju umijesam dosta putra i parmezana.

  20. #20
    Osoblje foruma Kaae's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    badgerella.com
    Posts
    10,890

    Default

    Bucnica i slicno.

    I varivo od buce. No moj recept je nesto drugaciji: mrvicu brasna, malo ulja, komad ili cijela svjeza paprika (narezana na dva do cetiri komada), dva-tri manja paradajza. Kad se sve skupa malo ugrije, baciti na to tikvicu (bucu) rezanu/naribanu na one deblje trake, kao sto se kupi od kumica na placu. NE ribati na onome za sir, to se pretvara u kasu i ne valja nista. Posoliti i dodati brdo svjezeg kopra. Na samom kraju, ubaciti zlicicu-dvije kiselog vrhnja.

  21. #21
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Meni se ovo čini dobro, samo bih ja pekla u pećnici, ne bih pržila u ulju:
    http://www.coolinarika.com/recept/pl...a-i-feta-sira/

  22. #22
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Quote Originally Posted by n.grace View Post
    Meni se ovo čini dobro, samo bih ja pekla u pećnici, ne bih pržila u ulju:
    http://www.coolinarika.com/recept/pl...a-i-feta-sira/
    Radim slično, ali s ribancem. Mljac!

  23. #23
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Još sam se sjetila: moj muž nareže tikvice na ploške, prži na tavi na maslinovom ulju, kad omekane, samo posoli i pospe sjeckanim češnjakom. Fino uz domaći kruh.

  24. #24
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Aha, samo mi na grill tavi bez ulja, a začini naknadno.
    Last edited by Mojca; 25.07.2012 at 21:54.

  25. #25
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Možeš još dodati i sjeckani svježi paradajz, narezane šampinjone, a kad je gotovo, umiješaš feta sir narezan na kockice i začiniš po želji. Isto je izvrsno.

  26. #26
    ana.m's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zagreb,wild west
    Posts
    9,219

    Default

    Meni je za tikve najbolji začin "mediteranska mješavina".

    Imam ja jedan fini recept. Tikve se naribaju i poprže na maslacu. Posole, popapre, mediteranska mješavina začina.
    Kad se već onako fino sljube, u njih se doda sitno sjeckani češnjak. Kad to zamiriši ubaci se šunka i sir na kockice i manke se s vatre.
    Skuhaju se "šerafi" U vattrostalnu se stavi prvo tijesto, pa te tikve, pa tijesto, prelije se vrhnjem za kuhanje i još se gore nariba sir! I zapeče! P-R-E-F-I-N-O!! I jednostavno!

  27. #27
    Trina's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    6,874

    Default

    Najdraže su mi punjene tikvice, I moje su ove godine skroz super rasle, rastu još uvijek, tako da ih često spremam ali punjene su mi najbolje. Punim ih sredinom (onim što izdubiš), pancetom, lukom, peršinom, sirom, maslinovim uljem i sve pospem s puno sira i zapečem

  28. #28
    trampolina's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    ...na putu...
    Posts
    2,329

    Default

    Quote Originally Posted by enela View Post
    Ovo radis s velikom tikvom ili tikvicama normalne velicine? Malo izdubis sredinu i tu punis ili guras u te urezotine?
    Može i s malom i s velikom, samo je bitno da je zelena tikvica (kod nas ni ne sade one narančaste). Najveća s kojom sam radila imala je nešto više od 30 cm.

    Ne dubiš sredinu, nego je zarežeš, kao da radiš nožem mrežu npr. I onda guraš u to. Bitno je da u smjesi ima dosta češnjaka.
    Last edited by trampolina; 26.07.2012 at 06:19.

  29. #29
    ninik's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    986

    Default

    Quote Originally Posted by saška View Post
    Ovo nikada nisam pravila, što si stavila od začina?
    meni je pasao bosiljak tako da sam njega dosta stavila...

  30. #30
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Quote Originally Posted by Kaae View Post
    NE ribati na onome za sir, to se pretvara u kasu i ne valja nista.
    Hvala!
    Nisam ni znala da u kući imamo ovo:
    http://www.google.hr/imgres?um=1&hl=...9,r:5,s:0,i:84
    trakice su ispale savršene.

    Na koncu, za početak radim običnu najobičniju bučnicu.

  31. #31
    saška's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Osijek
    Posts
    1,051

    Default

    Quote Originally Posted by ninik View Post
    meni je pasao bosiljak tako da sam njega dosta stavila...
    Daaaa, super, nadala sam se da ćeš to reći

  32. #32
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,296

    Default

    Quote Originally Posted by Trina View Post
    Najdraže su mi punjene tikvice, I moje su ove godine skroz super rasle, rastu još uvijek, tako da ih često spremam ali punjene su mi najbolje. Punim ih sredinom (onim što izdubiš), pancetom, lukom, peršinom, sirom, maslinovim uljem i sve pospem s puno sira i zapečem
    se može pozvat na tak nekaj kad smo u tvom kraju,

  33. #33
    anamar's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Posts
    2,336

    Default

    tikvice i tikve, se mogu puniti kao paprike, mljevenim mesom i kuhati ili peći.

  34. #34
    ana.m's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zagreb,wild west
    Posts
    9,219

    Default

    Tikvice se mogu puniti i skuhati kao paprika!

  35. #35
    ana.m's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zagreb,wild west
    Posts
    9,219

    Default

    Quote Originally Posted by ana.m View Post
    Meni se ovaj recept čini ooodličan! Danas ga radim!

    http://www.coolinarika.com/recept/tk...evoli-tikvice/
    Je li netko možda probao ovo?
    Ja jesam i...Meni je fino, mada, modificirala bih neke stvari sljedeći put, dodala koji zanimljiviji začin od samo soli i bibera.
    ALI...klinci, jao, bolje rečeno cure! Janko koji inače nije neki izjelica pojeo sve.
    A cure..Iva jedva takla, a Ela koja inače svašta papa dizao joj se želiudac!!! Nije htjela uopće jesti. Jedva je nekako par zalogaja u usta stavila nakon kaj se probudila pa bila jako gladna! Iva ni to,a inače voli jesti.
    A meni bilo fino. Ostalo malo da muž proba pa bumo vidli kaj on veli.

  36. #36

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    1,084

    Default

    Još da dodam, osim svih nabrojanih recepata, radim i kruh s bučom po točnom receptu, to je kao kolač, unutra ide osim brašna sir, ma za ubit se fino. A može se ubaciti i u bilo koje drugo tijesto za kruh
    A imam i jedan kolač od buče s čokoladom za čokoladoljupce, ak ima zaintresiranih, nakeljim

  37. #37
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Samo ti kelji, ja jučer naribala i smrzla svo čudo buča... a zima je duga....

  38. #38
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    Quote Originally Posted by ninik View Post
    uglavnom, recept koji me oborio, što jednostavnošću, što okusom...
    tikvicu narezati na kokcvice i ubaciti u tavicu na malo maslinovog ulja, tako ju pržiti dok ne omekani i malo se ne smanji...možda desetak minuta...na to staviti jedan ili dva paradajza na kockice, malo veće i pirjati dok malo ne pusti sok...onda ubaciti prethodno skuhanu tjesteninu i malo promiješati...i za kraj sam ubacila malo sira na kockice....i preeeeefino je i za ravnih 15 min gotovo!
    Mislim da ću ovo danas za ručak, hvala na inspiraciji

  39. #39

    Join Date
    May 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,983

    Default

    rizito s tikvicama i kozicama
    krem juha od tikvica, lemon grasa sa raznjicima od skampa ili piletine
    bucnica

  40. #40
    Canaj's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    na pravom mjestu
    Posts
    618

    Default

    Quote Originally Posted by n.grace View Post
    Meni se ovo čini dobro, samo bih ja pekla u pećnici, ne bih pržila u ulju:
    http://www.coolinarika.com/recept/pl...a-i-feta-sira/
    mljac...nisam probala baš ovako, ali je moja mama radila "palačinke" sa tikvicama (u smjesu je naribala tikvice - i još mi veli da je bolje ako se riba na onaj sitan ribež za limun, a ne onaj za jabuke, iako meni ne smetaju "rezanci" od tikvica koje zagrizem ) ...ovaj štos je baš zgodan ako taj čas u kući nemaš sir ili luk.......

    moj mali baš ne voli tikvice (ja sam ih pekla danima "na roštilj" u pećnici)...ali ovako kamuflirane može,
    podvaljivala sam i kamuflirala čak i u gusto varivo sa svim i svačim (paprika, luk, grašak, mrkva, paradajz sos, malo dimljene šunke na rezance i tikvice na kockice umjesto krumpira...) - toliko je bilo fino da je mali rekao da mu je fini "taj krumpir"...hihihi....

  41. #41

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    1,084

    Default

    Evo, keljim

    KRUH S TIKVICAMA


    150 gr bijelogbrašna
    150 gr integralnogbrašna
    2 žličice praškaza pecivo
    1 žličica soli
    1 žličica kima
    225 gr naribanih tikvica
    150 ml ulja
    2 jaja, razmutiti
    45 ml mlijeka (1/2 dl)
    50 gr naribanog parmezana
    2 žlice sezamovih sjemnki
    malo soli i papra


    Postupak

    Pećnicu zagrijte na 180°C , pravokutni kalup namastite (maslac ili ulje)ili staviti papir za pečenje.
    Prosijte brašno, prašak za pecivo i sol u posudu.
    Dodajte jednu žlicu sezama, kim i naribane tikvice.
    Pomješajte zajedno ulje, jaja i mlijeko, dodajte pola parmezana padodajte brašnu.

    Smjesu kraatkim mješanjem sjedinite pa istresite u kalup

    Poravnajte tijesto, pa ga pospite ostatkom sezama i parmezana i po želji pospite malo soli ipapra.

    Pecite 40-45 min. dok se ne podigne.



    ČOKOLADNI KOLAČ S TIKVICAMA

    Potrebno:
    3 jaja
    30 dag naribanih tikvica
    25 dag brašna
    5 dag kakaoa
    15 dag šećera
    1/2 praška za pecivo
    žličica sode bikarbone
    1/2 žličice soli (stavljam samo na vrhu, previše je pola!)
    10 dag omekšalog maslaca
    2 vanilin šećera
    20 dag čokolade za kuhanje
    10 dag lješnjaka
    5 dag krokanta

    Priprema:

    Čokoladu nasjeckati na manje kockice, lješnjake usitniti.

    Tikvicu oguliti inaribati
    Miksati omekšali maslac sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postane kompaktno,pa postupno dodavati jaje po jaje.
    Miksati dok ne postane pjenasto. Postupnododavati ostale suhe sastojke (brašno pomiješano sa kakaom, praškom za pecivo isodom bikarbonom).
    Na kraju umiješati komadiće čokolade i naribanu tikvicu koju prethodno treba maloocijediti rukama. Sjediniti sve kuhačom.
    Izliti masu u lim za pečenje oblika koji želite, obložen papirom za pečenje. Po biskvitnoj smjesi rasporediti usitnjene lješnjake i krokant
    (ukoliko ga imate, ukoliko ne, nema veze, bit će dobro i bez njega )
    Peći u pećnici na 180o 50 minuta.
    Ohlađeni kolač izvaditi iz lima i po želji poslužiti na pladnju ili narezano na kocke.



  42. #42
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    I moje su ove godine ogromne, imam bijele i zelene, bijelih smo već valjda ubrali 30 kg do sada i još rastu (nije mi blizu grunt pa mi prerastu, ali nema veze).

    Nama je najmilija savijača od tikvica i maka.

    Ima na coolinarici i drugim portalima recepata za to. Evo jednog:
    http://recipeci.com/slatka-bucnica-s-makom/8456/

  43. #43

    Default

    umak od buče s vrhnjem i koprom uz to krumpir njam njam

  44. #44
    Lucas's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    village...long village
    Posts
    1,638

    Default

    Quote Originally Posted by ana.m View Post
    Meni se ovaj recept čini ooodličan! Danas ga radim!

    http://www.coolinarika.com/recept/tk...evoli-tikvice/

    ovo sam radila sa tikvicama,sa bučom i jednom sa patliđanima....svaki put je ispalo odlično

    buču bi posolila i ostavila stajati malo pa ju onda panirala u brašno i prepržila
    a patližane bi samo prepržila na grill tavi

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •