Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: Uzimanje normabela

Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno Uzimanje normabela

Trebala bih savjet... Naime, trudna sam 20 tjedana i bila sam danas na pregledu i doktor mi je rekao da sam se počela lagano otvarati. I dao mi je recept za Normabel. Ali nije rekao ni kako da ga uzimam - tj, koliko puta dnevno. A čula sam da se baš ne preporučuje njegovo korištenje zbog mogućih komplikacija sa bebom... Zanima me vaše mišljenje, jer se ne usudim piti tablete ako postoji mogućnost da ugrozim dijete...

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Uh...i ja sam ga morala piti ali sam imala preporuku ginekologa od koliko miligrama i koliko na dan..u svakom slučaju doktor bi trebao odrediti .Problema sa malenim hvala Bogu nije bilo

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Normabel se danas daje jako često u trudnoći. No, čudno je da nisi dobila uputu za uzimanje. Da li si već podigla lijek? Tada je farmaceut trebao napisati koliko i kada uzimati, jer mu to piše na receptu.

Ako nije, nazovi sestru u ginekološkoj ordinaciji i zamoli da vidi s doktorom kako trebaš uzimati.
    Ne bi trebalo biti komplikacija. Kad je potrebno dati lijek u trudnoći, daje se onaj koji najmanje šteti bebi.

Početno

Dosta trudnica uzima normabel, meni ga dali pred porod kada imala jako visok tlak, ali u obliku inekcije, nisam puno komentirala jer bila rijeć o jednoj inekciji više ne bih primala,
    Osobno ne bih pila normabel u trudnoći ćemu neka mi neko objasni ako nisam u pravo, prihvaćam sve argumente

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Moja liječnica (neonatologinja) u bolnici je jako negodovala kada je vidjela da je moj MPO liječnik prepisao normabel u ranoj trudnoći. Kaže da ometa razvoj bebe i da ga nikako ne valja uzimati. Dala mi je spasmex. A za spasmex sam od jedne forumašice čula da je također štetan za bebu. Nisam uzimala ni jedno ni drugo. Sve je prošlo OK.

nataša avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

hej, da pozdravim!
    MOJ MPO doktor je na moje pitanje mogu li nekad nekad popit normabel kad se unervozim rekao: "Nikako, normabel je u trudnoći kontraidiciran!" Ja sam ga korisitila u prvoj trudnoći, negjde u sredini....e sad... šta reći?! Ajmo ga izbjeći ako možemo

Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Meni je doktor samo reko da ga uzimam. Ni kako, ni koliko. A u ljekarni mi je ženska rekla da se ne preporuča uzimanje, i da ako ću ga koristiti da je to onda meni na savjest... Pričekat ću do slijedećeg pregleda pa ću vidjeti šta će mi onda reći. Hvala vam :D

Franny avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Evo vidis sto sve covjek dozna na forumu... Meni je ovo prvi glas da je Normabel stetan u zrudnoci.znam samo da trudnice smiju uzimati jedino onaj od 2mg.on pomaze kod opustanja misica maternice,npr.meni ga prepisali i u prvoj i u drugoj T samo ako mi tlak bude visok,da se malo smirim i opustim jer on ne snizava tlak. Reklsi je gin da uzimam 1X dnevno dok su mi u bolnici jednom dali 3X dnevno, svakih 8h jednu od 2mg. Moja frendica je morsla cijelu T piti 3X dnevno,a kad je zavrsila u bolnici zbog otvaranja,davali su joj intrvenozno Normabel i jos nekaj na P(to zadnje je bilo protiv otvaranja).

Shanti avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Meni je Normabel 3x2 mg dnevno prepisala doktorica koja je zamijenjivala mog doktora prošlog ljeta, ne pregledu sa 6+2, kada su se vidjeli otkucaji srca . Nije mi objasnila zašto, nisam ni pitala jer ga nisam namjeravala uzimati. I sada mi se čini da mi je prepisan "olako", bez pravog razloga.
    Četiri tjedna kasnije, kad sam nešto zapaničarila i otišla na hitnu, druga mi je doktorica rekla da je dobro da nisam uzimala Normabel i neka ga i dalje ne uzimam, nego da umjesto njega svakodnevno nastavim uzimati magnezij (Biolectra, Magnezij Direkt), koji sam do tada uzimala neredovito.
    Kada sam hitno hospitalizirana s navršenim 21 tt, zbog vrlo jakih kontrakcija maternice (tek sam se uz pomoć specijalizanta i medicinske sestre uspjela spustiti u ležeći položaj iz sjedećeg, uz njihovo pridržavanje, centimetar po centimetar), uz Partusisten (prvih 15 dana intravenozno, kasnije u obliku tableta) i Ormidol, propisan mi je i Normabel, opet 3x2 mg dnevno. Rečeno mi je da on, između ostaloga, opušta mišiće i da bi, uz ovu ostalu terapiju, trebao spriječiti buduće kontrakcije. Dva dana kasnije sam ih opet imala (dakle, na Partusistenu intravenozno) i prvo pitanje liječnice je bilo jesam li popila Normabel. Na moj odgovor da jesam, rečeno mi je da odmah popijem još jedan. Kontrakcije, hvalaBogu, nakon toga više nisam imala. Normabel sam uzimala cijelo vrijeme hospitalizacije, odnosno sve do poroda, s navršenih 35 tt, uz mirovanje, a posljednih nešto više od mjesec dana strogo mirovanje. Svi nalazi su mi bili uredni i do poroda (elektivni CR) sam bila posve zatvorena, međutim, prijetila mi je ruptura maternice.

Ovime želim reći da svatko od nas donosi odluku za sebe (i svoje dijete). Kad mi je propisan na početku trudnoće, nisam vidjela razlog za njega i sama sam odlučila ne uzimati ga. Kad mi je pak propisan u već uznapredovaloj trudnoći, nakon tako jakih kontrakcija da je bila realna opasnost da bih mogla izgubiti bebu, odlučila sam pristati na sve što bi moglo pomoći da se trudnoća održi. Sad kad pogledam unatrag, postupila bih opet jednako.

slonicanelica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2011

Početno

Koristila ga od 12 tjedna u 1.trudnoći do kraja 3x5mg.
    zbog opuštanja mišića a sad od 22 tjedna samo navečer opet od 5 mg.
    nitko mi nije spominjao kontraindikacije.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Moja mama je bila cijelu trudnocu na Lexaurinu, najmanjoj dozi (samo zadnju trudnocu, u 41. godini, koju je cijelu bila na cuvanju, ali uglavnom bezrazloznom, nista se osobito nije dogadjalo). Je li trebala ili nije - ne znam.

Meni je zagrebacki ginekolog dao recept za Lexaurin s oko 6 tjedana, kad sam dosla na UZV. Rekao mi je da obavezno pijem na putu avionom (16+ sati), no nisam popila niti jedan. Tu mi nitko nista nije spominjao.

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Pila sam ga po preporuci ginekologa 2 tjedna, uz partusisten i isoptin. Onda sam ostala samo na partusu i ispotinu, s tim da sam morala nekad opet uzet normabel kad ispotin nije bio dovoljan da mi smanji puls koji se ubrzavao od partusistena.

Na kraju sam izdrzala do termina. Jesu li tablete pomogle- ne znam. Al ne znam bi li imala snage riskirati i odbiti terapiju koju mi je doktor propisao (i misljenje drugog dr isto potvrdilo).

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ja bih svakako pila kao dio terapije. Svoj sam preskocila jer mi voznja avionom, tj. stres takve vrste nisu bili dovoljna indikacija. Vise bih bila pod stresom da sam se vukla kao krepana macka (dvomiligramski lijek za smirenje me skroz na skroz uspava).

Osoblje foruma Inesz avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

-sigurnost normabela i lexaurina u trudnoći nije dokazana
    -trudnicama se ne bi smjelo rutinski prepisivati ove ljekove, uzimanje ovih ljekova u trudnoći rijetko je opravdana i trebali bi se davati samo kod strogih indikacija
    -postoje studije koje pokazuju veću učestalost kongenitalnih malformacija ako se uzimaju tijekom prvih 12 tt
    -uzimanje ovih ljekova tijekom zanjeg trimestra i tijekom porođaja trebala bi biti samo u iznimnim slučajevima
    -ovo su ljekovi visokog potencijala izazivanja ovisnosti-dugotrajno uzimanje većih doza tijekom zadnejg dijela trunoće izaziva fizičku ovisnost i kod novorođenčeta

-ovi ljekovi i njihovi metaboliti prelaze u mlijeko i majke koje doje NE SMIJu ih uzimati
    Posljednje uređivanje od Inesz : 30.07.2012. at 09:17 Razlog: korektura

MELANIE avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Ovako:dok se forimiraju organi,odnosno dok traje oragogeneza ja bih ga izbjegavala,a kasnije po potrebi pila.Prof.Podobnik kaze da do 16 mg na dan nije tetrageno za bebu..a najcesce doze su 2 puta po 2 ili 5 mg...
    Posljednje uređivanje od MELANIE : 30.07.2012. at 09:45

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Inesz prvotno napisa Vidi poruku
    -ovi ljekovi i njihovi metaboliti prelaze u mlijeko i majke koje doje NE SMIJu ih uzimati
    lexaurin i normabel nisu uopće lijekovi iz iste skupine

lexaurin je kontraindiciran u trudnoći i dojenju dok normabel to nije. nadalje, uz drugi se smije dojiti (govorimo o malim dozama)
    Vjerujem da nitko ne pije lijekove jer im je to zabavno nego jer je sila u pitanju. Nisam fan zastrašivanja trudnica i dojilja

Franny avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Ja isto mislim da 2mg Normabela ne bi izazvalo ovisnost ili nekoga "ubilo". Ta moja frendica ga je uzimala cijelu T 3X dnevno i rodila je zdravu bebu. Na srecu, osobno se nisam susrela s olakim prepisivanjem N, a vjerujem da su mi ga dali jer je opasnost od uzimanja bila manja od neuzimanja.

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Normabel i Lexaurin Jesu lijekovi iz iste skupine-Benzodiazepina.
    Normabel sadrži djelatnu tvar diazepan, a Lexaurin sadrži djelatnu tvar bromazepan.

Niti jedan od ovih lijekova nije preporučljiv tijekom trudnoće i dojenja. Svatko tko želi može se o tome informirati na internetu.

Na žalost, kod nas velik broj trudnica uzima Normabel, i to kao što smo vidjeli i u svjedočanstvu nekoliko postova ranije, dugotrajno i u velikim dozama (mjesecima 3x5 mg).

Ovo ljekovi trebali bi se uzimati samo u usko i strogo inidciranim slučajevima.

Shanti avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

-ovo su ljekovi visokog potencijala izazivanja ovisnosti-dugotrajno uzimanje većih doza tijekom zadnejg dijela trunoće izaziva fizičku ovisnost i kod novorođenčeta

Inesz, preciznije, na koliko vremensko razdoblje se misli kao "dugotrajno" i kolika doza se smatra "većom" a što bi moglo izazvati fizičku ovisnost i kod novorođenčeta?

Franny avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Nemojte me sad krivo shvatit da sam kljukacica lijekovima jer ja i aspirin uzmem kad mi se glava raspada od bolova,a neki lijek kad vec zbilja umirem,ALI osobno mislim da 2mg ne moze izazvati ovisnost pa cak ni ako se uzima cijelih 9 mj.da je to ipak premala kolicins.
    Takodjer sad 1.put cujem da doktori prepisuju trudnicama i vece doze,od 5mg,jer sam u nekoliko navrata od lijecnika cula da trudnice smiju samo 2mg. Ali eto,ocito netko to ipak prepisuje ...

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Shanti, ne znam odgovor na tvoje pitanje, vjerujem da bi za to trebalo u svakom pojedinačnom slučaju konzultirati kliničkog farmakologa.

Ali uzimanje normabela tijekom većeg dijela trudnoće sigurno jest dugotrajno uzimanje. A dnevna doza od 15 mg u trudnoći jest visoka doza.

Normabel naši ginekolozi često prepisuju u neadekvatnim indikacijama. (srećom u većini slučajeva one od 2 mg)

Shanti avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Shanti, ne znam odgovor na tvoje pitanje, vjerujem da bi za to trebalo u svakom pojedinačnom slučaju konzultirati kliničkog farmakologa.
    Hvala, Inesz. S obzirom da si ovisnost novorođenčeta (uz uvjet dugotrajnog uzimanja većih količina) navela kao moguću posljedicu, mislila sam da raspolažeš podatcima, da možda imaš link na neko istraživanje.

Ja sam, kao i Franny, "teška" za uzimanje bilo kakvih lijekova, ali eto, dogodilo se da sam procijenila situaciju takvom da je Normabel od jednog trenutka trudnoće bio opravdan i doista je dugo razdoblje tijekom kojeg sam ga (uz ostale lijekove) uzimala - cijelih stotinu dana, 6 mg dnevno, 3 puta po 2 mg. Nisam primijetila ni kod sebe ni kod svog bebača nikakvu ovisnost, odnosno, jednostavno sam ga prestala uzimati kad više nije bio indiciran. Nakon poroda nisam nijedan popila, štoviše, odbila sam ga i na postintenzivnoj na "caricama", a bebač mi je jedna vrlo staložena i prilično neplačljiva osobica.

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Evo jednog primjera istraživanja o uzimanju lijekova u trudnoći u Hrvatskoj.
    Godine 2007. u 4 zagrebačka rodilišta provedena je anaketa o uzimanju lijekova u trudnoći. Anketa je provedena na uzorku od 893 žene. Sve trudnoće završile su porodom zdravog djeteta.

Samo ukratko (probat ću postat link) da se ilustrira učestlost uzimanja normabela u trudnoći:

-od ispitivani 893 žene vitaminsko-mineralni kompleks koristilo je 508 žena (56,9 %), normabel (diazepam) 303 žene (33,9%)

Prema kategoriji rizika FDA (Američka uprava za hranu i lijekove) označava diazepam (normabel) oznakom D

D-postoje dokazi humanog fetalnog rizika, ali korist od primjene lijeka može opravdati mogući rizik (u životno opasnim situacijama, teškim bolestima za koje nema drugog lijeka, a sama bolest ima veću učestalost malformacija, npr. hipertireoza, epilepsija).

Iz stručnog rada:

Analiza korištenja lijekova kod trudnica i rodilja

5. hrvatski kongres ginekologa i opstetričara, Opatija, 31.svibnja – 3.lipnja 2007.

-prenosim samo dio koji se odnosi na benzodiazepam (pokušat ću postat link):

http://bib.irb.hr/prikazi-rad?rad=314740

"nakon vitamina, skupina s najvećom potrošnjom tijekom trudnoće, a cjelokupnu potrošnju u ovoj skupini čine benzodiazepini, koji se u nas vrlo često i neopravdano propisuju. Među 20 vodećih lijekova po potrošnji tijekom trudnoće diazepam je na 2. mjestu"

"tako da prema potrošnji rizičnih skupina lijekova prema FDA klasifikaciji, Zagreb spada u europski prosjek.16. U nas se koristi značajno više benzodiazepina no značajno manje protuupalnih nesteroidnih antireumatika, antiepileptika, antidepresiva i ACE inhibitora."

"Zabrinjavajuća je činjenica visoka potrošnja diazepama u trudnoći, koja nema svoje pokriće u stručnim smjernicama"

"studija je ukazala na postojanje neracionalne, odnosno moguće i štetne primjene lijekova u trudnoći u zagrebačkih rodilja te otvorila mogućnosti za unapređenje kvalitete terapije u ovom osjetljivom životnom razdoblju. Neopravdano veliku potrošnju pokazuju prije svih benzodiazepini."

delitza avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Da se i ja uključim u ovo: naime zbog kontrakcija mi je uz magnezij prepisan i normabel 2 mg/dan prema potrebi (u slučajevima većeg uzbuđenja, pojačanih kontrakcija - kao da bi znala da se pojačavaju, ni ove ne osjetim, valjda tek kad bi prešlo u prave trudove...)
    Ginekologica mi je rekla da mi doslovno daje recept preventive radi i da sama odlučim da li ću ga popiti ili ne jer:
    a) nije preporučljiv u trudnoći osim ako je rizik od oštećenja bebe manji od rizika za gubitak trudnoće (što je već navedeno u gornjim postovima)
    b) postoje dvije frakcije ginekologa - jedna koja zagovara slobodnu upotrebu normabela u trudnoći i druga koja je izričito protiv a ona se bez detaljne analize ne želi priklanjati niti jednoj frakciji; dakle daje isključivo prema potrebi odnosno piše recepte ako je trudnica dobila preporuku u bolnici uz to što svakoj trudnici ponovi istu litaniju kao i meni.

Moja sreća (ili nesreća) je da je teta MM magistra farmacije, stalno je po predavanjima i kongresima i kod nje provjerim apsolutno svaki info o lijeku jer neke upute uopće ne drže vodu. / Npr. doksiciklin - tetraciklin se ne smije konzumirati s mlijekom i mliječnim proizvodima, odn. namirnicama koje sadrže kalcij (zaboravila sam razlog), te namirnice se smiju konzumirati najmanje 2 sata prije i 2 sata poslije uzimanja lijeka - u uputi stoji da se lijek može uzimati s malo mlijeka!!!??!!! /. Obzirom da svaki put kad dođe k nama provjeri koje lijekove imamo doma i o svakom održi predavanje mislim da bi mi bilo bolje/lakše da masu tih infoa ne znam.
    Ugl. pitala sam nju za normabele i dobila sam identičan odgovor kao i kod ginekologice - ako ne moraš, nemoj. Ako se opasno počneš otvarati zbog kontrakcija i u bolnici ti kažu da piješ normabele ok, ako si uzbuđena ili živčana duboko diši, smiri se i opusti.

Na žalost momentalno sam premutava da bi zapamtila otkud su iskopale te informacije (navele su točne izvore).

Do sad nisam popila niti jedan, nisam primjetila (a ni doktori) da mi je išta bolje ili gore nego prije.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •