Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 95

Tema: gladna ili prejedena?

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno gladna ili prejedena?

molim vas pomozite..jedino vas imam...bebica stara 15 dana..danas od 12,30 plače i traži cicu svakih 10 min..sad više ni sama ne znam da li su to oni skokovi u rastu!!??...ona meni izgleda prenajedeno i kao da je muči želučić.. :? :? :? :? ..u 12,30 jela cicu 40min aktivno i nakon toga plakala 2 sata da bi na kraju pobljuvala cijeli krevetić(u nekoliko mlazeva) ..i od tada traje "hranjenje"..šta da radim???već sam luda..do sada tako lijepo spavala i jela..kako je nahranim,ona zaspe,stavim je u krevetić i onda nakon 5 min plač...
    zabrinuta mama
    ako su skokovi i hranim je na zahtjev..koliko onda da je pustim na cici?dok ne zaspe?

dorena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mojabeba, nista se nemoj brinuti. bebica trazi cicati ne samo kad je gladna, a vrlo je vjerojatno da se prejela i opteretila zelucic kad kazes da tako jako bljucka.
    djeci staroj oko 3 tjedna obicno dolazi taj skok u rastu. moguce da je i to. strpi se par dana pa ces vidjeti kako ce ici, i nista se ne brini, sve smo mi to prosle. jedino na sto moras paziti je to da ima dovoljno mokrih i pokakanih pelena. mokrih pelena bar 5-6, i pokakanih bar jednu, iako dojena djeca u toj dobi mogu kakati nakon svakog hranjenja. ta kakica znaci da je beba dosla do dovoljno onog "masnog mlijeka" od kojeg dobiva na tezini i zasiti se.
    molim te samo da odgovoris na pitanje o pelenama, tj. koliko kaka i mokri da ti znamo reci sto i kako dalje.
    privikavanje na dojenje, tj. dok se i ti i beba ne naviknete na neki normalan ritam u vezi hranjenja, moze trajati i do dva mjeseca. zato se ne brini. bit ce trenutaka kada ne znas sto dalje, ali smo zato mi tu da ti pomognemo, podrskom i informacijom.
    javi kako ide,a ako sam nesto zaboravila - cure ce ti se sigurno jos javiti i nadopuniti me .
    drz' se!!

dorena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jos sam te zaboravila pitati dal podriguje nakon hranjenja, imas li osjecaj da bebicu muci zrak koji proguta?
    pokusaj nakon 5 minuta hranjenja staviti da podrigne, pa nastaviti sa cicanjem. i obavezno se javi!

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

draga dorena,hvala ti..ja se prikopčala na internet a ona tu na krevetu kraj mene blažena..spava napokon..zaspala uz dudu(nije baš za pohvalit se!!) i uz moje uzglavlje i sad je napokon i mama spokojna..srce me boli kad plače.. ..
    sad čekam da se probudi pa ću je pokušati nahraniti i vidjeti kako dalje :shock:
    što se tiče pelena, pokaki se čini mi se poslije svakog hranjenja tako da mislim da je došla do onog hranjivijeg mlijeka u cici..a i mokrih pelena tijekom dana bude..
    uglavnom do danas je bila super tako da nam je svima ovo šok danas..valjda će poštedit mamu i tatu noćas
    još jednom veliko hvala i javim se..
    pozdrav

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

e da što se podrigivanja tiče..malo lijena što se toga tiče..znamo je nositi po 20min i ništa..pokušali smo je i nakon 10min nošenja staviti neko vrijeme na desni bok i opet da podrigne ali ni to nije pomoglo..
    da li je obavezno da podrigne svaki put poslije podoja i što da radim u svezi toga??

dorena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

neke bebe podrigivaju svaki put kad se hrane, dok neke nikada. mozda ne proguta puno zraka dok je na cici pa to podrigivanje i nije potrebno. ukoliko je dovoljno mokrih i pokakanih pelena, mislim da se ne trebas brinuti. ali svakako javi kako ide.
    to prvo vrijeme, uhodavanje moze biti uzasno frustrirajuce doba kad vecina mama misli da je dijete gladno cim zaplace, ali na svu srecu to vrlo brzo prodje. drago mi je da se bar malo smirila.
    daj joj pusu za mene :wink:

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

malo da se javimo..srce mamino trenutno budno..jela maloprije a ja uvjerena da je još uvijek gladna..teško mi pada ovo majčinstvo na srce..nije lako biti mama..zabrinuta umjesto da uživam..ali valjda će i to proći..
    uglavnom mi smo "prespavali" noć(doduše u nekoliko komada ali barem je između obroka spavala..) :D :D :D :D :D .izgleda da je ipak bila malo prejedena jučer ili je i ona imala loš dan..vidjet ćemo danas..javim se još..pusa od nas 2

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Draga mojabebo, samo bih ti htjela reći da se ne opterećuješ i da ne osjećaš krivnju zbog toga što ti ovi prvi dani majčinstva nisu užitak nego opterećenje. To je tako normalno i većina mama to prvo razdoblje prolazi s poteškoćama. Doći će vrijeme kad ćeš zaista moći reći da uživaš biti mama, no valjda nas priroda kroz to teško, prvo vrijeme privikavanja i učenja na novu ulogu priprema na one odgovornosti koje nas čekaju kasnije, možda nas kroz teškoće jače povezuje s našim bebicama.
    Koliko vidim iz tvojih postova, čini se da vama ipak malo po malo kreće na bolje. Vidjet ćeš, za mjesec dana ćeš biti kao nova!
    Velika pusa tebi i maloj mrvici! :D Puno se mazite!

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

hvala vam..tako ste drage..čim ona malo sklopi oči ja na "rode" da vidim što ima novoga..stvarno ne znam kako bi bez vas..ulijevate mi sigurnost jer znam da bez obzira na problem, stavim ga na forum i čekam...
    danas kao da smo se polako opustile i počele uživati jedna u drugoj..naš prvi izlazak ujutro na kratko i sad evo spava..tako čudno..kad ne spava zabrinuta šta joj je a kad spava najrađe bi je stisnula uz sebe i tako zauvijek..
    e da buni me odgovor pedijatra..ne buditi dijete za obrok već ga pustiti da se samo probudi..poslušala ga danas i bebica mi prespavala 4 sata..na kraju se zabrinula i ipak je probudila..i šta sad da mislim??

dorena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

obicno kazu za tako male bebice da ih se budi svako 3-4 sata ukoliko se ne probude same. iako znam neke mame koje nisu budile djecu nego cekale da se sama probude i sve je bilo ok, ali to su vecinom djeca rodjena preko 4000g (imala sam kompleks jer je moja rodjena sa 2360g ). tako da ju slobodno pustis da to vrijeme odspava da se i ti malo odmoris . ma bit ce to sve super, vidim ja :wink:

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja mislim da je 4 sata spavanja sasvim OK, pogotovo ako beba inače dobro napreduje. Ne bi bilo OK da je u pitanju žutica koja povlači za sobom ionako veću pospanost pa i manje aktivno sisanje, što može kod majke dovesti do smanjivanja količine mlijeka, a i djetetu treba što više sisanja kako bi žutica što prije "otplovila iz organizma".
    Drži se, mojbebo, mi smo tu za tebe! :D

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

evo nas 2 opet..da li je moguće da je beba od samo 16 dana toliko budna preko dana..od ujutro ne spava..plačna i nezadovoljna..kad je uzmem u ruke smiri se..da li su to grčići i kako se oni očituju..joj nikako na zelenu granu..

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mojabeba prvotno napisa
    ...kad je uzmem u ruke smiri se...
    Pa njoj je shok dolazak na ovaj svijet.... bila je nosena i mazena 9 mjeseci 24h na dan. I da je nosimo 12h na dan, to je bebi jos uvijek 50% manje od prije :wink: Tak da je za ocekivati da bi da je se nosi...

Ako je to smiruje, samo je nosi :D To je sve normalno i za 5 :D

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moguće je, draga, itekako je moguće :D ... Nema ti druge nego maziti i paziti svoje malo zlato...

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moguce je da je i neka vrsta grceva (iako ne moraju biti one klasicne kolike, nego samo od progutanog zraka ili slicno, ali to mozemo detaljnije kad uvidis neka pravila bebinog ponasanja u svemu tome - kada place koliko itd)
    kod svih grceva je najbolja stvar dosta nositi bebu. cesto im pase da se nose potrbuske na tvojoj podlaktici. ako skuzimo da ju stvarno muce grcvi, napisat cu ti kako masirati trbuscic.

ajde pliz napisi jos neke stvari:
    1. jel imas jak let-down? da mlijeko strca i beba se muci s naletom brzo jede? jel ima eksplozivne stolice i prducka? :D
    2. jel imas bas puno mlijeka, velike kolicine? kako cesto mijenjas strane? (ako su velike kolicine, trebalo bi bebi davati istu stranu u nekoliko podoja, tj. unutar 3 sata, onda bi volumen pojedenog mlijeka bio manji a kalorije iste
    3. ima nekih slabih mogucnosti da joj ne pase (alergicna je na) nesto sto jedes, ali naglasavam slabih, o tome mozete razmisljati ako cete svakodnevno i dugo i kroz cijeli dan imati probleme i plakanje, a iskljuceno je sve drugo kao razlog plakanju (ali ako se beba smiri uvijek kad ju uzmes na ruke, onda nis od tog )
    4. ako prodje par dana da beba svaki dan place popodne i grci se 2-3 sata i za to vrijeme urla i jedva malo pomaze nosenje i njihanje, onda mogu biti klasicne kolike

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

renata,upravo je nahranila i stavila na spavanje(samo da pusti mamu barem 5min na "rodama")..zadnje grčenje imala noćas u 4h i trajalo do 7h..srce uopće nije plakalo..stenje po tiho i grči se..u 12 i 15,30h zaspala bez grčića, čak i podrignula oba puta..sva sretna dok nisam skužila da oba puta kad sam je presvlačila nije imala stolicu(uvijek je poslije svakog podoja ima..valjda se zato muči dok pokaka)..to je rijetkost kod nas jer baš svaki put ima obilnu stolicu..i sad sam se opet uspaničila..da nije ostala gladna(nije došla do onog masnijeg dijela u cici!!???)..inače mi pop prespava a danas se probudila nakon 2 sata od hranjenja..
    glupo pitanje..jel mi sve ok s mlijekom i zašto nije kakala???
    ja udav

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Javi nam je li imala stolicu u međuvremenu? U njezinoj dobi trebala bi imati najmanje 2 stolice dnevno. Ako ih nije imala, ne boj se, to ne znači da da tvoje mlijeko nije u redu, nego bi trebalo provjeriti dolazi li beba do masnog mlijeka. Provjerit ću na drugom topicu je li već negdje pisalo o tome kako ćeš znati da dijete dolazi do njega.

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo, mislim na ovo:

vazno je da beba pojede jednu stranu do kraja, tj. ako malo jede i zaspi pa se probudi za pol sata, daj istu stranu. u dubini dojke je ono masnije i hranjivije mlijeko.

Nadalje, tvoje mlijeko ( do 6. tjedna ) još uvijek sadržava ostatke kolostruma koji ima laksativno djelovanje. Zato samo doji, kakica će doći.
    No, ako želiš detaljnije popričati o tome, nazovi SOS 0800 22 77 22, bez ustručavanja.

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

klia, danas nam je grozan dan..najteži do sada..evo tek sad zaspala a borba traje od 9h ujutro...šta je to normalno za ovako malu bebu..premorene i jedna i druga..čini mi se stalno gladna a kad je nahranim bljuje koliko je prejedena..skok u razvoju??pa mi stalno u "skoku"!!..
    što se tiče kakice,sve ok..zadnja 3 presvlačenja puna pelena..
    što nam se to danas dogodilo i zašto je tako plačna??zaspe nekako i onda je probudi vrisak..kad je uzmem u ruke smiri se..ako ima grčiće šta napraviti i da li su to uopće grčići ili je ona željna svoje mame..
    mama

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ako se smiri čim je uzmeš onda nisu grčevi.
    Probaj ovu pozu, ja sam je skužila s drugim malcem, prvog je MM nosio po pol sata i ništa od podrigivanja, a čim legne bljuc. U ovoj pozi se dijete bolje smiri i opusti pa taj zrak valjda lakše izađe. Dakle ovako:
    Nasloni se na jastuke tako da si pod 45 stupnjeva. Kad nahraniš bebu polegni je na sebe (kao kad držiš s glavicom na ramenu za podrigivanje, ali koso) i lagano je gladi po leđima. Kad se podrigne možeš je još malo držati i gladiti pa će ti vjerojatno zaspati.

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Najprije - super za kakicu, znači beba dobiva masno mlijeko.
    Ali ajde, molim te, ako možeš, pokušaj nam odgovoriti na ova pitanja koja je postavila Renata kako bismo mogli vidjeti radi li se možda kod tebe o prejakom let-downu, refleksu otpuštanja mlijeka ili je što drugo u pitanju.
    Evo kopirat ću ono što nam je jako važno:

1. jel imas jak let-down? da mlijeko strca i beba se muci s naletom brzo jede? jel ima eksplozivne stolice i prducka?
    2. jel imas bas puno mlijeka, velike kolicine? kako cesto mijenjas strane? (ako su velike kolicine, trebalo bi bebi davati istu stranu u nekoliko podoja, tj. unutar 3 sata, onda bi volumen pojedenog mlijeka bio manji a kalorije iste

I naći ću negdje na drugom topicu što možeš raditi ako uočiš nešto od ovoga.

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Probaj dojiti u položaju u kojem je djetetova glavica iznad dojke, nikako ispod ( jer u slučaju preaktivnog let downa mlijeko još jače ide i djetetu je time teže )
    Možda da probaš leći na leđa a dijete odozgor na dojku ( uz uporabu jastuka ako ti se učini zgodnim )? Pokušaj prije samog podoja rukom izdojiti malo mlijeka, tek toliko da prođu prvi mlazovi i tek tad ponuditi dojku u onom položaju koji ti sad najviše odgovara. Ako se još zagrcava, izdoji se još malo.
    Nudi istu dojku u određenom periodu, npr. ako imaš nekoliko podoja u 2-3 sata, za to vrijeme daj uvijek jednu stranu sve dok ne osjetiš da se dojka "ispraznila" ( dojka je mekša, dijete počne sisati, zatim je brzo izbaci, može početi i plakati, ali za razliku od situacije kad je prepunjena sad iz nje ne štrca mlijeko i dijete se ne zagrcava nego traži drugu koju isto možeš malo izdojiti prije nego mu je ponudiš ).

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mojabeba, vidim da se mucite
    bas mi je zao.
    ovako s prvim djetetom (jel je prvo dijete?) i s ovako kratkim opisima, tesko mi je zakljuciti jel prolazite neke jednostavne pocetne probleme (koji znaju biti frustrirajuci, cini ti se kao da nesto nije u redu, pogotovo s prvim djetetom) ili bebu jos nesto dodatno muci.

ovo "dodatno muci" moglo bi biti nesto od 2-3 stvari koje ne mozemo sad odrediti jer premalo znamo.
    bilo bi super da odgovoris na ona 2 pitanja koje je klia postavila u predzadnjem postu. onda bismo mogli znati jel problem u tome sto beba ima previse zraka i previse prvog vodemastog mlijeka, a zbog toga moze boljeti trbuscic.

dalje, postoji mogucnost da joj ne pasu bjelancevine kravljeg mlijeka, iz bilo kojih proizvoda koje ti pojedes. ali da biste to znali, ti bi npr. trebala 2 tjedna izbaciti apsolutno sve mlijecne proizvode, i tada kad se ocisti tvoj organizam od tih bjelancevina, ako ce bebi biti bolje, to je bilo to. ali ovo je samo nagadjanje. ja zapravo ne znam kako se beba alergicna na kravlje mlijeko ponasa, kako izgledaju ti grcevi, samo znam da se pojavljuju grcevi.

dalje, postoji mogucnost da se bebi vraca sadrzaj zeluca s malo zelucane kiseline u jednjak. mislim, svaka beba bljucka, moze i puno bljuckati a da joj to uopce ne smeta. ali nekim bebama se bas vraca ta kiselina i to ih pece, pa onda traze cesce dojiti ili odbijaju dojiti. ali ta pojava je rijetka i mozemo prvo vidjeti da nisu grcevi ili slicno, a onda cemo vidjeti jel problem s tim vracanjem sadrzaja zeluca. ako je, pomagalo bi dojenje i opcenito drzanje bebe u sto uspravnijem polozaju.

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

e, da, nazovi sos telefon ako si u hr: 0800 227722
    tamo su ti iste mame koje se tu na forumu javljaju (kojima u potpisu pise "savjetnica na sos...") a stvarno ce ti lakse i vise pomoci u jednom duljem razgovoru nego ovako ukratko preko foruma

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da li cujes bebu da guta dok sisa? mani su sa tim zapoceli pregled na laktaciji kad sam krenula. meni to stvano izgleda ko da nemas dovoljno mlijeka jer opisujes upravo sebastijanovo ponasanje dok nismo ustanovili sto je u pitanju

izbaci dudu jer ti beba plakanjem javlja da joj nesto treba (hrana, cista pelena ili malo paznje) i ubijas joj jedini moguci nacin komuniciranja kad joj dudom zatvoris usta

dorena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

stray, ne bih se slozila s tobom, mislim da nije u pitanju nedostatak mlijeka, cim tako obilno bljucka. kod nekih beba se jednostavno ne cuje to gutanje dok doji. bilo bi dobro da mojabeba odgovori na pitanja da se uspostavi sto je na stvari. ali definitivno, moze nazvati SOS, bilo bi vjerojatno puno lakse...

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

stray_cat, ja te lijepo molim da ne savjetujes na temelju svojih iskustava. kod vecine beba se uopce ne cuje kako beba guta, ali se moze vidjeti kako beba guta.
    i tu se vec par godina borimo protiv fakat rasirene fame "beba je nezadovoljna: mama nema mlijeka" tako da to drugi put ne pises tako olako. takve recenice stvarno pokolebaju mame bez ikakvog razloga. ako ova beba ima problema, mamabeba bi trebala otkriti koji su to problemi, a ne prvo posumnjati da nema mlijeka (sto je najmanje vjerojatni problem, jer doslovno 99% zena IMA mlijeka) i zabavljati se bocicama, cajevima i napraviti si jos hrpu dodatnih problema uz ono sto vec bebi smeta.

mamabeba, ja ti toplo preporucujem da nazoves sos telefon.
    ili odgovori polako na ova pitanja koje smo ti postavljali, nadam se da se mogu neke stvri rijesiti

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

drage cure hvala vam..jednostavno se nisam stigla prikopčati..danas je dobra,jede i spava..
    klia pokušatću ti odgovoriti na pitanja koja si mi odaslala..
    1.što se tiče jakog let downa..čini mi se da ga imam..pokušavam omekšati prsa izdajanjem pa tek onda krenem dojiti..pokušala također dojiti da je beba na meni dok ležim ali kad ona jednostavno mrzi položaj na trbuhu i plače..ne znam kako drugačije dojiti no da je ona priljubljena uz mene u ležećem položaju..
    što se tiče kakice..pune su joj gaće!!da li to znači eksplozivne??!!iako ne poslije svakog podoja ali 3-4 puta dnevno..što se tiče prduckanja(lijepih li tema ),i ne čujem je baš da prducka..tu i tamo joj se omakne..
    2.što se tiče količine mlijeka,mislim da imam normalno..tu i tamo mi zna kapati mlijeko iz druge cice dok je hranim ali to je samo onda kad prespava svoja 4h..možda je problem u tome što kad zaspe ne budi se lako i teško ju je probuditi..na poč sam je budila svaka 3h ali onda mi je patronažna rekla da dobiva na težini(ona to vidi :? ) i da je ne budim..zbunjena :? :? :? neki put odvali 5h i onda se uplašim i naravno buđenje..
    ako mi traži cicu unutar 2-3h ,uvijek joj kao što ste me savjetovale ,dajem istu tako da dođe do onog masnijeg dijela..
    nadam se da sam vam uspjela odgovoriti na sva pitanja i malo približiti sve to skupa..
    što se tiče sos-a uvijek se zbunim pa na kraju zaboravim što sam uopće pitala..lakše ovako..
    puse
    p.s. od jučer(kao što sam već na dr.topicu napisala..davimmmmm)situacija ok..puno se manje mučimo nego prošlih dana..znam da sab s.kapi nisu baš od neke pomoći ali meni ona spava i podriguje otkad sam joj ih počela davati i digla madrac u podnožju glave

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mojabebo, drago mi je da vam je danas bilo lakše, a osobito mi je drago što je patronažna primijetila da je dijete naraslo. Zaista, nakon par skokova ( kroz koje ste zbilja prolazili ) osoba koja dođe sa strane može primijetiti da se dijete povećalo, no naravno, pravi će pokazatelj biti vaganje kod pedijatra s mjesec dana. A ti i dalje prati količinu djetetove mokraće i kakice, izgled tena i općenito kože, sjaj u okicama i to će ti biti mjerilo da znaš da ti dijete dobro napreduje.
    Mislim da si izvrsno napravila što si podigla bebino uzglavlje jer si joj time olakšala probavu i možebitno kasnije odrigivanje ( ima djece koja to obave odmah, a ima i onih kojima treba i sat vremena ).
    Samo se ti javljaj kad god nešto zaškripi, a ja se nadam da će vama to vrlo brzo krenuti na bolje.

I ja se pridružujem zamolbi upućenoj Stray da ne savjetuje ostale mame osobnim iskustvom jer to doista nije mjerilo i svako je dojenje individualan slučaj kome, kao što se može vidjeti na forumu, sve nastojimo pristupati objektivno, maksimalno pokušavajući isključiti vlastita iskustva. Osobito ako su ona takva da će majku prije pokolebati, nego joj dati snage i vjere da može nastaviti uspješno dojiti, a to je upravo cilj ovoga foruma.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

klia, meni da nisu uletili ovi s laktacije ja bi i dalje improvizirala

ono sto bi bilo super prakticno je da ako to postoji neko pogleda kako izgleda hranjenje kod "male bebe"

meni je zena s laktacije prvo gledala kako mali guta, tj da li guta a nakon toga je to usporedila s vaganjem (vagali su malog prije i poslje hranjenja)

a sto se tice pokolebavanja u dojenju, to je zadnja stvar sto nekom treba i ne pada mi na pamet ali militantni pristup "dojiti i samo dojiti" ako postoji problem nece bas dovesti nikuda.

renata, ako se skuzi na vrijeme da nema dovoljno mljeka moguce je u ranoj fazi raditi na tome, ako se zapusti kao sto je bilo kod mene moze stvarno doci do toga da trajno ostane na smanjenoj proizvodnji (sto je jos uvijek bolje nego nista)

nije mi jasno zasto sam ja morala ici na "istrukcije" i osobno sa bebom doci da nas vide ako vi to rjesavate telefonski

bebu se da cuti kako guta ako znate kako zvuk izgleda, moja teta s laktacije kategoricki tvrdi da se bebu cuje

a sto se tice krivih dijagnoza, meni je nas ljecnik opce prakse cak istrcao s teorijom dok je mali urlao da mali dobiva previse hrane i da tuli zbog grceva, a mali je urlao jer je bio gladan

teta iz LLL mi je nakon telefonskog kontakta kategoricki tvrdila da imam kandidu pa sam nakon toga izdavila sve zive da me pregledavaju (od kandide ni k)

napomena; ovo nije demotivacija nego dijagnoze sa kojima sam se ja sretala, malabebe je fakat opisala sebastianovo ponasanje dok je gladovao

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zao mi je sto tek sada vidjeh ovo. Trudila sam se da sve procitam pa sam to radila dva puta. Sve u svemu to je mene jako podsjetilo na mog maleckog nakon 15 dana.

Dobio je grceve i to stravicne. Nek mi niko ne kaze onu cuvenu "skoro sva djeca imaju grceve " i "normalno je imati grceve".

Mom maleckom kakica je izlijetala tri metra u dalj kada bi se pokakio razodjeven. Takav je pritisak imao u crijevima. Mozda bi frcalo i dalje ali na toj udaljenosti je drugi komad namjestaja na kome se kakica zaustavila.

Stolica uopste nije bila pretjerano rijetka uz sve to. Imal asam osjecaj da sto ga vise dojim da mu je gore. (ja ga cijelo vrijeme moram dohranjivati ali sam izdrazala i dojim ga i sada - sve je to vec opisano na Rodama)

Na kraju su mi rekli za Plantex caj i taj nas je spasio. Pritisak je popustio na svega pola metra do metar u dalj kada se pokaki.

Nemojte misliti da sam ja to namjerno mjerila. Jednostavno se desilo. Toliko se grcio i previjao i uz to stalno trazio jos hrane da ja vise nisam znala sto ciniti pa bih ga razodjenula da mu bude lakse. Mozete misliti mog uzasa kada sam vidjela kako projektil koji je izasao iz njegove guze zavrsava na drugom kraju sobe. Stanje se popravljalo i ponovo vracalo na saro sve do dva mjeseca i pet dana i tada je prestalo kao da nikada nije ni bilo. U tom periodu sam se i ja posluzila varalicom da utazim tu potrebu za sisanjem koju nisu mogle utaziti moje upaljene i popucale bradavice.
    Za utjehu - danas sa tri i pol nece cuclu osim kao sredstvo kojim cesemo desni.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

silva, oprosti, ali ja ne shvacam smisao tvoga posta. jesi li ti postala na krivi topik?

zelis li reci kajinoj mami da bebi da caj?

ne kuzim

dorena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

silva, ovo za borisa mi je drago za cuti da ide na bolje
    a tebi stray, ne znam sto da kazem .

meni je zena s laktacije prvo gledala kako mali guta, tj da li guta a nakon toga je to usporedila s vaganjem (vagali su malog prije i poslje hranjenja)
    -LLL ne preporuca vaganje prije i nakon podoja, jer je vrlo nesigurna tehnika da bi se pokazalo koliko zena ima mlijeka.

ne pada mi na pamet ali militantni pristup "dojiti i samo dojiti" ako postoji problem nece bas dovesti nikuda.
    - upravo zato se postavljaju pitanja da se vidi u cemu je problem, jer nitko od cura sa edukacije nece na pamet postavljati dijagnozu bez da prodje APSOLUTNO SVE moguce pretpostavke BAS ZATO da se dijete koje se doji ne bi ugrozilo.

ako se skuzi na vrijeme da nema dovoljno mljeka moguce je u ranoj fazi raditi na tome, ako se zapusti kao sto je bilo kod mene moze stvarno doci do toga da trajno ostane na smanjenoj proizvodnji (sto je jos uvijek bolje nego nista)
    - ne treba sve suditi po svojem slucaju, BAS ZATO (kao sto je renata rekla) svaki je slucaj za sebe.

nije mi jasno zasto sam ja morala ici na "istrukcije" i osobno sa bebom doci da nas vide ako vi to rjesavate telefonski
    - sve savjetnice na telefonu su dojile i same prolazile kroz vecinu problema s kojima se mlade mame suocavaju, tako da (uz postavljena pitanja i dobar opis) mogu pretpostaviti u cemu je problem. ukoliko nisu sigurne, postoji na zatvorenom forumu podforum vezan uz savjetovanje na kojem razmjenjuju iskustva ukoliko je potrebno.

bebu se da cuti kako guta ako znate kako zvuk izgleda, moja teta s laktacije kategoricki tvrdi da se bebu cuje
    - ja sam dojila dvoje djece (ovo drugo jos uvijek vec 20 mjeseci) i TVRDIM da ih nikada nisam cula kako gutaju dok doje. a znam kako taj zvuk izgleda. jednom mi je mala pregladnjela jer sam bila duze kod doktora i nakon toga je jako lakomo vukla da se dalo cuti. to je ujedno i jedini put.

teta iz LLL mi je nakon telefonskog kontakta kategoricki tvrdila da imam kandidu pa sam nakon toga izdavila sve zive da me pregledavaju (od kandide ni k)
    - kandida se uopce ne treba vidjeti da postoji, moze se samo osjetiti kao bol, peckanje..., bez vidljivih tragova infekcije.

napomena; ovo nije demotivacija nego dijagnoze sa kojima sam se ja sretala, malabebe je fakat opisala sebastianovo ponasanje dok je gladovao
    - za ovo bi i ja mogla reci da je opisala tipicno ponasanje mog doriana dok je bio beba, a nije bio problem u nedostatku mlijeka, vec je imao reflux koji je kasnije bio i lijecen. hvala bogu, imala sam dobru doktoricu koja je to ustanovila bez da je savjetovala dohranu i bilo sto slicno.

vidis, ista stvar, a druga dijagnoza. male bebice ne placu samo zato sto je malo mlijeka, ili (nedajboze) dovoljno mlijeka koje je "slabo" jer to ne postoji.

savjetnice prolaze edukaciju vise od godnu dana, tako da neki vrag tamo i nauce. sve je bazirano na BAB-u (Breastfeeding Answering Book), koja je biblija za savjetnike LLL i naseg SOS telefona. tako da mogu reci da su savjetnice "obucene" za pomoc mamama koje doje, i to mozda i vise nego lijecnici i patronazne sestre (narocito one), jer se educiraju SAMO I KONKRETNO za to.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zelim reci da prati stolicu - ako se desava da se ne pokaki nego "eksplodira" kao sto se desavalo mom bebacu onda se tu radi o veoma jakom pritisku na crijeva i jaaaaakim grcevima. U tom slucaju, suprotno cijeloj teoriji o nedavanju druge tecnosti osim majcinog mlijeka, toplo preporucam davanje Plantex-a.

ne zelim nikome da iskusi takav plac i takve zahtjeve za hranom kao sto smo mi prozivljavali ali ovo o caju moze razumjeti samo onaj ko je to prosao.

Mozete li zamisliti da beba od 20 dana sisa sat vremena u komadu jer je ne mozete odvojiti od sise koliko place i nakon toga popije 150 ml formule? I trazi jos sa svim simptomima velike gladi. I tako danima ( s tim da nismo davali toliko dodatne hrane nego smo kupili cuclu pa ga zavaravali nekako) uz poboljsanje od dan-dva pa opet sve iznova do kupovine prve kesice Plantexa. Nakon toga to su postali normalni djeciji grcevi.

Zaboravila sam reci. Imao ih je u pocetku tri puta na dan (u 12:30, u 18:00 i 23:00) a kasnije dva puta. (u 13:00 i 23:00)

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zara je sisala i duže od sat vremena u komadu

dorena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni se jos uvijek dogodi da to traje i po 2 sata i vise , ali se ne bunim, to ce tako kratko trajati pa jos uvijek uzivam u tome :wink: .

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

znala sam ja njega drzati sve dok se ne pocne buniti jer je prazno i to malo jednu, malo drugu stranu da ne bi spavao i na kraju bi ga uvijek dohranjivala. Nije poanta u tome. Poanta je u tome da je za bebu od 15-20 dana 150 ml za jedan obrok pre-pre-vise a narocito ako je uz to i dojio.

dorena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

neke bebice mogu odrediti kolicinu koja im je potrebna da se zasite, a neke ne, nemaju mjeru. i kad su site, i dalje ce htjeti bocicu. zato se ne smije pretjerivati s tim jer to dodatno optereti zelucic pa jako bljuckaju, imaju grceve, placu... to je zaista grozno kada mama ne zna kako bi bebici pomogla, ali taj pocetni krizni period ipak prodje. samo treba zivaca,strpljenja...

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

evo nas da se javimo..
    do jučer navečer sve super i onda neutješan plač na cici i grčenje..znači nije stvar u kapima..opet ispočetka..noć progurali(po noći za čudo dobra..malo se grči ali uglavnom spava),jutarnje hranjenje i plač cijelo jutro..nekako zaspala..i onda opet u 11,30..sad trenutno spava i takva je cijelo popodne..treba joj 2h da zaspe i onda je ne mogu probuditi..
    šta radim krivo??srce mi plače zajedno s njom

dorena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

draga mojabeba, zasto mislis da nesto krivo radis? dajes sve od sebe, i puno joj pomazes s tim sto je nosis dok place i sto je dojis, to joj je utjeha koju joj jedino ti mozes dati a bebici puno znaci.
    to sto zaspi i onda joj je tesko probuditi se, pretpostavljam da se umori, ali bar mozes biti sretna sto ti po noci spava da mozes i ti malo odmoriti . bas mi je zao sto imas takve probleme
    mozda je zaista muci zrak koji proguta, pokusaj sa polozajima za podrigivanje. imas na portalu, sad trenutno ne mogu naci link .
    dal jos uvijek onako obilno bljucka? jesi li pokusala sa svim polozajima za jak let-down?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovdje kod grceva prporucaju da se baba kupa ili tusira (u rukama roditelja)

moja beba, svi smo se mi u pocetku snalazili i improvizirali dok se nismo uhodali sa bebom, to je normalno.

dorena, mi ovdje uz LLL imamo i posebnu sluzbu za laktaciju kao poseban dio na odjelu za porode. te se zene jedino i iskljucivo bave pomaganjem oko dojenja. nakon sto mi je zena iz biroa za konzultacije (koja je isto sva u tim radionicama za dojenje) skuzila sto se dogadja krenula sam u sluzbu za laktaciju. tam tvrde da moraju vidit mamu i bebu da bi tocno znali reci o cemu je rijec.

za vaganje znam da LLL predlaze vaganje jednom tjedno ali u pocetku, dok imas problem jedino se ovako da utvrditi da li nesto ulazi u bebu. znam i ja da beba ne primi istu kolicinu mlijeka po svakom obroku i imas pravo kad kazes da patronazne sestre ne znaju previse o dojenju. ista je stvar sa ljecnicima opce prakse. fakat jedinu konkretnu pomoc mozes dobiti od ovih zena koje su bas usko specijalizirane. pa meni ni doktor ni sestre nisu znali preporuciti ovaj preparat koj am dobila na laktaciji za podizanje nivoa prolaktina, a time i mlijeka

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

maloprije nakon stotog buđenja i plača napokon zaspala..pišem brzo jer već kroz par minuta opet slijedi plač...
    danas opet imamo jedan od onih naših loših dana..ne zaspiva od 7h(prespavala noć :shock: :shock: :shock: :shock: !!!),plače dok joj se okice sklapaju..neki put pomogne kad je uzmem u ruke,neki put ne,cica uglavnom ne pomaže tako da to opet pripisujem grčićima..ne znam što bi drugo bilo..ili dijete ima loš dan ..
    da je ono gladno, da li bi uopće zaspalo i da li ovo njeno ponašanje ukazuje na glad?nekako zadnjih dana kad se prikopča na cicu,super, i onda nakon 10min cica ful omekša i ona postane nervozna..hvata cicu ali nije baš najsretnija..

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mojabeba, poslala sam ti privatnu poruku

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u kojoj sam zaboravila napisati :D da joj das i drugu cicu ako beba zeli, ne uvijek, naravno, nego samo ponekad kad ti se ucini da je jednu pojela i hoce jos, a prije dojenja je bila ful gladna.
    a ono kad je placljiva i sisa mozda samo za utjehu, onda kao sto si i dosad - jednu stranu u dva-tri sata.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj dorena prvotno napisa
    neke bebice mogu odrediti kolicinu koja im je potrebna da se zasite, a neke ne, nemaju mjeru. i kad su site, i dalje ce htjeti bocicu. zato se ne smije pretjerivati s tim jer to dodatno optereti zelucic pa jako bljuckaju, imaju grceve, placu... to je zaista grozno kada mama ne zna kako bi bebici pomogla, ali taj pocetni krizni period ipak prodje. samo treba zivaca,strpljenja...
    jel imas neki konkretni prijedlog kako skuziti koja je kolicina dojenja + dohrane potrebna?

ja sam u pocetku dodavala premalo formule i mali je i dalje gladovao. sad uglavnom pojede koliko mu je potrebno, mi uvijek ponudimo veliku bocicu nakon dojenja.

kad se desi da se prejede jednostavno bljucne visak

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo posto sam se ja samo izdajala i davala na bocu ali samo moje mlijeko ja probam malo objasniti.

Moj Noah je recimo sa mjesec dana jeo otprilike 120-140 ml moga mlijeka svakih tri sata. Sta se desavalo oko perioda kad je imao mjesec i pol ili dva:

On bi pojeo svoju dozu i recimo zaspao i onda poslije jedno sat vremena bi krenuo vristati i nista ga nije moglo smiriti ni nosanje ni pjevanje ni mazenje nego da mu opet uspem moje mlijeko i opet 120ml. Sad si ja mislim sad ce on lijepo odspavati ma vraga udri onda u jos vecu vrisku. I sta sad? Jel opet gladan? Nema sanse jer u dva sata pojeo 240ml moga mlijeka.

Nevalja da gladuju ali definitivno ih nevalja ni suvise sopati. Moj zakljucak je bio da je Noah imao grceve a ja sam mislila da je gladan i ponovo ga hranila i time cinila stvar samo gorom. Male bebice ne mogu razlikovati bol koju imaju od grceva i bol od gladi i misle da je to jedno te isto i kad ponudis hranu oni misle evo sad ne boli i ugodno im je a ustvari pretrpavaju zeludac i jos gore je. Da je htjeo sisati a vecina vas zna da nije vjerovatno bi samo lezala a on bi ono cikio i to bi bilo to. Znaci ako dijete place nije neophodno da zeli jos jesti i da mama nema dovoljno mlijeka jer neka djeca vole samo cicati pa malo drijemati ma znate sta vec mislim. Pa ni sami sebe ne hranimo do tocke gdje moras ici visak povratiti van. Koliko god bljuckanje ne boli ili bebicama ne smeta toliko i nije niti ugodno.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa sto bi sa pricom da kod dojenja (a noah je klopao tvoje mlijeko) ne moze biti previse klope i da mrtvi hladni mozemo hraniti na zahtjev

help?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jedan od načina da ustabiliš dodavanje adaptiranog je vođenje dnevnika. Kad nakon par dana usttvrdiš koliko beba zaista popije ml dnevno osim dojenja onda možeš "zamrznuti" to stanje i dalje pokušavati ne ići preko toga, i tada bi se laktacija trebala bar povećati po njegovim potrebama.
    Ja ti sad skroz teoretski odgovaram jer nisam bas pratila stanje kod vas pa ne znam kakva je situacija.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moje laicko misljenje je da kad dojis djete malo papa malo samo onako cica a kad dajes bocicu ono sve iskapi u vecini slucajeva i tako se prejede i mislim da je skroz drugacije dojenje od bocice. Mislim da se u sustini u vecini slucajeva suvisno zamaramo (mi pojedini kao ja npr ) da znas tocno koliko je djete pojelo jer to je bio moj najveci problem.

Mislim da psiha majke u tome igra vrlo veliku ulogu. Kad das bocicu ides za tim da je djete pojede a kad djete doji ono je zadovoljno a mozda je u nekom obroku pojelo 80 ml a u nekom 160ml ali je zadovoljno i sa jednim i sa drugim. Ako je djete sretno i zdravo i sve je ono ok mislim da se mame moraju opustiti i ne razmisljati o tome aa koliko je sada pojelo i ostale gluposti. Ja sam kao i ti Stray kupila vagu digitalnu i po nekad mi je dolazilo da je razbijem od zid jer nema sanse da djete stalno dobija odredjenu kilazu. Mislim ono jedan tjedan je dobilo malo vise pa ga ti izvagas drugi tjedan a ono malo manje ali ti si vec u tom trenutku zaboravila na recimo 150gr ekstra od proslog tjedna i vec taj drugi slabiji tjedan mislis aj nema dovoljno mlijeka i brines se a bez razloga.

Nisam mislila samo na tebe Stray nego opcenito
    Usput ispricavam se mama savjetnicama na upadanju

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

natasa, nista se ne ispricavaj

dijete koje doji mora aktivno sisati da bi curilo mlijeko, a cak ni tada ne curi stalno nego najvise u let-downu.
    cesto bebe samo "cicaju" - ono sto je natasa mislila, usta pristekana za dojku, a ustvari ide kap po kap, a to njih u puno slucajeva zna fino smiriti i ugodno im je.
    ako su dojke jako pune - curit ce jako i dugo kao iz bocice, a ako su malo praznije, curit ce malo manje i krace.

dijete koje jede iz bocice ne mora se puno truditi, mlijeko mu stalno curi u usta podjednako.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •