silva, ovo za borisa mi je drago za cuti da ide na bolje
a tebi stray, ne znam sto da kazem .

meni je zena s laktacije prvo gledala kako mali guta, tj da li guta a nakon toga je to usporedila s vaganjem (vagali su malog prije i poslje hranjenja)
-LLL ne preporuca vaganje prije i nakon podoja, jer je vrlo nesigurna tehnika da bi se pokazalo koliko zena ima mlijeka.

ne pada mi na pamet ali militantni pristup "dojiti i samo dojiti" ako postoji problem nece bas dovesti nikuda.
- upravo zato se postavljaju pitanja da se vidi u cemu je problem, jer nitko od cura sa edukacije nece na pamet postavljati dijagnozu bez da prodje APSOLUTNO SVE moguce pretpostavke BAS ZATO da se dijete koje se doji ne bi ugrozilo.

ako se skuzi na vrijeme da nema dovoljno mljeka moguce je u ranoj fazi raditi na tome, ako se zapusti kao sto je bilo kod mene moze stvarno doci do toga da trajno ostane na smanjenoj proizvodnji (sto je jos uvijek bolje nego nista)
- ne treba sve suditi po svojem slucaju, BAS ZATO (kao sto je renata rekla) svaki je slucaj za sebe.

nije mi jasno zasto sam ja morala ici na "istrukcije" i osobno sa bebom doci da nas vide ako vi to rjesavate telefonski
- sve savjetnice na telefonu su dojile i same prolazile kroz vecinu problema s kojima se mlade mame suocavaju, tako da (uz postavljena pitanja i dobar opis) mogu pretpostaviti u cemu je problem. ukoliko nisu sigurne, postoji na zatvorenom forumu podforum vezan uz savjetovanje na kojem razmjenjuju iskustva ukoliko je potrebno.

bebu se da cuti kako guta ako znate kako zvuk izgleda, moja teta s laktacije kategoricki tvrdi da se bebu cuje
- ja sam dojila dvoje djece (ovo drugo jos uvijek vec 20 mjeseci) i TVRDIM da ih nikada nisam cula kako gutaju dok doje. a znam kako taj zvuk izgleda. jednom mi je mala pregladnjela jer sam bila duze kod doktora i nakon toga je jako lakomo vukla da se dalo cuti. to je ujedno i jedini put.

teta iz LLL mi je nakon telefonskog kontakta kategoricki tvrdila da imam kandidu pa sam nakon toga izdavila sve zive da me pregledavaju (od kandide ni k)
- kandida se uopce ne treba vidjeti da postoji, moze se samo osjetiti kao bol, peckanje..., bez vidljivih tragova infekcije.

napomena; ovo nije demotivacija nego dijagnoze sa kojima sam se ja sretala, malabebe je fakat opisala sebastianovo ponasanje dok je gladovao
- za ovo bi i ja mogla reci da je opisala tipicno ponasanje mog doriana dok je bio beba, a nije bio problem u nedostatku mlijeka, vec je imao reflux koji je kasnije bio i lijecen. hvala bogu, imala sam dobru doktoricu koja je to ustanovila bez da je savjetovala dohranu i bilo sto slicno.

vidis, ista stvar, a druga dijagnoza. male bebice ne placu samo zato sto je malo mlijeka, ili (nedajboze) dovoljno mlijeka koje je "slabo" jer to ne postoji.

savjetnice prolaze edukaciju vise od godnu dana, tako da neki vrag tamo i nauce. sve je bazirano na BAB-u (Breastfeeding Answering Book), koja je biblija za savjetnike LLL i naseg SOS telefona. tako da mogu reci da su savjetnice "obucene" za pomoc mamama koje doje, i to mozda i vise nego lijecnici i patronazne sestre (narocito one), jer se educiraju SAMO I KONKRETNO za to.