Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: Sama na otoku?

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno Sama na otoku?

Imamo curu od 16 i po godina koja je zapela da želi par dana na otok, a nitko od nas nije u mogućnosti trenutno ići.

Boravila bi u našoj kući koja je na samoj rivi što znači da nije na nekom usamljenom mjestu do kojeg treba puno pješačiti. Doduše, riječ je o pučinskom otoku s jednom trgovinom i par kafića, ali ljudi u ovo doba godine ne manjka. Ona tamo ima dugogodišnje društvo i s tom djecom stvarno nije bilo nikad nikakvih problema, a i ona sama je prilično samostalna i odgovorna.

No, ja se jako dvoumim pustiti ju ili ne jer dosad još nikad nije bila sama bez prisustva odraslih na tako dugo vrijeme. S njom bi išao i pas, ali strašljivca od 15 kg baš ne računam kao nekog zaštitnika.
    Još moram čuti što o svemu misli mm, ali bi ipak voljela znati i vaša nepristrana mišljenja.

Ja sam njene dobi i duže bila sama na tom otoku dok su starci renovirali stan, ali kad je riječ o vlastitom djetetu stvarno nisam pametna kako postupiti.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Imaš ttamo kog odraslog da ju prekontrolira? Ako imaš pusti ju.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ima koja susjeda da baci oko? I ja sam sama ostajala u tim mladim godinama, u stanu, u neboderu. A roditelji na drugom kraju svijeta. A dvije godine kasnije i u Zagrebu, posve sama. I bilo mi je super.
    Ti poznaješ najbolje svoju kćer. Vjerojatno znaš da ona to može i da neće učiniti ništa što ne bi da si ti s njom.

Ja bi pustila. Ali bi rekla roditeljima nekog iz njenog društva da je sama i neka joj budu na ruku, ako ustreba.
    A možda se iznenadiš koliko ti je kćer samostalna i sposobna brinuti o sebi.

superx avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ako je djevojka ozbiljna i samostalna u smislu da se zna nahraniti i pobrinuti se za sebe, zašto ne...
    Možda da povede neku prijateljicu u koju vi također imate povjerenje.
    Ja sam isto išla u toj dobi ali je u susjednom apartmanu dolazio stric, koji me nije baš doživljavao, štoviše kupovao nam je cnro vino ,ali bi je tamo za nedajbože i imao je auto.
    Budi sretna da ima kao otići a na čamiti po gradu, velika je to cura.

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Imamo susjede i svi su prilično radoznali što mene u normalnim okolnostima užasno nervira, ali u ovom slučaju bi mogli biti od pomoći.

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Pusti ju, i ja sam bila po 3 mj. sama na moru, isto na otoku + sam još brinula o kući i radila kao prometna mladež :zubo: Može ona to, bit će sve o.k.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Ako je odgovorna, zna se nahraniti i dosad te nije iznevjerila, pusti je. Nije 16.5 g.malo (s toliko sam postala student u drugom gradu).

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

S toliko sam godina išla u Italiju na skoro 2 mjeseca i praktički sama. Dovoljno je to godina.

Značajno iskustvo, mladost daje čaroliju, diš bolje.

Sve navedeno pod uvjetom da je do sad u bitnim stvarima sve bilo na svom mjestu. A mobitel i neka komunikacija(susjedi, telefon) nije na odmet.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

ukoliko i inače imaš povjerenja u nju i misliš da je samostalna i odgovorna, pusti je
    ima djece u toj dobi koji ni za do dućana nisu nažalost
    ima pa i one koji su sasvim ozbiljni i možeš se na njih osloniti
    hoću reći da bi meni ovisilo sve o tome kakvo je dijete inače...

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Pusti je...

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

a zašto ne?
    očito imaš nekih sumnji čim si otvorila ovu temu...
    ti najbolje poznaješ svoje dijete i najkompetentnija si za procjenu možeš li ju ostaviti samu ili ne...
    i povjerenje,najvažnije od svega... imaš li u nju povjerenja ili ne...
    ne znam mogu li ti tu pomoći naša razmišljanja...

evo, i ja sam jedna od onih koje su u toj dobi (zapravo i još malo ranije) već bile u školi u drugom, podosta udaljenom, gradu...
    (i nije mi ništa, i nije mi ništa, i nije mi ništa... )

nahla avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

ja bih je pustila ,ako joj ima ko doć u nenadanu kontrolu...pogotovo ako imaš povjerenja u nju. jedini problem bi mogli bit ti drugi klinci al zbog njih da budu te kontrole
    ja sam sa 14 ostajala sama

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

s obzirom na susjede i poznate u blizinu, ja bih pustila
    mene je mama puštala, sad pušta moju seku (ona će sad 17g)
    to je jedan od boljih načina učenja odgovornosti (barem je na mene tako djelovalo)

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ma imam povjerenje u nju i dosad ga još uistinu nikad nije iznevjerila. Svi strahovi koji mene muče su nevezani uz njezinu zrelost i ponašanje, već su posljedica moje panične naravi :/

Sad ste mi ipak pomogli da shvatim da ona uistinu nije više moja "beba" već skoro žena od 16 i po godina

Nekako to uvijek zaboravim, valjda zato što je mlađe dijete u pitanju.

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Tebi sretno s odlukom: no ako do sada nije iznevjerila povjerenje, nije problematicnog ponasanja- ja glasam ZA
    a njoj lijepe dane zelim
    To joj moze samo pomoci u osamostaljivanju, ucenju nekih vjestina...

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj josipal prvotno napisa Vidi poruku
    Tebi sretno s odlukom: no ako do sada nije iznevjerila povjerenje, nije problematicnog ponasanja- ja glasam ZA
    a njoj lijepe dane zelim
    To joj moze samo pomoci u osamostaljivanju, ucenju nekih vjestina...
    dodala bih još da dok nam ne zatreba ne percipiramo da je nužno nešto znat. Kad ti treba, kad sam živiš, trebaš složit i količinu novca koju imaš na raspolaganju, obroke jesti redovito, čistiti, staviti prati, sušiti, ustati se u neka doba...a ako se to ne obavi nadoknadit il živit s posljedicama. Sveukupno, iskustveno spoznati, praksa je zakon!

naniluc avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Baš me zanima da li si ju pustila i kako je to ispalo?

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Pustili smo je.
    Odveli je na brod u nedjelju i izljubili kao da ide neznam gdje.
    Sve je prošlo u redu osim što je par puta nazivala da nas pita kako će spremiti blitvu i još neke cake oko kuhanja. Inače je i prije znala neka jednostavnija jela raditi, ali u ovih par dana je proširila repertoar.
    Od danas su dolje s njom moja sestra i njezin muž pa više nije sama, ali moram priznati da je cura zaista spremna na odvajanje od roditeljskih skuta. Mi smo spremni malo manje, ali ko nas više pita .

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

eto, preživjela si
    sad će svaki put biti sve lakše

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Bravo za sve! Možeš biti ponosna!

Mogu li se ovdje malo pojadati? Zapravo trebam malo podrške...
    Naime, imam priliku poslati curicu (za koji mjesec će 5 g.) s bakom (mojom mamom) na more na 10-ak dana, u našu kuću na otoku. To je prvi puta da bi ona išla tako daleko i tako dugo bez nas pa imam mix osjećaja - veselje što će ipak biti na moru (tamo je od rođenja odlazila, pozna i voli a mi se ove godine sasvim razilazimo s godišnjim i ne možemo na more zajedno) ali i strepim (uglavnom bez osnove jer se ona i bake obožavaju i imam povjerenja u obje). Otok je udaljen od kopna ali je grad velik i ima sve potrebno za kakvu hitnost (avioni, helikopteri, katamarani, bolnica, ljekarne i sl.)
    Dajte me malo ohrabrite jer sam imala tešku noć...

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja bi te ohrabrila da te kužim :D
    ali ne kužim jel problem baka ili otok, na kojem živi i van sezone ljudi..a tek u sezoni? i svi normalno žive

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Ja sam problem!
    Evo, samim tim što ne vidiš problem mi je već lakše, jer on zapravo (osim u mojoj glavi) objektivno ne postoji! Thanks!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Bodulica prvotno napisa Vidi poruku
    Pustili smo je.
    Odveli je na brod u nedjelju i izljubili kao da ide neznam gdje.
    Sve je prošlo u redu osim što je par puta nazivala da nas pita kako će spremiti blitvu i još neke cake oko kuhanja. Inače je i prije znala neka jednostavnija jela raditi, ali u ovih par dana je proširila repertoar.
    Od danas su dolje s njom moja sestra i njezin muž pa više nije sama, ali moram priznati da je cura zaista spremna na odvajanje od roditeljskih skuta. Mi smo spremni malo manje, ali ko nas više pita .
    Bravo!

Drago mi je da ovakve djece još ima, jer kad gledam oko sebe, sve mi se čini da se previše drže roditeljskih skuta.... Sad pri upisima na fakultete to se baš u mojoj sredini dobro vidjelo. Brate mili, nije za usporedbu jer bila su to drugačija vremena, ali u toj dobi ja sam išla na more ne sama nego bez odrasle pratnje, a s 8 godina mlađim bratom (jest u poznato okruženje, ali opet... sad mi se čini da je to bila velika odgovornost i da su moji stvarno imali povjerenja u mene, čak i previše) S druge strane, sada gledam kako moji kolege i prijatelji upisuju punoljetnu djecu na studij i slično... Brrrr...

Inače, nadam se da ću ovako misliti i za koju godinu kad moja djeca dorastu do odvajanja. Bodulice, svaka čast za curu, sve će to biti dobro.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •