Citiraj mlada.majka prvotno napisa Vidi poruku
Ma taj freand bi mu tamo našao posao i onda kad dode tamo s turističkom vizom zaposlio bi se i onda bi taj šef za njega tražio radnu dozvolu....
Beeeeeep.

Iliti ako ovo stvarno napravi ovim redoslijedom, vec ste se, pardonmyfrench, ukenjali. Ako ides s turistickom vizom, onda si turist i ne smijes raditi.

U principu, svi su ti dobro rekli. Pocnite od kanadske ambasade jer vam, prvo i osnovno, trebaju tocne informacije o legalnomuseljenju u Kanadu. Useljenje preko turisticke vize je teoretski moguce, ali dugotrajno, skupo i neizvjesno. I nadasve glupo. Nakon toga pocnite razmisljati o tome kojim ce redoslijedom tko seliti i sto cete zapravo tamo raditi.

Kanadsko zdravstvo je slicno nasem, a sve ostalo ovisi o lokaciji. Neki dijelovi Kanade su bolesno skupi, neki malo manje. Bitne su i sve ove informacije o kojima se pise u topicu, od deficitarnih zanimanja do kojecega. Zgodno je da imate nekog poznatog, to svakako pomaze, ali nikako ne bih preporucila odlazak grlom u jagode, tj. turisticku vizu i trazenje posla. Pretpostavljam da je zadnje sto vam treba deportacija i zabrana ulaska ili daljnje poteskoce prilikom dobivanja vize. Ok, Kanada nije ni upola stroga kao SAD, ali nema smisla preskakati logicne postupke samo zato da se nesto dogadja.

Ovo sto kaze spajalica je istina. Poslodavac ce traziti vizu za, u principu, samo bogom danog radnika kojeg nikako drugacije ne moze pronaci u maticnoj zemlji ili bilo gdje drugdje, a da ovaj vec ima sredjene papire/dozvolu za rad. I cak i ako se upusti u sredjivanje vize, ne mora znaciti da ce ga biti briga za ostatak obitelji jer cijela prica iziskuje puno, puno, puno posla i uglavnom jos vise novca.

Ovo s azilom... opet blesavo. Na temelju cega cete ga traziti s 23, odnosno 26 godina? Politicki zatvorenici? Tesko. Prestrasne prilike u zemlji? Tesko. Mislim, nije Kanadu bas nesto osobito briga sve da ste i jako siroti. S obzirom da Hrvatska vise nije u ratu... tesko.

Fakultete priznaju u cijelosti (u Americi, a koliko znam i u Kanadi), sve dok nisu pravo (logicno), medicina (manje logicno) i stomatologija (jednako manje logicno) i eventualno jos ponesto. No u svakom slucaju, barem dio nostrificiraju, a ostatak se treba polagati. Netko s nasom diplomom medicinskog ili stomatoloskog fakulteta ce uglavnom raditi maksimalno kao tehnicar/medicinska sestra bez daljnjeg skolovanja. Cesce neko pomocno osoblje. I nostrifikacija kosta, naravno (prevedene diplome ne znace nikome nista).

Sve u svemu, put pod noge, prvo prema konzulatu/ambasadi. Pa onda korak po korak.

(Meni je za legalno preseljenje u Ameriku trebalo preko godinu dana i podosta novaca. Nisam isla trbuhom za kruhom, vec sam selila zato sto mi je muz Amerikanac, dakle teoretski je bilo jednostavnije nego vasa prica. Zaposlila sam se tek kasnije, kad sam rijesila sve papire. Isla sam sama; nije bilo djece.)