Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
Mi isto razmisljamo o odlasku u Kanadu (ili u Australiju). Ja sam vec zivjela u Kanadi devet mjeseci i drzava je stvarno super. Bila sam u British Columbiji. Taj prvi put isla na doktorat sa hrvatskom stipendijom, dakle o nikakvom trosku za Kanadjane, ali svejedno sam trebala par mjeseci cekati radnu dozvolu i prolaziti silnu proceduru sa kanadskom ambasadom u Becu. koliko smo mi proucavali najlakse ti je otici tako da unaprijed dobijes ponudu za posao i da ti onda poslodavac da neke papire da si mu (ili muz) nuzno potrebna i da u Kanadi nedostaje radne snage za taj posao. Al mozes otici i tako da se prijavis za radnu dozvolu i bez ponude za posao, ali to je valjda teze dobiti i duze traje. I nije sve to skupa jednostavno. Jedan moj stariji kolega je godinama odlazio raditi u Kanadu na devet mjeseci svake godine i imao je placeni posao i sve, i kcer mu je tamo isla u skolu, ali nakon desetak godina su ga Kanadjani protjerali, nisu mu htjeli vise produzit dozvolu, i evo ga, vec se dvije godine pokusava vratiti, ali jos nista - a ceka ga placeni posa.
Ne može ti poslodavac dati papire. On traži LMO što je kompliciran postupak i rijetko tko će se upustiti u to.

Za Federal Skilled zanimanje ti mora biti na NOC listi.

Ambasada Kanade u Zagrebu ti neće pomoći jer odgovaraju samo na pitanja koja nisu na netu, a sve je na netu.

A Jadranka, ovaj tvoj je vjerovatno potjeran jer je ili radio na crno ili su mu napokon riješili slučaj traženja azila pa ga šutnuli. Sad će se lakše kroz iglene ušice provući, nego ući u Kanadu. Nisu oni vesla sisali.

Svaka provincija ima svoje programe. Neki programi su za stalni boravak, neki za privremenu vizu.

Npr. Manitoba, ovo je zanimljiva opcija za one koji nemaju bodove, a imaju love