Jadranka prvotno napisa
Mi isto razmisljamo o odlasku u Kanadu (ili u Australiju). Ja sam vec zivjela u Kanadi devet mjeseci i drzava je stvarno super. Bila sam u British Columbiji. Taj prvi put isla na doktorat sa hrvatskom stipendijom, dakle o nikakvom trosku za Kanadjane, ali svejedno sam trebala par mjeseci cekati radnu dozvolu i prolaziti silnu proceduru sa kanadskom ambasadom u Becu. koliko smo mi proucavali najlakse ti je otici tako da unaprijed dobijes ponudu za posao i da ti onda poslodavac da neke papire da si mu (ili muz) nuzno potrebna i da u Kanadi nedostaje radne snage za taj posao. Al mozes otici i tako da se prijavis za radnu dozvolu i bez ponude za posao, ali to je valjda teze dobiti i duze traje. I nije sve to skupa jednostavno. Jedan moj stariji kolega je godinama odlazio raditi u Kanadu na devet mjeseci svake godine i imao je placeni posao i sve, i kcer mu je tamo isla u skolu, ali nakon desetak godina su ga Kanadjani protjerali, nisu mu htjeli vise produzit dozvolu, i evo ga, vec se dvije godine pokusava vratiti, ali jos nista - a ceka ga placeni posa.