ovo tu me poprilicno zbunjuje. on se BOJI sluzbenog jezika zemlje u kojoj zeli raditi, zaradjivati i zivjeti? kako mislite da ce to izgledati, primit ces ga za ruku, hodati s njim okolo i prevoditi mu? sto ce on uciniti ako, ne znam, fula stanicu metroa i mora nekog pitati za pomoc? ili trazi odredjenu zgradu da rijesi neke papire? a ti si taj cas negdje drugdje s djecom? ili ako se dijete razboli usred noci, trazi mamu, i on mora ici u dezurnu ljekarnu i tamo objasniti sto mu treba? ne do bog da mu na poslu dodje neki lokalac koji nije hrvat, da bi radili zajedno, sto ce on, svaki put traziti tog svog prijatelja sefa da mu prevede sto mu kolega zeli reci? ili ces ti stajati pokraj njega dok radi? ili je ta firma vlasnistvo hrvata, rade samo hrvati, firme s kojima posluje su iskljucivo hrvatske, i zive u svom lijepom malom hrvatskom mjehuricu usred kanade?
dok se premisljate i smisljate, mislim da je prvo i osnovno da tm nauci jezik. da ne ovisi o tebi (koja za ruku vuce jos dvoje male djece) da bi se snasao u stranoj zemlji.
vremena "niks fersteen andere baustele" su davno prosla. znati govoriti engleski je nesto sto se toliko podrazumijeva da uopce nije upitno. pa da odlazite za mjesec dana, trebao bi tih mjesec dana iskoristiti da nauci jezik sto bolje moze.
a ako je razlog da vucete i tebe i malu djecu preko bare samo zato sto on ne zna jezik, onda ste stvarno neozbiljni.
sori sto sam direktna ali govorim to u najboljoj namjeri.

Odgovori s citatom
.
.