Pokazuje rezultate 1 do 50 od 326

Tema: život u Kanadi

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mlada.majka prvotno napisa Vidi poruku
    tako da ako on odustane vjerojatno idemo svi skupa,jer mm se najvise boji jezika s kojim i nije bas najvjestiji,a meni sasvim dobro...
    ovo tu me poprilicno zbunjuje. on se BOJI sluzbenog jezika zemlje u kojoj zeli raditi, zaradjivati i zivjeti? kako mislite da ce to izgledati, primit ces ga za ruku, hodati s njim okolo i prevoditi mu? sto ce on uciniti ako, ne znam, fula stanicu metroa i mora nekog pitati za pomoc? ili trazi odredjenu zgradu da rijesi neke papire? a ti si taj cas negdje drugdje s djecom? ili ako se dijete razboli usred noci, trazi mamu, i on mora ici u dezurnu ljekarnu i tamo objasniti sto mu treba? ne do bog da mu na poslu dodje neki lokalac koji nije hrvat, da bi radili zajedno, sto ce on, svaki put traziti tog svog prijatelja sefa da mu prevede sto mu kolega zeli reci? ili ces ti stajati pokraj njega dok radi? ili je ta firma vlasnistvo hrvata, rade samo hrvati, firme s kojima posluje su iskljucivo hrvatske, i zive u svom lijepom malom hrvatskom mjehuricu usred kanade?

dok se premisljate i smisljate, mislim da je prvo i osnovno da tm nauci jezik. da ne ovisi o tebi (koja za ruku vuce jos dvoje male djece) da bi se snasao u stranoj zemlji.

vremena "niks fersteen andere baustele" su davno prosla. znati govoriti engleski je nesto sto se toliko podrazumijeva da uopce nije upitno. pa da odlazite za mjesec dana, trebao bi tih mjesec dana iskoristiti da nauci jezik sto bolje moze.

a ako je razlog da vucete i tebe i malu djecu preko bare samo zato sto on ne zna jezik, onda ste stvarno neozbiljni.

sori sto sam direktna ali govorim to u najboljoj namjeri.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

mlada.majka ja vas razumijem .

Dolazim iz obitelji gdje su moji roditelji i jedna teta jedini došli u Zagreb i imaju nas četvero djece koje smo završili neki faks (ja i 2 sestrične) ili bar srednju (moj buraz) i gdje nas četvero imamo stvarno "fine poslove, u uredu, i sl." . Ostatak djece mojih teta, ujaka, stričeva živi životom o kojem piše mlada.majka. Neki od njih su završili srednju za neka zanimanja, neki od njih zbog razno raznih okolnosti nisu završili niti srednju školu. Žive u Slavoniji i Vojvodini. Mahom nemaju posla, ili na crno rade razne fizičke poslove po nekoliko mjeseci, nakon čega vrlo često uopće ne dobiju aposlutno nikakvu plaću. I mahom odlaze u Italiju i Austriju, kod "prijatelja i poznanika koji će im naći posao", bez papira, s dozvolom na 3 mjeseca (ne znam baš sve detalje), "trbuhom za kruhom", bez jasne ideje što će i gdje raditi, ali snaći će se, jer "sve može biti bolje od toga" da rade na bauštelu i da im netko ne isplati niti tih 100 ili 200 € koje su zaradili.

Jedna sestrična je u Italiji već desetak godina, prala je suđe i gulila krumpire po restoranima, u početku na crno, danas mislim da ima neke papire za boravak, ali ne znam točno, nisam se vidjela s njom deset godina .
    Bratić iz Vojvodine mi je prije par godina otišao u Italiji raditi na bauštelu. Nakon nekog vremena nije više imao papire koji su mu trebali za rad pa je radio na crno. On, par prijatelja i njegova mala rumunjska zajednica - više od nekoliko njih spava u jednom stanu, zajednički dijele što imaju, i štede eure za doma. Bio je tako tamo par godina, a onda mu je umrla mama i htio je u Vojvodinu na sprovod. Jedva su ga pustili preko granice, van iz Italije. Zapravo skoro nije niti stigao na sprovod jer su ga dugo držali na granici. Mislim da danas u Italiju ne može ući. Ima prijatelja u Austriji koja postavlja pločice pa će probati nešto preko njega. Druga sestrična je prošle godine s mužem, dvoje djece (5 i 1g) otišala u Italiju, kod prijatelja njihove mame koji će im nešto srediti. Nakon 3 mjeseca su se vratili.

Ne mogu se sjetiti više detalja iz moje obitelji, ali nije ni bitno... htjela sam spomenuti da je puno nas ovdje na forumu obrazovano, i imamo neke lijepe i koliko toliko sigurne poslove. Puno ljudi ne živi tako, ali ne vidimo ih svaki dan, i ne pišu često po forumu. Da moj bratić nešto počne pisati o tome kakve životne planove ima, odmah bih mu ovdje skočila sa "jesi ti normalan, neozbiljan si, kud srljaš...", ali ako znam da režije nije platio godinama, a jede zbog toga što moji starci i teta iz Zagreba šalju po 100 €... onda mu ne mogu reći ništa protiv toga što ide bez papira u neku zemlju kod nekog prijatelja... dobro, susjednu zemlju, ne baš preko bare. Ja iz svog svijeta i doma za koji plaćam režije neću ući ni u tramvaj ako nemam dovoljna sredstava na svojoj "zetelektroničkojkartici s kojom sam se registrirala", ali netko jednostavno nema drugog izbora. Koliko god se to nekome činilo "nepromišljeno, suludo, neoprezno"... I iako "imam prijatelja" zvuči nesigurno, i vuče na ilegalno, ti ljudi koji nešto znaju u o tome "kako doći tamo i kako opstati" su ponekad jedini oslonac i slamka za koju se držiš.

Tako da, mogu razumijeti što se sve krije iza postova mlade.majke. I meni sve to zvuči jako nesigurno, i tko zna što ih tamo čeka, i mislim si jesu li svjesni da možda tamo neće tako brzo, a ni prvih 10 godina imati lijepu kuću s okućnicom, nego će spavati tko zna gdje... ali, ne znam više... zapetljala sam se... samo, sretno sa svime .

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •