-
Osoblje foruma
Često dobijem pitanje koga vraga radim u Hrvatskoj kad mi je cijela obitelj u Kanadi. Kanada je super zemlja za život općenito, sređeno je, neke stvari su stvarno super. Stambeni krediti su posebno zaštićeni i banke te ne smiju zezati kao kod nas, jednom godišnje možeš otplatiti glavnicu koliko god želiš bez naknade, ima sređen sustav osobnog bankrota, zdravstvo je u odnosu na naše puno pristupačnije i jeftinije za krajnjeg korisnika.
Ali onda dođe druga strana. Moji klinci recimo u Hrvatskoj imaju bolje djetinstvo nego što bi imali u Kanadi. Mama i tata ne putuju na posao više od sat vremena, imamo fleksibilno radno vrijeme i stignemo puno biti skupa. Kad god žele prošeću se do bake i djeda i budu sa njima. Imamo kredit za kuću ali nije ni prilično onoliki koliki bi bio u Kanadi pa imamo više prostora za biti sa djecom, premda to znači da nema fensi izlaske ni putovanja osim jako iznimno. Kuća moje mame iz gornjeg posta je koštala 450.000 CAD, nije ništa posebno prosjećna kuća u predgrađu (porez na nekretninu joj je 3.300 CAD godišnje na nju) za usporedbu kuću koju su kupili 1987. u obilježnjem kvartu je koštala 175.000 CAD, baš mi je pričala nekidan kako je prošao zakon koji omogućava državi da prisile sindikate da potpišu kolektivne ugovore odnosno da kolektivni bude važan i bez potpis sindikata, javlja mi frendica čija je mama liječnica da OHIP (HZZO u provinciji Ontario) ukida godišnje preventivne sistematske preglede za odrasle (tu u HR to nismo ni imali), brat sa fakultetskom diplomom radi kao pomočni električar da bi si otplatio kredit za faks jer drugog posla nema, drugi brat sa fakultetskom diplomom i njegova cura također visokoobrazovani imaju još barem 4 godina rada dok ne mogu uštedjeti dovoljno za polog na nekretninu (polog mora biti 25% vrijednost nekretnine). Prosječna plaća je 40.000 CAD godišnje brutto, što znači u praksi nekih 2500 CAD na mjesec; moja kuma iz gornjeg posta ima veću plaču, ona je učiteljica 7. razreda i ima magisterij pa ima veći koeficijent. Minimalna plaća je 10 CAD na sat brutto, što bi bilo možda 8 CAD na sat neto u prosjeku, dakle najniža plaća bi bila oko 1300 CAD mjesečno.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma