Citiraj zmajica prvotno napisa Vidi poruku
HELP!

Situacija je da je kuća pola sagrađena ranih šezdesetih i za to nam ne treba legalizacija, a kat na kojem je naš stan je dograđen kasnije na divljaka i trebamo ga legalizirati.
Vlasnica nekretnine je svekrva koja bi sad tu kuću, i legalizirani i nelegalizirani dio darovala MM, pa da mi s čistim papirima krenemo u proceduru.

PITANJE:
Kakav ugovor sastaviti?
Darovni?
O dosmrtnom uzdržavanju?
Imali netko možda odokativnu šprancu što bi trebalo pisati u ugovoru ? (može na pp).

-želimo da kuća ODMAH, prije početka legaliziranja, pripadna MM i da se on može upisati u gruntovno/katastar
-da šogi, brat od MM se jednog dana kad sveki više ne bude sjeti da bi on ipak dio kuće (niti živi ovdje, niti potražuje išta...trenutno)

HVALA!
Ovakva je slična i naša situacija jedino što kod nas postoji tavan visine zidića 50 cm, a svekar i sveki digli cca 160 cm i tu je stan u kojem mi živimo. Nemamo brata ali imamo sestru muža i dogovor da kuća ide nama jer smo uložili jako, puno u cijelu kuću i oko nje a ona niti kune pa ne bi bilo fer da traži išta. Naravno i ona će dobiti jednu nekretninu tako da nije bez ičega.
Pa ako netko darovnim ugovorom daruje nešto i upišeš se kao vlasnik a eventualno svekrva stavi pravo doživotnog uživanja (što smeta samo u slučaju ako želite dizati kredit sa hipotekom na kući) kao neku sigurnost za sebe.
Meni nije jasno kako netko može onda tražiti zakonski dio?? Pa postoji razlog zašto je netko za života darovao nekretninu određenoj osobi. Zar taj zakonski dio ne pripada samo u slučaju kada se nakon smrti i oporuke netko traži zakonski dio?
Koji je onda najsigurniji način da se od roditelja dobije nekretnina u vlasništvo a da to nitko ne osporava?
Isprika ako sam se malo udaljila od teme legalizacije, ali isto nas čeka kao i zmajicu.

Stvarno ne bih htjela uz sva dosadašnja ulaganja, dati lovu za legalizaciju da bi me netko poslije zafrkavao za nužni dio. To bi stvarno bio vrhunac.