Pokazuje rezultate 1 do 28 od 28

Tema: posao dadilje, što to točno znači?! i kako odabrati dadilju za svoje mališane?!

fera avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno posao dadilje, što to točno znači?! i kako odabrati dadilju za svoje mališane?!

slušajući i gledajući druge roditelji i čitajući forume, ima jako puno loših iskustva sa dadiljama, ali one za to nisu krive, nego roditelji koji ih uzimaju. Par savjeta za roditelje kod odabira dadilje; http://www.dadilje.net/stranice/12/
    1. Upoznajte dadilju
    Nakon što se obave formalnosti potrebno je što bolje upoznati dadilju. Posvetite svakoj dadilji dovoljno vremena za upoznavanje. Pozovite ju na večeru, u grad na kavu, u park ili igraonicu kako biste što bolje upoznali njezinu prošlost, navike, metode odgoja, itd. Upoznajte i njezinu obitelj te posjetite njezin dom gdje ćete vidjeti nivo higijene koju ta osoba posjeduje.
    2. Prednost preporučenima
    Zatražite dadilje preporuke i obavezno ih provjerite. Porazgovarajte s njezinim bivšim poslodavcima o iskustvima te prednostima i nedostatcima te dadilje. Bilo bi poželjno i da vam dadilja donese na uvid originalnu potvrdu o nekažnjavanju
    3. Dječje mišljenje
    Vrlo često, čak i one male bebe upozoravaju smijehom ili plačem kako im se neka strana osoba dopada ili ne. Nemojmo nikad zanemarivati dječje mišljenje i osjećaje smatrajući sebe najpametnijima.
    4. Izgradite povjerenje
    Dadilju obavezno upoznajte s cijelom obitelji, učiteljicom ukoliko dijete ide u školu i tetom ukoliko dijete ide u vrtić te djetetovim prijateljima. Prije nego što dadilja počne samostalno raditi s djetetom budite sigurni da dobro poznaje vaš dom, susjedstvo (obližnju trgovinu, apoteku, park, igraonicu) i precizirajte način rada s djetetom. Recite joj sve svoje želje i potrebe vezane uz odgoj, prehranu i njegu djeteta te ciljeve obrazovanja.
    5. Kemija između vas i dadilje mora štimati odmah -ako ne odustanite odmah. Vjerujte svojoj intuiciji!
    6. ovo je moje pravilo osobno- poznavanje osnove medicine i njegovanja bolesnog dijeteta ( gripe, temperature,iznenade ozljede prilikom pada, virusa...itd) - jer djeca su mala,svašta guraju u usta i žvaču pa vrlo lako može doći do gušenja
    to su pravila sa dadilje.net tome želim dodati par svojih razmišljanja. Obrazovanje i nije toliko važno,koliko samo iskustvo ( znači-koliko djece je imala tj.čuvala, koje joj je najmlađe i najstarije,kako se snalazila sa njihovim prohtjevima i zahtjevima...itd).
    iskreno na živce mi ide kada roditelji cijene osobu koja ide na pedagoški faks i onda misle da je sposobna za rad dadilje,
    "je moš misliti kako je sposobna nezna kuhati,peglati,pospremati,a još manje zna raditi sa djecom,a o presvlačenju pelena da i ne govorim i najgore od svega što mi laže"- to su slične riječi mnogih roditelja koje sam slučajno upoznala dok sam vodila dijete u vrtić. ne kažem da su sve cure takve,ali želim da se zna, a to je, da ako ideš na pedagoški faks ne mora značiti da možeš raditi sa djecom, jer za to ti ne treba škola nego samo puno ljubavi,strpljenja i emotivnu dostupnost. kada gledam još davno naše bake i prabake kada su čuvale i vodile brigu o našim mama i bakama nisu imale nikakvu školu a kamoli faks,a podigli su na noge mnogu djecu i šta njima sada fali,mislim toj djeci koju su čuvale, šta fali našoj baki ili mami?! ništa,ama baš ništa. Rad s djecom često je emocionalno iscrpljujući i zahtijeva osobu koja može emocionalno više davati nego primati. Biti dadilja ne znači samo čuvati djecu nego i moći se adekvatno nositi s mnogim emocionalnim zahtjevima koje djeca imaju. slažem se bez obzira na sve da ti taj faks može dati odskočnu dasku i opće znanje i metode odgoja...itd ali ti ne može dati smisao i ljubav za taj posao a sam smisao i ljubav su glavni pokretači svega,jer ipak kažu da ljubav pobjeđuje sve.
    Diplomirani odgajatelji su najprofesionalnije osobe za rad i odgoj zdrave djece-kaže dadilja.net ja se sa time i nebi baš složila ( makar iznimke potvrđuju pravila ) jer kada sam vidjela koliko su te tete u vrtiću živćane,ne motivirane i umorne od posla...itd a da i ne govorim da znaju udariti djecu pa čak i onda kada su živćane i žele malo mira- vidjela na svoje oči,ne želi imenovati vrtić ali ostala sam šokirana i nisam mogla vjerovati. evo jedno od mojih iskustva sa tetama u vrtiću
    1. moja curica je još prije početka vrtića uz moju max trud znala sve domaće životinje i kako se koja životinja glasa,pa čak i boje jer sam sa njom radila i radila... kod mene nije bilo ono pa pusti dijete da se samo igra..za mene je igra vrijeme učenja. dan danas ona je jedna od pametnijih curica u njenoj grupi, čak su me njene tete pitale kako sam uspjela,koja je moja tajna i čestitale mi na radu sa njom, a na nikakav faks nisam išla,čak ni onda nisam imala nekog iskustva u odgoju i čuvanju djece.
    2. kada samo dolazila po nju, često je znala biti zmazana,popišana pa čak i neko vrijeme je bila ukakana-to sam primjetila kada sam došla doma sa njom i kada sam počele joj skidati pelena a onda sam imala i šta vidjeti, nisu joj ni guzu ni pipicu,kokicu kako hoćete dobro obrisale,bila je puna onih sitnih bijelih prištića što su je pekle, kada sam je lagano počela brisati sa toplom vodom počela je plakati koliko ju je sama voda iritirala.
    eto to su samo neka...nažalost ima ih još ali to bi trajalo cijelu vječnost dok napišem.
    OBAVEZNO-pitajte dadilju njene metode odgoja djece-znači što radi kad dijete počne plakati,vrištiti,protiviti se njenoj volji ili ne sluša- po tome ćete imati uvid u samu dadilju,čak je pitajte i najsitnije detalje kod samog odgoja,dajte joj neku situaciju u kojoj ste se vi kao roditelji već našli pa kako bi ona postupila,šta je za nju adekvatno provođenje sa djetetom,koje su njene sposobnosti, što nju čini savršenom dadiljom za vaše dijete i OBAVEZNO napomenuti i pitati je jer ona želi privremeno posao dadilje ili za stalno, znači da ne odustane od vas i vašeg djeteta nakon 3-4 mj jer joj je netko ponudio bolje ili je dobila željeni posao. Morate joj reći da je ovaj posao kao svaki drugi sa radnim vremenom i rokom koji vama odg jer neki trebaju dadilju na 6mj. neki na 1.god ...itd morate biti sigurni da znate da vas neće napustit nakon nekoga remena taman kada se dijete prikivne na nju,pogotovo ako je još manje pa ne razumije nke stvari.
    Mislite da su starije gospođe odličan izbor za vaše dijete-e pa grdo se varate,znate zašto?! jer one nemaju niti snagu,niti živce niti motivaciju za rad sa djecom,em su bolesne em piju neke lijekove koje mogu utjecati na njezinu svijest...itd
    djetetu treba mlada osoba koje će se znati nositi sa svakodnevnih izazovima i potrebama (kao npr. trčanje,šetnje,igranje...itd)
    Za nezaposlene majke koje imaju svoje dijete morate biti svjesni da vam one ne mogu biti dostupne kada vi to želite jer one ipak imaju svoje obaveze,u te detalje ne želim ulaziti jer nemam iskustva.
    Najbolje vam je uzeti mlađu osobu znači od 26 do nekih 30-35 god bez obaveza sa višegodišnjim iskustvom, relano gledajući ako uzmete mlađu curu onda ćete imati duplu brigu jer ipak dijete ne može čuvati dijete,ipak treba biti malo starija osoba jer sa dijetetom se ipak nije za šaliti niti igrati, to je jedan JAKO ODGOVORAN I TEŽAK POSAO.
    Eto to su moji savjeti i razm nakon 6.god rada sa djecom.
    Želim napomenuti da nikoga ne želim degradirati niti vrijeđati od cura na pedagoškom faksu,niti starije gospođe, niti nezaposlene majke a kamoli teta u vrtiću, ja se SAMO vodim onom politikom vjerujem u ono što moje oči vide, iznimke potvrđuju pravilo i u svakom žitu ima kukolja. Ako sam nekoga uvrijedila želim se unaprijed ispričati. Hvala na čitanju i pozornosti. Želim vam puno sreće u odabiru dadilje, i nadam se da ćete uspjeti naći onoga koji vama najbolje odgovara.

fera avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Želim se nadovezati na rečenicu "slušajući i gledajući druge roditelji i čitajući forume, ima jako puno loših iskustva sa dadiljama, ali one za to nisu krive, nego roditelji koji ih uzimaju"
    zašto krivim roditelje za loši odabir dadilje?
    1. vi birate njih, ne oni vas TO JE NAJVAŽNIJE PRAVILO
    2. ona nije vaša sluškinja i teta čistačica
    3. ne posvećujete dovoljno pažnje i truda oko odabira i upoznavanja ( za jedno kvalitetno upoznavanje osobe treba vam minimalno 1.mj. )
    4. više cijenite školu i faks nego iskustvo - makar je oba dvoje važno,ali moje osobno mišljenje je da je iskustvo neophodno
    5. ni jedna dadilja nikada neće voljeti vaše dijete kao vi, za nju vaše dijete je SAMO POSAO i zarađeni novac od kojeg ona živi
    6. prvi dojam zna prevariti
    7. koliko ponudite, toliko i dobite - vi za 15kn/h ne možete dobiti i ovce i novce,
    8. ne postavljate dovoljno pitanja - iskreno kada imate intervju sa dadiljom na komad papira si zapišite sva pitanja koliko želite i koja vas zanimaju ( o radu,iskustvu,preporukama,plaći,kako ona gleda posao dadilje,što je za nj to,kako ona zamišlja provođenje dana sa djetetom,reci te joj iskreno što vi očekujete i pitaj te je koliko ona traži ( ako traži previše,onda ima i očekivanja prevelika ). OBAVEZNO- dali pije kakve lijekove, jer je dokazano da neki lijekovi utječu na svjest i ponašanje osoba i poznaje li prvu pomoć i također koliko ima iskustva u njezi bolesnog djeteta...itd), a ne da razg potraje samo 20min, osim ako vam se osoba ne sviđa. u taj prvi intervju OBAVEZNO uključite svoje ukućane, jer kako kažu više glava su pametnija nego jedna
    9. izdvojite 2-3 dana za intervju, uzmite sve preporuke i zamolbe koje dobite i počnite čitati i zvati sve njihove bivše poslodavce, pa čak i onih cura koje vam baš i nisu sjele,jer postoji mala šansa da ste se prevarili u prvom dojmu- ali to je ipak vaš izbor
    10. nakon odabira min 10-14 dana imajte probni rok, gdje ćete vi i vaša obitelj sa njom provesti dan,možete čak uzeti 3-4 cura pa ih u tih 14 dana izmjenite,znači da svaka proveda sa vama po 3-4h - opet vaš izbor
    11. uključite čak i susjede svoje kojima vjerujete,kada vas nema doma da povremeno pogledaju dadilju i vaše dijete, naravno ne sada dosađivati
    12. i na kraju kada dođete doma pitajte je kako je provela dan,šta su sve radili,kako je bilo, jer je bilo sve u redu, jer je dijete šta jelo ili spavalo...itd

Odabir prave osobe je dug,naporan i iscrpljujići ali na kraju kraja ipak to radite za svoje male anđele koji zaslužuju samo najbolje,zar ne?!

Ps. također postoji i velika mogućnost da i nađete savršenu osobu, pa vas ta osoba razočara,povrijedi,iskorištava...itd ali opet sve je to dio života u kojem nema garancije nažalost, nitko od nas nije savršeni,ja sam vam samo dala jedan mali dio smjernica koje su po mog višegodišnjem iskustvu i više nego iskrene i pravdene.

Neli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Mislim da nema univerzalnog pravila kod odabira dadilje...
    Jer ni očekivanja roditelja nisu univerzalna.
    Neki očekuju čak možda više i tetu čistilicu nego čuvalicu i prihvatljivo im je da dijete pola dana provede samo na podu s autićima, u ogradici ili pred tv-om gledajuči crtiće pod uvjetom da veš bude opeglan.

Kriteriji odabira ovise o očekivanjima roditelja.

U svakom slučaju, bez obzira na gore navedeno - nitko ne želi da se s njegovim djetetom postupa drugačije od uputa koje su teti dane, a ne daj bože podizanje glasa ili ruke... Zato - tko god može, moj savjet je: kamera i nadzor.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Za izbor dadile nase princeze sam se jednako pripremala kao za bilo koji intervju za slobodno radnu mjesto u svojem poslovnom okuzenju - sve tri dadilje koje smo imale su bile sjajne!
    Kako smo pristupili "projektu":
    Sastavili smo opis poslova i listu ocekivanja, pripremili oglas na online portalu, napravili selekciju ponuda i onda krenula s intervju-ima. Intervju-e s kandidatima smo planirali kada smo svi troje bili kod kuce i u doba dana kada je malena jos bila u punom elanu i na taj nacin smo odmah vidjeli kemiju izmedju dadilje i malene.
    Intervju-e smo odradili prema unaprijed pripremljenom upitniku i oprezno smo pratili kemiju izmedju kandidate i nase cure.
    Kandidatima koji nisu odgovarali nasim kriterijama smo telefonski javili da ne dolaze u obzir a za uzi krug smo trazili tri preporuke (osobno sam telefonski razgovarala s bivsim klijentima).
    Dadilja je 100% posvecena nasoj curi, ne radi kucanske poslove i dobiva unaprijed jasne instrukcije.

izbor dadilje je stvar "common sense-a" - ne naucna fantastika ...

fera avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Iskreno baš mi je drago što ste u pronalasku dadilja ušli odlučno,pripremljeni i bez loših iskustva, ali mnogi roditelji takve odluke olako shvaćaju,nalete na loša iskustva i potpuno su nepripremljeni, pa krive dadilje. baš zbog toga sam otvorila tu temu, da upozorim prvenstveno roditelje na greške koje najčešće rade, i da im dam jedan mali dio smjernica u odabiru. Hvala vam što ste napisali svoje iskustvo.

fera avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Voljela bi ovu temu posvetiti svim roditeljima koji imaju bilo kakve savjete za druge roditelje koji traže dadilju.
    Znači da napišete kako ste se vi pripremali,koji su bili vaši kriteriji, jer ste li pogriješili u odabiru,dali je bilo razočaravanja,što vam je najvažnije u odabiru (obrazovanje ili iskustvo), imate li kakvih negativnih ili pozitivnih iskustva i koji su...itd.

Jednom rečenicom da im pomognete u odabiru, sa temom kako odabrati najbolju dadilju tj. koji su vaši osobni savjeti koje bi dali mladim roditeljima koji nemaju iskustva u tome ili koji su se više puta "opekli".
    I kakve dadilje su po vašem mišljenju najbolje;
    1. studentice sa pedagoškog faks
    2. mlađe umirovljenice
    3. nezaposlene majke
    4. djevojke ili žene kojima je to jedini prihod (znači da nije honorarni nego full-time job)
    5. mlađim curama (manje od 25.god) koje traže honorarni posao

I najvažnije pitanje; dali bi primili dečka,studenta, za posao dadilje bilo da se radi o curici ili dečkiću za čuvanje, dali vam se ikada i dogodilo da vam se dečko javio za oglas dadilje i ako je,imate li kakva iskustva koja želite podijeliti sa nama.
    Hvala unaprijed i lijepi pozzz

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

fera, ti si tu dosla reklamirati neku agenciju za dadilje a usput obavljas istrazivanje?! neznam dali je to dozvoljeno - neka administratori odluce.
    tko smo mi?!

Teta Eta avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Moram priznati da ja nikada tome nisam pristupila tako studiozno! No, sve tri osobe koje su mi cuvale dijete imale su preporuke ili mojih bliskih frendova ili familije. Ne znam kako bi se odlucila malenu ostaviti nekome koga ne poznajem i vjerovati preporukama ljudi koje ne poznajem. No, eto, ja sam imala srecu da je preporuka pouzdana i to je bio prvi kriterij.

Prilikom odabira vodila me intuicija. Razgovarala sam sa sve tri osobe, procijenila da li ce nam odgovarati, i mislim da nisam niti jednom pogrijesila.

Prva osoba je gospodja od 50tak godina. Pomagala nam je dok je malena bila beba. Smetalo mi je sto je pusac i danas ju mozda zbog toga ne bih odabrala. No, gospodja je pusila na balkonu i na minus 20 sto je bila olaksavajuca okolnost. Ostalo sve je bilo super. Bez obzira sto nije bilo u dogovoru da radi kucne poslove, cesto mi je nesto pomogla. Zaljubljena je u dijete i dozivljavamo se kao familija.

Druga osoba, studentica sa pedagoske akademije. Mlada, vesela, brbljava. Kci ju obozava. Nije bilo cjelodnevno i svakodnevno cuvanje u pitanju, vise tu i tamo - kada nam zatreba, tako da je samo cuvanje bilo u pitanju (bez kucnih poslova). Cure su se toliko zavoljele da se i danas druze kada nije potrebno cuvanje!

Osoba C, studentica, ali ne sa pedagoske. Brine se o djetetu cijeli dan dok sam ja na poslu a i od velike je pomoci u kuci, skuha, pospremi. Prezadovoljna sam sa njom. Ozbiljna je i pouzdana. Malena ju voli.

Eto, mi smo imali srece u sva tri pokusaja. Vodili smo se preporukama i feelingom na razgovoru pri prvom susretu.

fera avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj Maxime prvotno napisa Vidi poruku
    fera, ti si tu dosla reklamirati neku agenciju za dadilje a usput obavljas istrazivanje?! neznam dali je to dozvoljeno - neka administratori odluce.
    tko smo mi?!
    ne, nemam nažalost nikakvu agenciju!! ali bilo bi fora!!! ako vam smeta post, nemoj te ga čitati. samo želim kao dadilja sa 7.god iskustva,pomoći vama rodieljima u odabiru prave osobe za čuvanje vaših mališana i to je sve.

Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Radim kao teta-dadilja jednog trgodišnjaka. Takav je bio dogovor, ali taj trogodišnjak ima starijeg brata koji ide u vrtić, ali kako je sada sezona godišnjih odmora ostaje doma, najprije na tjedan pa dva i tako dalje. Nitko me nije pitao da li ja to mogu ili hoću raditi i da li se cijena mijenja, jednostavno prešutno je to napravljenjeno. Sada sam zatražila da mi se plati više ali koliko nitko ne želi reći da li pihvaća moju ponudu. Brinuti se o djeci nije mala stvar, to je jako odgovoran zahtjevan posao koji traži od osobe koja se toga prihvatila puni aranžman i dobru kondiciju. Dok sam dolazilo na posao od mene se tražila liječnička svjedodžba o mojoj zdrvstvenom stanju dok ja na kapaljke dobivam informacije o djeci i njihovim manam i vrlinam, što stvara određene poteškoće kod kimuniciranja, jer djeca često znaju reći : Ja to ne moram jesti, ili pospremati zato si ti tu.Žena sam s dosta godina i životnog iskustva i vidim da dašnji roditelji u stvari vrlo malo traće dadilje za djecu , više kućne pomoćnice koje bi napravile u 8 do 9 sati rada sve ono što ne ne stižu ili ne žele. Ne treba sve ljude savljati u isti koš jer ima nas koje svoj posao radimo savjesno i odgovorno.U pitanju je jedan mladi ljudski život koji je zaslužio da svoje djetinstvo proživi u igri, pjesmi i veselju.Djeca su nam najveće blago i tako se prema njim trebamo odnositi. Učiti ih poštenju i prijateljstvu, ali i radu.Ne ma tih novaca kojima se se može platiti lijepa riječ, pusa za doviđenja i dođi mi opet.

fera avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj mediteran prvotno napisa Vidi poruku
    Radim kao teta-dadilja jednog trgodišnjaka. Takav je bio dogovor, ali taj trogodišnjak ima starijeg brata koji ide u vrtić, ali kako je sada sezona godišnjih odmora ostaje doma, najprije na tjedan pa dva i tako dalje. Nitko me nije pitao da li ja to mogu ili hoću raditi i da li se cijena mijenja, jednostavno prešutno je to napravljenjeno. Sada sam zatražila da mi se plati više ali koliko nitko ne želi reći da li pihvaća moju ponudu. Brinuti se o djeci nije mala stvar, to je jako odgovoran zahtjevan posao koji traži od osobe koja se toga prihvatila puni aranžman i dobru kondiciju. Dok sam dolazilo na posao od mene se tražila liječnička svjedodžba o mojoj zdrvstvenom stanju dok ja na kapaljke dobivam informacije o djeci i njihovim manam i vrlinam, što stvara određene poteškoće kod kimuniciranja, jer djeca često znaju reći : Ja to ne moram jesti, ili pospremati zato si ti tu.Žena sam s dosta godina i životnog iskustva i vidim da dašnji roditelji u stvari vrlo malo traće dadilje za djecu , više kućne pomoćnice koje bi napravile u 8 do 9 sati rada sve ono što ne ne stižu ili ne žele. Ne treba sve ljude savljati u isti koš jer ima nas koje svoj posao radimo savjesno i odgovorno.U pitanju je jedan mladi ljudski život koji je zaslužio da svoje djetinstvo proživi u igri, pjesmi i veselju.Djeca su nam najveće blago i tako se prema njim trebamo odnositi. Učiti ih poštenju i prijateljstvu, ali i radu.Ne ma tih novaca kojima se se može platiti lijepa riječ, pusa za doviđenja i dođi mi opet.
    Poštovana mediteran, hvala vam na vašem iskrenim riječima i što ste sa nama podjelili vaše iskustvo, ja osobno znam kako je to raditi kao dadilja i ne imati nikakvog poštovanja i zahvalnosti na trudu i radu i još k tome da sam bila plaćena na minimalac koji nije vrijedan spomena, na sreću dala sam otkaz, našli su drugu , ali za mjesec dana su me zvali i preklinjali da se vratim...zašto?! nemam pojma, bivša poslodavka mi nije htjela reći, ali ja pretpostavljam da je zbog toga što je htjela i dadilju i kućnu pomoćnicu za minimalac , no nisam se nikada vratila jer ipak cijenim sebe i moje poštovanje mi je važnije više od svega. ali kada se sjetim svoje Emice i koliko je plakala kada sam otišla,srce mi je puknulo. ljudi neznaju što znači biti dadilja i kako je njima teško,i kolika je važna iskrena komunikacija između dadilje i roditelja. naći dobru obitelj, biti zadovoljan sa uvjetima ( naravno ne mislim pod time čuvati samo dijete, biti dobro plaćen i ništa drugo ne raditi ) je danas jako teško i za to ti treba sreća, kako se kaže sjekira u med. Možda i neznate koliko je takav posao težak,jer ne samo da čuvaš tuđe dijete nego ga i odgajaš i ulaziš u njihov privatni i intimni život, htjela to dadilja ili ne. primjer radi - ja sam inače ljevak i sve radim sa ljevom rukom pa je tako i radila moja I., oponašala me praktički u svemu i vrlo sam morala dobro pronalaziti riječi da nešto krivo ne pokupi, pa čak i u tel. razg sa mužem. no gospodin je primjeti da njegova I. radi sve sa ljevom rukom, i rekao mi da to zaustavim i da joj stavljam olovku,žlicu...ili sl. u desnu ruku. naravno ja se nisam odupirala nego sam napravila to što je htio i jer nemam prava ništa reći,ipak je to njegovo dijete,zar ne?! ali danas, prošlo je već 3.god i I. piše,crta,jede...itd sa ljevom ali i ponekad i sa desnom rukom, iako sam se max trudila to ispraviti, i jednom sam je pitala zašto to radi i njen odg je bio- zato što to radi,moja teta mina i ja je vojim jako. e srce mi se rastopilo na licu mjesta, ponekad mi je tako bilo krivo što sam uzimala novce za taj posao, da vam ne mogu opisati. uglavnom htjela sam vam na tom primjeru pokazati koliko dadilja utječe na vaše dijete ( makar ih imam još 100 ). Zato nemoj te brkati pojam kućne pomoćnice i dadilje jer to su JAKO VELIKE razlike, poštuj te ih i ako treba barem jednom tjedno zahvaliti se na njenom trudu i radu ( naravno ako vidite sa se iskreno trudi i radi sa vašim i ako odlično obavlja svoje poslove )

Još jednom draga mediteran, hvala vam na vašem predanom radu sa djecom,i želim vam od srca još poslova 100 i da usrećite dječicu koja su svijetla točka našega posla. Evo jedan moj iskreni savjet; posjednite poslodavce, budite uporni u svojim molbama, zahtjevajte neka vam kažu odmah na čemu ste, jer što više produljujete to je za vas sve gore i budite iskreni. Želi vam sreću i držim fige.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

mediteran, trebali ste to pitanje rjesiti odmah u pocetku kod prvog razgovora: sto je sa dodatnim satima koje radis, vecernji sati, vikend, GO vrtica, dali je tebi placeno kada je obitelj kod koje radis na GO.

fera: da priznajem od tvojih postova mi se kosa dize - jedino se slazem sa zadnjim odlomkom zadnjeg posta da mediteran hitno i iskreno mora razgovarati s poslodavcem.

Neli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

fera, moram priznati da mi sad više ništa nije jasno s ovom temom niti tvojim motivima...
    , a i nisam sigurna zašto misliš da te referenca bivše dadilje čini uopće kvalificiranom davati ovakve "stručne" savjete.
    naime - nikako se ne mogu složiti da su krivi samo roditelji koji biraju tete. osobno sam imala iskustva s tetom koja mi je sve lijepo ispričala što sam željela čuti, sve što sam joj ja rekla da želim/zahtijevam od tete joj je bilo normalno, nigdje nije vidjela problem, sve je bilo onako kako i ona sama radi... a onda je sve radila po svom! i nakon što je 4 dana provela sa mnom i djetetom igrajući se u hladu, dobila višestruke instrukcije da dijete nakon 9, 9:30 ne smije biti na suncu, prvi dan nakon što su ostali sami dijete mi se iz šetnje vratilo s crvenim ručicama! a to je tek jadan manje bitan primjer onoga što je sve radila...

preporuke - da, obje majke su rekle sve pozitivno, da su njihove curice jako voljele svoju tetu, da je teta vrlo samostalno vodila brigu o njima.
    ali tek sam kasnije (u predotkaznoj fazi) doznala od tete da ona nikada nije imala prilagodbu s djetetom (u 14 godina čuvanja, vjeroali ili ne!) već bi je roditelji ostavili s djetetom prvi radni dan i prepustili joj sve u ruke kao iskusnoj dadilji. također, ja našu tetu zovem svaki dan 1-2 puta. radi provjere što rade, da čujem kako mi je dijete, je li sve OK... dok ovu recimo roditelji NIKADA nisu zvali na telefon za vrijeme radnog vremena i to joj je bio šok i uvreda kad sam ju ja zvala, odraz mog nepovjerenja.

dakle - i kad ste uvjereni da je sve super i OK s tetom, sve vaše upute bespogovorno prihvaća, samo video nadzor može potvrditi da li ih zaista i provodi u djelo kad vi odete na posao ili ne.
    Posljednje uređivanje od Neli : 03.08.2012. at 10:54

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Potpisujem Neli u ovom prvom djelu i smatram da su osobe koje su mlade i završile npr. predškolski odgoj dovoljno kompetentne da bi radile u vrtiću a kamoli da ne bi mogle raditi kao dadilje. I ja sam bila jednom takva mlada i bez velikog iskustva i radila sam kao baby siterica u stranoj zemlji i odlično sam se snašla. Djeca su me jako zavoljela i slušala,a budući da sam bila mlada mogla sam s njima raditi svašta npr. vozili smo bicikl u parku, igrali smo nogomet,skakali na trampolinu... roditelji te djece su željeli da prvenstveno brinem o njima i nisu očekivali da radim po kući na moje zadovoljstvo. Na faxu se također uči kako raditi sa djecom i polažu se ispiti pred mentorima koji procjenjuju dali si ti sposoban za taj posao ili ne, ali pošto ti vjerojatno nisi studirala na tom faxu ni ne znaš! Slažem se da je bitno iskustvo i puno toga naučiš radeći, ali treba od nekud i početi nitko se nije rodio s iskustvom!

Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj Maxime prvotno napisa Vidi poruku
    mediteran, trebali ste to pitanje rjesiti odmah u pocetku kod prvog razgovora: sto je sa dodatnim satima koje radis, vecernji sati, vikend, GO vrtica, dali je tebi placeno kada je obitelj kod koje radis na GO.

fera: da priznajem od tvojih postova mi se kosa dize - jedino se slazem sa zadnjim odlomkom zadnjeg posta da mediteran hitno i iskreno mora razgovarati s poslodavcem.
    Poštovana gospođo,

Ovo mi je prvi posao što se tiće čuvanja djece, tako da nisam bila upoznata sa svim situacijama koje se pojavljuju. Ovaj rad od tri mjeseca naučio me mnogo stvari u životu. Pošteno sam odgajana i tako sam odgajala svoje djete i nije mi žao. Novac je bitan u životu, ali ponekad ne i presudan da bi čovjek sebi dozvolio određenena poniženja. Ne želim nikoga povrjediti samo svoj posao odraditi korektno i na zadovoljstvo djeteta. Možda se jednoga dana sretnemo i pružimo si ruku prijateljstva koje je u ovoj strci za novcem i slavom izgubilo svoje značenje. Čovjek uči dok je dok je živ i zato mi je to jedna velika životna škola, koja je daleko teža od jednog fakulteta.Svoj mir pronalazim u krugu svoje obitelji koja mi je velika podrška da izdržim još malo, a onda u potragu za nećim boljim i iskrenijim.
    Hvala na savjetima, ali ne kada čovjek treba biti čovjeku prijatelj a ne gledati samo profit i svoje zadovoljstvo,jer kad tad naletiš u životu na nekoga koji ćete prizemljiti. Pozdrav.

Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Mislim da Vi imate jako puno slobodnog vremena na poslu kada stignete toliko puta provjeravati šta dadilja radi. Bilo bi najbolje da ostanete doma pa da onda sve što tražite od rugih napravte sami. Ne znam da li bi stigli se toliko puta javiti na telefon i napraviti sve Vaše prohtjeve.Mislite da svojim postupcima odbijate jednostavno ljude od sebe, a od svojeg djeteta stvarate osobu koja ne će zanti i osnovne stvari, a to su pristojnost i rad.Nažalost danas novac čini ćuda ali često ta čuda pretvaraju se u ljudske tragedije. Ne živite američki san nego našu stvarnost, pa čete lakše Vi i Vaše dijete biti zadovoljni, a ne svaka dva mjeseca tražiti novu tetu.
    Da li ona treba biti mlada koja bude skakala po toboganu s njom ili vozila bicikl, to je bez predmetno raspravljati, jer nije to jedina svrha odgoja djeteta to je samo jedan od segmenata. Djevojke koje nisu majke mogu se zabavljati na svoj način s djeteto ali kada dođe do ne predviđenih situcija to daleko bolje može rješeiti jedna ozbiljna žena-majka koja je i sama to prošla.
    Zato neka svako iskaže svoje želje u zahtjevima za čuvanje djece, a na nama je da se odlučimo da li ćemo se javiti na takve oglase i prihvatiti pravlia Vaše igre.

anatom avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

koja je poanta ovog topica?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj anatom prvotno napisa Vidi poruku
    koja je poanta ovog topica?
    Pratim od početka i iskreno - još nisam shvatila.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

pa kak nisi?

prvo je topic otvorila dadilja koja se pametno kroz uputstva o tome što bi jedna Mary Poppins sve trebala i mogla izreklamirala i ponudila svim mamama koje znaju čitati između redaka(i kojima ne smeta im djeca počnu pisati lijevom rukom)

Onda se javila jedna druga dadilja nezadovoljna svojim trenutnim radnim statusom i razbila koncepciju otvaračici topica

pa su se počele javljati mame koje su ne sušta već stopostotna suprotnost onoj vrsti roditelja na koje se upozoravalo u uvodnim postovima,

pa se dadilja uzrujala do te mjere da je spočitnula mami koja zove dadilju kući dva puta po dvije minute da nema pametnijeg posla na poslu kad može tako zivkati

i tako dalje, i tako bliže, a pouka ovog i svih sličnih topica na tu temu koje sam pročitala stane u dvije riječi, koje su alfa i omega :video nadzor

Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Mislim da bi vama trebao biti postavljen video nadzor na poslu, pa da se vidi koliko efektivnog rada imate u toku jednog dana, jer provjeravajući svoje dadilje i nadgledajući ne znam kako stignete biti skoncentrirani na svoj posao. Od vaše silne brige za svoje dijete, ne morate omalovažavati druge. Ne znam kako su vaše mame Vas odgojile bez video nadozora i stalnih zivkanja. Ovdje se ne radi o brizi nego o dokazivanju nečijeg ega. Svoje frustracije radije liječite negdje drugdje, a ne na ženama koje pošteno rade svoj posao. Šteta što nas takve žene-majke malo više ne zastupaju u ovoj državi, jer onda bi bilo dovoljno vrtića, igraonica i škola za posebno nadarenu djecu pa se nebi trebale mješati sa sirotinjom od kojima vam se diže kosa na glavi. Želi Vam uspješan radni dan i bezbrižno nadgledanje Vaše dadilje.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

O ne ne..mislim da su dadilja savjetodavac i nezodovoljna dadilja jedna te ista osoba kako bi topic zaživio, bilo je tih slučajeva već, ali to je samo moje mišljenje..

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

ja mislim da je point bio da su bolje stare tete bez fakulteta

Početno

Kada nadjem posao moje djete čuvati baka, jer ja svoje djete nedam nikom kome ne vjerujem , a ne vjerujem ni vrtiću ,a ni dadiljama, dok god mi djete nemože reći šta je radilo s nekim neće biti ni sa kim meni nepoznatim, opcija su samo bake, jer njima vjerujem, iskreno bake ne provjeravam kada su s malenom, ali druge bih itekako provjeravala , ali ne samo zvanjem, ima još načina da se provjeri dadilja osim da nekoga zoveš,

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Haha, da samo vidis sta cici mici bake rade iz djece kad nema procitahJuula roditelja.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Zar misliš da svi imaju baku koja želi i može čuvati dijete? Ili da je vrtić dobiti samo tako lako.

Stvarno, o čemu to pišeš. Većina roditelja mora naći dadilju ako žele raditi.

I odnos roditelj-dadilja treba biti odnos uzajamnog poštovanja i povjerenja. Na smije roditelj nikako omalovažiti dadilju i smatrati je svojom sluškinjom. Ona ipak čuva njima najvažnije stvorenje. A na djetetu se vidi da li sa zadovoljstvom prihvaća tu novu osobu u svom životu ili ne. Pričalo ono ili još ne.

Početno

bolje da mi je djete razmaženo nego zlostavljano radila u vrtiću nešto kratko i od tuda odpor od vrtića, znam ja da moje babe imaju tendenciju razmaziti djete nisam bš s marsa pala
    a što se tiće dadilja kolko to košta dve tri tisuće kuna, uglavnom kolko ja znam tako nekako po primjerima koje znam osobno, a kolko vi imate plaću da možete plaćati dadilju , s prosječnom plaćom od 3 do četri tisuće kuna kolko mi ostane od toga kada platim dadilju , čarape gablece pa onda da sam bolje doma makar djete ima majku , a ne da dadilju zove mama, ne odnosi se na nikoga osobno ovdje samo moje glasno razmišljanje o dadiljama,

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

previše generaliziraš.

niti su sve bake najbolji izbor, niti su djeca u vrtiću zlostavljana.

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj žena majka i kraljica prvotno napisa Vidi poruku
    Kada nadjem posao moje djete čuvati baka, jer ja svoje djete nedam nikom kome ne vjerujem , a ne vjerujem ni vrtiću ,a ni dadiljama, dok god mi djete nemože reći šta je radilo s nekim neće biti ni sa kim meni nepoznatim, opcija su samo bake, jer njima vjerujem, iskreno bake ne provjeravam kada su s malenom, ali druge bih itekako provjeravala , ali ne samo zvanjem, ima još načina da se provjeri dadilja osim da nekoga zoveš,
    Svašta! A što s onom djecom koja nemaju bake ili npr. što s mojom djecom jer ja još trebam organizirati i čuvanje za nepokretnu baku?!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •