slušajući i gledajući druge roditelji i čitajući forume, ima jako puno loših iskustva sa dadiljama, ali one za to nisu krive, nego roditelji koji ih uzimaju. Par savjeta za roditelje kod odabira dadilje; http://www.dadilje.net/stranice/12/
1. Upoznajte dadilju
Nakon što se obave formalnosti potrebno je što bolje upoznati dadilju. Posvetite svakoj dadilji dovoljno vremena za upoznavanje. Pozovite ju na večeru, u grad na kavu, u park ili igraonicu kako biste što bolje upoznali njezinu prošlost, navike, metode odgoja, itd. Upoznajte i njezinu obitelj te posjetite njezin dom gdje ćete vidjeti nivo higijene koju ta osoba posjeduje.
2. Prednost preporučenima
Zatražite dadilje preporuke i obavezno ih provjerite. Porazgovarajte s njezinim bivšim poslodavcima o iskustvima te prednostima i nedostatcima te dadilje. Bilo bi poželjno i da vam dadilja donese na uvid originalnu potvrdu o nekažnjavanju
3. Dječje mišljenje
Vrlo često, čak i one male bebe upozoravaju smijehom ili plačem kako im se neka strana osoba dopada ili ne. Nemojmo nikad zanemarivati dječje mišljenje i osjećaje smatrajući sebe najpametnijima.
4. Izgradite povjerenje
Dadilju obavezno upoznajte s cijelom obitelji, učiteljicom ukoliko dijete ide u školu i tetom ukoliko dijete ide u vrtić te djetetovim prijateljima. Prije nego što dadilja počne samostalno raditi s djetetom budite sigurni da dobro poznaje vaš dom, susjedstvo (obližnju trgovinu, apoteku, park, igraonicu) i precizirajte način rada s djetetom. Recite joj sve svoje želje i potrebe vezane uz odgoj, prehranu i njegu djeteta te ciljeve obrazovanja.
5. Kemija između vas i dadilje mora štimati odmah -ako ne odustanite odmah. Vjerujte svojoj intuiciji!
6. ovo je moje pravilo osobno- poznavanje osnove medicine i njegovanja bolesnog dijeteta ( gripe, temperature,iznenade ozljede prilikom pada, virusa...itd) - jer djeca su mala,svašta guraju u usta i žvaču pa vrlo lako može doći do gušenja
to su pravila sa dadilje.net tome želim dodati par svojih razmišljanja. Obrazovanje i nije toliko važno,koliko samo iskustvo ( znači-koliko djece je imala tj.čuvala, koje joj je najmlađe i najstarije,kako se snalazila sa njihovim prohtjevima i zahtjevima...itd).
iskreno na živce mi ide kada roditelji cijene osobu koja ide na pedagoški faks i onda misle da je sposobna za rad dadilje,
"je moš misliti kako je sposobna nezna kuhati,peglati,pospremati,a još manje zna raditi sa djecom,a o presvlačenju pelena da i ne govorim i najgore od svega što mi laže"- to su slične riječi mnogih roditelja koje sam slučajno upoznala dok sam vodila dijete u vrtić. ne kažem da su sve cure takve,ali želim da se zna, a to je, da ako ideš na pedagoški faks ne mora značiti da možeš raditi sa djecom, jer za to ti ne treba škola nego samo puno ljubavi,strpljenja i emotivnu dostupnost. kada gledam još davno naše bake i prabake kada su čuvale i vodile brigu o našim mama i bakama nisu imale nikakvu školu a kamoli faks,a podigli su na noge mnogu djecu i šta njima sada fali,mislim toj djeci koju su čuvale, šta fali našoj baki ili mami?! ništa,ama baš ništa. Rad s djecom često je emocionalno iscrpljujući i zahtijeva osobu koja može emocionalno više davati nego primati. Biti dadilja ne znači samo čuvati djecu nego i moći se adekvatno nositi s mnogim emocionalnim zahtjevima koje djeca imaju. slažem se bez obzira na sve da ti taj faks može dati odskočnu dasku i opće znanje i metode odgoja...itd ali ti ne može dati smisao i ljubav za taj posao a sam smisao i ljubav su glavni pokretači svega,jer ipak kažu da ljubav pobjeđuje sve.
Diplomirani odgajatelji su najprofesionalnije osobe za rad i odgoj zdrave djece-kaže dadilja.net ja se sa time i nebi baš složila ( makar iznimke potvrđuju pravila ) jer kada sam vidjela koliko su te tete u vrtiću živćane,ne motivirane i umorne od posla...itd a da i ne govorim da znaju udariti djecu pa čak i onda kada su živćane i žele malo mira- vidjela na svoje oči,ne želi imenovati vrtić ali ostala sam šokirana i nisam mogla vjerovati. evo jedno od mojih iskustva sa tetama u vrtiću
1. moja curica je još prije početka vrtića uz moju max trud znala sve domaće životinje i kako se koja životinja glasa,pa čak i boje jer sam sa njom radila i radila... kod mene nije bilo ono pa pusti dijete da se samo igra..za mene je igra vrijeme učenja. dan danas ona je jedna od pametnijih curica u njenoj grupi, čak su me njene tete pitale kako sam uspjela,koja je moja tajna i čestitale mi na radu sa njom, a na nikakav faks nisam išla,čak ni onda nisam imala nekog iskustva u odgoju i čuvanju djece.
2. kada samo dolazila po nju, često je znala biti zmazana,popišana pa čak i neko vrijeme je bila ukakana-to sam primjetila kada sam došla doma sa njom i kada sam počele joj skidati pelena a onda sam imala i šta vidjeti, nisu joj ni guzu ni pipicu,kokicu kako hoćete dobro obrisale,bila je puna onih sitnih bijelih prištića što su je pekle, kada sam je lagano počela brisati sa toplom vodom počela je plakati koliko ju je sama voda iritirala.
eto to su samo neka...nažalost ima ih još ali to bi trajalo cijelu vječnost dok napišem.
OBAVEZNO-pitajte dadilju njene metode odgoja djece-znači što radi kad dijete počne plakati,vrištiti,protiviti se njenoj volji ili ne sluša- po tome ćete imati uvid u samu dadilju,čak je pitajte i najsitnije detalje kod samog odgoja,dajte joj neku situaciju u kojoj ste se vi kao roditelji već našli pa kako bi ona postupila,šta je za nju adekvatno provođenje sa djetetom,koje su njene sposobnosti, što nju čini savršenom dadiljom za vaše dijete i OBAVEZNO napomenuti i pitati je jer ona želi privremeno posao dadilje ili za stalno, znači da ne odustane od vas i vašeg djeteta nakon 3-4 mj jer joj je netko ponudio bolje ili je dobila željeni posao. Morate joj reći da je ovaj posao kao svaki drugi sa radnim vremenom i rokom koji vama odg jer neki trebaju dadilju na 6mj. neki na 1.god ...itd morate biti sigurni da znate da vas neće napustit nakon nekoga remena taman kada se dijete prikivne na nju,pogotovo ako je još manje pa ne razumije nke stvari.
Mislite da su starije gospođe odličan izbor za vaše dijete-e pa grdo se varate,znate zašto?! jer one nemaju niti snagu,niti živce niti motivaciju za rad sa djecom,em su bolesne em piju neke lijekove koje mogu utjecati na njezinu svijest...itd
djetetu treba mlada osoba koje će se znati nositi sa svakodnevnih izazovima i potrebama (kao npr. trčanje,šetnje,igranje...itd)
Za nezaposlene majke koje imaju svoje dijete morate biti svjesni da vam one ne mogu biti dostupne kada vi to želite jer one ipak imaju svoje obaveze,u te detalje ne želim ulaziti jer nemam iskustva.
Najbolje vam je uzeti mlađu osobu znači od 26 do nekih 30-35 god bez obaveza sa višegodišnjim iskustvom, relano gledajući ako uzmete mlađu curu onda ćete imati duplu brigu jer ipak dijete ne može čuvati dijete,ipak treba biti malo starija osoba jer sa dijetetom se ipak nije za šaliti niti igrati, to je jedan JAKO ODGOVORAN I TEŽAK POSAO.
Eto to su moji savjeti i razm nakon 6.god rada sa djecom.
Želim napomenuti da nikoga ne želim degradirati niti vrijeđati od cura na pedagoškom faksu,niti starije gospođe, niti nezaposlene majke a kamoli teta u vrtiću, ja se SAMO vodim onom politikom vjerujem u ono što moje oči vide, iznimke potvrđuju pravilo i u svakom žitu ima kukolja. Ako sam nekoga uvrijedila želim se unaprijed ispričati. Hvala na čitanju i pozornosti. Želim vam puno sreće u odabiru dadilje, i nadam se da ćete uspjeti naći onoga koji vama najbolje odgovara.