x Učiš dijete da poštuje tuđe granice.
Zhapcu sam baš sinoć objašnjavala zašto moramo pozdravljati sa bok kad nekoga sretnemo, jer je to pristojno, a ja želim da je on pristojan jer je to lijepa osobina čovjeka. Kad nekog pozdravimo obratimo mu se, to je kao da mu poželimo nešto dobro i dajem mu do znanja da s njim želimo razgovarati, da nam je lijepo s tom osobom, a i kad nije tako da je jednostavno pristojno pozdraviti i zato to radimo.
Zašto mora bit dobar, isto tako, zato jer ja želim da ti budes dobar, dobrota je velika vrlina i ja želim da ju imaš u sebi, činiti dobre stvari je bolje i ljepše nego činiti ružne stvari, jer time činimo dobro i sebi i drugima.
To su zapravo vrijednosti koje usađuješ u dijete, bar ja to tako gledam, ono što je meni bitno da moje dijete ima i zašto ga odgajam tako kako ga odgajam i kad mi postavi pitanja koje postavlja tvoje dijete dobije vrlo iskren dogovor, makar mu možda neke stvari i ne budu jasne, s vremenom mu sjednu.
Kod nas super pale situacije koje se dogode nakon nekog razgovora i odogovora na neka pitanja, koje samo potvrde taj naš razgovor, npr. nesebičnost, pričala sam mu kako je lijepo biti nesebičan jer kad dijeliš stvari sa drugima, između ostalog, i ti ćeš dobiti od drugih nešto što će i tebe razveseliti, i malo nakon toga smo imali situaciju gdje se upravo to dogodilo pa sam ga podsjetila na naš razgovor, a on je bio sav sretan kako je to bila istina. Najbolje mu sjednu te "lekcije" sa živim primjerima.

Odgovori s citatom