Pokazuje rezultate 1 do 37 od 37

Tema: krstenje u drugoj zupi

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno krstenje u drugoj zupi

zanima me koja je procedura za krstenje u zupi koja nije tvoja.

da li je moguce, ako je, ko daje dozvolu (nasa zupa, zupa u kojoj zelimo krstiti dijete) i koji su papiri potrebni.

na moru smo cijelo ljeto, iz nase zupe smo se odselili, u novu se nismo prijavili, tako da bi rado krstili malu u nasem mjestu na moru.
    no znam da to nije tako lako, a ne znam odakle bi krenula jer u zagrebu mogu srediti logistiku za papire, samo trebam znati sta trebam srediti.

i jos nesto. ne sjecam se, kakve papire treba imati kuma, s obzirom da je sakramente obavila u drzavi u kojoj vise ne zivi.

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

sve ovisi o svećeniku u župi u kojoj želiš krstit dijete
    našoj kumi je bio dovoljan Vjenčani list (iz crkve)

drugoj kumi (tj. kumi prvog djeteta) koja je u Njemačkoj obavila sakramente - trebala je donijeti potvrdu o Svetoj potvrdi (nije bila tada udata) i tadašnji župnik nije čak ni tražio da bude prevedno na hrv.

najjednostavnije bi ti ipak bilo da odeš direkt kod svećenika pa ga pitaš

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

probaj kontaktirat juroslava
    to je njegovo područje

Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

mi smo dijete krstili u drugoj župi. prvo smo otišli u tu drugu župu pitati dal nam hoće krstiti dijete koje im na pripada, kad je svećenik pristao onda smo otišli u ovu župu u koju pripadamo da nam oni daju potvrdu da se dijete može krstiti u drugoj župi. S tom potvrdom smo dogovorili datum. Za kuma smo imali samo vjenčani list (isto iz druge države), ništa drugo nije trebalo jer se valjda pretpostavlja da ima sve druge sakramente ako je vjenčan u crkvi

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Mi smo dva od tri krstili u drugoj župi. Nije bilo nikakvih problema, kad nam je svećenik rekao da nismo kod njega rekli smo da bi mi baš u određenoj kapelici (jedna na brdu). Pristao je odmah, ne znam je li to pravilo ili smo jednostavno imali sreće.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj bucka prvotno napisa Vidi poruku
    probaj kontaktirat juroslava
    to je njegovo područje
    A kaj će joj on, svaki župnik tjera svoju politiku.
    Nama moj župnik nije htio dati dozvolu za krštenje u drugoj župi( možda bi i dao, ali komplicirao je), pa smo tražili muževog. On je dao.

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Uglavnom ne bi trebalo biti komplicirano u opće, svaki je svečenik dužan krstiti dijete ako roditelji ga to pitaju, bez odgađanja.

Za kumove treba pitati određenog svečenika, svaki oko toga odredi kako šljaka (mislim, ima pravila ali kako dokazati da je xyz primio sve sakramente se može dogovoriti). Ja sam npr svaki put kad sam bila kuma u HR samo otišla po pismo od (lokalnog) svečenika koji je napisao da imam sve sakramente (a odakle njemu papirnati dokaz za to nisam sigurna, jer sam se i udala vani). Enivej, nikad problema oko toga nije bilo.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

U biti je pravilo da se djeca krste u matičnim župama.No, nisu svi svećenici jednako revni u provođenju toga pa izlaze ljudima u susret. Drugi pak odaberu striktno se držati pravila.
    No jedno je sigurno, krsno kumstvo, za razliku od svjedoka na vjenčanju, iziskuje sve potrebne sakramente.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

hvala. bed mi je sto svecenik iz ove zupe ceka premjestaj, enidej nau, tako da ako to ovisi od svecenika, moram cekat novog. a premjestaj moze biti sutra ili za mjesec dana :/

zato me zanimalo ima li pravila kojeg se svi drze.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Iz vlastitog iskustva, nema pravila. Što nam jedan nije htio učiniti, drugi je. Što se krštenja tiče. Krstili smo u drugoj župi, dvoje od troje djece.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

mi smo obje djece krstili ne samo u drugoj župi nego u drugoj državi (u Hercegovini).
    nikakvih problema nije bilo.
    jedino smo unaprijed dogovorili datum i donijeli rodni list djeteta koje smo krstili. i to je bilo to.
    nama je bila želja da nam se djeca krste u župi gdje smo se muž i ja vjenčali. i tako smo i napravili.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Za kumove ti obično treba potvrda iz njihove župe (gdje žive) o tome da imaju sve sakramente i da mogu biti kumovi na krštenju.

Najbolje bi ti bilo da odeš pitat tog svećenika koji je tu sad u župi, nema veze koliko kratko će još biti, što ti je potrebno, to što želite nije ništa neuobičajeno i sigurno će vam on najbolje reći što vam je sve potrebno.

Samo ako se odlučite tako onda se može dogodit da će S kad joj zatrba potvrda o krštenju morat dolazit u tu župu po nju pa bi to možda mogla bit mala gnjavaža, no možda se do tog trenutka sve već internetizira pa će i to bit jednostavnije dobit

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

starci od ove jeseni zive tu pa to nece biti problem.

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

stvarno je do svecenika....ja sam prije 3g. bila kuma na krstenju,nabavila potvrdu misleci da je potrebna a svecenik je nije ni uzeo!

a kad sam ja ove godine krstila dijete,svecenik u nasoj zupi je pravio problem jer MM i ja nismo (jos) crkveno vjencani,upozorio me da sad nesmijem nikome biti krstena kuma (dok nisam vjencana u crkvi),morali smo odradit pripremu za krstenje, trazio je potvrdu od kume.....

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    zato me zanimalo ima li pravila kojeg se svi drze.
    svaki svječenik je dužan na poziv krstiti dijete (bilo kada, bilo gdje) kad god se ga pita bez ikakvog odgađanja. to je čvrsto pravilo, ma što god pojedinačni svečenik rekao.

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj zasad skulirana prvotno napisa Vidi poruku

a kad sam ja ove godine krstila dijete,svecenik u nasoj zupi je pravio problem jer MM i ja nismo (jos) crkveno vjencani,upozorio me da sad nesmijem nikome biti krstena kuma (dok nisam vjencana u crkvi),morali smo odradit pripremu za krstenje, trazio je potvrdu od kume.....
    da istina je, treba imati sve svete sakramente, ja nisam bila vjenčana u crkvi, niti sam to htjela s MBM, kuma sam bila na sreću jer je svečenik vidjevši moje djevojačko prezime sam pretpostavio da nisam udana

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Danci_Krmed prvotno napisa Vidi poruku
    svaki svječenik je dužan na poziv krstiti dijete (bilo kada, bilo gdje) kad god se ga pita bez ikakvog odgađanja. to je čvrsto pravilo, ma što god pojedinačni svečenik rekao.
    Ovo je točno, ali vrijedi samo u životnoj opasnosti, ili ako je beba npr. u bolnici,...
    Inače je pravilo da se beba krsti u svojoj župi, i ovisi o dobroj volji svećenika da li će bez kompliciranja dopustiti krštenje drugdje ili će komplicirati, ili ne dopusti.
    (Naravno, moje je mišljenje da bi svećenik svakako trebao dopustiti krštenje u drugoj župi).

Citiraj nine prvotno napisa Vidi poruku
    kuma sam bila na sreću jer je svečenik vidjevši moje djevojačko prezime sam pretpostavio da nisam udana
    Oprosti, ali ovo mi se totalno kosi sa svakim značenjem kume na krštenju.
    Kuma bi trebala biti odgovorna za vjerski odgoj i život djeteta, ako roditelji "zakažu" i kao takva ne bi trebala biti sretna što je uspjela prevariti svećenika na samom krštenju.
    Posljednje uređivanje od Anemona : 05.08.2012. at 17:57

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Oprosti, ali ovo mi se totalno kosi sa svakim značenjem kume na krštenju.
    Kuma bi trebala biti odgovorna za vjerski odgoj i život djeteta, ako roditelji "zakažu" i kao takva ne bi trebala biti sretna što je uspjela prevariti svećenika na samom krštenju.
    Da u pravu si,
    U tom slučaju sam kuma bila djetetu kojem MBM nije mogao biti kumm jer je samo kršten i to baš u toj crkvi, niti sam ga držala na krštenju, niti sam mu "prava" kuma, zato to uopće ne nosim na duši
    btw. na razgovoru kod svečenika je bila mama tog djeteta, nikakva udaja nije spominjana, ja sam imala potvrdu iz svoje crkve kako mi je ona rekla i to je sve, mislim da je i svečenik čak znao da sam samo paravan.....nikada me nisu ni nazvali kumom, već MBM...kad danas pogledam na to, jadno i žalosno od velikih "vjernika"

a vjeru sam ionako izgubila usput kad već pitaš
    Posljednje uređivanje od nine : 05.08.2012. at 22:24 Razlog: tipp

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

ja želim da mi moja draga prijateljica bude kuma djetetu
    samo sam zaboravila jednu sitnicu
    naime ona je razvedena
    vjerujem da nema šanse

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

a da, krštenje u drugoj župi je bilo tema
    pa mi smo se i vjenčali i krstili prvo dijete u drugoj župi
    nisu nam trebale nikakve potvrde iz naše župe
    od papira se više ne sjećam točno što je trebalo
    mislim da sve ovisi o dotičnom svećeniku...

ekica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

... a ovo s vjenčanim listom ne kužim...
    MM i ja smo vjenčani u crkvi, ja imam sve sakramente, on niti jedan. Zar bi po toj logici on mogao donjeti vjenčani list i biti krsni kum nekom djetetu?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj ekica prvotno napisa Vidi poruku
    ... a ovo s vjenčanim listom ne kužim...
    MM i ja smo vjenčani u crkvi, ja imam sve sakramente, on niti jedan. Zar bi po toj logici on mogao donjeti vjenčani list i biti krsni kum nekom djetetu?
    Da. Ako je osoba vjenčana, nije presudno što nema dio sakramenata prije vjenčanja.
    Ako nije vjenčana, treba sve sakramente.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja ne mogu doći k sebi od iznenađenja što ovdje čitam.

osoba se ne može crkveno vjenčati ako nema sakrament krizme

ekica ako ste se vi crkveno vječali a da TM nema krizmu, radi se o velikom presedanu i zaoblaženju pravila. to se u pravilu ne radi.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ovo baš pišem na temelju iskustva iz šire obitelji, gdje je svećenik odbio vjenčati par jer mladoženja nije imao krizmu. nakon što ga je odbio i svećenik iz druge župe, krizmao se.Mislim, znam da se obred može obaviti (znam da ima takvih slučajeva)kad jedan od supružnika nema sakrament, no svećenici uvijek inzistiraju na obećanju da če se to riješiti u vrlo skoro vrijeme.Čemu inače sve, čemu sakrament uopće?

krštenje je korak dalje, to je baš obvezivanje za odgoj u vjeri i naravno da krsni kum mora ispunjavati sve uvjete.
    ne znma, krstila sam troje djece i uvijek su kumovi trebali potvrde da imaju sve sakramente.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

znam hrpu ljudi vjenčanih u crkvi, a da samo jedno ima sakramente, al hrpu. čemu? jer jednom znači, drugom ne.
    kumovi trebaju ispunjavati sve uvjete, što mi itekako ima logike.

crvic avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

vec godinama nije potrebno, za vjencanje u crkvi, imati sve sakramente, bitno je da je barem jedan od buducih supruznika krsten, a drugi koji nema niti jedan sakrament da pristaje da mu djeca budu odgajana u duhu katolicke vjere.
    a za krstenje i krizmu, kum/a mora imati sve sakramente. mislim da to sto je osoba vjencana u crkvi bez sakramenta i da moze biti kum/a ne drzi vodu!

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

a onda su valjda ovi koje ja znam naišli na prilično krute svećenike, valjda

za kumstvo i meni ima logike

ekica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

ovak kako crvic veli, to je to. Zapravo, mislim da 1 osoba mora imati sve sakramente, druga može biti ateist/druge vjere, svejedno...

MM zapravo nije primio sakramant vjenčanja, on je samo iskoristio zakonsku mogućnost po kojoj se brakovi sklopljeni u crkvi priznaju kao i oni sklopljeni kod matičara tj. nije više potrebno i jedno i drugo (to je neki sporazum država-crkva)
    Mi smo samo prije vjenčanja morali u svojoj župi dobiti kao neku dozvolu, ali to je automatizzam, nikakva protekcija.
    I baš zato mi je čudna priča da bi za eventualno kumstvo, MM mogao samo donjeti vjenčani list i biti kum (što se neće desiti jer ga, kao ateista nitko i nećepitati da kumuje djetetu, ali ovako teoretski...)?!

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ne može, stoposto, mora donijeti onaj kakolisezove (ronin?) slobodni list? Iz župe u kojoj je kršten, pričešćen, krizman, vjenčan (kod nas je to ista, tj. kod mene, jer je običaj udaja u mladenkinoj župi).
    Kum mora imati sve sakramente, jedan od partnera na vjenčanju ne treba, samo koristi svećenika ko matičara.

ekica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    jedan od partnera na vjenčanju ne treba, samo koristi svećenika ko matičara.
    e, baš tako. ti si to bolje (jednostavnije) od mene sročila.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj ronin prvotno napisa Vidi poruku

ekica ako ste se vi crkveno vječali a da TM nema krizmu, radi se o velikom presedanu i zaoblaženju pravila. to se u pravilu ne radi.
    ja imam sve sakramente, a mm je samo kršten i bez ikakvih problema smo se vjenčali u crkvi

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    Ne može, stoposto, mora donijeti onaj kakolisezove (ronin?) slobodni list? Iz župe u kojoj je kršten, pričešćen, krizman, vjenčan (kod nas je to ista, tj. kod mene, jer je običaj udaja u mladenkinoj župi).
    Da, to je Potvrdnica, iz župe gdje je kršten i primio daljnje sakramente
    Neki župnici čak traže i pozitivno osvjedočenje u župi gdje budući kum trenutno živi

sis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mi smo od župnika dobili potvrdu na kojoj je pisalo da dozvoljava da se dijete krsti u župi x. Na istom papiru je napisao da je osoba y praktični vjernik koji svake nedjelje dolazi na misu (trebala nam je potvrda o vjenčanju kuma, a dobili smo posvjedocenje).

Sto se tiče vjenčanja, koliko ja znam, po Crkvenim propisima je pripadniku KC moguće vjenčanje s ateistom/inovjercem. Ti slučajevi podlijezu proceduri koja nije komplicirana.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

mm je samo krsten. potpisao je izjavi da nece mene prijeciti da odgajam djecu kao katolike. vjencani u crkvi nakon zarucnickog tecaja. i to je tako bilo pravilo i godinama prije nego sto smo se vjencali.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj ronin prvotno napisa Vidi poruku

Mi smo vjencani u crkvi, u Zagrebu, 2010. Ja imam sve sakramente, muz je samo krsten. Nije uopce bilo problema, trazili su njegovu potvrdu o krstenju, cak i bez prijevoda (imao je neku americku kopiju jer se kopije ne izdaju tako lako kao kod nas), ali i potvrdu iz maticne crkve u Americi da nije nikad bio u braku. I to je bilo to.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ustvari su 3 mogućnosti:
    1.) Oba supružnika imaju sve sakramente
    2.) Jedan ima sve, drugome nešto fali, ali je kršten (pripadnik je katoličke crkve)
    3.) Jedan ima sve, a drugi je pripadnik druge vjere i njemu svećenik služi kao "matičar".

Opcija 1. i 2. mogu biti kumovi na krštenju s potvrdom o vjenčanju, opcija 3. (ovaj bez sakramenata) ne može, a ovaj koji ima sve može.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Ustvari su 3 mogućnosti:
    1.) Oba supružnika imaju sve sakramente
    2.) Jedan ima sve, drugome nešto fali, ali je kršten (pripadnik je katoličke crkve)
    3.) Jedan ima sve, a drugi je pripadnik druge vjere i njemu svećenik služi kao "matičar".

Opcija 1. i 2. mogu biti kumovi na krštenju s potvrdom o vjenčanju, opcija 3. (ovaj bez sakramenata) ne može, a ovaj koji ima sve može.
    opcija 1 mogu biti kumovi na krštenju/krizmi
    opcija 2 - kumovati može supružnik koji ima sve sakramente, onaj koji je samo kršten i vjenčan u crkvi ne može kumovati na krštenju/krizmi
    za kumovanje se traži potvrda o primljenim sakramentima (krštenje, krizma, pričest, crkveno vjenčanje ako je u braku), a u zadnje vrijeme i posvjedočenje vlastitog župnika (župe gdje potencijalni kum stanije) da je dotični/a prikladan da bude kum (da živi u skladu s Katoličkom vjerom)

glede krštenja u drugoj župi, najbolje je otići u tu župu i vidjeti direktno sa župnikom: po pravilu se krsti u svojoj župi (gdje se stanije), ali većinom nema nikakvih problema da se krsti u nekoj drugoj

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •