Pokazuje rezultate 1 do 31 od 31

Tema: Bakteremija nepoznatog uzrocnika

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno Bakteremija nepoznatog uzrocnika

Evo kako i sam naslov kaze, dosad svaki put kad malac zavrsi u bolnici dobijemo tu dijagnozu- bakteremija nepoznatog uzrocnika.

A strah me da se sad sprema isto. Znaci bude temperatura 40, ne jede, ne pije, zavrsimo na infuziji jer puno gubi na tezini. Zadrze ga u bolnici 7-10 dana, sopaju ga antibioticima. Svi nalazi uglavnom u redu i cao bella- ne znamo sto je bilo. Isto se ponovi za dva tjedna, pa malo drugi antibiotik i sve isto.

Prosli put sam rekla da ako se ovo ponovi da idemo u drugu bolnicu, al ne mogu s njim bolesnim. Da li se moze krv poslati u drugu bolnicu na analizu, npr za hemokulturu, jer u vecim bolnicama imaju i vise reagensa?

Sad da mu i rade nove nalaze ne vjerujem da ce biti ispravni jer je zadnji cefrijakson kojeg je primao na venu 7 dana bio prije 10 dana

Iskustva, ideje?

Dode mi da sutra spicimo za split ili zagreb, jer u dubrovackoj bolnici nemaju niceg i jedva rade.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

srećom nemam osobno takvo iskustvo ali u takvim situacijama mi je zarazna u zagrebu na prvom mjestu, ali lako je meni to reći kad smo mi u zagrebu
    dok smo na moru, kad bih bila u sličnoj situaciji vjerojatno bi zapalili u zagreb (u splitu smo imali loše iskustvo) jer nam treba 3.5 sata

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Tnx...
    Do zg-nam treba minimum 7 sati. Mislim da s temperaturom ne smije putovati toliko?
    Zadnjih 7 sati mu temp nije pala ispod 39, unatoc kombinaciji paracetamola i brufena u razmaku od 4 sata.

Ne jede, strah me da ne izgubi jos tezine. Prije 2 tjedna je izgubio pola kila. Ako sad opet izgubi, imat ce manje od deset kila., preslab je za svoje 2,1 god.

Nadam se da ce sutra biti bolje, samo da ne moramo u ovu groznu bolnicu opet.

Bdijem..

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

E da, zadnji put su nas s pedijatrije poslalli na infektologiju, pa nas s infektologije vratili na pedijatriju. Na pedijatriji komentirali " mi vas se mislili rijesit, a oni nam vas vratili".

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

visoka je to temperatura za tako daleki put, još ako se put oduži zbog kakvog zastoja ... sto mogućih komplikacija

ako su njemu svaki put hemokulture bile sterilne onda nije došlo do prelaska bakterije u krvotok ali očito nemogu naći gdje je žarište i idu s antibioticima širokog spektra u nadi da će beštiju potamaniti
    ne znam gdje se sve može zavući, možda nisu napravili sve briseve koji se mogu napraviti (neznanje, neiskustvo ...) pa zato i ne liječe ciljano

možda da nakon ove sada akutne boleštine tražite pedijatricu uputnicu za zagreb pa da tu napravite obradu?
    možda bi se i u tom kratkom periodu kad je afebrilan moglo naći žarište a ne da se čeka da opet krene temperatura

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zato ja volim zaraznu tj. infektologe - imaju stvarno veeeliko iskustvo s beštijama i uvijek su klince pošteno obradili

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Moze li se privatno poslat krv za obradu u zg za hemokulturu?
    Ni meni se vise ne svidja ovo napamet s antibioticima. Kako ih odbiti?
    Prosli put prvi dan infuzije doktorica rekla da necemo antibiotike dok ne dodu nalazi, a drugi dan bila druga doktorica koja je rekla da mu odmah ukljuce antibiotik jer je mrsav, iako nisu bili gotovi svi nalazi. Meni to nema logike. Vec znam scenarij ako odem tamo... A sutra je nedjelja i nemam gdje nego na pedijatriju...
    Inace, svi brisevi, urin, hemokultura uredni (jedino crp povisen). Iskljucena celijakija i cisticna fibroza.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Da li bolnica u Dubrovniku ima mikrobiološki laboratorij (vjerojatno ima) tada mogu napraviti hemokulturu. Nije to nikakva posbna pretraga što se tehnike tiće (izvađena krv se nasađuje na podlogu laboratoriju i gleda da li što raste). Problem je u tome da treba uloviti bakteriju , ako je ona uopće u krvi (znaći bakterijemija). Može biti i negdje "začahurena" ili je moguće da je u krvi ali se krv nije izvadila u pravom trenutku (nema ih stalno tamo da bi se ulovile u nalazu).
    S2000 , nadam se da će infektolog znati što napraviti i da će biti bolje (ps. dubrovačka bolnica je najbolja bolnica što se tiće smještaja roditelja uz dijete, u Zagrebu u gotovo svim bolnicama boravak uz dijete je više iznimak nego pravilo).
    Inaće uz njegovu kliničku sliku i visok crp (ne znam koliko visok) potpuno je upravdana upotreba antibiotika (da li mu bude bolje od antiibiotika za dan-dva? ) i bez da se zna koja je bakterija u pitanju (ako se već ne može nešto dokazati brisom). Koliko se često ovo dogodilo? Ja bih svako preporučila zaraznu ako si u Zg , ovako ne znam...

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Evo temp je tek jutros spala ispod 38,8. A nocas je bila i do 40. Nastavi li ovaj tempo poci cemo danas u bolnicu. To bi bio cetvrti put.
    Ma mislila sam da hemokultura ovisi i o reagensima koji se dodaju, i da manje bolnici imaju reagense na osnovnije i najcesce bakterije, a vece da imaju dodatne. Jesam u krivu?

Da, bilo bi mu bolje nakon dva dana antibiotika.
    E da, znao je imati i visoku sedimentaciju, uz crp.

Ma izgubila sam povjerenje u bolnicu zadnjih pola godine. Meni su u dbk rekli da mi nije nista, da na MR nema tog sto ja pipam sebi u stomku, u ST rekli da imam zlijezdu da mi nije nista, a u Zg rekli da je tumor u misicu i da mi sto prije treba operacija. Tumor prije mjesec dana izvaden, poslan u zagreb, ofkors. Dezmoidni tumor, rekose.

I zato nemam povjerenja u ovu bolnicu, sto moras sve sam potezati, igrati se doktora, slusati bukvice, da bi na kraju rekli-imali ste pravo.

Sebe mogu kockat al malenog nema sanse.

Mislim, jel normalno da djeca imaju stalno visoke temperature bez dijagnoze. Mozda je to cesta pojava, samo ja ne znam tu nikog...

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj S2000 prvotno napisa Vidi poruku
    Evo temp je tek jutros spala ispod 38,8. A nocas je bila i do 40. Nastavi li ovaj tempo poci cemo danas u bolnicu. To bi bio cetvrti put.
    Ma mislila sam da hemokultura ovisi i o reagensima koji se dodaju, i da manje bolnici imaju reagense na osnovnije i najcesce bakterije, a vece da imaju dodatne. Jesam u krivu?
    u krivu si. Uzme se krv i nasadi na mikrobiološku podlogu .
    KRV ZA HEMOKULTURU

Uzorak krvi (hemokultura) za bakteriološku i mikološku pretragu

· uzorak krvi treba uzeti venepunkcijom u trenutku porasta tjelesne temperature u pravilu prije početka antibiotičke terapije;
    · ne preporučljivo uzimati uzorak krv iz intravenskog katetera;
    · uzorak krvi treba odmah uz bolesnički krevet ucijepiti u tekuće hranilište za kultivaciju aerobnih bakterija i gljiva (aerobno hranilište) i anaerobnih bakterija (anaerobno hranilište) prema uputi proizvođača hranilišta;
    · uzorke krvi za hemokulturu treba uzeti 2-3 puta tijekom 24 sata;
    · količina uzorka krvi: 3-10 mL krvi odrasle osobe u svaku bočicu;
    · količina uzorka krvi:1-3 mL krvi djece u svaku bočicu;
    · ucijepljena hranilišta (hemokulture) treba odmah dostaviti u laboratorij, a ako to nije moguće, hemokulture treba pohraniti u termostat na 37°C kroz 20 sati. Ako dostava niti tada nije moguća, hemokulture mogu biti pohranjene najduže 48 sati na 22-25°C i tada dostavljene u laboratorij u termos boci na istoj temperaturi;
    · za dokaz tuberkuloze treba uzeti 5-10 mL krvi u sterilnu epruvetu s čepom na navoj i dodati heparin (0,2 mg/mL) ili 1,5 mL 0,35% otopine natrijevog polietanol sulfata (SPS) na 8,5 mL krvi da se spriječi grušanje krvi. Moguće je uzorak krvi odmah po uzimanju ucijepiti u komercijalno dostupne medije sa saponinom "Isolator tube" (Oxoid);
    · rezultati izolacije i identifikacije aerobnih bakterija dostupni su za 2-5 dana;
    · rezultati izolacije i identifikacije anaerobnih bakterija dostupni su za 12-18 dana;
    · rezultati izolacije i identifikacije gljiva (kvasaca i nekih vrsta plijesni) dostupni su za 3-7 dana;

• izravni dokaz Mycobacterium tuberculosis (mikroskopija i molekularna dijagnostika) traje 24 sata;
    • kultivacija Mycobacterium tuberculosis traje do 6 tjedana;
    • ispitivanje osjetljivosti Mycobacterium tuberculosis na antituberkulostatike traje 7-28 dana.

Podloge na koje se nasađuje krv su osnovna stvar koju bi trebao imati mikrobiološki lab. , ne znam kakva je situacija u Du.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mislim, jel normalno da djeca imaju stalno visoke temperature bez dijagnoze. Mozda je to cesta pojava, samo ja ne znam tu nikog...
    Nije normalno, pogotovo ako uz to ima visok crp i sedimentaciju.
    Idem potražiti mail dr. Richtera (imunologa-pulmologa na Rebru) pa mu opiši vašu situaciju . On rado odgovara , samo budi kratka i opiši doktorski kako je išla situacija kod vas. Pošaljem ti tokom dana PP sa mailom.

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Tnx. Imaju oni to.
    Samo mu je krv uzimana jednom a ne 3 puta u 24 sata, i bilo je na podlozi 8 dana.

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Nije normalno, pogotovo ako uz to ima visok crp i sedimentaciju.
    Idem potražiti mail dr. Richtera (imunologa-pulmologa na Rebru) pa mu opiši vašu situaciju . On rado odgovara , samo budi kratka i opiši doktorski kako je išla situacija kod vas. Pošaljem ti tokom dana PP sa mailom.
    Joj hvala ti mnogo! Vec sam mu prije pisala na cybermed al ne odgovara tamo bas cesto.
    On nema privatno u zg?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Uglavnom tražim mail. Kod tako ponavljajućih temperatura i visokih vrijednosti, bez uzročnika i žarišta stvarno bi trebalo konzultirati nekog pametnog imunologa koji će povezati stvari.

Nema privatno, ali ima mail na koji odgovara.
    Posljednje uređivanje od sirius : 05.08.2012. at 09:42

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Sirius, jesi nasla mail?

Malecki je bolje, al opet je izgubio tezinu. Gacice mu spadaju

Moram mu opet davati nutritivni prah.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

S200, mi smo prošli nešto slično, bakterijemiju smo imali jednom, ali smo često imali te drastične boleštine, obična boletica kulminira u živu dramu, i znao je gubiti na težini, i isto bi nas primili u bolnicu, napisali nešto što je značilo ništa, pogotovo nije bilo riječi o uzroku, ili kako dalje postupati, a ja sam si mislila što je i nadala da će idući put biti bolje, dok nakon još jedne bolesti nisam uzela stvar u svoje ruke i platila jednog od najboljih pedijatara u gradu, zatim otišla dr. Richteru (on je vjerujem na godišnjem, inače se javlja na mail), napravila pretrage, sad još idem Marnu i polako se probijamo i rješavamo problem. Meni zdravstveni sustav nije ništa pomogao, samo su gasili vatru, ali nitko se nije pozabavio uzrokom, dok ja nisam okrenula nebo i zemlju, i od sad uopće ne obadiram ništa, nego idem dokle treba da vidim što se zbiva.
    Pravi pedijatar odmah vidi što je, prepisao mi je pretrage koje mi nitko prije nije ni spomenuo i lagano smo došli do korijena problemčića... koji je mali, stvarno mali, hvala Bogu, ali netretiran, i djetetu se skupilo, i bio je loše. Da je netko odmah reagirao, možda ne bismo bili tu gdje jesmo.
    Ne daj se!

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Ifgenija, sto mu je na kraju bilo?

Mom su od daljnih pretraga radili celijakiju ii cisticnu fibrozu. Bilo sve u redu.

Ja cu drage volje doci s malenim u zagreb, ali ne znam mogu li sve obaviti u nekoliko dana. Jer smo prepredaleko da dolazim svako par dana.. Al ito cemo ako treba, samo da se ovo ne ponavlja.

Koje ste vi pretrage prosli?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

i kak je klincu?

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Sad je super kad je zdrav

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

i kaj je bilo?

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

A tko to moze znati?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

A tko to moze znati?
    dr.Richter :D

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    dr.Richter :D
    x

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Slazem se samo nek prvo zaljecim muza. Sad je on na redu.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa nije dr. Richter dr. House
    a koliko sam shvatila TM ima serozni meningitis, vjerovatno enterovirusni
    lako moguće da je i mali imao sada enterovirozu, a ne neki bakterijski infekt

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    pa nije dr. Richter dr. House
    a koliko sam shvatila TM ima serozni meningitis, vjerovatno enterovirusni
    lako moguće da je i mali imao sada enterovirozu, a ne neki bakterijski infekt
    pa što nije ?!

Nisam mislila vezano uz ovu zadnju temperaturu , nego one prve četri zbog kojih je bio hospitaliziran i sa nalazima na bakterijemiju bez izoliranog uzročnika (i žarišta koliko sam shvatila), da bi bilo dobro da imunolog sagleda situaciju sa svoje strane.

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Bilo bi dobro da znam da je enteroviroza. Bi li se to vidjelo na kakvim nalazima? I ne kuzim zasto daju antibiotike ako je enteroviroza...

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

18.7.
    4.8.
    16.8.
    4.9.

Datumi pocetka temp

Danas zvali iz vrtica da mi dijete gori. 39,5.
    Svako dva tjedna se vracaju visoke temperature bez ostalih simptoma. Ujutro idemo do nase pedijatrice da vidimo ima li ona sto pametno za predloziti.
    Pregled u Zg trenutno nemoguc jer mi se muz jos uvijek nije oporavio.

Ranit cu se
    Posljednje uređivanje od S2000 : 04.09.2012. at 19:39

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

O, sunce malo! I ti, isto Sunce malo I mužić! Ne znam što reći! Držite se! Čuvaj to malo zlato! I sebe! I muža! Sve će to jednom proći, smanjiti se, preživjet ćete! Neka djeca su jednostavno osjetljivija... ne mora biti ništa!
    Posljednje uređivanje od Ifigenija : 04.09.2012. at 21:04

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Morat ce jednom prestati... Treba raditi...

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

ovaj put bi mogla temp biti od grla, kaze dr da je upaljeno i dala antibiotik 7 dana.

Malac niti kaslje niti curi nos...

Mirna sam kad znam sto je ovaj put

Pedijatricu sada više brine težina, koja ima silaznu putanju, jer maleni zadnjih mjesec dana nema apetit. Ima velike podocnjake i cijeli je iscrpljen.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •