Moji su došli u desetkovane sobice, i ništa nisu primijetili da fali. Eto.![]()
Moji su došli u desetkovane sobice, i ništa nisu primijetili da fali. Eto.![]()
Ifi, bravo!!!
Mene čak više od mase igračaka i zatrpanosti svih radnih površina i same sobe više muči kako očistiti tu zatrpanu sobu, ormariće i stolove, pa čak i same igračke??? Teško mi je detaljno čistiti ako je soba puna igračaka, a kad krenem prvo sve detaljno pospremati onda mi sve skupa traje cijelu vječnost... Uglavnom, ne uspijevam počistiti redovito koliko bih htjela (recimo jednom tjedno), jer mi za detaljnije čišćenje treba prvo psihofizičke pripreme da raščistim igračke, pa tek onda da počistim.
Ifiganija i moj je smetlar. Doslovno. Pre neki dan je donio sa ulice potrgane i savinute škarice: Vidi mama kako netko baca dobre stvari. Meni će trebati za pokuse u "raboratoriju".
I naravno nije dao da to bacim, jedino je pristao da ih opere. Poslije par dana sam ih šiknula ponovno u smeće.
A isto tako mi je zanimljivo da ono što ne vidi potpuno zaboravi: trenutno mu preuređujem sobu i kompletno sam je ispraznila od igračaka. Pre tjedan dana je kretao na more i nije se mogao sjetiti šta da ponese, jer ništa od igračaka nije vidio. Otišao je sa par stvarčica i za par dana kukao kako se nema sa čime igrati. Ovaj vikend sam mu odnijela kutiju koječega da se ne dosađuje i to više ne vraćam.
U njegovoj sobi mi je samo bitno da ima što više ormara sa kutijama, pa da igračke budu složene po vrstama. Ja na tome inzistiram i po malo njega drilam da mu igračke nisu pomiješane, već da se zna gdje je šta.
cure, veliko sorry na laganom offtopicarenju,
a presmješno mi je otvarati novi. pitanjce za mame djevojčica:
šta radite da se lutkama kosa onako ne osuši i postane slamasta,
postoji li neki tajni recept za prevenciju/liječenje istog?
ja sam čak probala stavljati ulje, ali nije baš neko rješenje,
glupo mi je što sve barbie i lutke nakon cca godinu dana izgledaju očajno
i kosa im je neupotrebljiva za češljanje
Ja sam dugo pitala, pa gotovo ništa nisu dali iz kuće... Sad već dugo radim čistke s odgodom. Najprije odnesem u podrum (obično za ljetne praznike) ili sakrijem u svoj ormar, a ako nitko za to ne pita do Božića, seli se u vrtić ili jaslice. Ako pitaju, nešto se od toga vrati u kuću (cca 10%)
Eh, čini mi se da se i kod nas situacija s godinama ipak popravlja - odnijeli su malom susjedu hrrrpu cd-a i dvd-a s crtićima i dječjim pjesmicama. Što se tiče igračaka, ide na bolje, ali sad imam istu situaciju s knjigama i slikovnicama, ništ ne daju. Tja, naumila sam im reći da kad požele nešto novo moraju se riješiti starog da bi napravili mjesta za to novo. Nema druge...
Peterlin, već sam mislila da znaš odgovor i na moje pitanje, mada sam
ga postavila mama djevojčica... a znaš li možda![]()
Nemam pojma... Imali su moji lutke (neke još uvijek imaju) ali kosa im je isto slamasta. Eh, sad, moji baš nisu pokušavali češljati lutke (ali su ih vozili na motoru i slično).
Možda da probaš staviti regenerator, kao za nas? Ili neko sredstvo koje se koristi za održavanje vlasulja/perika?
Ont. naša zbirka lutaka većim dijelom je otišla u stariju vrtićku grupu skupa s torbom s home made odjećom. Klinke i tete odgajateljice su se raspametile. Uvijek pitam da li su te-i-te igračke primjerene za grupu i obično odnesem u "tetinu sobu" da one pregledaju i vide što im je iskoristivo.
Tako smo se riješili lutaka, nekih plišanih igračaka, kocaka, hrrrrpe puzzli, velikih lego-klon kocaka i slično.
Trenutno moji ne daju iz kuće električne vlakiće (razumljivo, još ih zanima) a imamo ih iz 3 ili 4 izvora: mm, moj brat i susjedi s 2 lokacije. Mogli bi otvoriti modelarsku radionicu. Inače, čini mi se da će ti vlakići za koju godinu zaista otići modelarima, ali ne još...
Ako je slamastost posljedica kupanja sa lutkama, idući put daj curki da tijekom igre lutki opere kosu sa mrvicu šampona, i nakon igre lutki osušite kosu fenom. Taktika funkcionira kod naših Barbika i lutaka.
Ako je slamastost posljedica češljanja i friziranja, na žalost tu nemam savjeta. A mislim da tu i nema pomoći.
na žalost, mislim da prevencija ne postoji, ali ja sam svoje stare lutke "obnovila" ovako: naulji kosu da se može raščešljati, inače se kosa još više uništi ako ćeš na suho češljati. Malo pokrati uništene vrhove ako je potrebno. Operi bebe u toploj vodi sa šamponom. Bilo bi idealno ako imaš regenerator u spreju (ja imam onaj lorealov koji koristim pa mi je bio odličan i za bebinu kosu). Nakon pranja šamponom, dobro isperi toplom vodom i poprskaj s regeneratorom i kad je još mokra kosa dobro počešljaj i nemoj ispirati.
Čekaj da se osuši i složi neku frizuru (pletenice ili rep). Ako je kosa raspuštena više će se petljati, "sušiti" i uništavati. Kad je u frizuri dulje će ostati lijepa.
krojachice iz svog igraćeg iskustva sam shvatila da povratka nema
Svojim Barbie lutkama sam kosu prala šamponom, stavljala regenerator (tadašnju Subrinu ako se sjećaš), čičkovo ulje (maznula pok baki) - ma svašta; kosa i dalje kao metla.
Moja nećakinja je naslijedila sve te lutkice, nemilice ih češlja, pa su sad te kose prave mikrofonke.
A čuj, pomoglo bi da kupiš nove![]()
Inače, mi smo u fazi sakupljanja igračaka za malce, ali čini se da oni više vole plastične boce (od Jane ili Jamnice), kutije čaja, ma sve što nije igračka je super zanimljivo.
mi smo prosle godine selili pa smo se rijesavali veceg broja igracaka....prijateljima dosta i dosta u vrtic...oni su sudjelovali procesu i iako su htjeli zadrzati vise, nazalost za neke igracke nismo vise imali mjesta (dosta trokolica i vecih vozila i sl.)
ono sto se kod nas ne dira su legici, imamo ih tooooooooooooooooooone...i s tim se igraju...
ostalo sam u kategorije odijelila, vlakovi, vozila i figure (s tim se rijetko igraju), oruzje koje mladi skuplja i jos imaju police s knjigama i igrama u kutijama te ladice za vazne sitnice...eh da, i kesu s odjelima za maskare...
ono sto mene izluduje je krevet na kat koji se ne koristi za spavanje nego zabijanje igracaka koje mladi brat ne smije uzeti, pa smo cak dosli do toga da dize skalu i sakriva je po kuci ...hm...iznova se vracamo na pocetak s ovom temom, i ne znam sto napraviti...
Djeci sam rekla da sami sortiraju igračke s kojima se više ne igraju i bace one, koje su potrgane. Sve što je bilo ok smo donirali. Od ostalih igračaka sam polovicu uzela, u karton strpala i u podrum odnjela. Nakon 6 mjeseci će ovo iz podruma opet doći u sobu a karton s drugim igračkama ići u podrum. Tako nemamo previše svega po sobi a i bit će im uzbudljivo i zanimljivo kada dobiju opet igračke, na koje su već i zaboravili.![]()