Pokazuje rezultate 1 do 32 od 32

Tema: porez na stan

nadica_b avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno porez na stan

Frend je naslijedio stan od roditelja, prodao ga i kupio mali stančić od 30 kvadrata. Živi sa ženom. Dobio je porezno rješenje od 11.000 kn.
    Da li ima pravo na oslobađanje od poreza jer nekretnina ne zadovoljava po kvadraturi?

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

hm...trebala bi mu biti prva nekretnina za oslobođenje od poreza. upisao se kao vlasnik naslijeđenog stana? ne znam da li ima jos caka...

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

mm je naslijedio stan od roditelja, ali ga namjerno nije prenosio na sebe, nego napravio punmoc da ga moze prodati. onda smo kupili novi stan, koji nam se pisao kao prva nekretnina bili smo oslobodeni poreza...

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

A to mu nije prvi stan, kad je prvi ovaj nasljeđeni?
    J
    Posljednje uređivanje od krumpiric : 08.08.2012. at 13:01

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

mislim da kvadratura ne igra ulogu, samo 1. nekretnina

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Kvadratura igra ulogu, ja sam imala mali stan koji mi je bio prva nekretnina pa sam kupila veći, i nisam platila porez jer je kvadratura bila u okviru zakonom propisanog za 3 osobe, a da je bila veća platila bih porez samo na razliku kvadrata.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Kvadratura igra ulogu, ja sam imala mali stan koji mi je bio prva nekretnina pa sam kupila veći, i nisam platila porez jer je kvadratura bila u okviru zakonom propisanog za 3 osobe, a da je bila veća platila bih porez samo na razliku kvadrata.
    takve primjere znam, ali ovdje to nije slučaj

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne razumijem baš zašto nije, tj. možda i razumijem kroz maglu ali mi se ne čini pravedno.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

poanta je u tome da si ti sebi kupnjom PRVE nekretnine samo djelomično osigurala stambene potrebe, pa su ti 2. put priznali dodatne kvadrate. to svima priznaju. a o gornjem slučaju nemamo bas puno podataka.

meni su čak priznali dodatnih 10 m2 , jer sam zatrudnila prije nego je doslo rjesenje. cekali da rodim i donesem rodni list. fakat su bili ok.

saška avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Citiraj nadica_b prvotno napisa Vidi poruku
    Frend je naslijedio stan od roditelja, prodao ga i kupio mali stančić od 30 kvadrata. Živi sa ženom. Dobio je porezno rješenje od 11.000 kn.
    Da li ima pravo na oslobađanje od poreza jer nekretnina ne zadovoljava po kvadraturi?
    Nema pravo na oslobođenje od poreza jer mu to nije prva nekretnina.

Sanja :) avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Po meni! Ako je stan od roditelja upisao na svoje ime onda mora platiti porez na drugi stan! Ionako na stan od roditelja nije nista platio, jer darovnim ugovorom nije trebao platiti nista!

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

zna li neko-ako se kupuje stan od pravne osobe, da li se ne plaća porez 5% poreznoj upravi (nije prva nekretnina)?

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

bas je bilo jedan dan u novinama o ovakvom slucaju i ovako su to objasnili: zena naslijedila veliki stan zajedno s jos nekim i ako ga prodaju i ona kupi manju kvadraturu mora platiti porez, a ako vecu onda ne, jer se to smatra rjesavanjem stambenog pitanja. koja zavrzlama s tim porezima, zeznes se samo tako.

najvaznije je traziti odmah oslobodenje, bez obzira mislis li da imas pravo na isto ili ne, jer ako ne trazis, a oni ti lupe porez nemas se pravo zaliti.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

većeg od cijelog ili polovice tj. razmjerni dio njezinog dijela?

sandi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

placa se 5 posto ali ne na cijeli kupoprodajni iznos. Mi smo nedavno kupili apartman od firme koja ga je gradila i na 63000 eura platili samo 3000 kuna poreza.

Citiraj mare41 prvotno napisa Vidi poruku
    zna li neko-ako se kupuje stan od pravne osobe, da li se ne plaća porez 5% poreznoj upravi (nije prva nekretnina)?

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj mare41 prvotno napisa Vidi poruku
    Porez na promet nekretnina se placa ali iznos osnovice na koju se placa tih 5% ovisi o tome kad je i kako ta pravna osoba stekla nekretninu.

Ako ju je izgradila ili kupila vec kad je bila u sustavu PDV-a onda se samo placa 5% na zemljiste (i mislim komunalije) jer je i prilikom nabave placen porez na promet nekretnina, a na gradjevinski dio se plati pdv (kao i na kruh) i to nije predmet poreza na promet nekretnina jer placas pdv. Onda recimo imas nekretninu u vrijednosti 100.000 od cega je zemljiste 10.000 i na to placas 5% (tj 500 eur) poreza na promet nekretnina a na ostatak ne placas nista (jer je u tome PDV).

Ako je pravna osoba stekla nekretninu prije uvodjenja PDV-a i pri tome platila porez na promet nekretnina onda mislim placas porez na promet na cijelu vrijednost nekretnine... tako nekako koliko se sjecam.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Hm, znači ekšli kad bi mi sad prodali stan koji nam je prva nekretnina, a koji po kvadratima nije dostatan za nas 5, kod kupnje druge nekretnine bili bi oslobođeni poreza ako bi kupili nekretninu dostatnu za 5 članova?
    Tj. eventialno bi platili samo razliku kvadrata ako bi bilo više? A koliko je to kvadrata za 5 osoba?

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Da evo sad gledam, naš je stan 63 kvadrata, što je dostatno za dvije osobe. Sada bi po tome trebali nešto od 100 kvadrata da ne platimo porez? Ili bi ga ipak platitli?

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ana dok broj kvadrata ne premasuje broj koji je odredjen po broju clanova obitelji ne placas porez, trazis osolobadjanje od placanja jer sirite svoj zivotni prostor.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    većeg od cijelog ili polovice tj. razmjerni dio njezinog dijela?
    veci od njenog dijela

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    Porez na promet nekretnina se placa ali iznos osnovice na koju se placa tih 5% ovisi o tome kad je i kako ta pravna osoba stekla nekretninu.

Ako ju je izgradila ili kupila vec kad je bila u sustavu PDV-a onda se samo placa 5% na zemljiste (i mislim komunalije) jer je i prilikom nabave placen porez na promet nekretnina, a na gradjevinski dio se plati pdv (kao i na kruh) i to nije predmet poreza na promet nekretnina jer placas pdv. Onda recimo imas nekretninu u vrijednosti 100.000 od cega je zemljiste 10.000 i na to placas 5% (tj 500 eur) poreza na promet nekretnina a na ostatak ne placas nista (jer je u tome PDV).

Ako je pravna osoba stekla nekretninu prije uvodjenja PDV-a i pri tome platila porez na promet nekretnina onda mislim placas porez na promet na cijelu vrijednost nekretnine... tako nekako koliko se sjecam.
    jedan dio misterije je riješen jer pravna osoba nije investitor (a agent je mislio da je-i nije novogradnja), al dalje-ide se na raskidanje suvlasničkog odnosa i širenja stambenog prostora pa ćemo vidjeti dalje...a gdje se može vidjeti jel plaćen pdv (zgrada je iz 2008) thanks

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj meda prvotno napisa Vidi poruku
    veci od njenog dijela
    zanimljivo

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

da iskoristim temu:

ja imam u vlasništvu stan od 25 kvadrata (moja prva nekretnina), sad nevjenčani muž i ja kupujemo zajedno (pol pol) stan od 58 kvadrata ali ovaj prvi nećemo prodavati (ide u najam, nisu vremena za prodaju stana)... njemu je dakle prva nekretnina a meni nije...
    da li će se kvadrature stanova zbrajati pa ćemo platiti porez na razliku (ima nas troje dakle to bi ispalo par kvadrata) ili kako to ide?
    hvala

Nivi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Koliko ja znam kvadratura se ne zbraja, ali bi mogli tražiti oslobođenje za kupovinu stana koji rješava vaše stambeno pitanje. Ovisi da li si ti iskoristila pravo oslobođenja plaćanja poreza za svoju prvu nekretninu?
    Ako jesi onda ti neće odobriti spomenuto oslobođenje, ali mozda ga možeš sad platiti pa onda traziti da budeš oslobođenja plaćanja poreza za kupovinu novog stana... Vidi sto ti se vise isplati...
    Ono sto je bitno je da kod kupovine novog stana se plaća porez samo na zemljište a kod kupovine polovnog na plaćeni iznos stana.

Sretno!

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

jesam, iskoristila sam to pravo onda za ovaj mali stan... ali muž bi po mojoj logici trebao biti oslobođen za svoju polovicu barem (on će pisati molbu na osnovu prve nekretnine) a ja ću pisati molbu za nedovoljno prostora...
    ima još netko ideje?

Nivi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Nazalost morat cu te razocarati, mi smo imali takvu slicnu situaciju i rekli su mi na poreznih da nema veze sto bi to MM bila prva nekretnina kad smo u braku a na meni jer vec bio jedan malu stan od roditelja.
    Mi smo bili oslobodjeni po osnovi "rjesavanje stambenog pitanja" buduci da je ovaj stan koju je na meni kupljen prije oprimjene zakona o oslobanju placanja poreza na prvu neketninu i mali je.

Mozes nazvati onaj besplatni telefon porezne pa ih pitati za sve mogucnosti, to ti je najbolje.
    Posljednje uređivanje od Nivi : 10.12.2012. at 20:10

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

a ako on kupuje sam? budući da nismo vjenčani mogli bi probat na tu foru - njemu je prva nekretnina, mene se niti ne spominje, on i sin jedino... ha?

Nivi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Pa ako niste vjencani to bi onda moglo proci...
    Jedino jos provjeri, mozda da ni malca ne spominje da ne idu provjeravati detalje jer će onda sigurno morati predati njegov rodni list pa bi mozda zezali...ne znam...
    Ako bi kao on sam kupovao, ima pravo na 50m2, pa biste te trebali platiti porez samo na ovih 8m2.
    Posljednje uređivanje od Nivi : 10.12.2012. at 22:02

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

evo zvala sam poreznu pa su mi rekli:
    ja sam svoje pravo već jednom iskoristila i ne mogu opet bez obzira na sve. izvanbracni partner moze biti osloboden na svoju polovicu jer mu je prva nekretnina.

onda sam se malo dalje informirala - ako partner sam kupuje nekretninu onda je osloboden na cijeli iznos jer porezni zakon ne priznaje izvanbracnu zajednicu... da smo vjenčani onda niti on ne bi mogao... sad on stalno govori da je "imao viziju"

eto, ako će nekom dalje pomoć da ne traži

Nivi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Pa to je u biti kako sam ti i rekla

Sretna kupovina stana!

rayna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

zna li netko je li se nešto mijenjalo u zakonu? kupili smo stan od 88 kvadrata, sveukupno s balkonom i garažom, prema tome bi trebali biti oslobođeni poreza jer nam je prva nekretnina i ima nas 4 člana. međutim, došlo nam je riješenje da nam je kvadratura za 8 kvadrata prevelika i da trebamo platiti razliku. na stranicama porezne piše da je za 4 člana obitelji do 90 kvadrata oslobođenje, isto nam je i žena na šalteru rekla kad smo predavali papire. skroz sam zbunjena sad, a u poreznoj sad više nitko ne radi da pitam

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •