Nisam totalni stručnjak (nisam nikakav

) za dohranu, ali s 9 mj. bi bilo dobro da imate 2 obroka dohrane, ako se ne varam (ali nije uvjet ni drama ako još nema). Koliko ih ima i koje namirnice si već uvodila?
Što se tiče dohrane, i ja bih, kao što su cure već napisale, gledala da nudim kalorične namirnice (avokado, bananu, batat) a ako dijete stabilno sjedi, davala bi ih nasjeckane na komadice kao finger food (odaberi primjerke mekane izvana, njih će dijete u ruci stisnuti i u biti posisati/polizati s ruke).
Što se tiče recepta kad bi dijete trebalo udvostručiti ili utrostručiti težinu, osobno mislim da je to "stara škola" i kalup u koji ne ulaze sva djeca i ok je da ne ulaze. Važno je da dijete slijedi svoj ritam na krivulji rasta i da ne odstupa (u minus) bitno u odnosu na vlastiti ritam rasta (npr. moj je visinom bio stalno na 95. percentili, a masom na 5. i pazilo se samo da ne ode bitno ispod i da ne stagnira).
Dojenje ovdje može biti samo plus, da dijete dobije nutrijente, tekućinu i kalorije koje treba, dok ne prihvati dohranu. Uskraćivanje dojenja nikako nije garancija da će dijete prihvatiti dohranu, a uskratit ćeš mu važne nutrijente i tekućinu.