Pokazuje rezultate 1 do 37 od 37

Tema: Online kupovina u inozemstvu

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno Online kupovina u inozemstvu

Kako funkcionira carina u Hrvatskoj ako se na primjer naručuje neka odjeća sa američkog sajta?
    Da li se plaća carina, ako da kako? Direktno na pošti gdje se podiže paket ili nekako drugačije?
    Hvala!

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Dobiješ pismeni poziv da dođeš u Poštu, tamo ti daju uplatnicu za plaćanje carine i PDVa i platiš na šalteru, te se sa potvrdom opet uputiš u paketni odjel. I uzmeš svoj skupi paket.
    Plaća se na sve skuplje od 160 kuna. U to je uračunata i poštarina. A ako imaš sreće, nećeš platiti. Ja jednom nisam imala i platila sam poprilično.
    Danas mi je došao paket, vidi se da je Carina otvarala, jer je zalijepljeno sa trakom na kojoj to piše i udaren pečat: Oslobođeno carine. Iako je nešto skuplje od 160 kn. Vjerojatno imaju svoje razloge za jedno ili drugo.

Moram dodati: traže da doneseš račun ako nije unutra. Carina je oko 19% vrijednosti paketa+poštarine, a PDV 25% na sve skupa.
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 08.08.2012. at 15:40

Maruška avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Oslobođeno carine. Iako je nešto skuplje od 160 kn. Vjerojatno imaju svoje razloge za jedno ili drugo.
    Moje iskustvo kaže da je puno toga stvar sreće/dobre volje/angažiranosti djelatnika...

Cheerilee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Često se radi o njihovoj slobodni procjeni... Male paketiće često niti ne otvaraju, dok veći obaveznu budu otvaranai...

Cheerilee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Kolko paketića do 160kn se može naručiti na jednu osobu mjesečno? Ima neki limit?
    Posljednje uređivanje od Cheerilee : 08.08.2012. at 16:18

zadarmamica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

pazite na kolicinu.moja frendica narucila nekoliko patika nike.odnosno rođak na njeno ime.
    završila je na sudu zbog šverca.sad,ako naruci obicnu glupost,nešto skroz jeftino,oni je detaljno provjeravaju.u njihovom je sad sustavu.

zadarmamica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

sudac joj je rekao da se vidi da nema pojma o tome,i da je netko drugi na njeno ime narucia.platila je par tisuca kaznu-odnosno njen rođak.
    pokušala se izvuci sa...pa dije problem,narucila sam sebi,sestri,mami,rodici.al joj je reka da nepravi budalu od njega.

kitty avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

ja sam do sada svašta naručivala, nekad su carinili a nekad ne, neovisno o iznosu (a bilo ih je dosta iznad 160 kn). mojoj frendici nisu carinili hunter čizme, meni jesu. tako da očito najviše ovisi o sreći.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Meni su zadni puta sa carine poslali paket i uplatnicu, dobila sam broj faxa na koji sam trebala poslati presliku uplate.

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

ja sam primila ohoho paketa (asos/e-bay manijak )
    samo su mi ski odijelo carinili, al ono je bilo preko 1000 kn, tu sam automatski morala platiti carinu pri preuzimanju
    a za jedne cipele su me pozvali u carinu, dieselice od cca 650 kn
    i kad sam dosla tamo s racunom, objasnila lijepo cariniku (kad me pitao al mi se isplati s carinom) da kod nas nije bilo te boje a trebaju mi za pir , pustio me bez carine i zazelio mi ugodan ples u njima
    svi ostali, a vecinom su do 350 kn, su prosli bez carine
    zelim ti istu srecu

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Super cure. Hvala. Moja se cura zahvaljuje na informacijama.
    Čini mi se ipak isplativije naručiti unutar eu-a.
    Jer to sto je jeftinije na američkoj web stranici, se brzo istopi, ako racunam 19% + pdv.

Summer

Inda_os avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Carina na odjeću je 14% (ne 19), na obuću 6-12%

http://www.carina.hr/Carina/Carinski...Posta.aspx#P18

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    Super cure. Hvala. Moja se cura zahvaljuje na informacijama.
    Čini mi se ipak isplativije naručiti unutar eu-a.
    Jer to sto je jeftinije na američkoj web stranici, se brzo istopi, ako racunam 19% + pdv.

Summer
    kako misliš unutar eu naručiti? da li se na to ne plaća carina i pdv? + razni carinski troškovi

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ako narucujes s ebaya/etsyja, bilo cega gdje postoji mogucnost da robu salje privatna, a ne pravna osoba, dovoljno je traziti ih da salju 'gift' a ne kupljenu robu. Najcesce nema carine na takve pakete. Ponekad su cak i pravne osobe voljne suradjivati i salju tzv. poklone.

Ili netko poznat salje... onako kako ja saljem. Jos nisam u zatvoru ni ja, ni.... jako puno ljudi.

kitty avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Ako narucujes s ebaya/etsyja, bilo cega gdje postoji mogucnost da robu salje privatna, a ne pravna osoba, dovoljno je traziti ih da salju 'gift' a ne kupljenu robu. Najcesce nema carine na takve pakete. Ponekad su cak i pravne osobe voljne suradjivati i salju tzv. poklone.

Ili netko poznat salje... onako kako ja saljem. Jos nisam u zatvoru ni ja, ni.... jako puno ljudi.
    mislim da su na carini prokužili taj štos jer su mene par puta tražili račun iako je pisalo gift... čini mi se da stvarno ovisi isključivo o sreći.

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Da provjereno ne pali ovo gift na carini. Ako im ne doneseš račun sami procijene vrijednost robe, pa je bolje dostaviti račun.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Na 80 USD + 20 USD poštarina (cipele) platila sam 238 kuna troškova. Pa sad koliko je to posto nije me briga, ali više me neće nitko nagovoriti da naručujem s e-baya ništa skuplje od 30 USD ( s poštarinom).
    No, svaka škola se plaća, pa tako i ta moja.

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja bi rekla da si svakako računajte s još 35-40% na cijenu koju ste platile s poštarinom. Jer nije samo carina i pdv na računu, nego i carinski troškovi, skladištenje, slanje onih poziva da je paket stigao i da se dostavi račun... sve to plaća kupac

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Na 70 usd + ne sjecam se kolika postarina platila valjda jos toliko troskova.
    Narucila sam nosiljku za dijete. Nisu mi vjerovali da je to oprema za djecu. Tvrdili su da je odjeca. Naplatili mi i carinu i pdv na "postansku markicu".
    Nisu imali pos pa sam morala do bankomata jer ne nosim vise od 20-30 kn u dzepu.
    Zgadili mi narucivanje.

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ako naručuješ iz EU a roba nije EU podrijetla (npr Made in China, šivena odjeća) onda ti opale carinu kao da si naručivala iz Kine. Ako je EU podrijetla ide samo PDV.

Najsigurnije je ako imaš nekog u nekoj EU zemlji u okruženju pa da pošalješ na njihovu adresu, unutar EU nema ni carine ni PDV-a. Ja nastojim za veće stvari koje nisu hitne tako raditi.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Zara1 prvotno napisa Vidi poruku
    Da provjereno ne pali ovo gift na carini. Ako im ne doneseš račun sami procijene vrijednost robe, pa je bolje dostaviti račun.
    Provjereno pali vec 5-6 godina. No u nasem slucaju je konstantno rijec o privatnim osobama s obje strane, s obaveznom 'gift' deklaracijom. Salje se svasta, od tehnicke robe do igracaka i odjece, lijekova, sto god. Vrijednost od valjda $5, do $500.

(Samo tu na forumu bi se moglo javiti preko nekoliko ljudi kojima je svastanesto stiglo na adresu.)

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Kaae, u HR to ne pali baš tako svaki put. Npr u Kanadi je vrijednost poklona ograničena na 60 CAD bez carine/poreza, ali u HR kad je to u pitanju ovisiš o volji carnika.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ne mogu garantirati da pali svaki put, ali znam da je meni/muzu/njegovima/kome god upalilo. Svaki put. I to negdje u periodu od 2006. do danas. Saljem, prosjecno, jedan paket mjesecno prema HR, ponekad i pet/sest/deset komada odjednom. Vrijednosti sam spomenula. Roba je od jestive do tehnicke.

Nikome nikad nisu naplatili niti lipu. Jednu jedinu lipu. Svi paketi iznad kile se otvaraju na carini, ispod kako kad (nije nuzno, ali nekad njuskaju). Na svakome je deklaracija, pise da saljem 'gift', a specificirano je sve, onako. Kako mi puhne. Ne popisujem bas svaku cokoladu i svake carapice za bebu. A bogami ni tehnicku robu. U isto vrijeme, nikad nisam napisala da kamera vrijedna $200 stvarno vrijedi $200. Jest da je to automatski rizik, u slucaju da se paket pogubi, ali... sta sad. Tko ne riskira, ne profitira.

Jos nam nikad nista nije ni nestalo.

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Provjereno pali vec 5-6 godina. No u nasem slucaju je konstantno rijec o privatnim osobama s obje strane, s obaveznom 'gift' deklaracijom. Salje se svasta, od tehnicke robe do igracaka i odjece, lijekova, sto god. Vrijednost od valjda $5, do $500.

(Samo tu na forumu bi se moglo javiti preko nekoliko ljudi kojima je svastanesto stiglo na adresu.)

možda i prolazi u zagrebu, ali u manjim carinarnicama nikako. provjereno. kupila sam preko 250 itema preko ebaya. i platila carinu za one skuplje od 160 kuna (neki su bili i rabljeni i opet sam platila carinu).

Cheerilee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

zara, možeš mi reći, ako naručujem dvije stvari od istog sellera, jel dolaze u jednom paketu ili odvojeno? Ili kako se dogovori s njime... Za obadvije stvari je free P&P....
    Hvala¨...

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Danci_Krmed prvotno napisa Vidi poruku
    Ako je EU podrijetla ide samo PDV.
    ovo ne vrijedi za sve stvari, tako su nam rekli
    friško iskustvo: naručile ja i frendica 3 platnene pelene, 2 podloge za krevet - sve skupa vrijednost 84 eura
    podrijetlo: slovensko, racman proizvođač
    naplatili carinu i PDV, sve skupa nekih 280,00 kuna
    rekli su nam samo da nismo imali sreće, da je netko paket poslao na strogu carinsku kontrolu

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Cheerilee prvotno napisa Vidi poruku
    zara, možeš mi reći, ako naručujem dvije stvari od istog sellera, jel dolaze u jednom paketu ili odvojeno? Ili kako se dogovori s njime... Za obadvije stvari je free P&P....
    Hvala¨...
    Ovisi kako se dogovoriš.
    Kolika je vrijednost zajedno? Ako je manja od 160 kuna ja ne bi imala ništa protiv da pošalje zajedno, ali ako je više neka šalje odvojeno na 2 različita imena/adrese.

In love avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj ZO prvotno napisa Vidi poruku
    ovo ne vrijedi za sve stvari, tako su nam rekli
    friško iskustvo: naručile ja i frendica 3 platnene pelene, 2 podloge za krevet - sve skupa vrijednost 84 eura
    podrijetlo: slovensko, racman proizvođač
    naplatili carinu i PDV, sve skupa nekih 280,00 kuna
    rekli su nam samo da nismo imali sreće, da je netko paket poslao na strogu carinsku kontrolu
    Proizvod mora imati neku listinu (certifikat, obrazac) da je eu podrijetla. Neznam točno kako se zove, mi stalno nešto uvozimo ali se muž više bavi time. Još nikada nismo platili carinu na nešto što je rađeno u EU.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Da, meni čudno da su naplatili carinu i PDV... no 280 kn može biti PDV (25%) plus neke ležarine / troškove?

PDV ide na cijeli iznos, roba plus prijevoz/poštarinu

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

rekli su da su naplatili carinu od 8% + PDV + pošta nabila svojih 50 i sitno kuna troškova, mrak

ovo za EU podrijetlo je NJM pitao, pa su mu rekli da je inače tako, ali da za ove stvari ne vrijedi ( platnene pelene i podloge za krevet su u pitanju )

gdje da to provjerim, ima li kakav propis?

iako je sve platio, ali eto čisto da vidim da li smo preveslani

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Meni se svega čini da ih nije bila volja gledati odnosno tražiti. Nema šanse da su pelene posebna kategorija robe za koju se naplačuje carina dok za drugu robu ne. Nema smisla.

Evo web od carine, možda tamo nešto nađeš: http://www.carina.hr/Carina/CarinskiPostupakPosta.aspx

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ma čitala sam tu šumu i nisam ništa pametnija, ovdje govore samo o sniženoj stopi carine, a ne oslobođenju vezano za robu EU podrijetla
    Podrijetlo pošiljaka Proizvodi koje u mali paketima pojedinac šalje pojedincu ili koji čine osobnu prtljagu putnika prihvaćaju se kao proizvodi s podrijetlom iz zemalja s kojim je RH potpisala Ugovore o slobodnoj trgovini i na iste će se primijeniti snižena stopa carine. Navedeno se odnosi na robu koja se uvozi i koja je podrijetlom iz zemalja članica EU, EFTA-e, CEFTA-e i Turske, a ostvaruje se i bez podnošenja dokaza o podrijetlu, pod uvjetom da takvi proizvodi nisu trgovačke naravi , da su deklarirani kao proizvodi koji zadovoljavaju zahtjeve o pravilima podrijetla i da ne postoji sumnja u istinitost takve izjave. Navedena izjava može se unijeti u carinsku deklaraciju CN 22 /CN 23 ili na list papira koji se prilaže toj ispravi. Ukupna vrijednost takvih proizvoda ne smije preći 500 eura. Za poštanske pošiljke komercijalne naravi (primjerice naručene i kupljene putem interneta) potrebno je u svrhu primjene snižene stope carine priložiti dokaz o podrijetlu: certifikat EUR-1 ili izjavu na računu za pošiljke vrijednosti do 6000 eura.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Razmišljala sam malo, kao možda šivana odjeća (u ovomslučaju pelene) ima neku stopu carine jer je tkanina vjerojatno iz ne-EU podrijetla. Ali onda kad sam ja uvozila veš mašinu iz Slovenije, koja je EU prodrijetla (piše Made in UK), ona isto garant ima komade koje nisu iz EU i ipak je oslobođeno carine (platila sam samo PDV).

Probaj zvati neku drugu carinsku ispostavu i pitati kao da želiš tek naručiti pelene izvana i kolike su stope, pa nek ti kažu gdje je to što ti kažu propisano.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

baš budem da vidim što će mi reći

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

zvala ja, pa me frajer neki lagano na finjaka otpilio da ne može tako bez nekih konkretnih podataka odgovorit nešto na brzaka
    neka nazovem špeditera
    kad sam rekla da bi naručila platnene pelene poštom rekao je da je bolje da sjednemo u auto i odemo ih kupit u Brežice
    slažem se
    ali je rekao da sa sigurnošću može reći da na pelene ide samo PDV bez carine pošto je slovenska roba, eto....
    nisu to sad neke pare jer je carina bila 8%, ostatak je PDV i poštanski troškovi grrrrrrrr, naša pošta isto dere samo tako
    sad vidim da mogu tamo neke prigovore dati, bla...bla....ne znam....

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Daj prigovor svakako, neka znaju da ljudi nisu blesavi.

A ovo za carinu me ne iznenađuje ali me bome ljuti - dakle sve ovisi kako su raspoloženi, nemaju vremena ni na jednostavno pitanje odgovoriti jer bi ih to možda inkriminiralo za nešto što su krivo napravili, transparentni su k'o blato. bljak bljak bljak.

nek uživaju još par mjeseci, od 01.07.2013. neće ih niko više niš pitati za robu iz EU.

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Cure koje imate iskustva sa online kupovinom, molim za malu pomoć.
    Tražim neke jako lijepe trapezice (meni jako lijepe), a po dućanima nisam naišla na takve, pa me zanima što mi možete preporučiti za dobar odnos cijene i kvalitete i jednostavne kupnje. Za sada nisam kupovala sama ni na ebayu pa će mi sve informacije biti korisne.
    Nešto u ovom stilu tražim, http://www.pinterest.com/pin/382876405794418023/

Hvala!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •