Citiraj BusyBee prvotno napisa Vidi poruku
Molim te da odgovoris na ovo:
1. Koliko dijete ima mokrih pelena u 24 sata?
2. Koliko podoja imate u 24 sata? Koliko traju i vidis li i cujes li dijete da u podoju guta mlijeko (ritmicno sisanje s pauzama u kojima se bradica djeteta izdulji)?
3. Jeste vagali bebu nakon rodjenja i mjerili je? Ako jeste, sad je vjerojatno mjerena pa ako imas referentne vrijednosti, napisi koliko je narasla u centimetrima i u obujmu glavice.
4. Mozes li se izdojiti, uspijevas li se izdojiti?

Tvoje dijete bi trebalo pod hitno poceti dobivati na tezini. To znaci da trebas poceti pratiti da ima 10-12 podoja u 24 sata, da dobro hvata dojku, u ispravnom polozaju i da aktivno sise dok je na dojci. Kad pravi pauze dok je na dojci (ne pauze za gutanje, nego kad kunja), trebas raditi kompresije kako bi djetetu pomogla da lakse dodje do masnog mlijeka.
Istovremeno, djetetu bi trebala dodavati mlijeko (bilo kojim alternativnim nacinom - kapaljka, zlicica, casa). Najbolje, ako se mozes dodatno izdajati, svoje mlijeko ili donirano (ako imas cije), a ako nemas, onda adaptirano.
Ne znam koliko jos dugo mozes cekati da dijete pocne dobivati na tezini (osobno, ne bih cekala dulje od dana), dok uredno ima mokre pelene.

Uza sve to, netko bi trebao (ako imate vi kod kuce vagu za djecu, mozete sami) na pocetku provjeriti da li je novim rezimom (dojenje+dohrana) dijete pocelo dobivati na tezini. Ako jest, to je znak da vjerojatno nema nikakavih skrivenih stanja i bolesti, ako uza svu dohranu i intenzivan rezim dojenja dijete ne dobiva na tezini, trebala bi se vratiti u bolnicu i pronaci lijecnika/cu u kojeg imas povjerenja i dozvoliti da odradi svoj posao.

Osim sto ovako mozda djetetu uskracujes vrlo vazne nutrijente, kada je dijete gladno, ono je slabo i slabije sise i vuce i stvara se zacarani krug u kojem nitko nije na dobitku.
I javi se, budi stalno u kontaktu ili ovdje ili na SOS telefon.
1. Presvlacim je oko pet puta dnevno,nekad vise,i uvijek je pelena mokra.Jako cesto piski,primjetila sam,jer kad sam u bolnici pokusavala da joj uzmem urin,bila je bez pelene.U sat vremena piskila je 3 puta.Tek treci urin smo uhvatili.
2.Ne znam koliko podoja imamo,ne brojim ih.Beba doji na zahtjev,doji s gutanjem koje cujem par minuta,pa vuce onako,ne cujem gutanje,pa onda opet pocne gutati.Nekad pred kraj pomislim da je izpraznila dojku,onda ona opet pocne da guta.Pustim je tako da potpuno izprazni dojku.Nekad je pustim da zaspe na dojci,pa je prenesem u krevetic,a nekad kad prestane gutati pustim je da bude budna,pa ona lezi,gleda.Sad je pocela da nam se smije kad pricamo.Jako je zivahna bebica.S tim da kad ostane budna,ubrzo doji drugu dojku,mozda nakon pola sata,a kad spava,prodju i dva sata,nekad tri da ne doji.A nekad se probudi i nakon pola sata.Nije nam uvijek isto.
Nocu doji dva puta vecinom,prvo odspava dugo,5 do 6 sati,pa podoji,pa nakon 2,3 sata opet doji.
Ovako su mi sva djeca kao bebe spavali.
3. Beba je nakon rodjenja imala 52,5 cm. Sad je narasla,ima 58 cm. Duga je,ima duge nogice,i takva su mi ostala djeca.Dugi,mrsavi.Ja sam takva,i uvijek sam kao dijete bila neuhranjena.Koliko god jedem,uvijek sam ista.Dakle i to se treba uzeti u obzir.Obujam glave sad ne znam,nisam upratila,to je ostalo u njihovim zapisima.
4. Izdajala sam se ispocetka dok nismo uspostavile dojenje.Sad se ne izdajam,beba doji,isprazni dojke,uspostavili smo ponudu i potraznju.

Sad sam pocela da je namjerno drzim vise budnom da cesce doji.
U ponedjeljak je vodim ovoj pedijatrici koja je vodila moju drugu curicu,pa cemo vidjeti kako dalje.Kod nje cemo je vagati i pratiti napredovanje.
Ona ne izgleda slabije,cak naprotiv,sve je bolja i bolja,vuce vise,vise je budna,smije se,raspolozena je.Jako je crvsta,zivahna,sto su i oni potvrdili.Ali eto,vaga zasad nije.
Moje misljenje kao majke je da je ona mozda ispocetka vise bila uspavana,imala je zuticu,pa je manje dobivala.Mozda je tek sad pocela da dobiva na tezini,nisu sva djeca ista,nece sva djeca dobiti kilogram prvi mjesec.
Jake su vrucine,ona se mnogo znoji,mozda i tako gubi.

Kad ona doji,dakle ono kad je cujem da guta,ako joj tad izvucem dojku (a radila sam to,bas da vidim)mlijeko tece u mlazovima,po licu je uprska.